fbpx

I hope you enjoy this blog post.

If you want us to appraise your luxury watch, painting, classic car or jewellery for a loan, click here.

Galeritë e Artit Modern Tate – Histori, fakte interesante dhe koleksione të famshme


Cilat janë 4 galeritë Tate Modern?

1. Tate Britani

Tate Britain ndodhet në Pimlico, Londër, në vendin e ish-burgut Millbank. Në vitin 1987, një njeri i quajtur Henry Tate financoi ndërtesën fillestare të Galerisë Kombëtare të Artit Britanik.

Fillimisht një aneks i Galerisë Kombëtare, më vonë u bë i njohur si Galeria Tate. Tate i kishte dhuruar gjithashtu galerisë koleksionin e tij të artit. Një koleksionist i dashur i veprave të artit britanike viktoriane, ai ishte një mbrojtës i artistëve Pre-Raphaelite dhe koleksioni i tij përfshinte Ophelia të John Everett Millias, 1851-2 dhe Zonja e Shalott e JWWaterhouse, 1888.

Koleksioni i galerisë Tate u zgjerua për të përfshirë artistë bashkëkohorë ndërkombëtarë në fillim të viteve 1900, kur në mënyrë të diskutueshme fitoi një koleksion që synohej të strehohej në Dublin. Prej këtu vazhduan me përvetësimin e artit ndërkombëtar dhe bashkëkohor. Në vitet 1950, Tate ndërpreu lidhjet me Galerinë Kombëtare dhe filloi veprimtarinë e saj.

Me kalimin e viteve, Tate ka investuar në zgjerimin e madh të kësaj ndërtese pasi ajo vazhdoi të rriste koleksionin e saj dhe angazhimin ndaj ekspozitave të përkohshme të cilësisë botërore. Megjithatë, ndërsa vazhdonte të rritej, po bëhej e qartë se kishte nevojë për një muze të dytë në Londër; Tate Modern.

2. Tate Liverpool

Tate Liverpool ndodhet në Albert Docks të famshëm të Liverpool-it. Fillimisht e konsideruar si ‘Tate of the North’, ajo u hap për publikun në 1988 dhe synohej të kishte një identitet të veçantë me fokus tek një audiencë më e re përmes një programi arsimor.

Një paraardhës i galerisë së artit Tate Modern, ishte një shije e gjërave që do të vinin. Artisti britanik i muzikës pop Sir Peter Blake ka projektuar kafenenë e cila përmban motive të ngjashme me arna që kemi pritur nga puna e tij.

Në vitin 2008, Liverpool u emërua Kryeqyteti Evropian i Kulturës. Për të festuar këtë, Tate Liverpool priti çmimin Turner 2007. Kjo ishte hera e parë që çmimi ishte organizuar jashtë Londrës.

3. Tate St Ives

St Ives ishte shtëpia e artistes së njohur britanike Barbra Hepworth – shtëpia e saj në Cornwall u shndërrua në një muze dhe kopsht skulpture pas vdekjes së saj. Në vitin 1980, Tate mori pronësinë dhe pa një mundësi unike për një galeri tjetër.

Një ish-uzinë gazi me pamje nga plazhi Porthmeor dhe Oqeani Atlantik u zgjodh si vend për të realizuar këtë vizion. Tate St Ives u hap në 1993 i financuar nga donacionet nga komuniteti lokal, Fondacioni Henry Moore dhe Fondi Evropian i Zhvillimit Rajonal. Tate St Ives huan artin nga koleksioni Tate në mënyrë specifike vepra të krijuara nga artistë që kanë një lidhje me atë vendndodhje.

Ai pranon mesatarisht 240,000 vizitorë në vit, një shifër që konsiderohet aq e suksesshme sa që siti iu nënshtrua rinovimit dhe zgjerimit të përfunduar në 2017. Ekspozuesit e shquar përfshijnë Virginia Woolf, Patrick Heron dhe Amie Siegel.

4. Tate Modern

Galeria e artit Tate Modern hapi dyert e saj në vitin 2000, më e reja nga të gjitha galeritë Tate. Madhësia e Tate Britain po bëhej një kufizim ndërsa grumbullimi i saj dhe praktikat kuratoriale rriteshin. Tate më e vjetër do të përqendrohej në elementin britanik të koleksionit të saj me pjesë që datojnë nga viti 1500, dhe galeria e artit e Tate Modern do të fokusohej në pjesët më bashkëkohore, duke strehuar vepra që datojnë nga vitet 1900 deri në ditët e sotme.

Vizita në Tate Modern është falas nëse nuk keni ndërmend të shihni një ekspozitë të madhe, koleksionin kryesor të gjerë, i cili përfshin pjesë nga Rothko, Matisse, Warhol, Pollock dhe shumë të mëdhenj të tjerë. Salla e Turbinës, e cila, përveçse është një hapësirë jashtëzakonisht mbresëlënëse, pret një art publik specifik për vendin.

Një tjetër gjë për t’u marrë parasysh kur vizitoni Tate Modern është se ajo është më shumë sesa thjesht një galeri, ajo strehon një nga libraritë më të mira të artit në Mbretërinë e Bashkuar, si dhe disa pamje fantastike në veri dhe jug të Londrës. Tate Modern është muzeu i dytë më i popullarizuar në Londër me më shumë se 6 milionë vizitorë në vit.

10 fakte interesante që mund të mos i dini rreth Galerive dhe Muzeut të Artit Modern Tate

1. Sheqeri dhe Arti

Henry Tate financoi galerinë e parë Tate dhe dhuroi koleksionin e tij prej 65 pikturash në Galerinë Kombëtare. Tate hapi një dyqan ushqimesh në moshën 20-vjeçare dhe në moshën 35-vjeçare zotëronte 6 të tjera, por Tate është më e njohur si industrialiste. Ai i fitoi paratë e tij si tregtar sheqeri. Sheqeri Tate & Lyle është ende i disponueshëm për t’u blerë sot.

2. Është Falas

Muzetë Tate Britain dhe Tate Modern në Londër, së bashku me Liverpool Tate, janë falas për t’u vizituar. Ekspozitat e mëdha ‘Blockbuster’ nuk janë falas, por sigurisht që ia vlen të vizitohen.

3. Pamje panoramike

Kati i 6-të i Tate Modern është një vend më pak i frekuentuar nga vizitorët e tij. Shenjat sugjerojnë se kjo është zona e kuzhinës dhe barit, por ajo gjithashtu ofron një nga pamjet më të mira panoramike në të gjithë qytetin e Londrës, duke përfshirë Katedralen e Shën Pauls, direkt përtej lumit Thames. Kur vizitoni Tate Modern, kjo është një domosdoshmëri absolute.

4. Galeritë Kombëtare

Tate Britain fillimisht quhej Muzeu Kombëtar i Artit Britanik. Fillimisht u shoqërua me Galerinë Kombëtare, e cila u hap në 1924 dhe tani ndodhet në sheshin Trafalgar. Kjo nuk duhet të ngatërrohet me muzeun V&A i cili u hap në 1852 dhe ishte i njohur për një kohë të gjatë si Muzeu Kombëtar i Artit. Nuk është për t’u habitur që publiku filloi t’i referohej si Tate. Tate në fakt kontrollohej nga Galeria Kombëtare deri në vitin 1954.

5. Nga Tate në Tate

Të vizitosh Tate Modern dhe Tate Britain nuk është diçka e lehtë. Ecja nga njëri në tjetrin zgjat 40 minuta dhe udhëtimi me nëntokë kërkon një ndryshim ose pak shëtitje. Por ka një mënyrë alternative për të kaluar nga një muze në tjetrin. Ekziston një traget i dedikuar në Londër që kalon midis muzeumeve Tate Modern dhe Tate Britain. Duhen 25 minuta dhe kaloni disa nga ndërtesat më ikonike përgjatë lumit Thames.

6. Të rinj dhe të famshëm

Tate Modern është një nga galeritë më të famshme të artit në botë. Është aq sinonim i markës Tate saqë numrat e vizitorëve të saj e lënë në hije rregullisht Tate Britaninë. Në vitin 2009, galeria e artit e Tate Modern mori rreth 5 milionë vizitorë më shumë. Megjithatë, Tate Modern është më e reja nga vëllezërit e motrat e saj që ka hapur dyert e saj në 2000. Tate Britain, është më e vjetra, e hapur në 1897, duke e bërë atë 102 vjet më të vjetër.

7. Vizitorët

Tate Modern nuk është vetëm një nga muzetë më të vizituar në Londër, por në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar. E dyta vetëm pas Muzeut Britanik, Tate Modern priti afërsisht 6 milionë vizitorë në 2019. Tate Britania mori afro 2 milionë. Tate Liverpool mori 660,000 dhe St Ives 278,000. Kjo e vendos Tate Modern, Britani dhe Tate Liverpool në top 100 muzetë më të vizituar në Britani.

8. Çmimi Turner

Çmimi Turner është një çmim për artin britanik që jepet çdo vit, që nga viti 1984. Ai u organizua në Tate Britain deri në vitin 2007 kur u organizua në Tate Liverpool. Tani, Tate Britain organizon ngjarjen çdo vit tjetër, me një vend jashtë Londrës që plotëson boshllëqet.

9. Koleksioni Tate

Që nga viti 2022, koleksioni ka mbi 65,000 vepra arti. Ai përmban vepra arti që datojnë që nga viti 1500 dhe përmban pikturë, skulpturë, fotografi, video, zë, performancë dhe pjesë dixhitale. Ju mund të shikoni të gjithë koleksionin përmes faqes së internetit. Jo të gjitha veprat mbahen në muzetë e Londrës – disa u jepen hua galerive të tjera (përfshirë St Ives dhe Liverpool) dhe disa madje mbahen në koleksione private.

10. Anëtarët e Tate

E themeluar në vitin 1957 si ‘Friends of Tate Gallery’, Tate Anëtarët mbledhin para për të blerë vepra arti dhe për të promovuar galeritë. Kontributet e tyre nënkuptojnë se koleksioni Tate është i aksesueshëm për të gjithë njerëzit, duke përfshirë hyrjen falas dhe aksesin në koleksion në internet. Tate Members ka mundësuar blerjen e 400 kryeveprave si p.sh., “Weping Woman” nga Picasso.

Top 5 koleksionet më të famshme të shfaqura ndonjëherë në Galeritë dhe Muzeun e Artit Tate

1. Koleksioni Turner

Joseph Mallord William Turner është ndoshta një nga artistët më të famshëm britanikë të të gjitha kohërave. Kur vdiq, ai ia la trashëgim kombit koleksionin e tij. Bequest Turner përbëhet nga 180 piktura me vaj dhe 19,000 vizatime dhe bojëra uji në formën e skicave. Fillimisht u ekspozua si në Galerinë Kombëtare ashtu edhe në Muzeun Britanik pasi nuk kishte hapësirë të mjaftueshme për ta vendosur atë në tërësi siç synonte Turner.

Megjithatë, një donacion prej 20,000 £, nga Sir Joseph Joel Duveen u ofrua posaçërisht për të ndërtuar një zgjerim posaçërisht për këto vepra arti. Kjo punë u përfundua në vitin 1910 dhe vepra e Turnerit është vendosur që atëherë në Tate Britain. Sot ajo jeton në Galerinë Clore në Tate Britain, një zgjerim i krijuar me qëllim që përfshin librat e skicave të Turner.

2. Kandinsky për Muzeun Solomon R Guggenheim

Koleksioni Kandinsky i Solomon R Guggenheim është i njohur. Ky koleksion tregon jo vetëm disa nga pjesët e tij më të famshme, por gjithë zhvillimin e tij si artist.

Koleksioni erdhi në Tate në 1958 dhe shfaqi dy anë shumë me ndikim të Kandinsky: shprehjen e lirë që përcaktoi punën e tij midis viteve 1909 dhe 1918 dhe stilin e tij më gjeometrik të parë nga 1921 deri në 1935. Stili i fundit u pa si një ndikim i madh në një grup piktorësh parizianë.

Artistë si Picasso dhe Matisse morën këtë stil gjeometrik duke e parë atë si një formë rebelimi politik dhe ata gjithashtu u bënë artistë me shumë ndikim.

3. Koleksioni i John Hay Whitney

Nga Blake, Raeburn dhe Romeny te Renoir, Van Gogh dhe Matisse – veprat e këtyre artistëve tepër të njohur janë përfshirë të gjitha në koleksionin e John Hay Whitney. Disa nga këto bojëra uji të vjetra ishin varur në muret e shtëpisë së tij familjare dhe më vonë u bënë pjesë e koleksionit të tij. Një nga blerjet e tij të mëparshme ishte Moulin de la Galette i Renoir. 1876 ishte një shenjë e interesit dhe admirimit të tij të ndryshëm ndaj piktorëve francezë.

Whitney vazhdoi të mbledhë pasardhësit e Renoir, Lautrec, Gaugin dhe Matisse. Koleksioni i tij përmban një nga shembujt më të mëdhenj të serisë së gjatë të autoportreteve të Van Gogh. Ky koleksion u ekspozua në Tate Britain në vitin 1961.

4. Koleksioni Froehlich

Koleksioni Froehlich përbëhet nga artistë bashkëkohorë gjermanë dhe amerikanë. Koleksioni përmban më shumë se 320 pjesë nga 10 artistë amerikanë dhe 9 artistë gjermanë. Koleksionisti u interesua për të mbledhur art nga të dy vendet pasi jetoi në Gjermani dhe Amerikë gjatë periudhës së pasluftës të viteve 1950 dhe 1960.

Koleksioni përfshin figura kyçe të kohës duke përfshirë Joseph Beuys, Andy Warhol, Bruce Nauman dhe Gerhard Ritcher për të përmendur disa. Ky koleksion u ekspozua në Tate Liverpool në 1999.

5. Andy Warhol Foundation for Visual Arts

Ndoshta është e drejtë të thuhet se Andy Warhol mori shumë më tepër se 15 minutat e tij të famës. Emri i tij është sinonim i Pop Art dhe ai mund të jetë artisti më i famshëm i të gjitha kohërave.

Prejardhja e tij emigrante dhe përqafimi i tij i gatshëm i konsumizmit dhe famës i dhanë një shenjë ëndrrës amerikane. Veprat e tij të artit dokumentuan një ndryshim në kulturën e pasluftës, i cili jehon ende sot. Ky koleksion u ekspozua në galerinë e artit Tate Modern në vitin 2020.

Historia e galerive dhe Muzeut të Artit Modern Tate, Londër

Nga katër galeritë kryesore të artit modern Tate, Muzeu Tate Modern në Londër është më i riu – dhe megjithatë, ai shpesh mendohet si më ikonik. I vendosur në ish Stacionin e Energjisë Bankside, ai ndodhet drejtpërdrejt përballë Katedrales së Shën Palit; një pasqyrim i përsosur i diversitetit të artit të madh.

Ky nocion i diversitetit tingëllon i vërtetë edhe në ekspozitat e tij: Salla e madhe Turbine e Tate Modern është e njohur për instalimet e saj konceptuale, ndërsa galeritë e saj në katin e sipërm i përcjellin vizitorët nëpër historinë magjepsëse të artit modern. Vetë ndërtesa e Galerisë së Artit Modern Tate është vepra më e madhe artistike e galerisë dhe luan një rol kyç në mënyrën se si ekspozitat bashkohen.

Galeria Tate Moderne - pjesë arti e vendosur jashtë muzeut

 

 

Historia arkitekturore e Galerisë së Artit Modern Tate dhe Muzeut të Londrës

Në vitin 1992, Trustees Tate filluan kërkimin e tyre për një propozim arkitekturor për të krijuar një galeri të re për artin modern dhe bashkëkohor ndërkombëtar. Duhej të dallohej nga Tate Britain, e cila ishte ulur në rrugë në Millbank që nga viti 1897; por ruajnë ajrin e ndikimit për të cilin Tate Britain ishte bërë i njohur.

Stacioni i energjisë Bankside u zgjodh si vendi i kësaj galerie të re. Termocentrali ikonë, por i ashpër, ishte i tepërt që nga viti 1981, por ai pushtoi horizontin e Thames në një mënyrë të tillë që forma e tij e kishte tejkaluar gjithmonë funksionin e tij. U hap një konkurs: kjo ndërtesë e zhdukur, pothuajse sa madhësia e Westminster Abbey, kishte nevojë për një qëllim të ri.

Konkursi i projektimit u fitua nga një palë arkitektë zviceranë nën radar të quajtur Herzog dhe De Meuron. Për disa, vendimi ishte i turbullt. Vetë komuniteti i arkitektëve të Britanisë ishte i mbushur me vizionarë modernistë, të gjithë të frustruar nga mungesa e komisioneve publike arkitekturore.

Në fund, propozimi i Herzog dhe De Meuron u zgjodh për shkak të autenticitetit të tij po aq sa për shkak të dizajnit të tij. Nga të gjithë pjesëmarrësit, ata dukej se po ofronin të ‘bënin’ më pak. Mbajtja e pjesës më të madhe të karakterit origjinal të ndërtesës ishte e rëndësishme për Tate Trustees, të cilët iu përgjigjën ngrohtësisht kombinimit të Herzog dhe De Meuron të sallës së turbinës 35 metra të lartë si një hyrje dramatike dhe funksionit të ri të kazanit si hapësirë galerie. .

Me një grant prej 12 milionë funtesh në xhepat e tyre, dhënë nga agjencia e rigjenerimit të Partneriteteve angleze, vendi u ble dhe puna filloi në vitin 1996.

Katër vjet më vonë, Galeritë e Artit Modern Tate shpërthyen në skenën kulturore të Londrës. Sot, Muzeu Modern Tate është një nga 3 atraksionet më të mira turistike në Mbretërinë e Bashkuar, kështu që nuk është befasi që ai të sjellë 100 milionë £ për ekonominë e Londrës çdo vit.

Ky ndikim ekonomik vjen si rezultat i drejtpërdrejtë i ekspozitave artistike të jashtëzakonshme dhe vazhdimisht inovative.

 

Galeritë dhe Muzeu i Artit Modern Tate në Londër - pamje nga jashtë

 

Historia kuratoriale e Galerive Tate Modern në Londër: ekspozita falas

Emra të panumërt të famshëm zbukurojnë muret e kësaj galerie. Një lojtar i vërtetë botëror, është shtëpia e veprave të Warhol , Lichenstein, Picasso, Matisse dhe Rothko.

Përgjatë historisë së saj 18-vjeçare, galeria Tate Modern ka shfaqur gjithmonë vepra arti sipas temave dhe asnjëherë kronologjisë. Një pjesë e bërë në vitin 1900 mund të ulet me kënaqësi pranë një prej 2018, për sa kohë që ato janë të lidhura tematikisht. Kjo qasje subjektive ndaj kurimit do të thotë se ka ndryshime të shpeshta në ekspozitat e Muzeut Modern Tate. Çdo pesë vjet apo më shumë, kuratorët e tij rifreskojnë mënyrën e prezantimit të veprave të artit.

 

Ekrani modern i Andy Warhol Tate

 

Varja fillestare zgjati nga viti 2000 deri në vitin 2006 dhe i ndau veprat e artit në:

• Historia/Kujtesa/Shoqëria
• Nudo/Aksion/Trup
• Peizazhi/Materia/Mjedisi
• Jetë e qetë/Objekt/Jeta reale

piktura e jetës së vdekur u shfaq në galerinë e Tate Modern

 

E zbuluar në vitin 2006, varja e dytë brenda Muzeut dhe Galerisë Moderne Tate fokusohet në momentet kryesore të artit të shekullit të 20-të. Ai u dha vizitorëve zona të caktuara për:

• Gjestet materiale
• Poezia dhe ëndrra
• Energjia dhe Procesi
• Gjendjet e Fluksit

piktura matisse - pjesë e koleksionit në Galeritë e Arteve Moderne Tate

 

Ky rehang kishte qenë një sukses i jashtëzakonshëm, kështu që kishte më pak ndryshime në varjen e tretë në 2012:

• Poezia dhe ëndrra
• Struktura dhe qartësia
• Vizionet e Transformuara
• Energjia dhe Procesi
• Vendosja e skenës

piktura e lichenstein infermiere - një nga veprat e shumta interesante të artit që u prezantuan në Muzeun Tate Modern në Londër

 

Në qershor 2016, kuratorët e Tate Modern i riorganizuan veprat e artit në kategoritë e mëposhtme:

• Fillimi i ekranit
• Artisti dhe Shoqëria
• Në studio
• Materialet dhe objektet
• Rrjetet mediatike
• Ndërmjet objektit dhe arkitekturës
• Interpretues dhe pjesëmarrës
• Qytetet e gjalla

Secila prej rehangs është fokusuar në dialogun mes artistëve. Një nga krahasimet më të vlerësuara është midis Zambakëve të ujit të Claude Monet dhe Untitled të Mark Rothkos. Duke i ulur pranë njëri-tjetrit, vizitorët mund të vlerësojnë se si dy artistë shfaqin magjepsjen e tyre për dritën e zbehtë dhe në ndryshim në një mënyrë krejtësisht të ndryshme.

zambakë uji monet shfaqur në tate

rothko pa titull -pjesë e koleksionit në tate modern

 

Tate Modern: Një dhuratë e ëmbël nga një tregtar sheqeri

Shikimi i disa prej artit bashkëkohor më të mirë në botë në Tate Modern Galleries është falas, dhe ne kemi sheqer dhe filantropi për të falënderuar për këtë.

Henry Tate, një tregtar sheqeri i shekullit të 19-të, së pari dhuroi 80,000 £ dhe një koleksion të madh pikturash bashkëkohore për qeverinë dhe me prokurë, njerëzit dhe vizitorët e Mbretërisë së Bashkuar.

Tani, pesë milionë njerëz po vizitojnë Muzeun Tate Modern në Londër çdo vit. Për shkak të dhurimit origjinal të Henry Tate, diversiteti i artit të madh, i pasqyruar si nga ndërtesa ashtu edhe nga veprat e artit brenda, është një ide që i ofrohet të gjithëve.

dyqanin tonë pengjesh të arteve të bukura në Mayfair, ne ofrojmë kredi të menjëhershme me dokumente minimale, plus këshilla të specializuara kudo. Ne ofrojmë një shërbim diskrete, të nivelit të lartë, duke përfshirë kreditimi kundrejt artit të bukur për një sërë artistësh si Andy Warhol , Bernard Buffet , Damien Hirst , David Hockney , Marc Chagall , Raoul Duffy , Sean Scully , Tom Wesselmann , Tracey Emin , Banksy dhe Roy Lichtenstein për të përmendur vetëm disa.ul Duffy , Sean Scully , Tom Wesselmann , Tracey Emin , Banksy dhe Roy Lichtenstein për të përmendur vetëm disa.

This post is also available in: English Français (French) Deutsch (German) Italiano (Italian) Português (Portuguese, Portugal) Español (Spanish) Български (Bulgarian) 简体中文 (Chinese (Simplified)) 繁體中文 (Chinese (Traditional)) hrvatski (Croatian) Čeština (Czech) Dansk (Danish) Nederlands (Dutch) हिन्दी (Hindi) Magyar (Hungarian) Latviešu (Latvian) polski (Polish) Português (Portuguese, Brazil) Română (Romanian) Русский (Russian) Slovenčina (Slovak) Slovenščina (Slovenian) Svenska (Swedish) Türkçe (Turkish) Українська (Ukrainian) Հայերեն (Armenian) Eesti (Estonian) Suomi (Finnish) Ελληνικά (Greek) Íslenska (Icelandic) Indonesia (Indonesian) 日本語 (Japanese) 한국어 (Korean) Lietuvių (Lithuanian) Norsk bokmål (Norwegian Bokmål) српски (Serbian) TamilBe the first to add a comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*Authorised and Regulated by the Financial Conduct Authority