fbpx

I hope you enjoy this blog post.

If you want us to appraise your luxury watch, painting, classic car or jewellery for a loan, click here.

Investimi në diamante – çfarë duhet të dini në vitin 2023


Investimi në diamante në 2023 - këshilla nga New Bond Street Pawnbrokers

 

Vendosja se ku t’i investoni paratë tuaja është një vendim i rëndësishëm në kohën shqetësuese të 2022-ës në të cilën jetojmë, dhe nëse mendoni të investoni në diamante, ne kemi përgatitur një udhëzues gjithëpërfshirës mbi diamantet më të mira për të investuar dhe praktikat më të mira të vlerësimit.

Diamantet kanë parë një kthim gradual të investimit në vitet e fundit, veçanërisht në Londër ku ka një treg në zhvillim për këto asete luksoze që nga viti 2023. Sigurisht, disa nga pjesët më të suksesshme u kanë fituar investitorëve miliona paund. Për shembull në vitin 2013 Winston Legacy Diamond u shit për 23.6 milionë euro. Në prill 2017, diamanti i yllit rozë u shit për 57.3 milionë funte.

Diamantet Plus gjithmonë mund t’ju befasojnë, si për shembull një diamant në 2013, i cili u shit për mbi 10 milionë dollarë më shumë se vlera e parashikuar. Meqenëse diamantet shpesh krijojnë një përgjigje emocionale, blerësi i duhur mund të jetë i përgatitur të investojë shumë më lart se çfarë prisni. Kjo do të thotë se blerja e diamantit të duhur është thelbësore.

 

Table of Contents

Ngjarjet e trazuara të viteve të fundit për investimet në diamante: Lufta e Ukrainës dhe COVID

 

Vitet e fundit që çuan në 2022 kanë qenë të trazuar për shumë industri në mbarë botën, dhe industria e investimeve të diamantit nuk bën përjashtim. Tregu i diamanteve është i ndjeshëm ndaj zhvillimeve globale, si ndryshimet në peizazhet politike dhe ngjarjet aktuale.

Nuk është për t’u habitur atëherë që vlera e investimit të diamantit u ndikua nga kufizimet e zinxhirit të furnizimit dhe se çmimet e diamantit janë luhatur shumë që nga fillimi i viteve 2020, me shumë njerëz që pyesin nëse diamantet janë ende një investim i mirë në 2022.

Të dy bllokimet e zbatuara në mars 2020 për shkak të koronavirusit të ri dhe lufta e fundit në Ukrainë kanë shqetësuar furnizimin me diamant.

Këto kriza potencialisht mund të ndikojnë ende në vlerën e investimit të diamantit nga 2022 deri në 2023.

LUFTA NË UKRAINË

Nëse po konsideroni një investim në diamante në vitin 2023, lufta në Ukrainë është një faktor vendimtar për t’u marrë parasysh.

Pushtimi ushtarak i Rusisë në Ukrainë filloi në shkurt të vitit 2022 dhe gjithashtu ka çuar në disa kufizime të konsiderueshme të furnizimit në industrinë e diamanteve. Sanksionet amerikane ndaj kompanive ruse kanë gjymtuar industrinë minerare të Rusisë, edhe pse minierat ruse janë përgjegjëse për rreth një të tretën e prodhimit të diamanteve në botë.

Alrosa, kompania më e madhe publike e minierave të diamanteve në botë, përbën 28% të kapacitetit botëror të minierave të diamanteve dhe kjo kompani ishte subjekt i kufizimeve të borxhit nga sanksionet si një ent i shquar i kontrolluar nga qeveria.

Megjithëse Alrosa nuk është ndaluar në mënyrë eksplicite të kryejë biznes, kufizimet e vendosura në sistemet e pagesave të Rusisë e kanë bërë të pamundur zgjidhjen tregtare për çdo komb tjetër.

Këto zhvillime kanë ndaluar prodhimin dhe shitjen e shumicës së diamanteve ruse dhe kanë çuar në frikën e një rritjeje të paqëndrueshme të çmimeve të investimeve të diamantit për shkak të mungesës së furnizimit.

Kjo mungesë furnizimi nuk ka ndikuar ende në pjesën tjetër të botës, pasi shumë kompani u grumbulluan pas mungesës së furnizimit të vitit 2020. Megjithatë, ekspertët e industrisë janë të frikësuar nga një rritje e afërt e çmimeve pasi ato rezerva të mbarojnë. Tani, shumë shtëpi bizhuterish po kërkojnë zgjidhje për të rikuperuar ofertën e diamantit dhe për të përmbushur kërkesën, siç është ngritja e sistemeve alternative të pagesave.

Lufta e vitit 2022 në Ukrainë jo vetëm që ka ndikuar në ofertën, por ka ndikuar edhe në opinionin publik kur bëhet fjalë për investimet në diamant. Shumë e dënojnë blerjen e diamanteve me origjinë nga Rusia, dhe disa kompani bizhuterish madje i kanë ndërprerë plotësisht lidhjet me Rusinë.

Kjo protestë publike mund të ketë gjithashtu një ndikim të qëndrueshëm në furnizimin me diamant të së ardhmes nëse këto tendenca vazhdojnë, që do të thotë se ju duhet të konsideroni investimet më të mira të diamantit në 2023 me kujdes dhe kërkime.

 

NUMRAT e COVID-19 RRËNJEN

Pas bllokimeve të para fillestare të pandemisë COVID-19 në 2020, kostoja mesatare për karat diamanti u ul për shkak të problemeve të zinxhirit të furnizimit në mbarë botën, uljes së të ardhurave të konsumatorëve dhe vonesave në funksionim.

Prodhuesit dhe shitësit me shumicë iu desh të mbyllnin dyqanet për javë të tëra, gjë që ndikoi negativisht në çmimet e investimeve të diamantit për pjesën tjetër të vitit, efekte që ndihen ende në vitin 2023. Për të mos përmendur dasmat e shtyra që gjithashtu ndikuan në shitjet e përgjithshme të diamanteve të vitit 2020.

Në korrik 2020, vlera e investimit të diamantit goditi çmimin më të ulët që do të arrinte në 9.3% nën çmimet në fillim të vitit.

Megjithatë, në të njëjtin muaj, bllokimet filluan të lehtësohen dhe bizneset jo thelbësore filluan të rihapen, gjë që bëri që shumë konsumatorë të fillonin përsëri të blinin artikuj luksoz. Shumë festime shoqërore që njerëzit i kishin shtyrë prej kohësh po ktheheshin më në fund, dhe kjo solli një rritje të kërkesës dhe investimeve për diamant.

Deri në fund të vitit 2020, tregu i investimeve të diamanteve ishte rikuperuar pothuajse plotësisht nga rënia e pandemisë dhe filloi trendin rritës që po shohim ende sot.

Nga mesi i vitit 2021, çmimet e diamanteve ishin rritur aq shumë sa disa kishin frikë nga një flluskë çmimi diamanti ishte afër qoshes, por çmimet vetëm vazhduan të rriteshin. Industria e diamanteve në vitin 2021 u tregua aq elastike saqë shitjet tejkaluan shifrat para pandemisë.

Të prodhuara kryesisht nga Rusia, Kanadaja dhe Botsvana në atë kohë, shitjet e diamanteve të papërpunuara u rritën me 62%, duke tejkaluar shifrat para pandemisë me një diferencë marramendëse prej 13% .

 

Si të gjeni diamantet e duhura për të investuar në 2023

 

Bizhuteritë ekspertë stërviten për vite me radhë për të bërë dallimin mes një diamanti cilësor dhe me vlerë të lartë dhe gurëve më të vogël. Deshifrimi se cilët diamante janë ‘investim të shkallës’ mund të jetë një sfidë, por është më se e mundur të bëhet një investim i mençur në 2023.

Plus, diamantet nuk humbasin vlerën kur përdoren, ju mund t’i vishni diamantet pasi t’i keni blerë dhe ndërsa prisni momentin e duhur për t’i shitur dhe për të bërë një ROI në investimin tuaj.

Megjithatë, nëse jeni duke kërkuar për diamantet e duhura për të investuar, do t’ju duhet të gjeni një specialist për të ndihmuar në gjetjen e diamantit të duhur për të investuar, me prerjen, qartësinë dhe vlerën aktuale të tregut për ju.

Vlen të merret në konsideratë edhe investimi i diamanteve me ngjyra të ndryshme, gjatë dhjetë viteve të fundit vlera e diamanteve blu është rritur me mbi 200% ndërsa diamantet më tradicionale të bardha janë rritur në vlerë me vetëm 3%. Mund të ia vlen t’i kushtoni vëmendje një opsioni më pak tradicional për të përfituar sa më shumë nga investimet tuaja të diamantit të vitit 2023 në afat të gjatë.

Një specialist i diamanteve dhe investimeve do të jetë në gjendje t’ju udhëzojë për cilësinë e diamanteve, por duke bërë kërkimin tuaj mbi tendencat e tregut dhe duke marrë parasysh se sa kohë dëshironi të investoni në një diamant, mund t’ju ndihmojë të drejtoni vendimmarrjen tuaj.

 

Si të vlerësoni një diamant për investim në 2023: Pesë C-të

Karakteristikat e diamantit për qëllime investimi

Investimet e diamantit janë relativisht unike në kuptimin që, pavarësisht se bëjnë vlerësime të sakta për vlerën e tyre, dëshirueshmëria e tyre me porosi mund të rrisë shumë vlerën e tyre.

Pra, kur vendosni të vendosni investimin tuaj më të mirë të diamantit në vitin 2023, së pari duhet të keni një ide se si t’i vlerësoni ato vetë. Në këtë mënyrë, kur vizitoni një ankand, ju e dini paraprakisht se, së pari, gurët tuaj janë të vlefshëm dhe së dyti, do të keni njëfarë ideje për çmimin e investimit dhe vlerën e diamanteve në të cilat kërkoni të investoni.

Vlerësimi i një diamanti bëhet duke analizuar një sërë kriteresh të ndryshme, të cilat nisin duke shqyrtuar secilën nga 4 C-të. Për ata që hedhin hapat e tyre të parë për të investuar në diamante, mbani mend pesë C-të për t’ju ndihmuar të bëni investimin e duhur të diamantit me më shumë potencial për rritje në të ardhmen.

karat

Madhësia e diamantit mund të ketë një ndikim të madh në vlerën e tij të investimit dhe duhet të jetë e saktë.

Prerje

Kryesisht një pikë shije, prerja e diamantit nuk duhet të pengojë shumë vlerën e tij, por për një investim afatshkurtër vlen të merren parasysh tendencat aktuale në treg.

Ngjyrë

Siç u diskutua më lart, megjithëse diamantet e bardhë janë më tradicionalë, diamantet me ngjyrë mund të kenë rritje të papritur në vlerën e investimit, kështu që ia vlen të merren parasysh në 2022 dhe 2023.

Qartësia

Kjo pikë është më pak e rëndësishme për gurët me ngjyrë, por i referohet sa i pastër është guri.

Certifikata

Kjo është ndoshta më e rëndësishmja nga ‘C’-të për investimin pasi një certifikatë është thelbësore për marrjen e çmimit më të mirë kur shisni diamantin.

 

4Cs – një vështrim më i afërt

4 C-të u zhvilluan fillimisht nga Instituti Gemologjik i Amerikës ( GIA ) për të formuar bazën se si të kryhet vlerësimi i gurëve të çmuar në diamante. Ata janë; qartësia, karat, ngjyra dhe prerja. Më poshtë mund të lexoni më shumë për secilën prej tyre.

1. Qartësia

Shkalla e qartësisë - e dobishme kur investoni në diamante

Qartësia e një diamanti mund të shihet gjithashtu si pastërtia e tij.

Të analizosh qartësinë e një diamanti do të nënkuptojë shqyrtimin e të gjitha parregullsive që ai mban si brenda ashtu edhe jashtë. Këto të meta të brendshme njihen si përfshirje, dhe ato të jashtme quhen njolla. Nuk është thjesht numri i këtyre inkursioneve apo njollave që mban një diamant, por edhe madhësia e tyre, pozicioni i tyre, ngjyra dhe natyra e tyre. Ekzaminimi i këtyre të metave nuk mund të bëhet me sy të lirë në vend të kësaj, ato shikohen nën zmadhimin 10x.

Më pas, diamanti do të renditet në shkallën e qartësisë GIA:

– Pa të meta
– Pa të meta nga brenda (IF)
– Përfshirë shumë shumë pak (VVS1, VVS2)
– Përfshirë shumë pak (VSI1, VSI2)
– Pak i përfshirë (SI1, SI2)
– Përfshirë (I1, I2, I3)

Flawless do të ishte më i vlefshmi nga diamantet me absolutisht zero depërtime ose defekte, dhe I3 do të ishte më pak i vlefshëm për qëllime investimi me një numër të metash të ndryshme.

2. Miu i ca

Çfarë është karat diamanti_ _ Një udhëzues për peshën e karatit të diamantit

Shkalla e karatit përdoret për të matur peshën e një diamanti. Termi karat vjen nga kohët e lashta kur njerëzit përdornin farat e pemës së karobit për të balancuar luspat.

Siç mund ta imagjinoni, sa më shumë karat të jetë një diamant, aq më i vlefshëm bëhet për qëllime investimi. Një karat përkthehet në 200 miligramë, megjithëse kur diskutohet për karat, ato shpesh standardizohen në një sistem 100 pikësh. Kështu për shembull, një diamant 0.7 karatësh do të ishte 70 pikë.

Siç u përmend më herët, megjithatë, ka disa rrethana që mund ta bëjnë investimin në diamante mjaft të ndërlikuar.

Merrni shembullin e mëposhtëm: nëse keni 2 diamante identike me peshë përkatësisht 0,98 dhe 0,99 karat, atëherë diamanti 0,99 karat do të vlente 1% më shumë. Megjithatë, le të themi se atëherë kishit një diamant të tretë i cili ishte përsëri pothuajse identik, por ishte 1.00 karat, ka të ngjarë të vlejë deri në 20% më shumë se ai 0.99 karat.

Kjo është për shkak të elementit njerëzor të blerjes së diamanteve. Dikush do të paguante një premium për një diamant 1 karat pasi mund të deklaronte dhe kishte prova se ishte 1 karat, ndërsa nëse blini një diamant 0,99 karat, nuk mund të pretendoni kurrë sinqerisht se është 1 karat. Këto rritje të papritura të vlerës ndodhin në një numër pikash në shkallën e çmimeve të investimeve të diamanteve, si për shembull në rreth 0.3, 0.5 dhe 0.7 karat.

3. Ngjyra

4C's Of Diamond - Ngjyra e Diamantit Moissanite - e pangjyrë, afër pa ngjyrë, e zbehtë, shumë e lehtë, e lehtë

 

Ashtu si qartësia, ngjyra e një diamanti renditet në një shkallë, e njohur si shkalla e ngjyrave GIA. Ai funksionon në sistemin e mëposhtëm, ku D është më i qartë dhe më i vlefshëm, dhe Z është më pak i vlefshëm.

– Pa ngjyrë (D, E, F)
– Pranë pa ngjyrë (G, H, I, J)
– Të fikët (K, L, M)
– Shumë e lehtë (N, O, P, Q, R)
– Dritë (S, T, U, V, W, X, Y, Z)

Kjo shkallë përdoret për diamante pa ngjyrë. Sigurisht, diamantet mund të vijnë në ngjyra të ndryshme, si të verdhë, të zezë ose blu, dhe këto do të ndikojnë në dëshirën e tyre për investim. Prandaj, shkalla GIA përdoret vetëm për diamante pa ngjyrë, ndërsa diamantet me ngjyrë janë përgjithësisht më të vlefshëm.

4. Prerë

Llojet e prerjeve dhe formave të diamantit

 

Prerja e një diamanti është e vetmja pjesë e procesit të vlerësimit për investim, e cila ndikohet nga prekja njerëzore. Të gjitha aspektet e tjera përcaktohen nga natyra dhe mënyra se si janë formuar gjatë mijëra viteve.

Prerja e një diamanti është ajo që vendos se si drita do të reagojë me të dhe sa e bukur do të jetë për syrin e njeriut pasi të përfundojë. Ekzistojnë një numër modelesh të ndryshme të zakonshme për diamante, dhe secila prej tyre do të ketë një mënyrë të ndryshme për të manipuluar tre fushat e mëposhtme.

 1. Zjarri – Kjo është mënyra se si drita e bardhë shpërndahet në një numër ngjyrash të ndryshme
 2. Shkëlqimi – Sa dritë reflektohet si nga brenda ashtu edhe nga jashtë.
 3. Scintilimi – Reflektimet brenda diamantit do të prodhojnë modele të zonave të errëta dhe të lehta.
 4. Përmasat përfundimtare dhe përfundimi i diamantit do të ndikojnë në mënyrën se si drita luan me diamantin dhe tërheqjen e tij përfundimtare estetike.

Disa prerje të zakonshme të diamantit përfshijnë:

 • Rrumbullakët
 • Markezë
 • Dardhë
 • Smeraldi
 • Asscher
 • Jastëk
 • Princesha
 • ovale

 

Gjëra të tjera për t’u marrë parasysh kur vlerësoni një diamant për portofolin tuaj të investimeve 2023 …

Certifikatat

Nganjëherë referuar si C 5-të e vlerësimit të diamanteve, një certifikatë është një mënyrë e vlefshme për të përcaktuar cilësinë e saktë dhe autentike të një diamanti të caktuar. Këto janë shumë të mira për t’u kujdesur pasi ju jep një ide të menjëhershme dhe të besueshme për vlerën e saktë të diamantit që po kërkoni për investim.

kredi kundrejt diamantit gia

Sidoqoftë, duhet të keni parasysh se ekzistojnë një sërë klasifikimesh të ndryshme të certifikatave të diamantit dhe mund të keni favorizime mbi një ose dy. Për shembull, sistemi i certifikimit GIA është i njohur për të qenë tepër i rreptë kur përcakton një nivel qartësie.

Këtu janë disa nga certifikatat më të famshme që mund të mbajë një diamant:

– Instituti Gemologjik i Amerikës (GIA)
– Instituti Ndërkombëtar Gemologjik (IGI)
– Këshilli i Lartë i Diamantit – Hoge Raad Voor Diamante (HRD)
– Laboratori Gemologjik Evropian (EGL)

Mbishkrime me lazer

Nëse një diamant ka një mbishkrim lazer mbi të, atëherë ideja është se kjo përfaqëson një të metë dhe duhet, duke folur teorikisht, të zvogëlojë vlerën e tij të investimit.

Megjithatë, kjo është përsëri një shenjë tjetër se si preferenca njerëzore mund të thyejë metodat e vlerësimit. Një mesazh i personalizuar ose unik i gdhendur me mjeshtëri në anë mund të shikohet siç duhet vetëm nga xham zmadhues dhe reklamat, një element personal që mund të kërkohet më shumë.

Ju gjithashtu mund të shihni vlerësimet e certifikimit të gdhendura, të cilat përsëri, ka të ngjarë të rrisin vlerën pasi mund të përdoren për të vërtetuar vërtetësinë dhe vlerën e investimit të diamantit. Certifikimi mund të humbet, vidhet ose falsifikohet, por një mesazh i shtypur me lazer është i pamohueshëm.

Dini se çfarë të kërkoni

Është një fjalë e urtë e vjetër, por thelbi është: nëse duket shumë e mirë për të qenë e vërtetë, atëherë ndoshta është.

Investitorët e diamantit duhet të jenë të kujdesshëm ndaj diamantëve të reklamuar me një ngjyrë në presje të përmbysur – për shembull diamantet ‘blu’ – pasi ky është zakonisht një tregues që diamanti është trajtuar. Ndërsa artikuj të tillë mund të klasifikohen ende si natyralë, ato zakonisht kanë qartësi më të ulët dhe më pas rrezatohen për të marrë një ngjyrë më të tregtueshme.

Asnjë pjesë nuk është kurrë vetëm një palë vathë apo një gjerdan. Ekziston një ndryshim i madh në vlerë midis investimit të bizhuterive të shkëlqyera dhe të kostumeve të diamantit. Hapi i parë për të përcaktuar vlerën e vërtetë të një artikulli është të zbuloni nëse ai mund të konsiderohet bizhuteri e shkëlqyer. Bizhuteritë e bukura janë punuar nga gurë të çmuar si diamantet dhe metalet, kështu që priren të kenë një vlerë shumë më të lartë se bizhuteritë e kostumeve.

Shumë bizhuteri të shkëlqyera me diamante prodhohen nga stilistë, marka luksoze të modës ose shtëpi të njohura bizhuterish, të cilat do t’i shtojnë vlerë investimit artikullit. Bizhuteritë e kostumeve, nga ana tjetër, janë bërë nga materiale relativisht të lira, si gjerdanët dhe vathët kristali. A është bërë nga një argjendari i njohur, si Cartier? Këto pjesë diamanti shumë të kërkuara mund të fitojnë një çmim investimi dukshëm më të lartë, kështu që është e rëndësishme të vendosni të gjitha detajet më të imta për çdo bizhuteri që dëshironi të vendosni peng.

Kërkoni shenja në bizhuteri të cilat mund të tregojnë nivelin e mjeshtërisë dhe llojin e metalit të çmuar. Nëse do të ishte punuar nga një argjendar specialist, mund të ishte një pjesë e veçantë me një vlerë të lartë investimi. Ka stilistë të veçantë si Cartier, Tiffany’s, Graff, Harry Winston dhe Van Cleef and Arpels, bizhuteritë e të cilëve janë shumë të kërkuara për qëllime investimi, me pjesë nga gjysma e parë e shekullit të 20-të veçanërisht të vlefshme për shkak të niveleve të larta të kërkesës.

Njohuritë për prerjet, qartësinë dhe metalet do t’ju ndihmojnë të vlerësoni se çfarë është në të vërtetë pjesa e diamantit në të cilën mendoni të investoni. Ju nuk keni nevojë të dini të gjitha detajet – ekspertët mund të ndihmojnë me këtë – por mund të jetë mirë të keni një ide se çfarë është pjesa, në mënyrë që të dini se sa kapital mund të prisni realisht të fitoni.

Bërja e një blerjeje të mençur

Duke vënë në dukje se tregu për investimet në diamante është rritur me 20 për qind vetëm vitin e kaluar, David Sonnenthal i New Bond Street Pawnbrokers kishte shumë këshilla për të dhënë në perspektivën e investimit në gurë të çmuar, duke përfshirë sa vijon:

• Ndërsa çmimet mund dhe luhaten, diamantet do të rriten në vlerën e investimit – me kusht që blerësi ta ketë blerë atë sa më afër çmimit të tregut.
• Nuk është gjithmonë e mundur t’i afrohesh çmimit të tregut, por çdo gjë midis 25% dhe 30% mbi vlerën aktuale të tregut ende përbën një aktiv të qëndrueshëm.
• Marka të tilla si De Beers dhe Graff kanë në mënyrë të vendosur kontrollin e tregut, për shkak të zotërimit të disa prej gurëve më të mirë në planet.
• Mos nxitoni për të investuar në diamant pa bërë disa kërkime.

Transformimi i gurëve të lirshëm

Është e mundur të blini gurë me synimin për t’i kthyer ato në bizhuteri të përfunduara për shitje në një shtëpi ankandesh ose në një dyqan me pakicë, dhe shtimi i platinit ose ari mund të ketë një efekt pozitiv në çmimin që mund të komandoni. Megjithatë, ata që blejnë gurë për investim këshillohen t’i mbajnë të lirë.

 

Prodhuesi

stoli të bukura

Duke i bashkangjitur diamantit emrin e një prodhuesi prestigjioz bizhuterish mund t’i shtosh vlerë të konsiderueshme investimi atij. Prodhuesit si Van Cleef dhe Arpels, Stephen Webster, Buccellati, Tiffany and Co dhe Boucheron janë të gjithë shumë të respektuar dhe janë të njohur për mjeshtërinë e tyre të cilësisë së lartë.

Nëse ndonjë copë diamanti dhe stoli janë bërë nga prodhues të tillë dhe janë në gjendje të shkëlqyer me një shkallë të caktuar të rrallë, atëherë mund të prisni që ai të vlejë shumë më tepër. Prodhues të tjerë të respektuar të bizhuterive përfshijnë Lalique, Cartier, Graff, Chaumet dhe Bulgari, megjithëse ka shumë emra të tjerë kryesorë që ne do t’i pranojmë.

Investim afatgjatë

Vitet e fundit, një numër në rritje i diamanteve po shiten si asete investimi. Një pjesë e arsyes pse ka kuptim të investosh në gurë të çmuar qëndron në faktin se ata janë afatgjatë.

Vetitë pothuajse të pathyeshme të gurëve të caktuar dhe stabiliteti financiar në treg do të thotë se një numër në rritje i fondeve mbrojtëse po shqyrtojnë diversifikimin e portofoleve të tyre me gurë të çmuar – me disa ekspertë që tregojnë stabilitetin si shqetësimin kryesor, veçanërisht në një botë me rritje politike dhe sociale. pasiguria.

 

Zbuloni origjinën

Prejardhja e një bizhuteri diamanti mund të ketë një ndikim të madh në vlerën e saj të investimit. Mund të ketë shenja në artikull, të tilla si shenja dalluese të vendit, të cilat do të jenë në gjendje të japin një tregues se ku është prodhuar bizhuteri. Nëse mbani ndonjë nga dokumentet ose faturat origjinale, këto mund të ofrojnë informacion të dobishëm se ku dhe kur është blerë pjesa.

Për shembull, vula e kokës së një shqiponje është një shenjë e një pjese ari të prodhuar në Francë, por vula e kokës së qenit përdoret për të treguar platinin francez. Një artikull francez i bizhuterive diamanti shpesh do të jetë i lartë në vlerë investimi, veçanërisht nëse pjesa është antike, pasi disa nga mjeshtrit më të aftë të bizhuterive ndodheshin në Francë.

 

Njihni gurët dhe perlat tuaja

Nëse bizhuteritë e diamantit përmbajnë një gur ose perlë, vlera e investimit mund të ndryshojë ndjeshëm, prandaj është e rëndësishme të dini se çfarë të kërkoni. Kur bëhet fjalë për perlat, ka një ndryshim të madh në investim jo vlerë midis perlave natyrore dhe atyre të kultivuara. Një perlë natyrale formohet gjatë shumë viteve, por perlat e kultivuara gjenden në perlat e kultivuara. Forma dhe shkëlqimi do të japin një tregues, megjithatë, vlerësimet e sakta mund të merren përmes një rreze x. Një gjerdan me perla natyrale mund të vlejë disa mijëra paund.

Nëse artikulli përmban një perlë të pangjyrë, mund të jetë një diamant. Artikujt modernë të bizhuterive me diamante përmbajnë diamante të prera shumë saktë, megjithatë, pjesët antike ka të ngjarë të jenë më pak të sakta, kështu që çmimi i investimit do të ndryshojë përsëri.

Vitet e fundit, vlera e gurëve të çmuar me ngjyra si safirët, smeraldët dhe rubinët është rritur ndjeshëm. Gurët e çmuar më të çmuar janë me ngjyra të ndezura, të forta dhe transparente. Gurët e çmuar më të vjetër mund të jenë të patrajtuar dhe nga miniera që tani janë shteruar, kështu që rrallësia dhe kërkesa e tyre është më e lartë nga perspektiva e investimit.

Gurët e çmuar mund të jenë vendimtare në vlerën e një bizhuteri – por ato gjithashtu mund të mbajnë vlerë zero investimi në disa raste. Zakonisht përcaktohet nga lloji i perlës, sa i rrallë është dhe në çfarë gjendje është. Gurë të çmuar të ndryshëm do të kenë vlera të ndryshme investimi. Për shembull, një diamant vlen më shumë se një ametist në shumicën e situatave. Një rubin sintetik nuk do të vlejë aq sa një rubin natyral.

Nëse guri i çmuar ka ndonjë gërvishtje ose gërvishtje, kjo mund të jetë diçka që mund të hiqet përmes rilyerjes. Megjithatë, ato ndonjëherë mund ta bëjnë një gur të çmuar si të pavlerë dhe jo tërheqës. Prandaj është e rëndësishme të trajtoni çdo bizhuteri me kujdes kur kërkoni të shesni dhe të rikuperoni investimin tuaj në diamante në një fazë të mëvonshme.

Investimi në diamante është mjaft popullor pasi ato janë një lloj guri i çmuar që shpesh shihet si klasik dhe i përjetshëm.

 

Vlerësoni moshën

Në përgjithësi, mosha e diamantit do ta pozicionojë atë brenda një kategorie specifike të lidhur me moshën; moderne, vintage ose antike. Termi antik i referohet kategorisë më të vjetër të bizhuterive dhe zakonisht përdoret për të përshkruar bizhuteritë e diamantit që janë mbi 100 vjet të vjetra.

Pjesët antike të diamantit zakonisht kanë vlerë të lartë investimi, si në aspektin monetar ashtu edhe në atë sentimental, sepse ato u krijuan me mjeshtëri në një epokë përpara prodhimit në masë. Në shumë raste, ato ishin pjesë të veçanta të një lloji diamanti me cilësi të lartë, në pronësi të klasës së lartë.

Nëse një copë diamanti bie në kategorinë e moshës moderne, është prodhuar në 50 vitet e fundit. Që një bizhuteri diamanti të konsiderohet e vjetër, duhet të jetë mbi 50 vjeç. Ndryshe nga bizhuteritë antike, ka shumë pjesë të cilësisë së mirë që u prodhuan në masë, pasi teknologjia përparoi me shpejtësi që nga vitet 1940.

 

Kujdesi për bizhuteritë tuaja…gjendja është e rëndësishme

Një tjetër pyetje kyçe që duhet bërë kur shikoni investimin në diamante ose bizhuteri është se në çfarë gjendje është aktivi. Kjo do të ketë ndikimin më thelbësor në çmimin e investimit që mund të fitojë pjesa juaj e diamantit. Nëse dëmtohet ose prishet, atëherë shpesh do të kushtojë më shumë në kostot e restaurimit (përveç nëse është me interes dhe vlerë të konsiderueshme) dhe për këtë arsye zakonisht do të mbajë vetëm vlerën e tij origjinale, të brendshme. Në disa raste, restaurimi mund të jetë i lirë dhe i lehtë.

Megjithatë, nëse nuk është e restaurueshme, atëherë bizhuteritë tuaja me diamantë shpesh do të humbasin vlerën e konsiderueshme të investimit dhe mund të mos jenë as të mundshme për t’u shitur. Po kështu, nëse pjesa juaj e diamantit është në gjendje të mirë fizikisht, por duket e konsumuar, atëherë kjo mund të ndikojë në koston e saj kur investoni në të.

Mund të jetë e mundur ta ktheni atë në jetë me pak pastrim, fërkim dhe mirëmbajtje profesionale. Bizhuteritë dhe diamantet duken gjithmonë më mirë kur pastrohen, prandaj merrni parasysh këtë kur mendoni të fitoni para në investimin tuaj. Prandaj është e domosdoshme që përpara se çdo gjë të vlerësohet për qëllime investimi, të pastrohet profesionalisht.

Në shumë raste, një argjendari do ta bëjë këtë për ju falas. Megjithatë duhet të jeni të kujdesshëm; diçka që nuk pastrohet siç duhet mund të përfundojë duke u dëmtuar ose shkatërruar.

Nëse nuk jeni të sigurt se si duhet të kujdeseni për bizhuterinë tuaj me diamant, është gjithmonë më mirë të pyesni një profesionist përpara se të merrni para për investimin tuaj. Produktet e pastrimit me bazë amoniaku përdoren shpesh në të gjithë industrinë, por ato mund të jenë të dëmshme për disa gurë të çmuar. Një sapun i butë me një furçë dhëmbësh të butë dhe ujë të ngrohtë shpesh mund të jetë gjithçka që duhet për shumicën e bizhuterive investuese, me një shpëlarje më pas. Çdo gjë shumë e fortë ose që përmban kimikate të ashpra mund të shkaktojë gërvishtje të metalit ose gurëve të çmuar.

Ruajtja e pjesëve tuaja të investimit të diamantit në kuti të përshtatshme dhe pastrimi i butë dhe me kujdes përpara se të merrni artikullin që do të vlerësohet, do t’i japë bizhuterive tuaj mundësinë më të mirë për të marrë një çmim të lartë.

Kërkoni mënyrën më të mirë për t’u kujdesur për artikujt e specializuar dhe përdorni gjithmonë një profesionist për të pastruar bizhuteritë e shkëlqyera.

 

Konsultohuni me një ekspert

Vlerësimi i koleksionit tuaj të bizhuterive me diamante duke përdorur hapat e mësipërm do të sigurojë një tregues të mundshëm të vlerës së investimit të tyre, por e vetmja mënyrë e garantuar për të ditur vlerën e vërtetë është të konsultoheni me një vlerësues specialist; ai/ajo do të zbulojë potencialin e vërtetë të pasurive tuaja të çmuara.

Është më mirë të bëni kërkimin tuaj dhe të gjeni specialistin që është i duhuri për ju. Çmimet e investimeve të bizhuterive të diamantit janë rritur vitet e fundit, pasi investitorët largohen nga tregu i aksioneve në kërkim të mallrave të prekshme si pjesë të koleksionueshme, gurë të çmuar dhe diamante.

 

Metali

Kur kërkoni të investoni në bizhuteri diamanti, konsiderata të tjera përfshijnë çmimin e metalit. Kjo formulohet nga çmimi i metalit me çmimin spot ditor, shumëzuar me sa i pastër është. Kjo njihet si përmbajtja e vërtetë e metaleve fisnike – 24 karat konsiderohet e pastër. Shumëzojeni këtë me peshën, e cila mund të jetë ose në gram, ons ose pesha.

Një tregtar i mirë ose ekspert i bizhuterive me diamante do të jetë në gjendje t’ju ndihmojë ta llogaritni këtë përpara se të vendosni për investimin tuaj.

 

Kryeni kërkimin tuaj

Nëse ju jepet emri i prodhuesit të bizhuterive, disa informacione rreth periudhës kohore nga vjen ose ndonjë këshillë tjetër e dobishme, mund të jeni në gjendje ta përdorni këtë për të bërë disa kërkime tuajat rreth pjesës së diamantit që po kërkoni. për të investuar në.

Duke shikuar në internet, do të mund të kuptoni se çfarë çmimi kanë pjesët e tjera të ngjashme, ku po shiten, sa të njohura janë dhe nëse ka ndonjë luftë ofertash.

Shpesh nëse një bizhuteri diamanti konsiderohet ‘e rrallë’, ajo do të shihet si më e dëshirueshme dhe për këtë arsye do të ketë një vlerë më të lartë investimi.

Zgjedhja e cilësisë

Kërkesa aktualisht është e lartë për diamante me cilësi më të mirë. Këto “diamante investimi” pranohen nga Rapaport – platforma kryesore tregtare në botë për gurët e çmuar – vetëm nëse plotësojnë kritere strikte. Diamantet duhet të renditen me një vlerësim të qartësisë prej të paktën VS2 dhe një shkallë ngjyrash të paktën H.

Prerja e diamantit është gjithashtu e rëndësishme kur bëhet fjalë për diamante investimi – secila prej të cilave duhet të certifikohet nga Instituti Gemologjik i Amerikës përpara se të pranohet nga platforma më e madhe në botë për tregtimin e diamanteve.

Diamantet me ngjyra natyrale kanë çmimet më të mira. Aktualisht, diamante më të mëdhenj natyralë po shiten për shuma rekord në ankand – për shembull, diamantet më të vegjël rozë mund të arrijnë deri në 30,000 £ për karat.

Megjithatë, diamantet e trajtuara për të shfaqur një ngjyrë të caktuar nuk janë aq të vlefshme.

Asetet gjobë janë gjithmonë në kërkesa të mëdha pasi çmimet në ankande në mbarë botën vazhdojnë të rriten çdo vit. Ju gjithashtu mund të dëshironi të lexoni artikujt tanë gjithëpërfshirës mbi artikujt më të shtrenjtë të shitur ndonjëherë në ankand për asete si koleksionet e verërave të shkëlqyera, bizhuteritë më të shtrenjta të shitura ndonjëherë , bizhuteritë e shtrenjta Cartier, çantat luksoze , makinat klasike , diamantet , orët më të shtrenjta të shitura ndonjëherë dhe arti .

Çfarë duhet të shmangni kur investoni në diamante

 

Investimi më i mirë në diamante 2022 - 2023

 

Investimi në diamante në vitin 2023 kërkon gjetjen e ekspertëve më të mirë për t’ju ndihmuar të përfitoni sa më shumë nga paratë tuaja.

Por çfarë ndodh me gjërat që duhet të shmangni?

Këtu janë tre gjëra që duhen shmangur kur përgatiteni për të investuar në diamante:

1) Duke paguar shumë

Bëni kërkimin tuaj në mënyrë që të dini se sa të prisni të paguani. Shkuarja në vendin e duhur për të investuar do të thotë që po merrni çmimin më të mirë për një diamant si investim.

Flisni me specialistët që dini se mund t’i besoni dhe sigurohuni që investimi i diamantit është i duhuri për ju.

2) Duke pritur një kthim të menjëhershëm në investimin tuaj të diamantit

Diamantet janë një mënyrë fantastike për të investuar para në vitin 2023, por procesi kërkon durim.

Diamantet ofrojnë siguri afatgjatë dhe një mënyrë e shkëlqyer për të rritur një portofol investimi afatgjatë. Ata kanë më pak gjasa të fitojnë vlerë në çast dhe nuk janë një skemë ‘të pasurohen shpejt. Diamantet janë për investitorët afatgjatë, që kërkojnë mënyra për të diversifikuar portofolin e tyre të investimeve.

3) Blerja e diamantit të gabuar

Ne kemi mbuluar tashmë pesë C-të dhe është me të vërtetë e rëndësishme t’i konsideroni këto kur zgjidhni se në cilin diamant ose diamante të investoni.

Është gjithashtu e rëndësishme të vendosni nëse do të rrezikoni për diamantet më të çuditshëm, siç janë diamantet me ngjyra, të cilat mund të shohin rritje të menjëhershme në vlerë, por mund të shihen si ‘më në modë’ dhe jo si diamante klasike. Gjithçka varet nga jetëgjatësia e investimit tuaj dhe sa duhet të investoni në diamante.

Gjithmonë merrni këshillën e një specialisti të diamanteve dhe merrni kohën tuaj duke e konsideruar përpara se të bëni investimin tuaj.

Në përgjithësi, diamantet janë një burim i mrekullueshëm investimi. Ato janë një nga mënyrat e pakta që ju mund të investoni, të prisni një kthim të lartë dhe të shijoni investimin në të njëjtën kohë, pasi mund t’i vishni diamantet tuaja ndërsa fitojnë vlerë.

Megjithëse investimi në diamante është një mënyrë shumëplanëshe për të fituar para, është një mënyrë relativisht e sigurt përtej vitit 2023. Diamantet do të jenë gjithmonë në kërkesë dhe nëse jeni të gatshëm të prisni, mund të bëni një kthim mbresëlënës nga investimi.

 

A ia vlen të investoni për gurët e çmuar?

Gure te Cmuar

Smeraldët, rubinët dhe safirët njihen tradicionalisht si gurë të çmuar. Ky dallim midis këtyre bizhuterive dhe gurëve të tjerë gjysmë të çmuar pasqyron reputacionin e tyre të mbajtur prej kohësh si zgjedhje elegante dhe të sofistikuara bizhuterish, dhe ekspertët tanë të diamantit do ta shpjegojnë më tej.

Ka disa gjëra që duhet të keni parasysh kur blini këto artikuj. Ashtu si me diamantet, ju duhet t’i kushtoni vëmendje të veçantë klasifikimit të tyre – sipas qartësisë, madhësisë, ngjyrës, formës dhe burimit.

Sidoqoftë, sistemi për këto bizhuteri është paksa i ndryshëm nga sistemi i famshëm i përdorur për diamante. Ndërsa gurët e çmuar të bardhë vlerësohen në një shkallë strikte (4 C-të), smeraldët, safirët dhe rubinët vlerësohen me sy. Kjo kërkon që blerësi dhe shitësi të jenë të informuar se çfarë e bën një gur cilësor.

Faktori më i rëndësishëm kur zgjidhni ndonjë nga këta tre gurë të çmuar shpesh do të zbresë në ngjyrë. Kjo është një preferencë personale, por zakonisht sa më i thellë të jetë ngopja, aq më e lartë është vlera e gurit. Për shembull, një trend aktual, ndoshta i frymëzuar nga mbretëresha e ardhshme e Anglisë, Catherine Middleton, është përdorimi i safirëve blu të ndezur për unazat e fejesës.

 

Safirët

safiri

Nëse e keni zemrën të vendosur në një safir blu, atëherë ka një sërë formash dhe stilesh që mund të tërheqin vëmendjen tuaj. Prerja është shumë e rëndësishme për safirët, pasi thellësia dhe stili mund të ndikojnë në ngjyrën e vetë gurit, si dhe në stilin e bizhuterive. Një gur i prerë brilant, për shembull, do të ketë efektin e dobësimit të gishtit për shkak të formës së tij të zgjatur të lotit.

Kur bëhet fjalë për ngjyrën dhe qartësinë, ka gjithashtu shumë opsione atje. Safirët blu të thellë mbretëror Ceylon janë shumë të lakmuar, ndërsa safirët blu australianë gjithashtu ofrojnë ngopje të lavdishme – vetëm me një çmim më të lirë.

Burimi i safirëve gjithashtu do të ndikojë masivisht në vlerën e tyre – për shembull, safirët më të shtrenjtë do të jenë ata nga Kashmiri, Burma dhe Sri Lanka për shkak të ngjyrës së tyre të famshme blu të ndezur. Për një gur më unik, ka edhe varietete të njohura rozë të safirit, ose varietete më të rralla që kanë një ton pjeshke.

Rubinë

rubinet

Rubinet janë një tjetër zgjedhje ngjyrash e gjallë dhe e shkëlqyer nëse jeni duke kërkuar për perlë të çmuar të përsosur. Sa më e thellë të jetë ngjyra, aq më e madhe është vlera si rregull i përgjithshëm, por rubinët gjejnë vlerë edhe aty ku ka përfshirje të vogla në gur që krijojnë iluzionin e yjeve në shkëlqimet e tyre të vogla.

Është shumë e rëndësishme të keni garanci për cilësinë dhe origjinën kur blini një rubin – gjithnjë e më shumë prej këtyre gurëve po krijohen në laborator.

Ashtu si me çdo gur tjetër, ka lloje të veçanta të rubinit që janë veçanërisht të kërkuara. Për shembull, gurët e Mianmarit “të kuqe gjaku pëllumbi” janë shumë të kërkuar, që do të thotë se ata që kërkojnë t’i blejnë duhet të jenë të vetëdijshëm për imitimet.

Smeraldi

Smeraldi

E gjelbër e ndezur, jeshile pylli dhe smeraldi i gjelbër i thellë janë të gjitha zgjedhje të shkëlqyera për bizhuteri dhe janë rritur në popullaritet vitet e fundit. Ata shpesh do të kenë përfshirje brenda gurëve dhe ky është një fakt i pranuar që nuk ndikon ndjeshëm në vlerën e tyre brenda tregtisë. Ato shpesh trajtohen me një vaj ose shtresë për të zvogëluar dukshmërinë e këtyre të metave të vogla.

Prerja më e përdorur për gurët e smeraldit është, çuditërisht, prerja e smeraldit. Ky stil i veçantë i referohet një prerje guri me katër anë të ndryshme, secila prej të cilave ka faqe drejtkëndëshe të cilat janë të prera për të ndihmuar në krijimin e thellësive vizuale mahnitëse brenda gurit.

 

Gurë të çmuar për përdorim të përditshëm

 

Gure te Cmuar

Të tre këto gurë të çmuar janë rritur në popullaritet për veshjen e përditshme pasi janë të bukura dhe të qëndrueshme. Për shembull, një safir ka një vlerësim prej 9 në shkallën e fortësisë së Moh. Kjo do të thotë që nëse blini një perlë cilësore, ajo duhet të mbetet e lëmuar dhe e bukur gjatë gjithë jetës së bizhuterive tuaja.

Rubinet dihet gjithashtu se janë elastike – edhe pse jo aq të forta sa diamantet – dhe mund të vishen rregullisht.

 

Pra, a bëjnë diamantet një investim të mirë në 2023?

 

Diamantet , ashtu si bizhuteritë e bukura , shpesh fitojnë vlerë me kalimin e kohës. Duke zgjedhur diamantet e duhura, një investitor i zgjuar mund të bëjë një kthim mbresëlënës në zgjedhjen e tij të investimit për vitin 2023.

Investimet e bizhuterive të bukura dhe diamanteve mund të mbahen për vite, ndoshta edhe breza, në mënyrë që kur ato shiten të arrijnë shumë më tepër se vlera fillestare e investimit të paguar.

Diamantet janë të rrallë dhe, gjatë 10 viteve të fundit, ata rrallë kanë qenë jashtë lajmeve me disa çmime investimi vërtet të dukshme të arritura në ankande anembanë globit.

Për shembull, zbulimi i një diamanti vjollce 9,17 karatësh në minierën Argyle të Australisë bëri bujë në mbarë botën. Tani i lëmuar deri në 2,83 karat, Argyle Violet është një nga vetëm një pjesë të vogël të gurëve të çmuar të prodhuar në 32 vitet e fundit dhe pritet të ngjall interes të paparë në Tenderin Argyle Pink Diamonds 2016.

Por vjollca është larg nga ngjyra e vetme për të krijuar një zhurmë në tregun e investimeve të diamantit të vitit 2022.

bizhuteritë dhe diamantet më të mira për të investuar në 2022

 

Diamanti i Hënës Blu

Ky diamant i jashtëzakonshëm 12,03 karat u ble në ankand nga Joseph Lau për një rekord prej 32 milionë paund në nëntor 2015. Manjati i pronave në Hong Kong e riemëroi menjëherë gurin, ‘Hëna Blu e Josephine’, pas vajzës së tij: një prejardhje tërheqëse, tregojnë tendencat aktuale, vetëm sa do të rrisë vlerën e diamantit.

 

Graff Pink

Diamantet rozë mbeten gurët më të vlefshëm të investimeve në botë që nga viti 2023.

Graff Pink – i shitur në Sotheby’s Gjenevë në 2010 për 29 milionë funte – është guri më i shtrenjtë i vetëm i blerë ndonjëherë në ankand. Dikur ishte në pronësi të argjendarit të famshëm, Harry Winston, i cili pa dyshim kontribuoi në grumbullimin e tij.

Lidhjet magjepsëse ishin gjithashtu një faktor në 43 milionë funte të paguara për smeraldin Bulgari të Elizabeth Taylor në ankand në 2011.

Ndërsa oferta rekord prej 962,500 £ për Hope Spinel vitin e kaluar, i detyrohej shumë origjinës së saj në Koleksionin legjendar Hope. Rrallëzim, ngjyrë apo lidhje?

 

Diamanti ‘i përsosur’ shitet për 11 milion £ në Hong Kong – Një rast studimor se si shpërblehet investimi në diamante të shtrenjta

dardhë rozë

Sotheby’s në Hong Kong ka shitur një diamant rozë ‘të përsosur’ 8.41 karat për 17.7 milionë dollarë, ose 11 milionë funte në atë kohë, duke tejkaluar vlerësimin kryesor prej 15.5 milionë dollarësh (9.65 milionë funte).

Duke punuar me 1.3 milionë funte për karat, shitja e bëri këtë diamant një nga diamantet më të shtrenjta për karat të shitura ndonjëherë që nga viti 2023, thonë ekspertët.

Diamanti ishte pjesa qendrore e koleksionit të vjeshtës Magnificent Jewels and Jadeite të atij viti. Faqja e internetit e Sotheby’s e përshkroi gurin në atë kohë si “vëmendja” e shitjes së vjeshtës të vitit, si “të shquar”, me një “qartësi të brendshme të përsosur që është praktikisht e padukshme”, në diamantet e llojit të tij. Në klasifikimin e diamanteve të listuara në “Klasifikimin e qartësisë së diamantit” të Sotheby’s, nga brenda i përsosur është nota më e lartë që mund t’i jepet një guri nga shtëpia e ankandit.

Natyrisht diamantet rozë janë tepër të rrallë, dhe ato mbi një karat edhe më shumë; në fakt, drejtori i lartë i departamentit të bizhuterive të Sotheby për Kinën dhe Azinë Juglindore e përshkroi atë si “një në dhjetë milionë”.

Për të ilustruar rrallësinë e tyre, nga 75 diamantet më të mëdhenj të njohur, vetëm katër janë natyralisht rozë; ata janë një artikull i vërtetë luksi, disa nga gurët e çmuar më të pazakontë dhe më të shtrenjtë në dispozicion, të cilët i bëjnë ata disa nga mundësitë më të mira të investimit në 2023.

Rrjedhimisht, diamantet që nuk janë të bardhë përshkruhen si ‘me ngjyrë të zbukuruar’ dhe vendosen automatikisht në një grup çmimesh më të larta investimi për shkak të rrallësisë së tyre.

Së fundi, lista të veçanta të përpiluara nga Banka Botërore, Fondi Monetar Ndërkombëtar dhe Kombet e Bashkuara arritën të gjitha në përfundimin se Kina ka ekonominë e dytë më të fortë në botë pas Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe suksesi në rritje i Hong Kong Sotheby e bën të qartë se më të pasurit e vendit janë nuk ka të huaj për të investuar në asete luksoze si diamantet, dhe viti 2023 nuk bën përjashtim përsa i përket oreksit për investime në diamante.

 

Beyond Diamonds – Diversifikimi i portofolit tuaj të investimeve me gurë të çmuar

Gemfields ka njoftuar deri në vitin 2015, se ankandi i tyre i dhjetorit në Singapor ka marrë 27.6 milion £, që në atë kohë ishte një rekord për ta. Ankandi përbëhej ekskluzivisht nga rubina të përafërt me cilësi të lartë, duke përfshirë një rubin të pabesueshëm 40,23 karat me nofkën ‘Rhino Ruby’ (treguar më poshtë).

Mhoje_rhinoruby_photo_jpg

Ashtu si të gjithë rubinët në shitje në Singapor, Rhino Ruby u nxor nga miniera Montepuez në Mozambik dhe është quajtur kështu sepse zbulimi i tij shkoi drejt mbrojtjes së rinocerontëve në Afrikë nga gjuetia pa leje.

Gjithsej, në ankand u shitën një vlerë marramendëse prej 62,936 karatësh, gjatë 5 ditëve nga 3 deri në 8 dhjetor .

 

Investimi në gurë të çmuar në 2023 ka kuptim sepse:

 

1. Investimet e Diamantit janë një treg i vlefshëm për bizneset

Ankandet e gurëve të çmuar zakonisht marrin pjesë nga bizneset dhe jo nga konsumatorët, të cilët më pas do t’i presin gurët në formë për t’u përdorur në një copë bizhuteri.

Për shkak të kësaj, gurët e çmuar shkojnë për një çmim shumë më të ulët se sa homologët e tyre të prerë dhe të lëmuar, por pasi të merren parasysh ata mund të jenë me të vërtetë një investim shumë i vlefshëm për vitin 2023.

50 kompani nga vende duke përfshirë Britaninë e Madhe, Kinën dhe Gjermaninë bënë oferta në ankandin e përmendur më sipër.

 

2. Etika

Fushat e çmuara dhe diamantet janë investime të jashtëzakonshme në vitin 2023. Shitja e Rhino Ruby është një shembull i shkëlqyer, disa nga paratë nga të cilat do të ndihmojnë në financimin e një avioni kundër gjuetisë pa leje. Ata gjithashtu veprojnë në një mënyrë që të qëndrojnë brenda ligjit të vendeve ku ndodhen dhe të mbrojnë punëtorët e tyre dhe mjedisin.

 

3. E vlefshme edhe për konsumatorin

Gurët e çmuar kanë qenë një mall i vlefshëm që nga fillimi i shoqërisë së qytetëruar, falë rrallësisë dhe vlerës së tyre estetike. Të përdorura shpesh në bizhuteri, investimet e gurëve të çmuar të rrallë janë simboli përfundimtar i statusit.

Në vitin 2023, gurët e çmuar, si diamantet, janë investime të besueshme, sepse vlera e tyre është më pak në mëshirën e ekonomisë; nëse investoni në një gur të çmuar ose diamant të rrallë, gjithmonë do të ketë dikush që do ta blejë atë për një çmim të mirë, recesion ose pa recesion.

 

Diamante + stoli:

Pse bizhuteritë e shkëlqyera mund të jenë një investim i shkëlqyer në vitin 2023

 

Diamantet nuk janë domosdoshmërisht miku më i mirë i një vajze, por ato mund të jenë një pjesë e rëndësishme e aseteve të saj dhe të lartë në renditjen e miqësisë. Nëse jeni duke kërkuar për një mundësi investimi për vitin 2023 paksa jashtë rrugës së rrahur, bizhuteritë dhe diamantet mund të jenë një rrugë që nuk e keni marrë parasysh.

Për shumë njerëz, diamantet e tyre shpesh shpërndahen përmes familjes me copa që kalojnë nga nëna te vajza gjatë brezave të shumtë. Këto trashëgimi familjare shpesh janë të mbushura me legjenda historike familjare dhe kanë një rëndësi të madhe emocionale. Kjo do të thotë që shumë nga këto diamante të mahnitshme investimi nuk mund të shiten kurrë me dëshirë.

Megjithatë, kur një diamant i mirë del në treg, a e dini se çfarë po kërkoni dhe cili do të ishte një investim i mirë?

investim i mirë në bizhuteri

A mund të rritet vlera e diamantit?

Bizhuteritë kanë një tendencë për të vlerësuar vlerën me kalimin e kohës dhe investitori i zgjuar mund t’i kthejë diamantet e padëshiruara të një familjeje tjetër në diçka fitimprurëse për portofolin e tyre të investimeve. Por vjen me disa paralajmërime dhe është e rëndësishme të dini se çfarë jeni duke bërë kur bëhet fjalë për mbledhjen e bizhuterive.

Gjëja e parë që duhet mbajtur mend është se blerja nga një dyqan në rrugë të lartë nuk është e mençur.

Shitësit me pakicë shpesh vendosin një markup 100% që nuk përfshin marzhin e shitjes me shumicë dhe TVSH-ja është një shpenzim shtesë që i kalon klientit. Kjo do të thotë se nëse blini një copë bizhuteri diamanti në një dyqan sot për 200 £, do të ishit me fat që të mund ta shisni për 50 ose 60 £ nesër. Nëse po kërkoni të bëni një fitim si investitor diamanti, do t’ju duhet të bëni kërkimin tuaj dhe të blini të dorës së dytë ose me kosto të ulët në ankande.

Çelësi është të dini se çfarë po kërkoni.

Çmimi i bizhuterive të dëshirueshme të cilësisë së mirë me diamant është rritur me 80% në dhjetë vitet e fundit. Kthimet më të mira të investimit kanë ardhur nga dy periudha të veçanta të dizajnit: periudha e Art Deco (1914-1935) dhe periudha e Belle Epoque (1870-1914).

Art Deco u shfaq nga Franca në mesin e viteve njëzet dhe zakonisht përfshin platin dhe diamant. Pjesët priren të kenë dizajne shumë të forta dhe të habitshme që janë frymëzuar nga kubizmi dhe duken ende moderne dhe me stil edhe sot. Dizajnerët si Cartier, Van Cleef dhe Arpels janë të gjithë shumë të kërkuar nga koleksionistët e mprehtë pasi pjesët e tyre janë zakonisht me cilësi tepër të lartë.

Belle Epoque (Epoka e Bukur) ishte një periudhë e stabilitetit relativ në të gjithë Evropën Perëndimore midis Luftës Franko-Prusiane dhe Luftës së Parë Botërore. Ndërsa perandoritë evropiane zgjeruan gjilpërat e tyre në Afrikë, oferta e gurëve të çmuar filloi të rritet dhe projektuesit zgjeruan gamën e tyre.

Dizajnerët konkurrues do të përpiqeshin të kalonin njëri-tjetrin dhe u bënë ekspertë në punën me arin dhe platinin, duke vendosur shpesh diamante të vegjël në struktura dantelle për të krijuar pjesë të përjetshme që ishin krijuar për t’u ndjerë pa peshë.

Ata nuk janë për shijen e të gjithëve dhe ndonjëherë mund të duken mjaft të shqetësuar për syrin modern, por shumë pjesë diamanti kanë mbajtur vlerën e tyre të investimit dhe kanë sjellë fitime të mira.

investim i mirë në bizhuteri

Si i dalloni bizhuteritë e bukura?

Shpesh dizajnerët fshehin shenjat e tyre në mënyrë diskrete brenda lidhjeve. Kjo mund t’i bëjë ato të vështira për t’u dalluar në fillim, por gjetja e shenjës së një projektuesi mund të dyfishojë ose edhe trefishojë vlerën. Këto shenja janë shpesh të fshehura shumë mirë, të padukshme për syrin e lirë dhe do të duhet të verifikohen nga një ekspert i cili e di saktësisht se çfarë të kërkojë dhe ku.

Vlera e bizhuterive të diamantit nga të dyja këto epoka është rritur në qiell vitet e fundit dhe është rritur pothuajse 90% nga viti 2006. Ky është një kthim i madh për çdo investim dhe bizhuteritë me diamante priren të mos ndikohen nga dëmtimet e problemeve gjeopolitike, ndryshe nga aksionet dhe aksionet që mund të jenë të trazuara në rastin më të mirë.

Dizajnerët që investitorët e diamantit duan të synojnë përfshijnë Boucheron, Bulgari, Belperron dhe Chaumet si dhe Chanel, Cartier, Lalique dhe Tiffany. Nëse po mendoni të investoni në diamante, hulumtimi i këtyre stilistëve dhe kompanive të tyre do të ishte një fillim i shkëlqyer.

Bizhuteritë e shkëlqyera me diamante janë një formë arti që i shton bukurinë dhe hijeshinë botës së përditshme dhe ka fuqinë ta bëjë përdoruesin të ndihet i veçantë dhe akoma më i sigurt.

Natyrisht, duhet të keni një ide të mirë nëse gjerdani, mansheta apo unazat me diamantë janë me të vërtetë të vlefshme për qëllime investimi. Pra, çfarë saktësisht duhet të kërkoni?

 

hua të bukura për stoli

Dëshira e stilistëve

Bizhuteritë e Diamantit janë një zanat i shkëlqyer, që kërkon ndjeshmëri estetike në procesin e projektimit dhe aftësi artizanale kur punoni me metale të çmuara dhe gurë të çmuar. Si të tilla, ashtu si arti i bukur, pjesët që janë vepër e një argjendari ose stilisti të njohur ose janë pjesë e një koleksioni të kërkuar janë shumë të dëshirueshme dhe mund të kenë çmime më të larta investimi sesa artikujt e prodhuar në masë.

Shtëpitë e famshme të dizajnit si Bulgari, Tiffany dhe Cartier janë vetëm disa shembuj të kompanive aktuale që prodhojnë sende të shkëlqyera bizhuteri diamanti që shiten për mijëra, por bizhuteritë historike me diamante mund të jenë po aq të dëshirueshme për investim nëse ato janë bërë nga një reputacion. argjendari ose stilisti.

Nëse besoni se bizhuteria juaj e diamantit është e një marke prestigjioze, qoftë e vjetër apo e re, atëherë është thelbësore të kontrolloni copën dhe çdo kuti apo kuti për markë dhe logo.

Hulumtimi paraprak në internet i emrave dhe simboleve të panjohura mund t’ju ndihmojë t’ju jepni një ide për projektuesin ose koleksionin përpara se të dilni në ankand.

Cilësia e materialeve

Duke qenë se vetë fjala ‘xhevahire’ rrjedh nga emri i gurëve të çmuar, nuk është çudi që vlera e investimit të këtyre pjesëve diktohet jashtëzakonisht nga metalet, diamantet dhe materialet e tjera nga të cilat ato përbëhen.

Megjithatë, bizhuteritë me çmime më modeste shpesh mund të ndërtohen nga materiale që imitojnë pamjen e homologëve të tyre më të vlefshëm. Fletë ari, zirkoni kub, argjend i kromuar – këto materiale mund t’i bëjnë stolitë tuaja me diamant të duken shumë më të shtrenjta dhe më të vlefshme se sa janë në të vërtetë.

Tekstura dhe pesha shpesh mund t’ju japin një ide fillestare nëse një artikull është origjinal – bizhuteritë metalike që ndihen tepër të lehta, ose perlat që ndihen në mënyrë të panatyrshme të lëmuara, për shembull, mund të jenë një tregues i materialeve më të lira si plastika ose qelqi. Por nëse besoni se bizhuteritë me diamantë në të cilat po kërkoni të investoni janë të ndërtuara nga ari, argjendi, platini ose përmbajnë një gur të çmuar, atëherë të siguroheni për origjinalitetin e këtyre materialeve është thelbësore.

Për fat të mirë, ekziston një mënyrë e thjeshtë për ta zbuluar – dhe çelësi qëndron tek vetë bizhuteritë!

Shumica dërrmuese e çdo artikulli të punuar nga ari i vërtetë do të ketë një shenjë dalluese (një simbol i vogël i stampuar në vetë metalin). Kjo do t’ju tregojë një sërë informacionesh pasi këto pulla do të kenë ikona dhe tekst të ndryshëm në varësi të prodhuesit, datës dhe numrit të karateve të artikullit – megjithëse mund t’ju duhet të drejtoheni në më shumë kërkime në internet për të zbuluar kodin.

Megjithatë, këto shenja dalluese nuk janë vetëm për arin, dhe pothuajse të gjithë gurët dhe metalet e çmuar do të mbajnë një shenjë autenticiteti, secili me konventat e veta simbolike.

Ju vetë nuk keni nevojë të dini se çfarë do të thotë shenja dalluese, por kërkimi për një është një mënyrë e thjeshtë për të vlerësuar nëse pjesa juaj e diamantit është aq e vlefshme sa duket për investim.

 

kredi të bukura për stoli

Prejardhja

Prejardhja është prova e origjinalitetit të bizhuterive të diamantit, si p.sh. vendi ku është bërë, blerë dhe nëse është riparuar apo ndryshuar ndonjëherë. Sidomos me diamante apo koleksione të rralla, pasja e vërtetimit me shkrim të origjinës në formën e certifikatave ose dokumentacionit mund të rrisë në mënyrë dramatike çmimet dhe vlerën e investimit me kalimin e kohës.

Dëshmia e origjinës dhe blerjes së bizhuterive tuaja me diamant është çelësi për të siguruar një pjesë potencialisht me fitim të lartë kur jeni duke arkëtuar investimin tuaj.

Nëse ka një histori të fortë lidhur me projektuesin ose pronarin origjinal, atëherë bizhuteritë e diamantit rriten si në grumbullueshmëri ashtu edhe në kthimin e mundshëm të investimit. Kudo që është e mundur, duhet të merret dokumentacioni që vërteton origjinalitetin e pjesës dhe vendin ku është blerë. Të gjitha tregimet rreth bizhuterive do të duhet të verifikohen në mënyrë të pavarur.

Nëse jeni të përqendruar përpara, atëherë mund të dëshironi të konsideroni të shikoni dizajnerët bashkëkohorë. Nëse keni një sy të mirë, atëherë mund të jeni në gjendje të investoni në stilistë me cilësi të lartë në fillim të karrierës së tyre. Kjo është padyshim më shumë një kumar, por pjesët e stilistëve të sotëm janë pjesët historike të koleksionueshme të së ardhmes. Nipërit tuaj mund t’ju falënderojnë.

Ka një plus të fundit kur mbledh bizhuteri diamanti për investim. Thjesht, ajo ishte projektuar për t’u veshur dhe për t’u vlerësuar. Pavarësisht nëse keni një unazë fejese të stërgjyshes ose një gjerdan stilisti të fundit të shekullit, ka diçka të mrekullueshme për të qenë në gjendje t’i vishni investimet tuaja ashtu siç vlerësohen në vlerë. Ju nuk mund ta bëni këtë me aksione dhe aksione!

Llojet e ndryshme të bizhuterive me diamante për investim

Ju ndoshta keni dëgjuar termat estate, vintage dhe antike të aplikuara për bizhuteritë me diamante, por cilat janë ato dhe si mund të dalloni se cilat janë pjesët tuaja dhe vlerën e tyre të investimit?

Bizhuteri pasurie

Bizhuteritë e diamantit të pasurive të patundshme janë shpesh një term ombrellë për çdo bizhuteri diamanti që ka qenë në pronësi më parë, megjithëse tregtarët priren të kufizojnë përdorimin e tyre në tridhjetë vitet e fundit, në mënyrë që të bëjnë dallimin midis pjesëve të investimeve të vjetra dhe antike.

Edhe pse shpesh i referohen bizhuterive të diamantit të dorëzuara pas vdekjes së një individi (dmth ‘pasuria’ e atij individi), bizhuteritë e pasurive zakonisht janë çdo copë diamanti e koleksionueshme dhe e vlefshme paraprakisht.

Imagjinoni se jeni divorcuar dhe keni shitur unazën tuaj të fejesës me diamant dhjetëvjeçar dhe grupin e dasmës me diamant tetë vjeçar. Të dyja pjesët, megjithëse jo shumë të vjetra, do të ishin ende të vlefshme dhe për këtë arsye do të ishin ajo që një tregtar ose investitor do ta konsideronte “pasuri”.

Bizhuteritë e diamantit të pasurive të patundshme mund t’i referohen një koleksioni të tërë në pronësi të një anëtari të aristokracisë, në të cilin rast mund të vlejnë shumë më tepër për purpyusët e investimeve. Ndonjëherë pjesët mungojnë nga koleksionet e Lordëve dhe Zonjave të vdekura prej kohësh dhe shpesh kthehen në duart e pasardhësve të fuqisë së tyre punëtore, pasi janë dhuruar nga zonja në shërbëtor.

Vlera e investimit të bizhuterive të diamantit të pasurive përcaktohet nga prodhuesi, materiali dhe gurët e çmuar. Mund të përcaktohet gjithashtu nga pronarët e mëparshëm të pjesëve dhe tërheqja e tyre historike, kulturore ose sociale.

 

Bizhuteri të cilësisë së mirë me diamante

Termi i përdorur me bollëk ‘vintage’ duket se zbatohet pothuajse për çdo gjë këto ditë – madje mund të blini veshje dhe makina ‘stil vintage’. Megjithatë, që një bizhuteri diamanti të konsiderohet ‘vintage’, duhet të jetë mbi 20-30 vjeç dhe zakonisht është pjesë e prodhimit masiv.

Megjithatë, kjo nuk e ul vlerën e saj të investimit. Mendoni për unazën e fejesës me diamant të gjyshes suaj nga vitet 1940. Ajo padyshim ka një grup të madh gurësh të çmuar të çmuar si safiri ose smeraldi. Ka të ngjarë të jetë prej ari të verdhë të rëndë. Mund të ketë edhe grupe diamanti. Shkurtimisht, unaza diamanti e gjyshes suaj mund të mos jetë shumë tërheqëse për shijet bashkëkohore, por gjithsesi ka vlerë investimi.

Po kështu, disa bizhuteri diamanti me kostum mund të jenë shumë të grumbullueshme (dhe për këtë arsye të vlefshme për investim) nëse kapin karakterin e një moshe të caktuar. Mendoni vathët me kapëse të viteve 1980 me karfica diamante ose koralore të viteve 1950.

Dallimi midis cilësisë së mirë dhe antike shpesh mund të jetë i paqartë. Është shumë e mundur që gjerdani i diamantit të arit të shekullit të 19-të që keni lakmuar është bërë gjatë Revolucionit Industrial kur Mbretëresha Victoria vendosi tendencat dhe prodhimi masiv po realizohej. Në vetvete, ky gjerdan mbart një rëndësi historike, edhe pse nuk është aspak i një lloji.

Megjithatë, shumë tregtarë dhe investitorë diamanti do të konsiderojnë një bizhuteri diamanti mbi 100 vjeç si antike, në vend të cilësisë së mirë, shpesh vetëm për të demonstruar moshën e copës.

Pjesët e identifikuara si ‘vintage’ mund të shiten nga 100 deri në 40,000 £.

stoli të cilësisë së mirë

Bizhuteri antike me diamante

Termi ‘antike’ zakonisht i referohet çdo gjëje që është mbi njëqind vjet e vjetër. Pra, kjo mund të përfshijë copa diamanti deri në fund të shekullit – ndoshta disa nga stolitë e diamantit të stërgjyshes suaj mund të jenë mundësi investimi e dikujt tjetër?

“Antike” zakonisht ka konotacione të bukurisë ose të rrallës. Bizhuteritë antike të diamantit shpesh bien brenda një periudhe të caktuar prodhimi, si p.sh. viktoriane, gjeorgjiane, Eduardiane ose Art Deco. Nuk ka gjasa të jetë prodhuar në masë dhe ka të ngjarë të jetë punuar me kujdes nga një stilist dhe mjeshtër i shquar i epokës.

Zakonisht dallohen nga marka e një prodhuesi, bizhuteritë antike me diamant mbartin me vete shenjën dalluese të cilësisë. Këto pjesë diamanti janë shpesh të dëshirueshme për investim dhe, për disa, të koleksionueshme. Prodhuesit specifikë në periudha të caktuara të historisë mund të kenë më shumë vlerë investimi, siç mund të kenë bizhuteritë e diamantit ku ka papërsosmëri që shtojnë, në vend që ia prishin, bukurinë e pjesës.

Pjesët antike të diamantit nga jashtë mund të kenë gjithashtu vlerë më të madhe investimi sesa ato nga Britania e Madhe – mendoni rubinët indianë ose diamantet afrikane nga kohërat koloniale. Këto ka të ngjarë të ishin nxjerrë me dorë nga miniera dhe padyshim që mbanin historitë e tyre.

Investimet e bizhuterive të diamantit të etiketuara si ‘antike’ mund të arrijnë çdo gjë nga mijëra në miliona.

 

bizhuteri antike

 

 

Epoka e bukur


E dallueshme menjëherë për shkak të natyrës së tyre të zbukuruar dhe pothuajse të dukshme, bizhuteritë me diamante nga epoka e para Luftës së Parë Botërore janë të zbukuruara dhe bujare dhe të dashura nga investitorët.

Përparimet në teknologji dhe mjeshtëri rezultuan në kurora dhe thurje prej platini dhe ari, të stolisura me diamante dhe bizhuteri të brendshme.

Të vendosura fort në epokën e Titanikut, oreksi për investime për këto artikuj diamanti vazhdon të rritet.

Art Deco

Të njohur për kombinimin e shkëlqimit dhe këndshmërisë, artikujt e diamantit të frymëzuar nga kubisti i ofrojnë tregut modern diçka që është njëkohësisht antike dhe shumë moderne. Ende duke u shitur mirë sot, shkëlqimi dhe besimi i guximshëm i bizhuterive përshtaten në mënyrë të përkryer me stilin e jetesës moderne të sotme.

Duke bashkuar gjithçka

Kur bëhet fjalë për vlerësimin e saktë të bizhuterive tuaja me diamante për investim në 2023, është e domosdoshme të kërkoni shenja delikate, pothuajse të fshehura të cilësisë.

Shumë marka me emër do t’i kenë vulat ose shenjat e tyre të fshehura në zona të vështira për t’u dalluar, si p.sh. baza e cilësimeve ose pjesa e poshtme e lidhjeve ose brezave. Me shumë diamante që vlerësohen në vlerën e investimit për shkak të fuqisë së emrit vetëm, këto kompani të nivelit të lartë do të kenë gjithashtu akses në artikujt, burimet dhe personelin e kualifikuar të cilësisë më të lartë, për t’u siguruar që pjesët përbërëse të artikullit janë cilësore.

Disa emra markash për t’u kujdesur përfshijnë Boucheron, Van Cleef dhe Arpels, Harry Winston dhe Chale.

Sidoqoftë, stilet e vjetra të bizhuterive me diamante janë shpesh jashtëzakonisht të vështira për t’u gjetur, për shkak të emrave të mëdhenj që blejnë stokun e tyre të vjetër për të ruajtur vlerën e investimit. Kompanitë, si Cartier, krenohen me faktin se asetet e tyre të diamantit nuk kanë dalë kurrë në ankand për më pak se çmimi fillestar i investimit, një fakt që mund të ndihmojë në rritjen e vlerës së investimit të bizhuterive me diamante që kanë qenë në posedimin tuaj për një kohë të gjatë. koha.

Secili prej këtyre katër faktorëve do ta bëjë një copë bizhuteri diamanti të vlefshme për investim më vete, por nëse aktivi juaj ka një kombinim të dy ose më shumë prej tyre, atëherë mund të keni një pjesë shumë të vlefshme në duart tuaja.

Një pjesë plotësisht e çertifikuar me gurë të çmuar dhe materiale të cilësisë së lartë, e bërë nga një prej prodhuesve kryesorë të bizhuterive në botë, mund të vlejë vërtet shumë.

Për të mësuar më shumë rreth huave tona për diamante dhe bizhuteri me diamante, mund të vizitoni faqet tona të internetit të dedikuara për diamante ose bizhuteri të bukura . Ne ofrojmë kredi për llojet e mëposhtme të diamanteve: 2 karat , prerje baguette , diamante blu , prerje jastëk , prerje smeraldi , ngjyra e zbukuruar , prerje markeze , prerje e vjetër , prerje ovale , dardha e prerë , rozë , prerje princeshe , dhe Diamante të certifikuara nga GIA. Në mënyrë të ngjashme, disa nga shumë kredi që ne ofrojmë janë kundër llojeve të ndryshme të bizhuterive të shkëlqyera: vathë diamanti , gjerdan me diamant , unaza diamanti , dhe marka të bukura të bizhuterive me diamante si p.sh Graff , Van Cleef & Arpels , Bulgari , Harry Winston , Tiffany dhe Cartier për të përmendur vetëm disa.

This post is also available in: English Français (French) Deutsch (German) Italiano (Italian) Português (Portuguese, Portugal) Español (Spanish) Български (Bulgarian) 简体中文 (Chinese (Simplified)) 繁體中文 (Chinese (Traditional)) hrvatski (Croatian) Čeština (Czech) Dansk (Danish) Nederlands (Dutch) हिन्दी (Hindi) Magyar (Hungarian) Latviešu (Latvian) polski (Polish) Português (Portuguese, Brazil) Română (Romanian) Русский (Russian) Slovenčina (Slovak) Slovenščina (Slovenian) Svenska (Swedish) Türkçe (Turkish) Українська (Ukrainian) Հայերեն (Armenian) Eesti (Estonian) Suomi (Finnish) Ελληνικά (Greek) Íslenska (Icelandic) Indonesia (Indonesian) 日本語 (Japanese) 한국어 (Korean) Lietuvių (Lithuanian) Norsk bokmål (Norwegian Bokmål) српски (Serbian) TamilBe the first to add a comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*Authorised and Regulated by the Financial Conduct Authority