fbpx

I hope you enjoy this blog post.

If you want us to appraise your luxury watch, painting, classic car or jewellery for a loan, click here.

Arti dhe politika: lidhja mes të dyve në 2023


Arti dhe politika: lidhja mes të dyve në 2023

Në shumë mënyra, kur mendojmë për artin dhe politikën, veprat e artit politik dhe pikturat janë forma e tyre e aktivizmit. Në të vërtetë, ato përfaqësojnë një mesazh, të portretizuar në një skenë, që pasqyron idetë, opinionet ose pikëpamjet e vetë shikuesit për botën. Aty ku dikur Martin Luteri shtypi dhe gozhdoi një proklamatë që ndryshoi botën fetare, ndikimi i shtypshkronjave ende shtrihet thellë në shoqëritë tona.

Ne e konsideruam fillimisht lidhjen midis artit dhe politikës në 2018, kur Muzeu i Dizajnit në Londër vendosi qëllimin ambicioz për të eksploruar këtë marrëdhënie në një ekspozitë tre-mujore, të titulluar nga Hope to Nope, ku ata analizuan dhe eksploruan ndikimin politik të dizajnit grafik. , piktura dhe arti në përgjithësi.

Si një ngjarje historike në eksplorimin e marrëdhënies art-politikë, do të fillojmë duke diskutuar shkurtimisht ekspozitën hapëse 2018 “Hope to Nope”, e ndjekur nga një diskutim mbi ndikimin e veprave të artit politik dhe pikturave gjatë gjithë kohës në perandori të ndryshme.

Së fundi, do të diskutojmë tendencat aktuale të trendit të personazheve të famshëm që portretizohen në vepra të ndryshme dhe do të përpiqemi të vlerësojmë vlerën e këtij arti përmes shembullit super popullor të Trump Art!

Pa vonesë, le të zhytemi!

 

Ekspozita Hope to Nope, 2018

 

Komunikimi vizual në politikë

artet e bukura politike pengmarrësit e reja të lidhjeve të rrugës

Ekspozitat e përfshira në këtë koleksion arti të guximshëm dhe të mrekullueshëm mbuluan ngjarjet kryesore politike nga përplasja financiare globale në fillim të viteve 2000 deri te Brexit dhe Trump, nëpërmjet revolucioneve të drejtuara nga idetë e ISIS dhe Pranverës Arabe. Koleksionet morën dizajnin grafik si një agjent ndryshimi, duke marrë parasysh mënyrën se si forma ka sfiduar dhe ndikuar në momentet kryesore politike.

Ai përdori komunikimin vizual si një lente për t’u fokusuar në ndikimet mbi opinionin dhe debatin brenda shoqërisë sonë përmes veprave të artit politik dhe piktorëve të një sërë stilistësh të profilit të lartë dhe amatorë.

Së fundi, ai eksploroi formën, artin dhe strategjinë që formëson politikën që shohim çdo ditë. Dhe se si kjo formëson atë që ne mendojmë.

Kuratorja e ekspozitës, Margaret Cubbage shpjegoi në një intervistë që shikuam pak më vonë, se ajo mendonte se mediat pa ndalesë dhe përdorimi i platformave të rrjeteve sociale nënkuptonin që njerëzit janë më të ndërgjegjshëm politikisht. Ajo beson se media sociale u ofron njerëzve një platformë të menjëhershme për të shprehur mendimin e tyre – të njëjtën platformë që politikanët përdorin për të komunikuar çështjet aktuale.

Ky dialog mund të jetë më i përhapur se sa vetë ndërveprimet dhe komunikimet tona. Pavarësisht nëse dëshironi të angazhoheni apo jo, mesazhet do të shfaqen në burimin tonë të lajmeve.”

 

Qindra ekspozita arti tregojnë historinë e ndryshimit dhe përparimit politik

arti politik pengmarrësit e rrugës së lidhjeve të reja

Vizitorët e ekspozitës shijuan një udhëtim nëpër pankartat e Occupy Wall Street, duke kaluar aktivizmin e ndritshëm dhe paqësor të Revolucionit Umbrellë të Hong Kongut dhe në rrugët e Sao Paulos. Organizatorët mblodhën mbi 160 artikuj që bënin një deklaratë rreth imazheve dhe ideve. Ata gjithashtu na detyruan të shqyrtonim bisedat me liderët politikë.

Duke eksploruar si format tradicionale ashtu edhe ato në zhvillim të dizajnit grafik, nga posterët e protestave, arti dhe pikturat tek memet e shpërndara në mediat sociale, ekspozita mori në konsideratë polarizimin e politikës dhe reagimet globale kundër krijimit.

Ai eksploroi idenë se brenda shoqërisë ekziston një nevojë në rritje për art që është përfaqësues dhe i dobishëm. Aktivizmi artistik, aktivizon dhe angazhohet me njerëzit në një mënyrë vizuale për të përhapur të kuptuarit e realiteteve të shoqërive dhe ekonomisë sonë në ndryshim.

 

Mediat sociale kanë pasur një ndikim të madh në mendimin politik

politikë mediat sociale agjentët pengues të rrugëve të reja

Zonja Cubbage gjithashtu vuri në dukje se roli i internetit në përhapjen e gjerë e ka bërë dekadën e fundit kaq të ndryshme për sa i përket komunikimit politik vizual. Dizajnerët dhe krijuesit e dinë se puna e tyre ka potencialin për të udhëtuar nëpër botë, kështu që imazhet krijohen me ndërgjegje në një mënyrë që prek një audiencë specifike.

Për shembull, përmbysja e markave të njohura rinore nga mbështetësit e Jeremy Corbyn. Ata morën logon e Nike dhe e bënë të tyren.

Ekspozitat e përfshira në ekspozitën e Muzeut të Dizajnit paraqisnin artin si përfaqësim i padrejtësisë politike dhe si ndërtues i komunitetit politik, si dhe si fara e alternativave politike. Dhe ka hapësirë interesante për të eksploruar këto ide. Aktivizmi artistik është bërë një temë e preferuar e botës së artit gjatë krizave të fundit politike dhe ekonomike.

Artistët janë shpesh letra prekëse ndaj reagimeve të një shoqërie

i porsalinduri Prishtinë serbia

Kjo sepse artistët kanë qenë gjithmonë të shpejtë për të reaguar dhe mishëruar një ide, emocion apo ndjenjë. Në sheshin Tahrir ose Maidan, kundër fuqisë së Kremlinit, artistët flasin për audiencën dhe popullin e tyre. Kjo është ideja që ka eksploruar Muzeu i Dizajnit dhe që ka ruajtur kureshtjen tonë për ta shqyrtuar këtë ide pak më tej.

Cila është lidhja midis artit dhe politikës dhe si pasqyron apo korrupton status quo-në tonë politike? Disa nga deklaratat në këtë ekspozitë ishin shumë të qarta se ku qëndronin.

Të tjerët ishin më delikate, duke i ftuar njerëzit të kritikonin në heshtje dhe zgjuarsi pranimin tonë të standardit. Ata e zhvendosën peshën nga ajo që paraqet vepra arti, në mënyrën se si kjo ndikon në jetën tonë.

Shembulli i preferuar i vetë kuratorit të dizajnit grafik si art politik është tipografia ‘Newborn’ në Prishtinë, Serbi, e cila u zbulua në ditën kur vendi shpalli pavarësinë. Ajo rilyhet në 17 shkurt të çdo viti për të kujtuar përvjetorin e vendit të saj dhe i jep botës një mesazh të guximshëm, të drejtuar nga letra.

Është një festë dhe një pikë referimi që njerëzit mund të mblidhen përreth. Kjo është pothuajse depërtuese për sa i përket asaj se çfarë synon të jetë kjo ekspozitë. Është një pikë grumbullimi. Një kohë për reflektim. Çfarë formon mënyrën se si ne mendojmë? Dhe si po ndryshojnë ato ndikime?

 

Lidhja e pathyeshme mes protestës politike dhe artit

 

Përgjatë pjesës më të madhe të historisë moderne, arti ka qenë një mjet kyç i protestës kundër padrejtësisë dhe shtypjes. Për shkak të synimeve të artit protestues; për t’u lidhur me publikun dhe për të nxitur ndryshimet shoqërore, ai shpesh ekziston jashtë vendeve tipike që prisni të gjeni art, si p.sh. një galeri. Në vend të kësaj, vepra artistike politike dhe arti i protestës shihen më shpesh në rrugë dhe, së fundmi, në internet dhe media sociale.

Në Mbretërinë e Bashkuar, një nga artistët politikë më të suksesshëm të vendit në vitet e fundit ka pasur vazhdimisht një mesazh politik pas veprave të tij. Banksy shpërtheu në skenën e artit të rrugës në Bristol me një seri shabllonesh të ngarkuara politikisht, të cilat shpejt filluan të shfaqen në qytetet kryesore anembanë botës. Ndoshta pjesa më e ngarkuar politikisht e Banksy ishte dekorimi i tij i murit të diskutueshëm të Bregut Perëndimor që ndan Izraelin dhe Palestinën.

Pavarësisht kësaj, Britania e Madhe nuk është vendi më i shquar kur bëhet fjalë për artin politik. Më poshtë, unë do të diskutoj tre vende me një kulturë të fortë të artit politik

SHTETET E BASHKUARA

Art protestues që përshkruan Trump

Në kohët e pasigurisë së madhe në botën perëndimore, ku institucionet e vjetra politike po tronditeshin nga populizmi i Brexit dhe Donald Trump, ne mund të shohim një rritje të sasisë së artit politik dhe pikturave. Në të vërtetë, që nga inaugurimi (tani) i harruar prej kohësh i Trump, politikat e tij drakoniane mbi imigracionin dhe kontrolli i tij i çeliktë mbi informacionin që rrjedh nga administrata e tij në atë kohë kanë çuar në frikën se ai mund të zbehte vlerat e forta amerikane të lirisë së shprehjes. dhe lirinë e fjalës. Madje, disa komentues shkuan aq larg sa e etiketuan Trumpin si ‘fashist’.

Megjithatë, fakti që liria e fjalës është më shumë e sanksionuar me ligj në Perëndim do të thotë se arti politik dhe ai protestues është më pak një akt radikal. Ndërsa disa arte politike vazhdojnë të jenë të famshme dhe të shquara, siç është portreti me shabllon i Barack Obamës i Shepard Fairey, i titulluar ” Shpresa “, arti politik më interesant gjendet në vendet me të dhëna më të vogla për të drejtat e njeriut.

RUSIA

Artistët Pussy Riot protestojnë në Sheshin e Kuq të Moskës.

 

Artistët politikë rusë me famë më të famshme jashtë vendit janë Pussy Riot , një grup punk tërësisht femra i formuar në Moskë për të protestuar kundër autoritarizmit dhe patriarkalizmit në Rusi. Në vend që të performojë në ambientet e muzikës tradicionale, grupi organizon shfaqje të paligjshme në hapësira publike, të veshur me kapuçë me ngjyra të ndezura.

Performanca e tyre më e famshme u zhvillua në Katedralen e Krishtit Shpëtimtar në Moskë, ku protestuan kundër Vladimir Putinit, për të cilin besojnë se është diktator. Autoritetet i arrestuan shpejt dhe ata kaluan kohë të konsiderueshme në burg për veprimet e tyre, vetëm duke nxitur më tej kauzën dhe idealet e tyre.

Pas arrestimit të Pussy Riot, artisti politik dhe aktivisti Petr Pavlensky u përgjigj duke qepur gojën dhe duke qëndruar jashtë një katedrale në Shën Petersburg duke mbajtur një pankartë në mbështetje të grupit. Në vitet që pasuan, Pavlensky është vendosur si një artist i shquar politik anti-qeveritar, duke përdorur vetëdëmtimin për të përfaqësuar shtypjen e shtetit rus.

KINA

Arti protestues i Ai Weiwei që përshkruan burgosjen e tij.

Deri tani, artisti më i famshëm që vepron në Kinë sot – politik apo jo – është Ai Weiwei , një vendas nga Pekini, veprat e të cilit janë kundër shtypjes dhe censurës së qeverisë kineze. Weiwei është një anomali në shoqërinë kineze, në atë që ai vazhdimisht ikën duke kritikuar qeverinë aty ku të tjerët nuk mund të kenë.

Megjithatë, arrestimi i tij dhe burgimi i mëvonshëm në vitin 2011 dëshmoi se ai nuk ishte i paprekshëm dhe shumë komentues vunë re se burgimi i tij mund të ketë qenë i motivuar politikisht nga lidhjet e qepura vazhdimisht midis artit dhe politikës brenda Kinës.

Pas arrestimit të tij, shumë nga veprat e artit politik të Weiwei-t kanë referuar arrestimin dhe mbikëqyrjen e tij nga qeveria, dhe vepra e tij artistike është bërë kryesisht më politike si rezultat. Nëpërmjet mediumit të skulpturës dhe dokumentarit, Weiwei është bërë një kritik i zëshëm i qeverisë shtypëse të vendit të tij.

Ashtu si në Rusi, arti politik i realizuar në Kinë mbart me vete kërcënimin e burgosjes. Është pikërisht ky autoritarizëm që e bën artin protestues një akt kaq jetësor dhe të guximshëm. Në këto kohë të pasigurta, do të jetë interesante të shihet se si zhvillohet arti protestues, arti politik dhe piktura në përgjithësi në SHBA dhe Evropë.

E vlefshme, apo thjesht një ngarkesë me ajër të nxehtë? Një studim rasti dhe debat rreth artit të Trump

Trump ka qenë një burim i pafund magjepsjeje për botën shikuese teksa cikli zgjedhor është shpalosur, duke lënë shumë të pyesin se si ka arritur aq larg sa ka arritur.

Për ta thënë shkurt, Trump është një figurë e diskutueshme dhe ai ishte gjithmonë në qendër të skenës në një nga ngjarjet më të ndjekura në politikën globale. Është shkruar shumë për efektet që fushata presidenciale e Trump – dhe presidenca e Trump – pati në Amerikë dhe në botë në përgjithësi. Megjithatë, pak është shkruar për ndikimin e çuditshëm që Trump ka në botën e artit.

Natyrisht, politika dhe arti dihet të përzihen në të kaluarën. Një shembull i veçantë që na vjen ndërmend është portreti i famshëm me shabllon i Shepard Fairey i senatorit amerikan Barack Obama në vitin 2008, i skalitur me fjalën “SHPRESË”.

Pjesa vazhdoi të bëhej një imazh përcaktues i fushatës presidenciale të suksesshme të Obamës. Megjithatë, veprat e artit politik që përshkruajnë Trumpin janë interesante dhe të paprecedentë në atë që janë pothuajse tërësisht negative.

 

PORTREZIME TË PALEJTAVE

Piktura politike e Trump thekson vendin e luajtur nga arti në formësimin e pikëpamjeve politike

Ndërsa fushata presidenciale e Trump ka rritur ritmin, një numër artistësh janë përpjekur ta përshkruajnë atë në artin dhe pikturat e tyre politike; shpesh në mënyrë jo lajkatare. Në fillim të vitit 2016, ndërsa fushata presidenciale e Trump filloi të rritej, artistja me bazë në Los Angeles, Ilma Gore pikturoi një nudo të Trumpit – të titulluar “Make America Great Again” – e cila më vonë u vlerësua në 1 milion £.

Pjesa fitoi famë të mëtejshme kur artisti u kërcënua me një padi dhe kur dolën raporte se artisti ishte sulmuar nga një mbështetës i Trump. Një numër prej gjashtë shifrash ofertash thuhet se u paraqitën për veprën e artit politik, por asnjëra nuk përputhej me çmimin e kërkuar prej shtatë shifrash, kështu që deri më sot piktura nuk është shitur.

Ndoshta të frymëzuar nga vepra e Gore, një grup artistësh të quajtur INDECLINE bënë një statujë të Trump, të cilën e vendosën në Union Square, një zonë e frekuentuar në qendër të Manhatanit; vendlindja e presidentit. Statuja të tjera u vendosën edhe në qytete të tjera në të gjithë SHBA-në.

Pjesa ishte padyshim më e karikaturuar se pjesa e Ilma Gore, por ishte njësoj jo e këndshme. Pjesa zgjati dy orë përpara se të hiqej nga Departamenti i Parqeve të qytetit. Me gjuhën e tyre të vendosur fort në faqe, ata i thanë shtypit se “NYC Parks qëndron fort kundër çdo ereksioni të palejuar në parqet e qytetit, sado i vogël qoftë”. Me sa duket, kjo vepër e artit politik është shkatërruar nga qyteti i Nju Jorkut, por nëse do të rikthehej, me siguri do të merrte një shumë të mirë në ankand.

Në një shembull tjetër, artistja britanike Alison Jackson punësoi një imitues të Donald Trump dhe inskenoi foto të shumta për të kapur përshtypjen e saj se si duket jeta e tij pas dyerve të mbyllura. Nuk është për t’u habitur që paratë dhe gratë e veshura pak shfaqen shumë.

Një vepër artistike e veçantë politike, e titulluar ‘ Paratë e Trump ‘, u vlerësua në 6,000-8,000 dollarë dhe u shit më 2 nëntor 2016; më pak se një javë para ditës së votimit.

 

POR A ËSHTË I VLERËSISHËM ART TRUMP?

Piktura e Trump dhe konkluzionet e politikës

 

Si të gjitha artet dhe pikturat e mira politike, këto pjesë krijojnë bisedë; Duke e shfaqur Trumpin në një dritë negative, ata hapin diskutime mbi karakterin e manjatit të biznesit dhe përshtatshmërinë e tij si president. Për më tepër, disa prej tyre mund të jenë vërtet qesharake.

Portretizimi i Trumpit në një mënyrë karikaturuese është argëtues i madh dhe diçka për të cilën shumë nga kritikuesit e tij janë kënaqur; Vepra e artit politik të Gore, e diskutuar më parë, ishte një hit viral në mesin e mbështetësve të Hillary-t dhe u shpërnda gjerësisht në Facebook dhe Twitter menjëherë pas zbulimit të saj.

Megjithatë, në planin afatgjatë, ne do të vlerësonim se shumë prej këtyre veprave të artit politik do të përfundojnë me një vlerë të ngjashme me shumicën dërrmuese të komenteve që dalin nga goja e Donald Trump; asgjë. Ne nuk mund t’i shohim këto vepra artistike politike të kërkuara nga koleksionistët në një dekadë.

Artistët politikë që krijojnë këto pjesë po veprojnë brenda një konteksti; ata po krijojnë art në një përpjekje për të vënë në siklet ose diskredituar një politikan të padëshiruar me të cilin nuk pajtohen thelbësisht. Veprat e artit politik dhe pikturat si kjo kërkojnë që ai kontekst të ketë një ndikim te shikuesi, kështu që sapo presidenca e Donald Trump mbaroi dhe mbaroi, konteksti humbi.

 

Dyqani ynë i pengjeve luksoze në Londër , Bond Street ofron kredi të menjëhershme me dokumente minimale, plus këshilla të specializuara kudo. Disa nga shumë artistë të cilëve u huazojmë përfshijnë Andy Warhol , Bernard Buffet , Damien Hirst , David Hockney , Marc Chagall , Raoul Duffy , Sean Scully , Tom Wesselmann , Tracey Emin , Banksy dhe Roy Lichtenstein për të përmendur vetëm disa.

This post is also available in: English Français (French) Deutsch (German) Italiano (Italian) Português (Portuguese, Portugal) Español (Spanish) Български (Bulgarian) 简体中文 (Chinese (Simplified)) 繁體中文 (Chinese (Traditional)) hrvatski (Croatian) Čeština (Czech) Dansk (Danish) Nederlands (Dutch) हिन्दी (Hindi) Magyar (Hungarian) Latviešu (Latvian) polski (Polish) Português (Portuguese, Brazil) Română (Romanian) Русский (Russian) Slovenčina (Slovak) Slovenščina (Slovenian) Svenska (Swedish) Türkçe (Turkish) Українська (Ukrainian) Հայերեն (Armenian) Eesti (Estonian) Suomi (Finnish) Ελληνικά (Greek) Íslenska (Icelandic) Indonesia (Indonesian) 日本語 (Japanese) 한국어 (Korean) Lietuvių (Lithuanian) Norsk bokmål (Norwegian Bokmål) српски (Serbian) TamilBe the first to add a comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*Authorised and Regulated by the Financial Conduct Authority