fbpx

I hope you enjoy this blog post.

If you want us to appraise your luxury watch, painting, classic car or jewellery for a loan, click here.

10 librat më të rrallë të shitur ndonjëherë që nga viti 2023 ( + Udhëzues për Investimin e Librave të Vjetër)


hua kundrejt librave te rralle pengmarresve te rrugeve te bonove te reja. Mësoni rreth investimit në libra në vitin 2023 dhe librat më të shtrenjtë të rrallë dhe të vjetër të shitur ndonjëherë në botë deri në kohën e tanishme.

Nuk jeni i sigurt nëse duhet të investoni në libra të rrallë në vitin 2023 ? Dëshironi të dini se cilët ishin 10 librat më të rrallë, më të vjetër ose më të shtrenjtë në botë të shitur ndonjëherë në ankand?

Letërsia mbart një pasuri njohurish që shtrihet përtej fjalëve në faqe. Mbledhësit e librave mund të variojnë nga koleksionistët me përvojë me një koleksion shtëpiak te koleksionistët ekspertë që kërkojnë në mënyrë aktive libra të rrallë dhe të vjetër për të ndërtuar më tej koleksionet e tyre.

Nëse për çfarëdo arsye e gjeni veten në nevojë për fonde shtesë, atëherë mund të zbuloni se investimi në libra të rrallë dhe të vjetër mund të paguajë përtej vitit 2023…mund të jeni në gjendje të merrni një kredi kolateral kundrejt vlerës së disa prej më shumëve. kopje të vlefshme në koleksionin tuaj.

10 librat më të rrallë dhe të vjetër në botë, të shitur ndonjëherë në ankand që nga viti 2023

Megjithëse COVID-i ka ndërprerë industri të veçanta, tregu i investimit të librave të rrallë dhe të vjetër ka lulëzuar në vitin 2022 dhe po shkon në 2023, me libra me vlerë më shumë se 100,000 dollarë që shiten lehtësisht në ankand në mbarë botën.

Dallimi midis mënyrës sesi kanë ecur librashitësit e vegjël dhe shitësit e librave të rrallë dhe antikë gjatë pandemisë është i madh. Ndërsa libraritë lokale në pronësi familjare kanë luftuar për biznes, librat dhe dorëshkrimet e rralla dhe të vjetra me dollarë të lartë kanë vazhduar të shiten dhe të lakmohen gjerësisht nga investitorët. Ata libra të rrallë dhe të vjetër me tema shkencore dhe matematikore, në veçanti, kanë dalë mirë në bllokun e ankandeve.

Pra, meqenëse librat e rrallë dhe të vjetër vazhdojnë të mbajnë vlerën e tyre të investimit me koleksionistët, ja një vështrim në librat më të vjetër dhe më të rrallë në botë të shitur ndonjëherë në ankand që nga viti 2023 .

Dorëshkrimi i Printerit i Librit të Mormonit

DORËshkrimi I PRINTERIT I LIBRIT TË MORMONIT

Një nga kopjet më të hershme të tekstit më të shenjtë të Mormonizmit, grupi fetar beson se Jozef Smithi e përktheu shkrimin e gjetur me ndihmën e Perëndisë në 1827.

Printimi që solli kaq shumë para ishte një nga kopjet origjinale të teksteve të Jozef Smithit. Një nga ndjekësit më të hershëm të Mormonizmit, Oliver Kaudri, e shkroi me dorë këtë kopje të ” Librit të Mormonit “.

Cowdery ia dha këtë libër të vyer të rrallë dhe të vjetër David Whitmer dhe nipi i tij ia shiti veprën Komunitetit të Krishtit në 1903. Pas më shumë se një shekulli në posedim të Komunitetit, Kisha Mormone e Jezu Krishtit e Shenjtorëve të Ditëve të Mëvonshme përdori donacione për të blerë dorëshkrimin për 35 milionë dollarë në 2017, një hyrje e denjë në listën tonë të vitit 2023 të librave më të shtrenjtë të rrallë dhe të vjetër në botë. shitur ndonjëherë në ankand.

Codex Leicester

6 nga antiket më të shtrenjta në botë _ Discover_Luxury

Codex Leicester ” është një revistë e shkrimeve shkencore të Leonardo Da Vinçit, duke e bërë atë një nga librat më të rrallë, më të vjetër dhe më të shtrenjtë në botë që nga viti 2023 .

Da Vinci shkroi “Codex Leicester” me dorë midis 1504 dhe 1508 dhe Thomas Coke, Earl i Leicester, e bleu këtë libër të rrallë në 1719. Familja e tij e zotëronte dorëshkrimin deri në vitin 1980, kur koleksionisti i artit Armand Hammer e bleu atë për 5.1 milionë dollarë.

Investimi i Hammerit në libra të rrallë u shpërblye kur Bill Gates bleu veprën e Da Vinçit në 1994 për 30.4 milionë dollarë. Gates, i famshëm për gjurmimin e librave antikë, të rrallë dhe të vjetër për shitje, ua ka huazuar veprën muzeumeve që të gjithë ta shijojnë.

Sherborne Missal

Missal Sherborne

Sherborne Missal ” është një libër i rrallë liturgjik që i përkiste Abbey Sherborne në Dorset. Himnali është një nga librat e vjetër më të mirë të mbijetuar të periudhës mesjetare, duke e bërë atë një kapje për investitorët në librat e vjetër, dhe sigurisht, një nga librat e rrallë më të shtrenjtë në botë të shitur ndonjëherë që nga viti 2023 .

Ralph Percy, Duka i 12-të i Northumberland, shiti “Sherborne Missal” në Bibliotekën Britanike në 2001 për 21 milionë dollarë. Si një nga librat më të rrallë në botë, blerësit e librave të vjetër po kërkonin të rrëmbenin missalin, por Percy në fund vendosi ta shiste atë në bibliotekë për të ndihmuar në heqjen e taksës së tij të trashëgimisë prej 9.4 milionë paund.

 

Northumberland Bestiary

NORTHUMBERLAND BESTIARY

Northumberland Bestiary ” është një libër i rrallë i ilustruar që daton në vitet 1250 që përshkruan kafshë dhe shkëmbinj të ndryshëm. Ky libër i vjetër ka 112 piktura në miniaturë dhe ka shumë të ngjarë të ketë ardhur nga Anglia veriore.

“Northumberland Bestiary” erdhi gjithashtu nga blerësit e njohur të librave të vjetër, Dukët e Northumberland. Babai i Ralph Percy, Henry Percy, ia shiti botimin një koleksionisti privat në vitin 1990.

Më vonë, në vitin 2007, Muzeu Getty në Los Anxhelos bleu bestiarin për 20 milionë dollarë, duke mposhtur ofertuesit e tjerë që morën pjesë në ankandin e profilit të lartë kushtuar investimit në libra të rrallë dhe të shtrenjtë.

Ungjilli i Shën Cuthbertit

ST. UNGJILLI CUTHBERT

Megjithëse librat e vlefshëm të Harry Potter janë disa nga librat më të shtrenjtë, më të shtrenjtë dhe të koleksionueshëm, titujt më të shtrenjtë të shitur ndonjëherë janë zakonisht të veçantë si ” Ungjilli i St. Cuthbert “.

“Shën. Cuthbert Gospel” ka qenë një nga librat më të shquar të cilësisë së mirë për shitje në botën e librave antikë të investimeve. Ungjilli i shekullit të 7-të erdhi nga arkivoli i një shenjtori, Shën Cuthbert i Lindisfarne, dhe është libri më i vjetër evropian i gjetur tërësisht i paprekur.

Ky libër i rrallë përfundimisht ra në posedim të Shoqërisë së Jezusit, e cila ia shiti ungjillin e rëndësishëm Bibliotekës Britanike në vitin 2012 për 14.3 milionë dollarë. “St. Cuthbert Gospel” është tani një nga librat koleksionues më të mbrojtur dhe më të shtrenjtë në botë që nga viti 2023 .

Libri i Psalmit të Gjirit

Në përgjithësi, ata që investojnë në libra të rrallë antikë priren të kujdesen për të parët, dhe ” Libri i Psalmit Bay ” është padyshim i pari. Psalteri nga Kembrixh, Masaçusets, ishte libri i parë i shtypur në Amerikën Koloniale në 1640.

“Libri i Psalmit Bay” u botua vetëm njëzet vjet pasi pelegrinët zbarkuan në atë që sot janë Shtetet e Bashkuara, duke e bërë atë një arritje të jashtëzakonshme në atë kohë. Njerëzit e përdorën këtë libër të rrallë për më shumë se një shekull, edhe pse pothuajse asnjë nga meloditë nuk ka mbetur në përdorim sot.

Pavarësisht se ranë në errësirë relative, tregtarët e rrallë të librave e rizbuluan librin e vjetër kur ai doli në ankand në Sotheby’s në vitin 2013. Kisha e Vjetër Jugore e Bostonit vendosi të shesë librin e psalmeve, hera e parë që një nga “Bay Psalm Book” del në ankand në 60 vjet, për të mbledhur para për shërbesat e tyre.

Një tregtar privat librash të rrallë bleu psalterin për 14.2 milionë dollarë, një nga më të shtrenjtët në botë deri më sot (2023 në kohën e këtij shkrimi)

Libri i lutjeve Rothschild

Libri i lutjeve Rothschild” ka qenë gjithmonë një pjesë shumë e kërkuar për ata që bëjnë investime në librat më të rrallë, më të vjetër dhe më të shtrenjtë në botë. Ky libër i rrallë, i cili vjen nga fillimi i viteve 1500, është një libër me dorëshkrim flamand i orëve.

“Libri i lutjeve Rothschild” kishte ndryshuar shumë herë që nga krijimi i tij, duke përfshirë një kohë të shkurtër kur nazistët e morën atë në zotërim. Përpara se nazistët të konfiskonin librin, familja Rothschild zotëronte librin e lutjeve dhe pasi qeveria ua ktheu atë, ata e shitën dorëshkrimin në 1999.

Ankandi i vitit 1999 ishte në Christie’s në Londër dhe libri i shtrenjtë u shit për 13.4 milionë dollarë. Në vitin 2014, Christie’s shiti sërish dorëshkrimin, këtë herë për rreth 10 milionë dollarë, duke e bërë atë një nga librat më të shtrenjtë dhe të rrallë në botë në vitin 2023 .

Zogjtë e Amerikës

Ndërsa librat e rrallë dhe të vjetër për fëmijë mund të arrijnë dollarë të lartë, po ashtu mund të jenë edhe titujt e vjetër shkencorë, si ” Zogjtë e Amerikës “. Libri i rrallë i John James Audubon me mbi 400 ilustrime të vizatuara me dorë është një nga librat më të shquar të historisë natyrore të të gjitha kohërave.

Ai që u shit në shtëpinë e ankandit Sotheby në 2010 ishte një botim i parë që ka mbijetuar që nga fillimi i shekullit të 19-të. Investitorët e librave antikë, të rrallë dhe të vjetër kishin pritur që vepra të dilte në bllokun e ankandit për një kohë të gjatë dhe libri më në fund u shit për 10.3 milionë dollarë dhe të shtrenjtë, por të kuptueshëm.

Talmudi i plotë babilonas, shtypur nga Daniel Bomberg

Talmudi i plotë babilonas “, botuar nga Daniel Bomberg në Venecia në fillim të shekullit të 16-të, përshkruan debatet rabinike mbi ligjin biblik.

Sotheby’s shiti botimet e para dhe të dyta pothuajse perfekte për 9.3 milionë dollarë në dhjetor 2015. Nga koleksioni i Westminster Abbey, njerëzit vlerësojnë Talmudin Babilonas për tërësinë e temës dhe bukurinë e lidhjes së tij, gjë që e ka ndihmuar këtë libër të rrallë të hyjë në listën tonë të vitit 2023 të librave të vjetër më të shtrenjtë në botë të shitur ndonjëherë.

Harry Potter dhe Guri Filozofal

Në botën e librave të rrallë për fëmijë, një nga botimet e para të “ Harry Potter dhe Guri Filozofal ” tërhoqi vëmendjen e koleksionistëve dhe investitorëve të vjetër dhe të rrallë të librave.

Një nga 500 kopjet e edicionit të parë, libri i rrallë i Harry Potter ka emrin e Rowling të listuar në faqen e të drejtave të autorit si Joanne Rowling dhe supozohej të shitej vetëm nga 27,000 deri në 41,000 dollarë. Megjithatë, libri përfundoi duke u shitur për 110,000 dollarë në një ankand në Leyburn.

Për të përmbledhur shpejt 5 të rrallat dhe më të vjetrat më të shtrenjta në botë që nga viti 2023, mund të shikoni gjithashtu videon tonë të shkurtër më poshtë:

 

 

Ju gjithashtu mund të pëlqeni…

A janë librat e rrallë dhe të vjetër një investim i mirë për vitin 2023?

Identifikimi nëse një libër ka ndonjë vlerë apo jo është i ndërlikuar, por ka disa gjëra që mund të shikoni për t’ju ndihmuar në identifikimin nëse librat e rrallë, të vjetër dhe potencialisht të shtrenjtë që mbani do t’ju çojnë në një minierë ari apo jo. ose jo.

Investimi në libra të rrallë të vjetër në vitin 2023 nuk është aq i drejtpërdrejtë sa mund të mendojnë shumica e njerëzve dhe jo të gjithë librat antikë janë të vlefshëm – sigurisht që ka një aftësi të caktuar për të kuptuar se ku qëndron vlera brenda letërsisë dhe koleksioneve letrare.

Pra…a janë librat e rrallë dhe të vjetër një investim i mirë në vitin 2023 ?

Epo, nga botimet e para deri te botimet e kufizuara dhe kopjet e nënshkruara, mbledhja e librave të rrallë mund të bëhet një hobi magjepsës. Mund të ketë një kuti librash në papafingo me thesar të fshehur brenda, por si e dini se cilat vlejnë më pak se letra në të cilën janë shtypur?

Fillimi i një koleksioni librash të rrallë ose të vjetër si investim

Për investitorët fillestarë që mendojnë të investojnë në libra të vjetër në vitin 2023 , mund të duket si një ide e mirë të konsiderojnë çdo libër të vjetër ose të rrallë si një mundësi investimi, qoftë nga ankandet në internet apo nga dyqanet e përdorura. Megjithatë, pas vitit 2023, një koleksion librash të rrallë do të vlejë më shumë si investim nëse ka një fokus ose një temë.

Në vitin 2023, një koleksion i tërë i librave të motrave Bronte do të jetë një investim më i mirë se disa libra të vetëm nga seri të ndryshme. Po kështu, një koleksion i tërë bimësh nga shekulli i nëntëmbëdhjetë do të ishte me interes të veçantë për disa koleksionistë në ankand, kështu që specializimi mund të jetë një mënyrë për të bërë që investimi juaj në libra të rrallë dhe të vjetër të shpërblehet.

Kur të keni një ide se cilët libra të rrallë dhe të vjetër dëshironi të blini si investim në vitin 2023 , mësoni nga një tregtar ose faqe interneti e specializuar për të vlerësuar shpejt se cili botim është më i vlefshmi ose më i shtrenjtë. Ju mund të prisni që librat e botimit të parë janë gjithmonë një investim i mirë, por në fakt, botimet e mëvonshme mund të kërkohen çuditërisht, veçanërisht nëse përmbajnë ilustrime ose ndryshime shtesë. Edicioni i parë i Britannia të William Camden mund të arrijë deri në 1000 £, por një botim i mëvonshëm me harta mund të vlejë deri në dhjetëfishin e kësaj shume. Hulumtimi është thelbësor.

Këshilla të tjera për koleksionistët fillestarë që konsiderojnë të investojnë në libra të vjetër dhe të rrallë në 2023 përfshijnë të kesh zona të thata dhe pa pluhur për të mbajtur këto pasuri të çmuara. Mbulesat e rrëshqitjes mund t’i mbrojnë më tej librat, dhe topat veçanërisht të brishta mund të kthehen nga një specialist.

Sidoqoftë, konsultohuni me një ekspert të librave antikuar përpara se ta bëni këtë, për t’u siguruar që vlera e tij të mos ndikohet negativisht.

Kur investoni në libra të rrallë, cilët faktorë ndikojnë në çmim?

Në vitin 2015, u përpilua një listë e quajtur Rare Book Index, duke renditur 30 klasikët më të vlefshëm të shekullit të 20-të. Edicioni i parë i një prej këtyre titujve të rrallë të librave mund të arrijë diku midis 2550 dhe 247 000 £. Ky i fundit është çmimi i mundshëm i shitjes për edicionin e parë të The Great Gatsby nga F. Scott Fitzgerald. Vetë historia është po aq e njohur si kurrë më parë, me një film artistik të prodhuar në vitin 2013. Botimi i parë i këtij libri të rrallë të veçantë është rritur me 1,372% në vlerë gjatë dy dekadave të fundit, kështu që një kopje në gjendje të shkëlqyer mund të jetë një nga ato për t’u varur për momentin.

Vlerësimi më i madh në vlerë mund të shihet në Fermën e Kafshëve të George Orwell. Gjatë 20 viteve, vlera e këtij libri të rrallë u rrit mbi 2,500%: nga 190 £ në 5100 £. Mendohet se temat politike brenda librit e mbajnë atë të freskët dhe të përshtatshëm për çdo brez të ri, duke e shtuar tërheqjen e tij në ankand dhe duke e bërë atë një nga investimet më të mira në mundësitë e librave të rrallë në 2023, ndonëse sigurisht që nuk është afër librave të vjetër më të shtrenjtë në botë për të cilët folëm më lart.

Faktorët fizikë që ndikojnë në çmimin e investimit të librave të rrallë dhe të vjetër përfshijnë gjendjen e faqeve dhe xhaketat e pluhurit. Xhaketat e pluhurit janë mjaft të rralla këto ditë dhe madje edhe librat që dikur shiteshin me xhaketa pluhuri për t’i mbrojtur ato priren t’i kenë humbur ato me kalimin e viteve. Disa u hodhën nga blerësi fillestar, apo edhe nga arkëtari teksa shiteshin.

Gjetja e një botimi të parë me një xhaketë pluhuri të paprekur mund të bëjë një ndryshim befasues në çmim. Edicioni i parë i “Skifterit Maltez” të Dashiell Hammett mund të arrijë në 1500 £ në ankand. Gjeni një kopje me xhaketën e pluhurit dhe mund ta rritni atë deri në 75,000 £.

Në të kundërt, një libër i vjetër që ka faqe të zverdhura dhe ajo që njihet si ‘dhelpra’ mund të rrisë në fakt tërheqjen e investimit në këtë titull të rrallë edhe përtej vitit 2023. Dhelpra i referohet njollave kafe në faqe; një rrënim i pashmangshëm i moshës që prek shumicën e librave në një moment, madje edhe ata që kujdesen me përpikëri.

Koleksionistët entuziastë dhe investitorët e librave të rrallë i shohin këto të meta natyrore si konfirmim të vjetërsisë dhe integritetit të librit dhe ndonjëherë do të paguajnë më shumë sesa nëse kopja është e pacenuar dhe e bardhë si letër.

Si përfundim, a janë librat e rrallë një investim i mirë në vitin 2023? …siç me siguri e keni kuptuar deri tani, përgjigjja është “varet”.

Çfarë duhet të kërkoj kur vlerësoj nëse librat vintage janë një investim i mirë në vitin 2023 ?

Siç ndodh në shumicën e situatave, të qenit i pari në përgjithësi paguan dhe përparësia ka një rëndësi të madhe kur vlerësohen librat e rrallë dhe të vjetër për investim. Librat që dihet se përmbajnë përmendjet më të hershme të ngjarjeve, personazheve ose koncepteve veçanërisht të rëndësishme kanë një vlerë të madhe për koleksionistët – veçanërisht nëse janë të paktë në numrin e tyre.

Në të njëjtën kohë, librat e rrallë që janë pjesë e grupit të parë të printimeve kanë vlerë të lartë. Është e rëndësishme që në këtë pikë të bëhet dallimi midis printimit të parë të një libri dhe një botimi të parë, pasi vlera e investimit ndryshon ndjeshëm midis të dyjave dhe mund të bëjë të gjithë ndryshimin midis një ROI modest dhe një prej librave më të shtrenjtë në botë!

Të gjithë librat kanë botimin e parë, pasi të gjithë librat që botohen duhet të kenë botimin e parë dhe vlera gjendet në librat që janë në raundin e parë të shtypjes. Nëse një libër i rrallë është i popullarizuar papritur, atëherë do të shtypet një botim i dytë, më pas një i tretë, e kështu me radhë dhe ajo grup origjinal i printimeve të para do të rritet në vlerën e investimit në mënyrë eksponenciale. Ky ishte veçanërisht rasti në lidhje me serinë e Harry Potter, ku romani debutues i JK Rowling, Harry Potter and the Philosopher’s Stone kishte një printim fillestar prej rreth 500 kopjesh, 300 prej të cilave iu dhanë bibliotekave.

Këta libra, për shkak të mungesës së tyre, janë veçanërisht të rrallë dhe shitjet e fundit të printimeve të para janë shitur për rreth 27,000 £. Kërkesa për libra si ky është e lartë, me koleksionistët që paguajnë mbi dhe më shumë për të marrë në dorë kopjen e tyre.

Me librat më të vjetër, gjendja e librit të rrallë mund të jetë një faktor përcaktues në vlerën e investimit të tij. Në botimet më të fundit, ku lidhja e librave është bërë shumë më e përhapur, atëherë vlera mund të ndikohet ndjeshëm nga gjendja e xhaketës së librit – librave që u mungojnë xhaketat do të humbasin një pjesë të madhe të vlerës së investimit.

Si shembull, botimi i parë i The Great Gatsby i F. Scott Fitzgerald, në gjendje të përsosur me një xhaketë pluhuri, thuhet se u shit në ankand për rreth 400,000 dollarë, por një libër i ngjashëm pa xhaketën e tij u shit për një (në krahasim) vetëm 8000 dollarë.

Librat që janë aq afër gjendjes së tyre origjinale të botimit, së bashku me faktorë të tjerë tërheqës si lidhja origjinale, viti i botimit dhe nëse kopja juaj është një botim i parë origjinal i printuar apo jo, ka shumë më tepër gjasa të kenë një çmim më të lartë. . Shpesh, mosha e një libri mund të përcaktohet thjesht duke parë gjendjen e letrës, si ndihet dhe si duket teksti kundër letrës. Lidhja dhe gjendja e saj luajnë një rol po aq të rëndësishëm.

Nëse e dini me të vërtetë se një libër në zotërimin tuaj ka qenë në pronësi më parë nga dikush i rëndësishëm ose ishte i përfshirë në një moment brenda një biblioteke të specializuar, atëherë ai mund të ketë një vlerë më të lartë se sa do të prisnit normalisht nga investimi juaj 2022-2023. Kjo është ajo që ne i referohemi si origjinë – historia e pronësisë së një objekti. Librat e rrallë që besohet se kanë vlerë nga prejardhja, zakonisht kërkojnë prova të autenticitetit.

Të kesh konfirmim me shkrim të vërtetimit të origjinës së një libri të rrallë padyshim që rrit vlerën e librit dhe gjithashtu e bën procesin shumë më të thjeshtë nëse vendosni të përdorni librin tuaj si kolateral kundrejt një huaje – një investitor në libra të rrallë dhe të vjetër duke qenë i vetëdijshëm për vlerën e tij është një gjë, por një investitor që ka prova të origjinës që përcakton një vlerë më të lartë është një kazan tjetër peshku dhe ju lë në një pozicion shumë më të fortë si pronar.

Është mirë dhe mirë të argumentosh se një libër i caktuar mbahej në bibliotekën e një figure të famshme, por nëse ke dokumentacionin për të mbështetur pretendimet e tua, atëherë kjo do ta bëjë shumë më të lehtë më tej në linjën e procesit të vlerësimit.

Libra të rrallë – domethënë libra që konsiderohen jo për pronarët e tyre të mëparshëm, për lidhjen e tyre, ose numrin e tyre të shtypur, por për faktin se ka kopje shumë të kufizuara të librit, ose një botim të veçantë të një libri, në qarkullim – në fakt konsiderohet si një nga arsyet më pak të rëndësishme për vlerën e investimit në një libër.

Nëse gjeni se nuk jeni të sigurt për vlerën e investimit të një libri të caktuar, thjesht sillni librin në dyqanin tonë për të rregulluar një vlerësim falas.

Cilët tituj shiten më shumë në ankand?

Disa nga librat e rrallë më të shtrenjtë në botë dihet se janë shitur për miliona në ankand, megjithëse sigurisht siç e keni kuptuar deri më tani përgjigjja e pyetjes “a janë librat e rrallë një investim i mirë në 2023” nuk është aspak e thjeshtë, ose i drejtpërdrejtë.

Një kopje e gjësë së rrallë të ornitologjisë amerikane The Birds of America u shit për 11.5 milionë dollarë në 2010. Sot dihet se ekzistojnë vetëm 119 kopje të këtij libri të vjetër. Traité Des Arbres Fruitiers i shekullit të 18-të, një traktat mbi pemët frutore, arriti në 4.5 milionë dollarë në vitin 2006, duke e bërë atë një nga librat më të shtrenjtë të shitur ndonjëherë në atë kohë. Ky grup me pesë vëllime tregon rëndësinë e krijimit të koleksioneve me tematikë dhe vlerën që një koleksionist specialist do t’u vendosë vëllimeve të veçanta.

Jo çdo libër i rrallë apo i vjetër vlen miliona, sigurisht. Një shembull i shkëlqyeshëm i një kthimi të mirë në një investim të përballueshëm të librave të rrallë janë klasikët e Penguin. Këto ribotime të klasikëve u lançuan në vitet 1930 për disa qindarkë. Është e mundur t’i gjeni në dyqane bamirësie ose librari të përdorura për rreth pesë paund nëse jeni me fat. Ata mund të shesin për çdo gjë deri në 100 £ secila.

Pra, ndërsa ata nuk po sjellin miliona librat më të shtrenjtë në botë, në vitin 2023 ata janë një kthim i madh për një investim shumë të vogël nëse kujdesen siç duhet. Këta pinguinë karakterizohen nga mbulesat e tyre me ngjyra të ndezura, kështu që dallohen lehtë. Kërkoni portokallinë e ndezur për trillime, histori krimi në të gjelbër, biografi në blu të errët dhe libra udhëtimi në rozë. Një koleksion i tërë do të vlerësohet në vlerën e investimit me kalimin e kohës.

Çfarë duhet të shmangni kur investoni në libra të rrallë, të vjetër apo të shtrenjtë

Kur mendoni se “a janë librat një investim i mirë në 2023 ?”, mos supozoni se blerja në internet do të jetë me vlerë më të mirë sesa të vizitoni shitësin tuaj lokal të librave ose tregtarin e specializuar. Një libër i rrallë mund të duket më i lirë në internet, por rrallë mund të kontrolloni gjendjen e vërtetë për veten tuaj, duke e bërë atë një blerje investimi me rrezik.

Tregtarët e rrallë të librave kanë një reputacion për t’u mbrojtur, kështu që rrallë do të mbingarkojnë, dhe të vizitosh një dyqan ose individ personalisht do të thotë që mund të shohësh dhe ndoshta edhe të trajtosh librat e investimeve përpara se të blesh. Kjo ju jep një kuptim shumë më të mirë të gjendjes së artikullit dhe nëse librat tuaj të rrallë ose të vjetër ishin një investim i mirë përtej vitit 2023.

Një libër në gjendje të tmerrshme, edhe nëse është një botim i parë i rrallë, mund të mos vlejë fare. Ka një ndryshim midis pak dhelprës dhe faqeve që shkërmoqen në pluhur në çdo prekje. Pagimi i një shume të vogël për një gjetje të rrallë është vetëm një ujdi e mirë investimi nëse do të zgjasë, e paprekur, derisa të keni ndërmend ta shisni.

Gjithmonë blini gjendjen më të mirë që mund të përballoni në mënyrë të arsyeshme, pasi koleksionistët e zjarrtë do të kërkojnë të njëjtën gjë.

Është e rrallë të kesh një kthim të madh për një libër të blerë shumë lirë, por me pak njohuri, një investim i rrallë libri mund të jetë një zgjedhje fitimprurëse në 2023 dhe më tej. Gjeni një librashitës të specializuar që mund t’ju japë këshilla se cilat libra të rrallë ose të vjetër vlejnë. Ata do të jenë në gjendje t’ju këshillojnë se çfarë të mbani dhe çfarë të shisni. Përdorni faqet e internetit të tilla si AbeBooks dhe Shoqata e Librashitësve Antikuar për të parë një gamë të gjerë librash dhe për të marrë një ide mbi çmimet e investimeve që ata kërkojnë aktualisht në ankandet e librave të vitit 2022.

Së fundi, përqendrohuni në një temë për koleksionin tuaj, pavarësisht nëse janë autorë klasikë, një shkrimtar i preferuar nga ju, ose një temë që do të tërheqë koleksionistët e specializuar.

Vizitoni New Bond Street Pawnbrokers

Nëse besoni se zotëroni një libër të rrallë ose të vjetër që mund ta përdorni si një formë kolaterali dhe keni arsye të besoni se vlera e tij është e një sasie të konsiderueshme, atëherë këtu mund t’ju ndihmojnë New Bond Street Pawnbrokers. Për të siguruar që ju të merrni kredinë më të mirë të mundshme nga kolaterali juaj , vlerësuesit tanë të specializuar do ta shqyrtojnë artikullin dhe do t’i japin një vlerësim bazuar në faktin nëse ai zotëron ose jo një ose të gjitha cilësitë e përmendura më sipër.

Ekipi ynë ka mbi 25 vjet përvojë dhe ne bashkëpunojmë me një numër ekspertësh të informuar dhe me përvojë të librit brenda industrisë për të vlerësuar plotësisht dhe saktë koleksionin tuaj.

Përveç sigurimit të parave që ju nevojiten, shërbimet tona do t’ju ndihmojnë të zbuloni më shumë për koleksionin tuaj të librave të rrallë nga sa mund të imagjinoni…kjo duhet t’ju konfirmojë më tej nëse ndarja e rrugëve apo lënia peng e koleksionit tuaj të librave të rrallë është gjëja e duhur për të bërë në rrymën Tregu 2023 !

Për shkak se ne përdorim vetëm ekspertët më të ditur të librave të rrallë brenda fushës, ata do të bëjnë të pamundurën për të mësuar sa më shumë që të jetë e mundur për librat e vjetër që ju ofroni si kolateral dhe autorët e tyre – aftësitë tona na dallojnë nga të tjerët dhe ne jemi në gjendje të krijojë një plan kohor të librit bazuar në materialet prej të cilave ai përbëhet, lidhjet dhe veçoritë e tjera përcaktuese.

Të kombinuara, këto veçori do të na lejojnë të dalim me një ofertë të përshtatshme për ju që është në përputhje me vlerën e tyre dhe e drejtë për ju si pronar.

Asetet gjobë janë gjithmonë në kërkesa të mëdha pasi çmimet në ankande në mbarë botën vazhdojnë të rriten çdo vit. Në New Bond Street Pawnbrokers ne ofrojmë kredi kundrejt aseteve të mëposhtme: diamante , bizhuteri të bukura , makina klasike , verëra të shkëlqyera , arte të bukura dhe ora të bukura si Patek Philippe , Audemars Piguet ose Rolex , argjend antik dhe çanta dore Hermes .

This post is also available in: English Français (French) Deutsch (German) Italiano (Italian) Português (Portuguese, Portugal) Español (Spanish) Български (Bulgarian) 简体中文 (Chinese (Simplified)) 繁體中文 (Chinese (Traditional)) hrvatski (Croatian) Čeština (Czech) Dansk (Danish) Nederlands (Dutch) हिन्दी (Hindi) Magyar (Hungarian) Latviešu (Latvian) polski (Polish) Português (Portuguese, Brazil) Română (Romanian) Русский (Russian) Slovenčina (Slovak) Slovenščina (Slovenian) Svenska (Swedish) Türkçe (Turkish) Українська (Ukrainian) Հայերեն (Armenian) Eesti (Estonian) Suomi (Finnish) Ελληνικά (Greek) Íslenska (Icelandic) Indonesia (Indonesian) 日本語 (Japanese) 한국어 (Korean) Lietuvių (Lithuanian) Norsk bokmål (Norwegian Bokmål) српски (Serbian) TamilBe the first to add a comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*Authorised and Regulated by the Financial Conduct Authority