fbpx

I hope you enjoy this blog post.

If you want us to appraise your luxury watch, painting, classic car or jewellery for a loan, click here.

10 pikturat dhe artet më të shtrenjta të impresionizmit të shitura ndonjëherë në ankand që nga viti 2023


hua kolaterale kundrejt artit impresionist; 10 pikturat dhe artet më të shtrenjta të impresionizmit të shitura ndonjëherë në ankand që nga viti 2023

 

 

Historia e impresionizmit

Impresionizmi është padyshim një nga lëvizjet më domethënëse në historinë e artit dhe pikturës, me origjinën e tij që në shekullin e 19-të në Paris. Lëvizja nisi në 1874 me organizimin e një ekspozite nga Shoqëria Anonime e Piktorëve, Skulptorëve, Grafikantëve, etj. Disa anëtarë të rëndësishëm themelues të lëvizjes përfshijnë Monet, Degas, Pissarro, Renoir dhe Cezanne. Këta piktorë u bashkuan në ndarjen e tyre nga Académie des Beaux-Arts dhe ekspozitat e saj të salloneve të jurisë.

Megjithëse ekspozita u shfaq në 1874, Monet dhe artistë të tjerë kishin zhvilluar teknikat e lidhura me lëvizjen që nga vitet 1860. Kjo përfshinte punën e drejtpërdrejtë me një subjekt jashtë studios, duke pikturuar shpejt për të kapur momente kalimtare. Pikturat impresioniste karakterizoheshin nga penelata të shkurtra dhe të shpejta që lanë të kuptohet për forma të forta, me fokus në efektet e dritës. Një tjetër gjë e përbashkët në punën impresioniste është përdorimi imagjinativ i ngjyrës.

Hijet dhe pikat kryesore përshkruheshin rrallë në të zezë, të bardhë dhe gri, me artistët që përdornin ngjyrën në vend të toneve neutrale. Shumë artistë shmangën shtimin e llakut në punët e përfunduara, duke krijuar ngjyra më të forta dhe më të guximshme sesa ishin mësuar audienca dhe kritikët.

Ideja për një ekspozitë në grup u diskutua për herë të parë në 1867, por lufta franko-prusiane e bëri këtë të vështirë. Një artist që ishte shumë i përfshirë në zhvillimin e grupit, Frédéric Bazille, u vra në fushën e betejës në 1870 në moshën 28-vjeçare. Kur ekspozita u zhvillua në 1874, ajo nuk u prit mirë në mbarë botën. Kritikët konservatorë të artit i hodhën poshtë veprat si të papërfunduara. Një pjesë e Monet-it me titull “Përshtypja, lindja e diellit” u veçua në veçanti, me titullin e përdorur në një mënyrë nënçmuese për të përmbledhur lëvizjen, prandaj termi “Impresionizëm”. Kritiku Louis Leroy e përshkroi “Përshtypja, lindja e diellit” si një skicë në vend të një vepre të përfunduar. Pavarësisht kësaj, kritikët më përparimtarë ishin pozitivë në lidhje me qasjen e lëvizjes për të përshkruar jetën moderne.

Pas ekspozitës në 1874, grupi mbajti shtatë ekspozita të tjera deri në 1886. Anëtarësimi i grupit ishte i rrjedhshëm gjatë gjithë kësaj kohe, dhe numri i pjesëmarrësve në ekspozita varionte nga nëntë në 30. Pissarro është i vetmi artist që është shfaqur në të gjitha ekspozitat impresioniste. Morisot mori pjesë në të gjitha, përveç njërit prej tyre.

Ekspozita e fundit në 1886 erdhi kur filloi një epokë e re e pikturës avangarde. Anëtarët qendrorë të lëvizjes kishin filluar të zhvillonin stilet e tyre origjinale, që do të thotë se pak anëtarë ende punonin në një stil të qartë impresionist. Këto dallime çuan në mosmarrëveshje midis grupit dhe shpërbërjen e lëvizjes.

Impresionizmi ishte një lëvizje kalimtare në historinë e artit, që përfshin vetëm tre dekada, por hapi rrugën për pikturën e re avangarde. Qasja e saj moderne ndaj pikturës çoi në zhvillimin e mëtejshëm të artit modernist në Evropë gjatë shekullit të 20-të.

 

Kuptimi i Artit dhe Pikturat Impresioniste

hua kundër artit impresionist

 

Kur bëhet fjalë për të ditur vlerën e asaj që keni, çfarë e bën saktësisht një pikturë apo vepër arti impresioniste dhe si e dini nëse keni art klasik apo një pikturë nga një epokë krejtësisht tjetër? Ka disa sugjerime të vogla që mund t’i hidhni një sy kur bëhet fjalë për të ditur nëse keni vepra arti impresioniste në duart tuaja.

Pa zgjatur më tej, le të gërmojmë tani në kuptimin e artit dhe pikturave të impresionizmit, duke parë tiparet kryesore që përbëjnë këtë lëvizje.

1. Vendosja e skenës

Peizazhet janë domethënëse në artin dhe pikturat e impresionizmit, me një dashuri për peizazhet me bojëra uji dhe kartolinat e përsosura që rrjedhin nga kjo dashuri për të gjithë jashtë. Çështja nuk është të krijosh një imazh foto-perfekt ose uber-realist – është të marrësh një ndjenjë të një vendi dhe një ndjenjë të dritës dhe lëvizjes, dhe të kapësh jetën që rrethon artistin impresionist. Kjo është arsyeja pse peizazhi është një pjesë e madhe e lëvizjes së impresionizmit.

Disa njerëz e përshkruajnë artin dhe pikturat e impresionizmit si ‘të papërfunduara’ sepse shumë skena dhe stile kanë shumë pak përkufizim të qartë. Në vend të kësaj, ata mbështeten në ndryshimet delikate të ngjyrave dhe goditjet e shkurtra të penelit për të krijuar ndjesinë e një skene dhe jo pamjen e drejtpërdrejtë të saj.

Mendoni për një lente me fokus të butë në një aparat fotografik – kjo është pjesërisht se si u krijuan piktura dhe arti i impresionizmit. Shembuj të famshëm përfshijnë Urën në Sèvres nga Alfred Sisley dhe Poplars on the Epte nga Claude Monet, të cilat të dyja fokusohen në peizazhin dhe ndjesinë e një vendndodhjeje mbi linja dhe forma të forta, të theksuara.

2. Jeta e përditshme

Impresionizmi nuk kufizohet vetëm në peizazhe, megjithatë, dhe ata të përfshirë në lëvizje ishin gjithashtu shumë të interesuar për normalitetin e përditshëm të jetës, në vend që të pozonin portrete dhe familje. Një tjetër temë e spikatur në lëvizjen e impresionizmit janë pikturat e skenave të jetës së përditshme, të tilla si fëmijët që luajnë, apo njerëzit që flenë dhe madje lahen. Ky koncept u krijua për piktura unike dhe magjepsëse impresioniste që ishin një dritare në jetën e përditshme.

Tekstura luan një rol të madh në artin e impresionizmit, më shumë në imazhet e njerëzve sesa në peizazhet statike. Kjo rezulton në efektin disi ‘të çrregullt’ të bojës shumë të trashë dhe ngjyrave me shtresa, ndërsa stilet e mëparshme të pikturës ishin mjaft të sheshta në kanavacë. Kthimi i një pikture impresioniste në anën e saj mund t’ju japë një ide të qartë të shtresave të shumta dhe trashësisë së bojës, duke rezultuar në maja dhe gropa në sipërfaqe.

Disa nga pikturat më të famshme dhe më të shtrenjta të impresionizmit fokusoheshin në jetën dhe gjithçka që e rrethonte, duke përfshirë “Shërbëtorja e vogël fshatare” e Camille Pissarro dhe “Vajza në një divan” e Berthe Morisot. Të dyja këto përdorin goditje të rënda peneli dhe ndriçim për të krijuar portrete shumë më natyrale dhe më pak të pozuara, pa kontrastet dhe linjat e forta të stileve më tradicionale.

3. Pikturë jashtë

Një nga temat kryesore në veprat artistike impresioniste është ideja e nxjerrjes së artit jashtë dhe pikturës ‘në vend’, në vend që të kufizohet talenti artistik në një studio apo dhomë. Si i tillë, arti impresionist shpesh është shumë më i rrjedhshëm dhe i bazuar në natyrë, krahasuar me portretet tradicionale dhe imazhet e pozuara, dhe shumë më spontan në stil. Stilet e zakonshme që gjenden në këto piktura janë peizazhet dhe peizazhet e jashtme.

I zhvilluar nga Monet në Francë në vitet 1860, ky stil pikture dhe krijimi ka qenë i popullarizuar që atëherë, duke ofruar një rrjedhë më të mirë dhe perspektivë unike të veprave të artit. Megjithëse Claude Monet është një nga artistët më të njohur, shumë piktorë dhe impresionistë të vetëshpallur dolën jashtë kur erdhi puna për të krijuar kryeveprat e tyre, duke rezultuar në dritë dhe ngjyra më të përcaktuara dhe organike në punën e tyre.

4. Kapja e një momenti

Një temë kryesore brenda pikturës impresioniste është ajo e kapjes së një momenti në kohë. Puna shpejt i lejoi piktorët të kapnin një moment kalimtar. Një ndikim tjetër domethënës ishte zhvillimi i fotografisë gjatë shekullit të 19-të. Kur impresionistët po zhvillonin teknikat e tyre, përparimet teknike kishin çuar në kamerën e fotografive dhe aftësinë për të kapur një moment të vetëm.

Kjo ndikoi tek artistët që punonin me lëvizjen, duke i inkurajuar ata të kapnin një moment të sinqertë në një mënyrë të ngjashme përmes pikturës.

Goditje të guximshme, spontane të penelit dhe regjistrimi i një përshtypjeje të përgjithshme në vend të çdo detaji, i lejonin piktorët impresionistë të përshkruanin një moment të vetëm. Ndërsa mund të argumentohet se kjo do të thotë se pjesët duken më pak të rafinuara se stilet e tjera të pikturës vëzhguese, stili jep ndjenjën e një momenti të shkurtër.

Skenat e peizazheve të qytetit parizian dhe banorët e qytetit në mjedise publike u bënë temë popullore për kapjen e momenteve individuale në kohë, të pikturuara zakonisht në një mënyrë të shkëputur që vëzhgon skenën. Skenat e kohës së lirë si turmat në kafene, salla koncertesh ose teatro ishin gjithashtu të zakonshme.

5. Piktura në shkallë të vogël

Një tipar tjetër kryesor i pikturës impresioniste është se pjesët janë përgjithësisht në shkallë të vogël. Për shkak të artistëve impresionistë që zakonisht punojnë jashtë, ose “en plein air”, shumë përdorën piktura të vogla që ishin më të lehta për t’u mbajtur. Kjo i lejoi ata të nxirrnin disa piktura në të njëjtën kohë, duke prodhuar më shumë se një pjesë të punës në një ditë të vetme.

Monet në veçanti dihej se punonte jashtë me disa piktura në të njëjtën kohë. Puna në këtë mënyrë bëri të mundur që ai të pikturonte të njëjtën temë në kohë të ndryshme gjatë ditës dhe të kapte efektet në ndryshim të dritës, si dhe momente të shumta kalimtare, ndërsa dita përparonte.

Përdorimi i kanavacave më të vogla gjithashtu e bëri më të lehtë kapjen e një përshtypjeje të një momenti në krahasim me punën në një shkallë më domethënëse, sepse artistët mund ta kompletonin imazhin më shpejt sesa me një vepër më të madhe. Kjo ishte veçanërisht e rëndësishme sepse stili impresionist zakonisht përdorte penelata të vogla, që do të thotë se një kanavacë e madhe do të merrte shumë më tepër kohë për t’u përfunduar dhe do të humbiste ndjenjën e një përshtypjeje të një momenti të shkurtër.

Të pikturosh jashtë do të thotë se ekziston rreziku i ndryshimit të shpejtë të kushteve të dritës dhe motit, dhe përdorimi i kanavacave në shkallë të vogël ndihmoi për ta zbutur këtë. Megjithëse ka një ndryshim natyral në madhësinë e kanavacës së përdorur dhe nuk ka një madhësi specifike me të cilën të gjitha pikturat impresioniste përshtaten, pikturat impresioniste në shkallë të gjerë janë sigurisht të pazakonta.

10 pikturat dhe artet më të shtrenjta të impresionizmit të shitura ndonjëherë në ankand që nga viti 2023

 

1. Cezanne – “Lojtarët e letrave”

Piktura dhe arti i impresionizmit: Lojtarët e letrave

Cezanne prodhoi pesë piktura të letrave dhe një u shit në ankand në 2002 për t’u bërë arti më i shtrenjtë i impresionizmit në botë në 2023. I shitur në shkurt 2002 për 259 milionë dollarë, ai u ble nga shteti i Katarit.

I zotëruar më parë nga George Embiricos, një manjat grek i anijeve, ai kishte refuzuar ofertat për të blerë veprën për shumë vite, por kishte hyrë në diskutime me shtetin e Katarit në fund të jetës së tij.

Shitja u finalizua pas vdekjes së tij. Puna besohet të jetë e fundit nga pikturat e letrave që krijoi Cezanne dhe u pikturua në 1895. Është gjithashtu pjesa më e thyer e serisë së veprave.

 

2. Monetë – “Dhijtë e kashtës”

Claude monet Haystacks - një nga pikturat më të vlefshme impresioniste të shitura ndonjëherë në ankand që nga viti 2022 -2023

Në maj 2019, një version i “Haystacks” të Monet-it u shit në Sotheby’s New York për 110.7 milionë dollarë, duke e bërë atë një nga pjesët më të shtrenjta të artit të impresionizmit në botë në vitin 2023.

Piktura është bërë në vitet 1890 dhe iu shit në ankand një blerësi që mbetet i panjohur. Ky çmim i lartë i shitjes tregon vlerën mbresëlënëse të kësaj vepre si një pjesë investimi.

Kur u shit për herë të fundit në vitet 1980, çmimi i shitjes ishte vetëm 2.5 milionë dollarë. Katalogu i shitjeve të Sotheby për këtë ankand e përshkroi copën si një nga seritë më përfundimtare të pikturave të shekullit të 19-të. Ky prestigj mund të jetë arsyeja pse ajo mbetet ndër pikturat më të shtrenjta të impresionizmit në botë në vitin 2023.

3. Monetë – “Haystacks” (alternativë)

Një version alternativ i “Haystacks” u hodh në ankand në Christie’s New York në nëntor 2016, duke arritur një çmim shitje prej 81.4 milion dollarë dhe duke u bërë një nga pikturat më të shtrenjta të impresionizmit në botë në 2023.

Ashtu si pjesa Monet e shitur në ankand në Sotheby’s në vitin 2019, kjo vepër iu shit gjithashtu një blerësi të paidentifikuar. Kjo vepër krijoi një luftë ofertash në ankand, me pesë blerës të ndryshëm që konkurruan për të për 14 minuta përpara se të shitej përfundimisht.

Ndryshe nga versioni tjetër i “Haystacks”, kjo pikturë tregon perëndimin e diellit dhe dallohet nga tonet e kuqe të thella brenda veprës. Ky individualitet ka të ngjarë të kontribuojë për ta bërë atë një punë kaq të kërkuar dhe për të tërhequr një çmim kaq të lartë shitjeje.

4. Renoir – “Bal du Moulin de la Galette”

RENOIR -

“Bal du Moulin de la Galette” e Renoir-it u shit në ankand në maj 1990 për 78 milionë dollarë, duke e bërë atë një nga pikturat më të shtrenjta të impresionizmit në botë në vitin 2023.

E shitur në Sotheby’s New York, ajo u ble nga Betsey Whitney, një filantropiste dhe ish-nusja e John F Kennedy. Në atë kohë, vepra ishte gjithashtu piktura e dytë më e shtrenjtë e shitur ndonjëherë, pas “Portretit të Dr Gachet” të Van Gogh.

Piktura, që ende përfaqëson disa nga artet më të shtrenjta të impresionizmit kudo në botë në vitin 2023, besohet se tani mbahet si pjesë e një koleksioni privat në Zvicër. Dy versione të kësaj pikture u prodhuan nga Renoir, ku kjo pjesë ishte më e vogla nga të dyja.

5. Monet – “Bassin aux Nymphéas”

MONET – “BASSIN AUX NYMPHÉAS”

Një nga shembujt më të famshëm të artit impresionist është “Bassin aux Nymphéas” i Monet-it. Fama e saj kontribuoi që ajo të bëhej një nga veprat më të shtrenjta të artit të impresionizmit në botë në vitin 2023.

I shitur në maj 2021 tek një blerës i panjohur nga Sotheby’s New York, ai arriti një çmim prej 70.4 milionë dollarë. Puna është e pazakontë në atë që është një pjesë në shkallë të gjerë, e pikturuar si “en plein air” dhe në studion e Monet. Shitja e tij konfirmoi gjithashtu botës së artit se pandemia e Coronavirus nuk e kishte ngadalësuar plotësisht tregun e artit.

Para shitjes, ai ishte në pronësi të producentit amerikan të filmit Ray Stark dhe ishte i ekspozuar në Muzeun e Artit Kimbell në Teksas midis 2019 dhe shitjes së tij 2021.

6. Manet – “Pranvera (Jeanne Demarsy)”

Një tjetër nga pikturat më të shtrenjta të impresionizmit në botë në vitin 2023 është “Pranvera (Jeanne Demarsy)” e Manet. Ajo u shit nga Christie’s New York në nëntor 2011 për 65 milionë dollarë. Ajo u shit nga Muzeu J Paul Getty në Los Anxhelos tek një blerës i panjohur.

Prodhuar në vitin 1881 në një kohë kur Manet ishte shumë i sëmurë, vepra synohej të ishte pjesë e një serie prej katër pikturash që përshkruanin stinët, por artisti ishte në gjendje të përfundonte vetëm dy nga këto vepra para vdekjes së tij në prill 1883.

Kjo punë është e rëndësishme sepse ishte pjesa e fundit e punës së suksesshme kritike në karrierën e Manet, e cila mund të kontribuojë në arsyen pse ajo tërhoqi një çmim kaq mbresëlënës në ankand.

7. Cezanne – “Rideau, Cruchon et Compotier”

Cezanne -

“Rideau, Cruchon et Compotier” nga Cezanne ka dallimin si pjesa më e shtrenjtë e artit të natyrës së vdekur të shitur ndonjëherë, si dhe si një nga shembujt më të shtrenjtë të pikturave impresioniste për t’u shitur në ankand.

I ankanduar nga Sotheby’s në Nju Jork në maj 1999, ai arriti një çmim përfundimtar prej 60.5 milion dollarë. Ajo u shit nga familja Whitney tek një blerës i pazbuluar.

Kur Cezanne ekspozoi punën e tij në ekspozitat impresioniste, ai u veçua shpesh nga kritikët në veçanti, duke e bërë shumë ironike që veprat e tij tani janë disa nga pikturat më të shtrenjta të impresionizmit në botë në vitin 2023, duke përfshirë “The Card Players” mbetet piktura më e shtrenjtë impresioniste e shitur ndonjëherë.

8. Monet – “Ura e Waterloo: Effet de Brouillard”

Një përshkrim i rrallë impresionist i Londrës dhe jo i Parisit, pjesa e Monet “Ura e Waterloo: Effet de Brouillard” u shit në vitin 2021 nga Christie’s New York si pjesë e shitjes së mbrëmjes së saj të shekullit të 20-të.

Kjo është një vepër më e madhe dhe konsiderohet si një nga arritjet më të mëdha të artistit. Ajo tërhoqi çmimin më të lartë nga të gjitha punimet në shitje, duke arritur vlerën përfundimtare të shitjes prej 48.25 milionë dollarë, që do të thotë se është ndër pikturat më të shtrenjta të impresionizmit në botë në vitin 2023.

Para vitit 2021, vepra u shit për herë të fundit në ankand në vitin 1939. Që nga viti 1951 mbahej në koleksionin e familjes Bulova pasi u ble në vitin 1951 nga Arde Bulova, kryetari i kompanisë Bulova Watch.

9. Monet – “Le Bassin aux Nymphéas”

https://www.youtube.com/watch?v=5yx3uZPZpJo

 

Gjatë gjithë karrierës së tij, Monet pikturoi rreth 250 versione të “Le Bassin aux Nymphéas”, duke kontribuar në to duke qenë disa nga shembujt më të famshëm të artit impresionist. Fama e këtyre veprave ka të ngjarë të çojë në çmimet e tyre të larta të shitjes.

Ky është versioni i dytë që shfaqet në pikturat më të shtrenjta impresioniste të shitura në ankand. Ajo u hodh në ankand nga Christie’s në Londër për 40.9 milionë funte dhe është ende ndër veprat më të shtrenjta të artit të impresionizmit në botë në vitin 2023. Christie’s e nxori në ankand këtë vepër në qershor 2008, ku u shit nga J. Irwin dhe Xenia S. Miller tek një blerës i pazbuluar.

Të gjitha këto piktura u bënë në kopshtin e shtëpisë së Monet në veriperëndim të Parisit, ku ai jetoi deri në vdekjen e tij në 1926.

10. Cezanne – “Nature morte avec pot au lait, melon et sucrier”

natyra morte avec pot au lait pjepër et sucrier nga cezanne

Në tetor 2020, Christie’s New York nxori në ankand veprën e Cezanne “Nature morte avec pot au lait, melon et sucrier”, një pikturë me bojëra uji në natyrë të qetë. I shitur nga Edsel & Eleanor Ford House, ai arriti një çmim përfundimtar të ankandit prej 28.65 milion dollarë, duke konfirmuar përsëri se pandemia globale nuk e kishte ndalur botën e artit.

Konsiderohet si një nga pikturat më të mira me bojëra uji që shiten ndonjëherë në ankand, është gjithashtu një nga veprat më të shtrenjta të artit të impresionizmit në botë në vitin 2022. E pikturuar midis viteve 1900 dhe 1906, është një nga pjesët përfundimtare që Cezanne ka prodhuar ndonjëherë përpara vdekjes së tij në tetor 1906.

Para shitjes së tij, ajo ishte mbajtur në koleksionin e Edsel & Eleanor Ford që nga viti 1933.

 

Për të përmbledhur, disa nga më të famshmit

dhe arti dhe pikturat e shtrenjta të impresionizmit që nga viti 2023 përfshijnë:

 

A kam një vepër arti apo pikturë impresioniste në duart e mia?

Nëse mendoni se mund të keni një pjesë serioze të artit të impresionizmit ose pikturës në duart tuaja, gjëja e parë që duhet të bëni është të vlerësoni veprën e artit. Një profesionist do të jetë në gjendje t’ju këshillojë për të gjitha nuancat dhe stilin e përfshirë në lëvizjen impresioniste dhe t’ju japë një ide të mirë të moshës së pikturës suaj.

Për ata që e dinë se piktura e tyre ka vlerë dhe po kërkojnë të marrin një hua, New Bond Street Pawnbrokers ka gjithçka që ju nevojitet.

Ne e dimë vlerën e artit dhe pikturave të impresionizmit – dhe ne e dimë se mund t’ju ndihmojmë. Na kontaktoni sot për të mësuar më shumë rreth huave tona për artet e bukura ose pikturat impresioniste.

New Bond Street Pawnbrokers janë një shërbim diskret, luksoz i pengmarrjes, duke përfshirë huadhënien kundër artit të bukur dhe një sërë artistësh si Andy Warhol , Bernard Buffet , Damien Hirst , David Hockney , Marc Chagall, Raoul Duffy , Sean Scully , Tom Wesselmann , Banksy . , dhe Roy Lichtenstein për të përmendur vetëm disa.

This post is also available in: English Français (French) Deutsch (German) Italiano (Italian) Português (Portuguese, Portugal) Español (Spanish) Български (Bulgarian) 简体中文 (Chinese (Simplified)) 繁體中文 (Chinese (Traditional)) hrvatski (Croatian) Čeština (Czech) Dansk (Danish) Nederlands (Dutch) हिन्दी (Hindi) Magyar (Hungarian) Latviešu (Latvian) polski (Polish) Português (Portuguese, Brazil) Română (Romanian) Русский (Russian) Slovenčina (Slovak) Slovenščina (Slovenian) Svenska (Swedish) Türkçe (Turkish) Українська (Ukrainian) Հայերեն (Armenian) Eesti (Estonian) Suomi (Finnish) Ελληνικά (Greek) Íslenska (Icelandic) Indonesia (Indonesian) 日本語 (Japanese) 한국어 (Korean) Lietuvių (Lithuanian) Norsk bokmål (Norwegian Bokmål) српски (Serbian) TamilBe the first to add a comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*Authorised and Regulated by the Financial Conduct Authority