fbpx

I hope you enjoy this blog post.

If you want us to appraise your luxury watch, painting, classic car or jewellery for a loan, click here.

Cilat janë antiket dhe koleksionet më të mira për të investuar në 2023?


 

Cilat janë antiket dhe koleksionet më të mira për të investuar në 2023?

Marrja në konsideratë se cilat janë antiket dhe sendet më të mira për të investuar në vitin 2023 mund të jetë një vendim shpërblyes dhe, për më tepër, mund të argëtoheni mirë përgjatë rrugës për të ndërtuar koleksionet tuaja. Shumë investime antike ose koleksioniste janë pjesë dekorative ideale për shtëpinë ose të veshur, kështu që ju mund të përfitoni jashtëzakonisht shumë nga blerjet tuaja brenda stilit të jetës tuaj të përditshme.

Disa nga koleksionet dhe antiket më të mira që ia vlen të investohen në 2023 përfshijnë libra komike, koleksione pullash, uiski të rrallë, lojëra tavoline, relikeve të luftërave të yjeve, komike aksion dhe botime të tjera të kufizuara dhe koleksione të vlefshme.

Fillimisht, vendosni llojin e antikitetit ose koleksionit që dëshironi të blini si investim në 2023

Mund të jetë e vështirë të vendosni se cili është investimi më i mirë antik dhe koleksionist në 2023 , kështu që këshillat e thjeshta të mëposhtme mund të jenë të dobishme.

Vendimi për llojin e antikeve ose sendeve të koleksionueshme që dëshironi të blini si investime në vitin 2023 ka të ngjarë të varet shumë nga hapësira e disponueshme e ruajtjes ose ekspozimit, fondet që jeni gati të shpenzoni dhe ndoshta nga interesat tuaja. Mobiljet antike mund të jenë shtesa të bukura për çdo shtëpi dhe, nëse zgjidhni artikujt e duhur, mund të rrisin vlerën e investimit me kalimin e kohës.

Është një ide e mirë që fillimisht të peshoni saktësisht se çfarë planifikoni të bëni me antiket dhe investimet tuaja koleksioniste dhe të bëni një plan gjithëpërfshirës të veprimit të investimeve për të udhëhequr zgjedhjet tuaja për vitin 2023.

Treguesi i mëposhtëm i çmimeve të ankandeve të fundit të arritura për një shumëllojshmëri artikujsh antike/të koleksionueshme mund të ofrojë një frymëzim investimi për vitin 2023:

  • Nëse keni hapësirën për të ruajtur automjetet, një çmim prej 71,000 £ u arrit për një Prototip Costin-Nathan Works të regjistruar në vitin 1966, i cili ka një histori interesante, pavarësisht nga pamja e tij e hollë.
  • Nëse ari antik është më shumë për shijen tuaj, një kuti ari e bukur dhe e gdhendur me origjinë nga Holanda arriti një çmim prej 51,000 £ në ankand.
  • Porcelani i imët është gjithmonë i koleksionueshëm, edhe kur nuk është në gjendje të pastër. Dy figurina të restauruara Royal Doulton arritën një çmim prej 920 £ në ankand

Megjithëse sendet e koleksionueshme dhe antike nuk janë zgjedhje tipike investimi, ato mund të ofrojnë kthime mbresëlënëse për një afat më të gjatë, shumë përtej 2023.

Sigurisht, kur krahasohet me kthimet e ofruara nga llogaritë e kursimit gjatë viteve të fundit, diversifikimi i investimit tuaj në koleksione nuk duket si një plan kaq i çmendur.

Megjithatë, kjo ndoshta do të thotë që ju ose duhet të kërkoni këshilla të specialistëve ose të zhvilloni një njohuri të gjerë, përpara se të kryeni ndonjë blerje të shtrenjtë…kjo do të sigurojë që ju do të maksimizoni buxhetin tuaj të 2023-ës dhe do të investoni në koleksionet më të mira dhe antike të bazuara në të dhëna. se sa për ndjenjat vetëm.

Ju ndoshta mund të kujtoni një nga ankandet e Sotheby’s në të cilin piktura “Vajza me tullumbace” e Banksy u vetëshkatërrua? Blerësja femër e veprës së artit është një koleksioniste evropiane dhe ka paguar mbi 1 milion funte për veprën. Shpërndarja e pjesshme e drejtpërdrejtë e veprës është parë nga miliona njerëz në mbarë botën tani, dhe organizata zyrtare e njohjes së Banksy i ka dhënë veprës një titull të ri “Dashuria është në kosh”.

Blerësja femër nuk e ka humbur pikturën, pasi vlerësohet se shakaja e copëtimit të Banksy ndoshta do ta ketë dyfishuar vlerën e saj . Në atë kohë, blerësi komentoi: “Në fillim isha i tronditur, por gradualisht fillova të kuptoja se do të përfundoja me një pjesë timen të historisë së artit”.

Ju mund të mos përjetoni një shaka kaq tronditëse si ajo e Banksy nëse vendosni të investoni në ndërtimin e një koleksioni të artit të bukur. Megjithatë, arti konsiderohet një klasë aktivesh dhe një botim i dobishëm i Deloitte ofron shumë informacione për investitorët e mundshëm .

Ide të tjera për koleksionet më të mira dhe antike për të investuar në 2023

Me drejtësi, që nga viti 2023, ju mund të grumbulloni pothuajse çdo gjë për qëllime investimi. Dhe, kjo përfshin produktet e teknologjisë së lartë që ne i marrim si të mirëqena në ditët e sotme. Monedha më e rrallë në MB sot është pjesa Kew Gardens 50p, me vetëm 210,000 prej këtyre monedhave speciale të prera. Megjithatë, Mint Mbretërore e përfshiu këtë monedhë në koleksionin e saj të monedhave 50p të prera për të festuar 50 vjetorin e monedhës 50p .

Raste të veçanta ose koleksione tematike që përkujtojnë ngjarje të tilla si dasmat mbretërore ose festimet e ditëlindjes së Mbretëreshës mund të jenë të kërkuara në vitet në vijim, prandaj investimi në koleksione si kjo mund të jetë i vlefshëm në planin afatgjatë. Të vendosësh për investimet më të mira antike dhe koleksioniste është gjysma e kënaqësisë për t’u bërë koleksionist dhe pronar i antikeve.

Shikoni panairet dhe ankandet e antikave përpara se të merrni vendimin tuaj përfundimtar për investimin e antikave dhe sendeve të koleksionit

Panairi Ndërkombëtar i Artit dhe Antikave mbahet në Olympia çdo vit, kështu që planifikimi i një vizite mund të jetë një ide e mirë dhe t’ju japë shumë ushqim për të menduar se cilat janë koleksionet dhe antiket më të mira për të investuar buxhetin tuaj në 2023.

Ju do të jeni në gjendje të shfletoni një shumëllojshmëri antike dhe koleksionesh në Panair dhe të merrni një ide mbi çmimet e investimit. Kjo do të thotë që ju mund të gjeni objektet e artit më të përshtatshëm për objektivat tuaja të investimit dhe preferencat personale.

Disavantazhet e investimeve të objekteve antike dhe koleksioniste

Disa pika që duhen marrë parasysh përpara se të investoni shumë në ndonjë koleksion janë se tregu i antikeve nuk është i rregulluar dhe gjithashtu nëse keni nevojë të rikuperoni paratë e lidhura në investimet tuaja, pas vitit 2023 nuk ka asnjë garanci se do të shesin me çmimet që dëshironi.

Duke qenë se nuk ka rregullim të këtyre tregjeve, nuk do të keni të drejtë për asnjë lloj kompensimi nga rregullatorët nëse merrni vendime të gabuara. Në fund të fundit, përcaktimi i artikujve antikë dhe koleksionistë më të mirë për të investuar në vitin 2023 udhëhiqet nga ligjet e ofertës dhe kërkesës. Kjo do të thotë se mund të ketë spirale në rritje ose në rënie në çmimet e disa prej investimeve tuaja.

Pra, çfarë duhet të keni parasysh kur investoni në asetin tuaj antik ose koleksionist?

 

Një kërkim i vogël do t’ju ndihmojë të arrini vlerën më të mirë të investimit për asetin tuaj antik ose koleksionist dhe ta bëni procesin e sigurimit të IR sa më të qetë. Për të marrë çmimin më të mirë, duhet të merren parasysh një sërë faktorësh.

1. Faktori X

Para së gjithash, merrni parasysh se çfarë lloj antike dhe koleksionesh janë më të dëshirueshmet në ditët e sotme për qëllime investimi dhe nëse ata do ta mbajnë këtë apel gjatë viteve. Mbi të gjitha, objekti antik ose koleksionist ku do të investoni duhet të ketë “faktorin X” – një cilësi unike që e dallon atë nga të tjerët.

Kjo mund të jetë gjë e rrallë e saj – ndoshta ju keni një orë klasike që është prodhuar si pjesë e një edicioni të kufizuar, ose është e lidhur me një personazh të famshëm ose mbretëror. Tendencat e tregut luajnë gjithashtu një rol në përcaktimin e tërheqjes së një artikulli.

Nëse nuk keni një njohuri të thelluar për këtë temë, kjo mund të jetë e vështirë të përcaktohet, por një specialist do të jetë në gjendje ta vlerësojë këtë bazuar në njohuritë dhe përvojën e tyre për vlerësimin e të gjitha llojeve të antikeve dhe mundësive të investimit të koleksioneve.

2. Bërja e historisë

Dëshmia e “prejardhjes” ose historisë së aktivit antik ose koleksionist ku po kërkoni të investoni do të ndihmojë në informimin e vlerës së tij. Për artikuj të tillë si orët e bukura ose bizhuteritë , nëse ka kutinë origjinale, faturën, garancinë dhe detajet e çdo shërbimi ose riparimi, kjo do t’ju ndihmojë të arrini një ROI të mirë për antiket tuaja dhe investimin e koleksionit.

Asete të tilla si antike, koleksione dhe vepra arti në veçanti, ndonjëherë vijnë me një përshkrim të historisë së tyre, ose të shkruar nga krijuesi i tyre ose nga një pronar i mëparshëm, ose një histori ekspozite, e cila mund të ndihmojë në rritjen e vlerës së tyre të investimit.

Me pak fjalë, sa më e fortë të jetë prejardhja e antikeve ose sendeve tuaja të koleksionit, aq më e besueshme është origjinaliteti i pjesës dhe aq më i lartë investimi ROI do të arrini.

3. Pyetni ekspertët

Angazhimi me një agjent profesionist dhe me reputacion, i cili e kupton vlerën e antikes ose sendeve tuaja të koleksionit është thelbësore për të arritur një kuptim të saktë të antikeve ose sendeve të koleksionit ku mendoni të investoni. Ju me të vërtetë duhet të merrni kohë për të vlerësuar antiken dhe sendet tuaja të koleksionit, duke marrë parasysh faktorë të tillë si gjendja, prejardhja, rrallësia dhe dëshirueshmëria e tyre.

Vetëm njohuritë e thella të tregut dhe tendencave aktuale do t’i lejojnë dikujt të vlerësojë vlerën e një artikulli në mënyrë të saktë dhe të drejtë, duke informuar çdo vendim blerjeje.

 

Pra, cilat janë antiket dhe koleksionet më të zakonshme për të investuar?

Termi “antike dhe koleksione” mbulon një gamë të gjerë asetesh. Le të hedhim një vështrim në disa nga antiket dhe koleksionet më të njohura që janë për investim, dhe si mund të merrni vlerën më të mirë për këto.

1. Bizhuteri

Bizhuteritë e markave klasike (të vjetra ose të reja) si Boodles, Cartier ose Tiffany and Co. ose Graff priren të jenë të dëshirueshme. Sigurisht, cilësia është një faktor i rëndësishëm për çdo antike ose koleksioniste ku investoni.

Për gurët e çmuar, ngjyra, qartësia, prerja dhe karati shqyrtohen dhe nëse keni një raport laboratorik që i detajon këto, aq më mirë, së bashku me faturat origjinale, dokumentet e tjera dhe paketimin.

Në vitin 2017, një unazë ari që iu dha zonjës së Gone With The Wind Vivien Leigh nga bashkëshorti i saj Laurence Olivier dhe mbishkrimi me fjalët, “Laurence Olivier Vivien Eternally” u shit 37,500 £ në ankandin e sendeve të saj personale në Sotheby. Pa dyshim, shoqërimi me jo vetëm një, por dy yje të mëdhenj të shekullit të njëzetë e rriti çmimin e investimit të kësaj bizhuteri të shkëlqyer antike.

 

Siç u përmend, blerja e bizhuterive nga disa prej stilistëve më të mirë, si Tiffany, Cartier ose Van Cleef & Arpels është zgjidhja ideale për investime të mençura pasi këto asete më së shpeshti do të ruajnë vlerën e tyre – kjo i bën ata disa nga koleksionet më të mira për të investuar në 2023. . Për më tepër, ju do të jeni në gjendje të kënaqeni duke veshur ose ekspozuar bizhuteritë tuaja gjatë gjithë periudhës suaj të pronësisë.

Së fundi, mbajtja e syve në treg dhe përpjekja për të dalluar tendencat mund të jetë një mënyrë për të rritur në mënyrë dramatike vlerën e investimeve tuaja antike dhe koleksioniste.

Për shembull, rreth pesë vjet më parë, çmimet për perlat natyrale u ngritën me të vërtetë. Megjithatë, koralet e Mesdheut tani po marrin shumë vëmendje.

2. Orë

Ashtu si me bizhuteritë, ka më shumë gjasa të merrni një vlerësim të mirë të vlerës së një ore klasike nëse ajo vjen e shoqëruar me paketim dhe dokumentacion origjinal.

Disa marka – Rolex , Patek Philippe dhe Piguet – janë emra të njohur falë reputacionit të tyre për cilësi dhe qëndrueshmëri.

Kini parasysh, megjithatë, se brenda këtyre markave disa modele mund të jenë më të dëshirueshme se të tjerët. Për Rolex, shembuj të modeleve të përdorimit janë Submariner, Daytona, Day-Date dhe Rolex GMT.

Edhe më mirë, nëse keni një orë klasike të zotëruar ose të veshur dikur nga një person i famshëm, kjo do të rrisë vlerën e saj të investimit. Sean Connery veshi një Rolex Submariner të vjetër në filmin Dr No të vitit 1962 dhe u shit për mbi 1 milion dollarë (rreth 780,000 £) në ankand në Nju Jork në 2018.

Modelet e edicionit të kufizuar si 16800 Rolex Submariner ose Breguet Type XX Aeronavale 100th Anniversary kanë gjithashtu një çmim të mirë.

3. Art

Vitet e fundit, veprat e artit të bukur kanë arritur lartësi astronomike në ankand, duke demonstruar dëshirën dhe aftësinë e tyre për të siguruar kthime të mira nga investimi nga arti si një antik dhe koleksionist. Bauerngarten i Gustav Klimt u shit për gati 48,000 £ në 2017, ndërsa në të njëjtin vit, Salvator Mundi i Leonardo da Vinçit arriti një vlerë mahnitëse prej 450,312,500 dollarë (afërsisht 350,000,000 £).

Sigurisht, ne nuk i kemi të gjithë klasikët të fshehur në shtëpi, por edhe artistët më pak të njohur mund të marrin çmime të mira nëse puna e tyre përfshin një stil të veçantë pikture ose nëse ka dokumentacion që mbështet origjinën e tyre dhe historinë pas tyre.

veprat më të shtrenjta të artit në botë

4. Verëra të bukura dhe pije alkoolike

Një shishe verë e mirë ose pije alkoolike më shpesh mund të zhbllokojë një çmim të mirë kur është në ankand. Ashtu si me të gjitha sendet koleksioniste dhe antike, gjendja dhe prejardhja janë thelbësore. Ekzaminimi i cilësisë së tij, mënyra se si është ruajtur, gjendja e tapës dhe çdo dokumentacion që tregon historinë e saj do të ndikojë në vlerën e ofruar.

Verërat klasike Bordeaux përfshijnë Lafite-Rothschild , Petrus , Chateau Mouton dhe Margaux , ndërsa verërat Burgundy si Armand-Rousseau dhe Coche-Dury gjithashtu kanë çmime të mira.

Edhe shpirtrat kanë vendin e tyre.

Në tetor 2018, një shishe uiski u shit për 848,750 £ në shitjen e uiskit të Bonham’s Edinburgh, duke vendosur një rekord botëror.

Shishja e “The Macallan Valerio Adami” u distilua në vitin 1926 dhe u shisua 60 vjet më vonë. Etiketa e saj u projektua nga artistët e njohur Valerio Adami dhe Sir Peter Blake, dhe vetëm 11 shishe të tjera mbanin të njëjtin dizajn, duke rritur vlerën e rrallë.

5. Makina klasike

Për makinat klasike dhe ato antike, dokumentet e nevojshme si dokumentet e regjistrimit dhe dëshmitë e pronësisë, si dhe gjendja dhe kilometrazhi, janë faktorë të rëndësishëm në përcaktimin e vlerës së investimit të tyre.

Disa marka dhe modele ikonike si Aston Martin V8 Vantage, Jaguar E-Type S1 Roadster dhe Fiat 500 origjinale kanë qenë të njohura për çmime të shkëlqyera në ankand.

Në vitin 2013, një Jaguar E-Type S1 Roadster i njohur si “Bukuroshja e Zezë” e ndërtuar në vitin 1965 dhe me vetëm 71,000 milje në orë u shit për 467,500 dollarë (rreth 365,500 £).

mga investimi më i mirë i makinës klasike

6. Pllaka private

Targat private gjithashtu mund të jenë një pasuri e besueshme kur bëhet fjalë për të siguruar një vlerë të mirë për kredinë tuaj. Nëse pllaka juaj ka pak shkronja dhe numra, përmban “0” ose “1”, ose nëse shkruan një fjalë, ka më shumë gjasa të siguroni një vlerë më të lartë.

Duke pasur parasysh këtë, pllaka “1 0” u shit për 210,242 £ në 2009.

kredi ndaj ferrarit

7. Antike dhe sende të tjera koleksionuese për të investuar

Antikiteti ose koleksioni që investoni në 2023 nuk duhet të jetë aq i dukshëm sa një Picasso ose një makinë klasike sportive. Shumë asete të tjera mund të ofrojnë mundësi të mëdha investimi.

Nëse jeni një fashionista, mund të zgjidhni të investoni në një çantë klasike Hermès ose Chanel. Librat e rrallë, të vjetër dhe të koleksionueshëm mund të jenë gjithashtu një pasuri e mirë për të investuar – botimet e para të librave klasikë, edhe më mirë nëse janë të nënshkruara nga autori, mund të japin fonde bujare në para për ju në të ardhmen.

Si të vlerësoni antiket dhe sendet e koleksionit

Sa herë që vendosni të blini antike ose sende të koleksionit për investim, gjëja e parë që duhet të keni parasysh është vlera e tyre aktuale dhe e ardhshme. Në New Bond Street Pawnbrokers, ne organizojmë hua kundrejt objekteve antike çdo ditë dhe nuk dështon të na befasojë kur një klient nuk është i vetëdijshëm se sa vlen aktivi antik ose kolektiv në të cilin ka investuar.

Mos bëni asnjë gabim, bërja e vlerësimeve për investime në antike dhe sende të koleksionueshme mund të jetë një biznes i ndërlikuar, që kërkon shumë kërkime dhe durim. Ndërsa artikuj të caktuar në qarkullim të rregullt mund të vlerësohen lehtësisht, pjesët më të pazakonta kërkojnë hetim më të thellë përpara se të vlerësohet vlera e tyre. Ky mund të jetë një proces që kërkon kohë, por në fund të fundit është shpërblyes.

Vlen të përmendet që në fillim se vlera e vërtetë e çdo antike ose koleksioni për të investuar është shuma e negociuar midis një blerësi dhe një shitësi gjatë çdo transaksioni të caktuar. Shitjet e mëparshme të antikeve dhe artikujve të ngjashëm mund të ofrojnë disa udhëzime, por në fund të ditës, është ajo që një blerës është i gatshëm të paguajë dhe çfarë jeni gati të pranoni, që përcakton vlerën e investimit të një artikulli.

Filloni me shitjet

kredi kundër antikave

Gjëja e parë që vlerësuesit bëjnë kur vlerësojnë antiket dhe sendet e koleksionueshme për qëllime investimi është të shikojnë vlerat e krahasueshme bazuar në shitjet e fundit të aktiveve të ngjashme. Nëse ata gjejnë një numër shitjesh të regjistruara për një pjesë saktësisht të njëjtë me tënden, atëherë kjo do t’i lejojë ata të bëjnë një vlerësim të saktë të aseteve antike ose të koleksionit ku kërkoni të investoni.

Vlerat më të larta dhe më të ulëta zakonisht hidhen poshtë, pasi kjo ofron një pamje të rreme, ku shumica e vlerësuesve preferojnë të shikojnë një gamë mesatare të çmimeve përfundimtare të shitjes.

Të themi të vërtetën, gjetja e një rekordi shitjesh për të njëjtat aktive në të njëjtën gjendje nuk ka gjasa, kështu që vlerësuesit ndonjëherë do të degëzohen pak kur kërkojnë për të dhënat e shitjeve, për të përfshirë antike investimi dhe koleksione që janë të ngjashme.

Kjo është më pak e saktë, natyrisht, por i jep vlerësuesit një pikë referimi, të paktën.

Shenjat dhe vulat

kredi kundër antikave

Kur doni të investoni në antiket dhe sendet më të mira të koleksionit, është fakt se pjesët e stampuara me një markë projektuesi ose prodhuesi zakonisht vlejnë më shumë se e njëjta copë pa nënshkrim. Disa shenja dhe pulla janë shumë të vogla dhe mund të kërkojnë një lupë argjendarie ose një xham zmadhues për t’u dalluar qartë.

Disa nga antiket dhe koleksionet më të mira të punuara dhe të pikturuara me dorë mbajnë nënshkrimin e një artisti si dhe markën e prodhuesit, dhe këto janë të paçmueshme për përcaktimin e vlerës së investimit të aktivit.

 

gjendja

kredi kundër antikave

Ndoshta faktori më i rëndësishëm kur përqendroheni në antiket dhe koleksionet më të mira për të investuar është gjendja. Një aktiv identik mund të shfaqet në një udhëzues çmimi të fundit, por nëse nuk është gjithashtu në gjendje identike, është një pikë e diskutueshme. Çdo gjë që parandalon që antika ose koleksioni juaj të konsiderohet në gjendje të shkëlqyeshme – çarje, patate të skuqura, njolla, madje edhe konsumimi i përditshëm – mund të ketë një efekt të dëmshëm në vlerën e investimit të tij.

Rrallesi

kredi kundër antikave

Duke vazhduar nga gjendja, rregulli i përgjithshëm kur merren parasysh antiket dhe sendet më të mira për të investuar është se sa më i rrallë të jetë një antike, aq më shumë liri veprimi ju jepet në lidhje me gjendjen e tij.

Një copë qeramike e veçantë antike ose koleksionuese me një goditje në mes mund të ketë ende një çmim të mirë, ndërsa një pjesë e prodhimit masiv të cilësisë së mirë, me dëmtime të ngjashme, mund të jetë pothuajse e pavlefshme si investim.

A është e koleksionueshme?

kredi kundër antikave

E vjetra nuk do të thotë domosdoshmërisht e vlefshme. Ka shumë sende të vjetra dhe antike në treg që nuk shiten thjesht sepse askush nuk dëshiron të blejë apo investojë në to. Ndoshta ato janë shumë të zakonshme për të tërhequr vëmendjen në dhomën e ankandit, ose shumë unike për të interesuar cilindo, përveç koleksionistit më të zjarrtë.

Si në çdo treg, artikujt hyjnë dhe dalin nga moda me kalimin e kohës, kështu që mos u shqetësoni shumë kur planifikoni të shisni artikujt tuaj të mirë, vetëm për të parë se nuk ka kërkesë për to. Mund të jetë vetëm çështje kohe dhe vendi.


A është e vërtetë?

kredi kundër antikave

Fatkeqësisht, kur kërkoni të fitoni më në fund investimin tuaj në antike, mund të zbuloni se koleksioni i bukur që keni marrë në një shitje të çizmeve të makinës pas disa pazareve të vështira nuk është marrëveshja e vërtetë që mendonit se ishte dhe si e tillë nuk mbart ROI e investimit që prisnit.

Ka shumë mënyra në të cilat një vlerësues profesionist mund të përcaktojë vërtetësinë e një pjese, shpesh duke përfshirë mospërputhje në nënshkrimet, vulat dhe shenjat e tjera, ose në shenjat e konsumimit që nuk përputhen me origjinën e supozuar të pjesës.


A është restauruar?

kredi kundër antikave

Është e rëndësishme të mbani mend se edhe antiket dhe koleksionet më të mira për të investuar në vitin 2023 nuk ishin antike kur u prodhuan për herë të parë. Ato janë bërë ose ndërtuar për t’u përdorur, qoftë një tavolinë ngrënieje apo një copë sendesh. Konsumimi nga përdorimi i përditshëm është i pashmangshëm dhe, ndërkohë që shpesh ndikon negativisht në vlerën e një pjese, mund të shtojë potencialisht një ndjenjë historie ose hijeshi individuale. Restaurimi antik kërkon aftësi të mëdha dhe nuk është diçka që duhet ndërmarrë lehtë.

Restauruesit profesionistë shkojnë deri në gjetjen e drurit zëvendësues nga mobiljet e një vjele të ngjashme, deri në përdorimin e vetëm mjeteve dhe teknikave që prodhuesi origjinal do të kishte akses. Kjo vëmendje ndaj detajeve mund t’i shtojë vlerë antikeve dhe koleksioneve ku keni investuar dhe shenja dalluese e disa firmave restauruese është pothuajse po aq e rëndësishme sa vula e prodhuesit origjinal.

Ana e kundërt e medaljes është se riparimet dhe restaurimi amatore mund të zvogëlojë ndjeshëm vlerën e investimit të një antike në shumicën e rasteve.

Shpëtim

Disa antike dhe sende të koleksionueshme ruajnë ende një vlerë investimi, edhe nëse janë të dëmtuara ose të thyera. Ndoshta tregtari mendon se copa mund të rikthehet në gjendjen e saj origjinale me kalimin e kohës dhe t’i sigurojë një fitim të rregullt.

Ose është e mundur që artikulli për shitje mund të mos ketë ndonjë vlerë të brendshme më vete, por mund të ndahet për pjesë, duke lejuar që artikujt e tjerë në koleksionin e blerësit të riparohen ose restaurohen.

Jashtë dhomave të ankandeve, artizanët dhe artistët e rindërtimit mund të gjejnë ndonjë vlerë në pjesët e dëmtuara ose të thyera për t’u përdorur në një nga projektet e tyre.

Blini asetet më të rralla, kurdo që të jetë e mundur

Gjithmonë do të zbuloni se antiket dhe sendet më të rralla të koleksionit vlerësohen në një afat më të gjatë, dhe si të tilla janë disa nga asetet më të mira për të investuar në vitin 2022.

Një shembull i mirë që ilustron këtë fakt është kompjuteri Apple-I i punës i cili u shit së fundi në ankand në Shtetet e Bashkuara. Ky ishte produkti i parë që Apple bëri ndonjëherë dhe makina arriti një çmim prej 375,000 dollarë (230,000 £) në një shtëpi ankandi në Boston në shtator 2018. Steve Wozniak e projektoi këtë kompjuter dhe fillimisht u shit për 666,66 dollarë në 1976.

Çmimi i lartë i arritur për këtë Apple-I është për faktin se në botë kanë mbetur vetëm rreth 15 nga këto modele të cilat janë ende në gjendje pune. Kompjuteri u ble nga një blerës biznesmen online, i cili preferoi të mbetej anonim.

Shkurtimisht, në vitin 2023, investimi në koleksione dhe antike me veçori, mjeshtëri ose dizajne të pazakonta mund të jetë masa më e mirë.

 

Agjentët pengues të New Bond Street

David Sonnenthal është themeluesi i New Bond Street Pawnbrokers , me një interes të veçantë në sektorin e orëve luksoze. Kredi ndërmjetësuese të New Bond Street Pawnbrokers për një gamë të gjerë asetesh të shkëlqyera personale, duke përfshirë bizhuteri, arte të bukura, makina luksoze, verëra dhe antike.

Hyni në ambientet tona ekskluzive të Mayfair në çdo kohë për të diskutuar qëllimet dhe koleksionet tuaja të investimit. David është një nga tregtarët në shfaqjen televizive ‘Four Rooms’ në Channel 4 dhe është gjithmonë i magjepsur të takojë koleksionistë dhe investitorë të tjerë.

Asetet gjobë janë gjithmonë në kërkesa të mëdha pasi çmimet në ankande në mbarë botën vazhdojnë të rriten çdo vit. Ju gjithashtu mund të dëshironi të lexoni artikujt tanë gjithëpërfshirës mbi artikujt më të shtrenjtë të shitur ndonjëherë në ankand për asete si koleksionet e verërave të shkëlqyera, bizhuteritë më të shtrenjta të shitura ndonjëherë , bizhuteritë e shtrenjta Cartier, çantat luksoze , makinat klasike , diamantet , orët më të shtrenjta të shitura ndonjëherë dhe arti .

 

This post is also available in: English Français (French) Deutsch (German) Italiano (Italian) Português (Portuguese, Portugal) Español (Spanish) Български (Bulgarian) 简体中文 (Chinese (Simplified)) 繁體中文 (Chinese (Traditional)) hrvatski (Croatian) Čeština (Czech) Dansk (Danish) Nederlands (Dutch) हिन्दी (Hindi) Magyar (Hungarian) Latviešu (Latvian) polski (Polish) Português (Portuguese, Brazil) Română (Romanian) Русский (Russian) Slovenčina (Slovak) Slovenščina (Slovenian) Svenska (Swedish) Türkçe (Turkish) Українська (Ukrainian) Հայերեն (Armenian) Eesti (Estonian) Suomi (Finnish) Ελληνικά (Greek) Íslenska (Icelandic) Indonesia (Indonesian) 日本語 (Japanese) 한국어 (Korean) Lietuvių (Lithuanian) Norsk bokmål (Norwegian Bokmål) српски (Serbian) TamilBe the first to add a comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*Authorised and Regulated by the Financial Conduct Authority