fbpx

I hope you enjoy this blog post.

If you want us to appraise your luxury watch, painting, classic car or jewellery for a loan, click here.

Investimi në orët Rolex – Një udhëzues 2023 (Përfshin 10 modelet kryesore për të investuar)


Investimi Rolex në 2023

E keni pyetur ndonjëherë veten “Cilin Rolex vlerëson më shumë?”, “Cilin Rolex për të blerë për investim në 2023” ose “A humbet vlerën Rolex?

“Rolex – “Përsosmëri hoROLOGical” – Asnjëherë një emër marke nuk ka treguar një të vërtetë të tillë. Megjithatë Rolex e kapërcen pozicionin e saj si prodhuesi superior i orëve dhe është bërë ikona e stilit të veshur nga anëtarët e familjes mbretërore, krerët e shteteve, konkurrentët elitar sportiv dhe të famshëm.

Rolex është thjesht marka më e njohur në botë . Rolex kapërcen çdo emër produkti tjetër, në çdo industri, sektor dhe fushë të jetës. Dhe është vlerësuar kështu nga ekspertë të industrisë për shumë vite, kjo është arsyeja pse përgjigja e pyetjes së shpeshtë “A e humb vlerën Rolex?” më shpesh është “Jo”. Sigurisht, kur mendoni se cilin Rolex të blini për investim, duhet të jeni të vetëdijshëm se jo të gjitha Rolex-et janë krijuar të barabartë.

Prodhuesi zviceran i orëve më të mira të dorës gëzon një pozicion të pashoq që tregon sofistikim, prestigj dhe vlerësim. Megjithatë, investimi në një orë Rolex mund të jetë një blerje mendjemprehtë dhe ju duhet të merrni në konsideratë me të vërtetë se çfarë Rolex ka vlerën më të mirë dhe cila Rolex e vlerëson më shumë vlerën e saj, nëse doni të bëni një kthim në investimin tuaj.

Për ta përmbledhur, megjithëse një orë Rolex është një artikull i bukur për t’u zotëruar, është po aq një investim aq edhe një matës. Pavarësisht nëse zgjidhni një Rolex krejt të ri, ose vendosni të blini një opsion të dorës së dytë, një nga avantazhet kryesore të blerjes së markës Rolex është se ka shumë gjasa të vlerësohet në vlerë.

Sfida për një person që kërkon investimin më të mirë të Rolex është të gjejë modelin që ka të ngjarë të japë kthimin më të madh të investimit, në të njëjtën kohë si një orë tërheqëse dhe shumë funksionale. Ekspertët tanë të orëve hodhën një vështrim në disa nga faktorët e përgjithshëm që duhen marrë parasysh kur vendosnin se cilët Rolex vlerëson më shumë vlerën që nga viti 2023, si dhe zgjodhën tetë zgjedhjet tona më të mira kur bëhet fjalë për cilin Rolex do të blejë për investim në 2023.

Cili është ndikimi i Covid-19 në tregun e investimeve Rolex, në 2023?

Kthehu pas dymbëdhjetë muaj para vitit 2021, kur thashethemet për një virus në Wuhan po shkaktonin fillimisht valë shqetësimi dhe parashikimet ekonomike po rishkruheshin me frekuencë befasuese dhe dukej e pamundur të imagjinohej që një pandemi globale shkatërruese do të rezultonte në një rritje të kërkesës për luks. orët si investime Rolex. Megjithatë, kjo është pikërisht ajo që ka ndodhur, dhe në vitin 2021 pyetja në buzët e të gjithëve nuk është nëse Rolex ishte ende një investim i mirë, por përkundrazi cili Rolex për të blerë për investim.

Një artikull në The Guardian në tetor 2020 përshkroi një rritje prej 18% në shitjet e vitit 2019 për shitësin kryesor të orëve luksoze Watches of Switzerland. Shefi ekzekutiv Brian Duffy shpjegoi në atë kohë:

“Paratë janë atje,” shpjegoi ai. “Disa njerëz kanë grumbulluar para dhe kanë paguar borxhin[during the lockdown] dhe ende dua të kem kënaqësinë e terapisë me pakicë.”

Ai vazhdoi të përshkruante entuziazmin për krijimet e reja të Rolex në atë kohë, si bukuroshja 8,000 £ e frymëzuar nga Bond, e lidhur me filmin e vonuar shpesh “No Time to Die”. Duket se dobia dhe magjepsja e investimeve të Rolex nuk u zvogëluan edhe kur rritja e marketingut shoqërues ishte në pritje!

Një statistikë nga një artikull që eksploron raportin vjetor të Morgan Stanley mbi industrinë zvicerane të orëve, tregoi se Rolex ruan vendin e saj si një lider i markës, duke sugjeruar që orët Rolex të ruajnë vlerën e tyre dhe të vlerësohen me kalimin e kohës [Qarkullimi në CHF m. (lindje.)]

  1. Qarkullim Rolex 5200
  2. Omega Qarkullim 2,355
  3. Orë Cartier Qarkullim 1837
  4. Longines Qarkullim 1650
  5. Patek Phillipe Qarkullim 1,450
  6. Audemars Piguet Qarkullim 1,180
  7. Tissot Qarkullim 1020
  8. Richard Mille Qarkullimi 900

A do ta mbajë Rolex vlerën e tij në 2023?

Tabela e mësipërme është një lajm i mirë për qëllimet e investimeve të Rolex dhe i vetmi enigmë është pyetja e vjetëruar se cili Rolex e mban vlerën më të mirë në vitin 2023 dhe cilin Rolex do të vazhdojë të vlerësojë më shumë për qëllime investimi.
Ka disa pretendentë, shumë që do të jenë të njohur për adhuruesit e Rolex, por një Rolex, në veçanti, bie në sy. Submariner shpesh shfaqet si një nga Rolex-ët më të mirë për të blerë. Roli i saj si një gur themeli i stallës Rolex do të thotë se gëzon një reputacion global si një investim me çip blu, në të vërtetë kjo është një nga orët më të mira Rolex që vazhdojnë të vlerësohen në vlerë.
Deri tani, aq mirë sa mendoni – por ka edhe më shumë. Në vitin 2020, Rolex lëshoi versione të reja 41 mm të Submariner dhe ndërpreu modelet 40 mm. Siç do ta dijë kushdo që pyet se cilën orë Rolex për të blerë për investim, kjo ishte një marrëveshje e madhe. Vlera e tregut të hapur për Submariner-in e ri është stratosferike, duke çuar në një interes të ripërtërirë për versionin e ndërprerë, dhe një gjallërim të rinovuar ndaj çmimeve dhe vlerës së rishitjes së këtyre orëve Rolex.
Ky është një lajm i shkëlqyeshëm për këdo që pyet “a humbasin vlerën orët Rolex” dhe “çfarë Rolex ka vlerën më të mirë?”; pasi tregon se një ndryshim në një model të vendosur mund të ketë ndikim në investimet ekzistuese. Ndërsa vlera mund të bjerë pak, përgjigja e pyetjes nëse orët Rolex rriten në vlerë është pothuajse gjithmonë po – edhe nëse kërkon pak kohë.

Pra, cili Rolex e vlerëson më shumë vlerën e tij në 2023?

Shumë nga modelet Rolex të paraqitura në këtë blog do të mbajnë ose do të rriten në vlerë – kjo është një nga kënaqësitë e investimit në një markë të nderuar nga koha si Rolex, me tërheqje të provuar investimi. Nëse jeni në mëdyshje se cilin Rolex të blini për investim në 2023, ka disa konsiderata të reja ndoshta befasuese.

Së pari, është joshëse të drejtohesh drejt investimit në modelet më të reja Rolex. Indikacionet tregojnë drejt një ndryshimi në interes dhe një rishfaqje të potencialit për modelet më të vjetra Rolex, të cilët duket se e mbajnë vlerën e tyre më së miri në kohën e këtij shkrimi. Një shembull i mrekullueshëm i kësaj është DateJust, një klasik i markës Rolex – dhe atë që shumë entuziastë të Rolex e konsiderojnë si simbolin e stilit Rolex. Datejust ka qenë vazhdimisht i disponueshëm që nga fillimi i tij, dhe kështu ai ekziston në një sërë formash, duke dhënë potencial dhe apel të madh për koleksionistët dhe investimet Rolex. Kjo disponueshmëri do të thotë çmime më të ulëta, gjë që rrit tërheqjen në tregun e zotëruar paraprakisht dhe DateJust është një pikë hyrëse e shkëlqyer për këdo që është i ri në mbledhjen ose kërkimin e pamjes klasike të Rolex.

Një tjetër model i krijuar që po përjeton një jetë të re është Oyster Perpetual, një tjetër orë Rolex që tenton të vlerësojë vlerën e saj herë pas here. Një nga emrat më të vjetër në katalogun Rolex, kjo bukuroshe shpesh anashkalohet kur mendohet se cili Rolex është investimi më i mirë, megjithatë, ndryshimet në model në vitin 2020 krijuan mjaft zhurmë për të vjedhur një pjesë të vëmendjes nga Submariner. Një lëvizje e re, ngjyra të ndezura të numrit dhe një gjallëri e re janë kombinuar për ta bërë Oyster Perpetual një nga emrat më të gjallë të 2020/2021 dhe një nga orët më të mira Rolex për t’u blerë për investim në 2023. Si gjithmonë, ky interes i rinovuar po krijon një bujë edhe rreth modeleve të ndërprera, të tilla si Oyster Perpetual 39 114300, i cili tashmë po sheh një rritje të fortë në vlerën e tregut të hapur dhe një aspekt të ri në pyetjen “sa vlen Rolex-i im?”

Pavarësisht nëse interesi juaj është ngjallur nga dizajnet dhe teknologjitë më të fundit, ose jeni të mahnitur nga magjia e Rolexit klasik, duket se ndikimi i Covid-19 në tregun e orëve luksoze ka qenë çuditërisht pozitiv dhe dëshmon se një i bërë mirë , orari i respektuar është një investim solid në pothuajse çdo rrethanë.

Burimet:

https://www.theguardian.com/business/2020/oct/06/uk-rolex-dealer-watch-sales-covid-watches-of-switzerland-london

https://www.marketplace.org/2020/10/05/pandemic-giving-luxury-watch-market-its-moment/

https://www.bobswatches.com/rolex-blog/buying-guides/pre-owned-rolex-watches-investments.html

https://www.worthy.com/blog/knowledge-center/watches/best-rolex-for-investment/

Cili Rolex është investimi më i mirë?

Katalogu i pasmë Rolex është plot me pjesë klasike – shumë prej të cilave thjesht nuk janë bërë më. Pra, cili Rolex është investimi më i mirë? A humbasin vlerën orët Rolex? Cili Rolex e mban më së miri vlerën e tij në 2023? Pse orët Rolex kanë vlerë? Dhe, cilin Rolex vlerëson më shumë në vlerë?

Këto janë vetëm disa nga pyetjet e shumta që marrim për orët Rolex; më poshtë, ne përfshijmë disa nga Rolexet me një vlerë të pamohueshme me shpresën për t’iu përgjigjur këtyre pyetjeve.

1. Rolex Milgauss

Milgauss u zhvillua për mjekë, inxhinierë dhe shkencëtarë që punojnë në mjedise elektromagnetike. Milgauss është i vetmi Rolex që përmban kristal të ngjyrosur dhe rrufeja e tij portokalli e dorës së dytë është një veçori unike. Milglauss ka një kafaz Faraday prej konstruksioni të butë hekuri. Milgauss ka evoluar vetëm pak në madhësi dhe formë që nga fillimi i tij në mesin e viteve 1950 dhe përdoret ende në kërkimin shkencor dhe nga profesionistë të kujdesit shëndetësor që punojnë me rreze X. Padyshim një nga Rolex-et që të dy mbajnë vlerën e tyre dhe vlerësojnë më së miri vlerën e tyre në një bazë të qëndrueshme.

2. Ora sportive Rolex

Orët sportive profesionale Rolex janë ndër orët më të njohura dhe gjithashtu më të rëndësishme historikisht. Orët vintage sportive Rolex kanë dëshmuar se janë disa nga modelet më të mira për qëllime investimi.

Fillimisht të ndërtuara për atletët profesionistë për të monitoruar performancat e tyre, orët sportive janë bërë një ikonë stili në epokën moderne. Orët më të njohura sportive Rolex janë Submariner, Daytona, Sea-Dweller, GMT-Master (II), Yacht-Master dhe Sky-dweller, dhe janë disa nga Rolexet më të mira për t’u blerë në 2023.

3. Daytona

Për shumë njerëz, Datejust është pjesa thelbësore e Rolex. I lançuar për herë të parë në 1945, Datejust vazhdon të jetë një shtyllë e katalogut Rolex. Me numrin e saj të thjeshtë që shfaq kohën dhe datën, këllëfën rrethore Oyster dhe lëvizjen e fuqishme vetë-dredha-dredha, Perpetual Datejust është një orë luksoze që mund të vishet pothuajse gjatë gjithë kohës në çdo mjedis.

Rolex ka një histori të sponsorizimit të ngjarjeve të mëdha sportive dhe partneriteti i tij me kursin e famshëm Daytona Road Beach Course arriti kulmin me lëshimin e Rolex Daytona në 1963. Si matësit zyrtarë të kohës, ora ishte projektuar për t’u veshur nga shoferët e garave, me veçori të përshtatshme.

Daytona është një orë e ndërtuar fort, e papërshkueshme nga uji dhe e aftë për t’i rezistuar përvojës së shoferëve të forcave g kur garojnë me shpejtësi të lartë. Është gjithashtu i aftë të matë shpejtësinë deri në 400 kilometra në orë, me tre nën-tretes brenda fytyrës për matjen e sekondave, minutave dhe orëve. Këto veçori urdhërojnë një “Po” për shumë nga pyetjet që kemi nisur me këtë artikull: “Cilën Rolex vlerëson më shumë?”, “Cilën Rolex për të blerë për investim?”, “A e humb vlerën Rolex?”, “Çfarë mban Rolex? vlera e saj është më e mira?”, dhe ndoshta më shumë.

Që nga origjina e tij, kanë ekzistuar tre gjenerata të dallueshme të Daytona Rolex. E para erdhi me atë që njihet si një variant “ekzotik”, ndërsa seria e dytë në 1988 përfshinte një lëvizje vetë-dredha-dredha të prodhuar jashtë shtëpisë. Gjenerata e tretë dhe aktuale e Daytona e solli atë prodhim në shtëpi, së bashku me shtimin e shkallës popullore takimetrike dhe ekraneve të kohës së kaluar. Ndërsa secili model është paksa i ndryshëm, në përgjithësi Daytona vazhdon të jetë një model i dallueshëm dhe shumë i njohur përgjatë jetëgjatësisë së tij të gjatë.

Edhe pse ka paturpësi në treg kur bëhet fjalë për shitjet e Rolex (siç ka me çdo treg), zakonisht orët sportive priren të dalin më mirë në ankand sesa modelet Rolex me specifikime më të ulëta teknike. Natyrisht, sa më pak orë të krijuara të një modeli të caktuar, aq më e madhe është vlera e rrallë dhe aq më mirë që orët Rolex mbajnë dhe vlerësojnë vlerën.

Nuk është befasi që një Daytona Rolex, ndoshta i vetmi në llojin e tij, u shit për 5,937,000 CHF në 2021. Ai shembull i veçantë, i quajtur “The Unicorn”, mendohet të jetë i vetmi Rolex Daytona i bërë nga ari i bardhë, në vend të versioneve më të zakonshme të bëra prej çeliku inox ose ari të verdhë.

Shembuj të tjerë të Daytonas që kanë një vlerë mbresëlënëse të rishitjes së Rolex përfshijnë: “The Golden Pagoda” (rishitur për 948,500 CHF); “The Bumblebee” (rishitur për 516.500 CHF); dhe “The Oyster Sotto” (rishitur për 1,662,500 CHF).

Rolexes më të rrallë do të kenë tashmë një origjinë mbresëlënëse që do të ndahet me investitorët e mundshëm përpara një ankandi. Nëse keni kapitalin e nevojshëm për të blerë një Daytona në radhë të parë, ka shumë të ngjarë që të përfundoni me një nga Rolex-et më të mira për të blerë si material investimi; shpresojmë se kemi bërë pak dritë në pyetjen “Cilën Rolex për të blerë për investim” me të cilën kemi filluar këtë artikull.

4. Master GMT dhe Master GMT II

Rolex ka një histori të projektimit të orëve për t’iu përshtatur nevojave të llojeve të caktuara të njerëzve – Submariner për zhytës, Daytona për shoferë garash dhe Yacht-Master për marinarët. GMT-Master është projektuar me pilotët dhe navigatorët në mendje, në bashkëpunim me Pan Am Airways.

Një nga veçoritë më të famshme të GMT-Master është aftësia e tij për të shfaqur dy zona kohore alternative në të njëjtën kohë, duke lejuar udhëtime shumë më të lehta ndër-kontinentale. Fytyra është projektuar gjithashtu që të jetë sa më e lehtë për t’u lexuar, kur punoni në kabina dhe kabina me ndriçim të dobët.

Fillimisht u lançua në vitin 1954, GMT Master u zhvillua në bashkëpunim me linjat ajrore Pan American. Ajo iu shpërnda ekuipazhit në fluturimet me distanca të gjata, duke u mundësuar atyre të vendosin me lehtësi dhe shpejt orën e tyre në një zonë të re kohore kur hynë në një zonë. Masters e hershme GMT shfaqën bakelit të kuq dhe blu në fytyrë, duke i dhënë orës emërtimin “ora Pepsi”.

GMT Master II u lançua në fillim të viteve 1980. Në ndryshim nga Masteri GMT, ai kishte një veçori të shtuar mekanike që mundësonte rregullimin e akrepit të orës në zonën e re kohore pa pasur nevojë për minuta dhe sekonda për t’u rivendosur gjithashtu.

Ndërsa versioni origjinal i GMT Master ishte i disponueshëm në çelik të pastër inox dhe i projektuar si një orë pune që mbahej fort, Rolex që atëherë ka zgjeruar shumë gamën e tij për të përfshirë variacione të këtij dizajni klasik me çelik, ar dhe gurë të çmuar. Nisja e edicionit të 50-vjetorit në 2005 solli ndryshime teknike shtesë për të sjellë këtë dizajn të veçantë në ditët moderne – si përdorimi i qeramikës në kornizë – i cili tani është bartur në dizajne të tjera të ditëve të sotme që nga viti 2007 .

Si GMT Master ashtu edhe GMT Master II janë një nga Rolex-ët më të mirë për investim nëse pyesni veten “cilin Rolex të blini për investim”, “cilën Rolex vlerëson më shumë” ose “çfarë Rolex e mban vlerën më të mirë”, jo vetëm sepse ata janë orë jashtëzakonisht funksionale dhe të qëndrueshme, si dhe mbajnë markën prestigjioze Rolex. Megjithëse është e mundur të marrësh një Master GMT për vetëm disa mijëra paund, modelet më të rralla mund të shiten për dhjetëra apo edhe qindra mijëra paund. Modelet që shfaqin gdhendje me porosi ose prekje të ngjashme individuale ka të ngjarë të marrin një çmim më të lartë, për shkak të rrallësisë së tyre.

5. Banori i Detit Rolex (Ref: 16660)

Rolex Sea Dweller u prezantua për herë të parë në vitin 1967, duke u bërë një nga orët e para të dizajnuara për zhytës që u bënë të disponueshme për përdorim civil. Me kalimin e viteve, u prezantuan një shumëllojshmëri mishërimesh të Banorit të Detit. Në secilin rast, ora përfitoi nga përmirësime teknologjike ose përmirësime të tjera duke e bërë të denjë për t’u përfshirë në listën tonë të Rolexit më të mirë për t’u blerë si investim.

Ndërsa Sea Dweller u bë pjesë e gamës së firmave të Rolex vetëm në 1971, ora u zhvillua plotësisht dhe gati për t’u lëshuar në 1967. Kjo vonesë katërvjeçare u përfol se ishte për shkak të marrjes së patentës për valvulën e ikjes së heliumit.

E shpikur nga zhytësi i marinës amerikane Robert A. Barth, kjo valvul ka qenë prej kohësh pjesë e sharmit dhe funksionalitetit të modelit Sea Dweller, i cili në fillimin e tij iu dha eksploruesve pionierë të detit të thellë si Robert Palmer Bradley, piloti i të famshmit Deepstar. 4000.

Modeli Ref: 16660 u lançua në vitin 1978. I aftë për të vazhduar të punojë me saktësi në një thellësi prej 4000 këmbësh (1220 m), ky model paraqiste një valvul ikjeje të përmirësuar të heliumit dhe një kristal safiri. Për shkak se janë shitur më pak nga këto modele se disa nga modelet e tjera, vlera e rishitjes së Rolex të këtij modeli është rritur për shkak të rrallësisë së kësaj ore.

Ndoshta një nga Rolex-ët më të mirë për t’u blerë për investim në 2023, çmimet për Sea Deweller janë rritur gradualisht me kalimin e kohës, duke siguruar që ky Rolex të ruajë vlerën e tij dhe të rritet gjithashtu në vlerë. Sot, një Ref: 16660 Sea Banor ka të ngjarë të ketë një çmim prej gjashtë deri në nëntë mijë paund, në varësi të kushteve … një nga investimet më të mira të orës nën 10000.

6. Nëndetësja Rolex

Një zgjedhje popullore për zhytësit amatorë dhe rekreativë, Submariner u lançua fillimisht në 1954. Një pasardhës i The Oyster – Rolex-i i parë që përfitoi nga një kuti që ishte mbyllur hermetikisht – pika kryesore e shitjes së Submariner është aftësia e tij për t’i bërë ballë ngjeshjes dhe dekompresimit gjatë një zhytjeje. Megjithëse versionet e mëparshme nuk mund të përdoren për zhytje më të thella në të njëjtën mënyrë si Deti Deweller, në vitin 1957 Submariner u garantua në thellësi 200 m.

I njohur gjerësisht si një klasik kryesor në çdo koleksion, Submariner është pjesë e linjës më të gjerë Oyster Perpetual dhe një përgjigje tjetër “Po” për pyetjet si “çfarë Rolex të investojë në 2023”, “cilin model Rolex për të blerë”, “Cilin Rolex duhet të merrni”, “çfarë Rolex për të blerë” dhe shumë të tjera.

Në ditët e para të këtij modeli të veçantë, Submariner nuk ishte i pajisur me makinat e reja shumë të dallueshme Mercedes ose Katedrale për të cilat njihet.

Në vend të kësaj, u përdorën më shumë elementë të përgjithshëm të dizajnit, të tilla si duart e lapsit, dhe emri Submariner nuk u shfaq në numërues. Ndërsa ndryshimet kozmetike janë bërë gjatë brezave, kjo orë vazhdon të mbajë të njëjtën origjinë dhe vlerë për koleksionistët dhe adhuruesit e orëve luksoze.

Duke përfituar nga ndërtimi i lakmueshëm i cili është një nga shenjat dalluese të një Rolex, Submariner u popullarizua si ora e zgjedhur e James Bond, duke u shfaqur në filma që përfshinin “Dr No” dhe “Live and let Die”. Rolex ka një histori të fortë me orët e zhytjes dhe të papërshkueshme nga uji. Një Rolex i krijuar posaçërisht “DeepSea” u ngjit në anën e mjetit të eksplorimit nënujor Trieste gjatë eksplorimit të tij historik të Hendekut Mariana. Ai mbajti kohën e përsosur në zhytjen 11,000 metra dhe udhëtimin e kthimit në sipërfaqe.

Çmimet tipike të rishitjes janë nga 6000 deri në 10000 £ +: shumë më tepër nëse ora ka vlerë të rrallë…një kandidat tjetër për çmimin “investimi më i mirë i orës nën 10000”.

7. Rolex Day-Date

Kur bëhet fjalë për pyetjen, “Cili Rolex ka vlerën e tij më mirë?”, Data-Date është një konkurrent i fortë. I shfaqur për herë të parë në vitin 1956, ndryshimi kryesor midis tij dhe modeleve të tjera të disponueshme në atë kohë ishte një ekran ditor përveç datës. Ashtu si modelet e tjera të Rolex, Data Date është e papërshkueshme nga uji dhe vetë-mbështjellëse. Me kalimin e kohës, ora është bërë e disponueshme në një përzgjedhje të përfundimeve dhe metaleve të ndryshme.

Versioni më i fundit i Day-Date, Day-Date 40, u lëshua në 2013. Duke mbajtur katërmbëdhjetë patenta dhe duke shfaqur padyshim teknologjinë më të mirë të pjesës së kohës që do të gjeni në planet, Day-Date 40 sigurisht që nuk është i lirë. Thënë kështu, megjithëse shpenzimet fillestare janë të larta, kjo pothuajse me siguri do të mbajë dhe vlerësohet dukshëm në vlerë me kalimin e kohës.

Shpesh i referuar si ‘President Watch’, Data-Date nuk është një Rolex për lulen e murit. Krijuar nga materiale të çmuara si ari, ari rozë dhe platini, është i njohur si një simbol i fuqisë në shoqëri, politikë, ekonomi dhe më shumë. Datat e ditëve të viteve 70 dhe 80 janë veçanërisht të kërkuara, falë numrit unik dhe shumë të koleksionueshëm Stella, i disponueshëm në një sërë nuancash dalluese të smaltit – portokalli, bruz, rozë dhe të verdhë për të përmendur vetëm disa.

Me shumë modele duke përfshirë edhe ato tregje të veçanta të indeksit të diamantit, Data-Date është mishërimi i luksit në formën e orës.

8. Mjeshtri i jahteve

Yacht-Master Rolex është kryesisht, siç sugjeron emri, i destinuar për përdorim nga marinarët. Duke përfituar nga të pasurit e vetëm kronografi që funksionon me një memorie mekanike, Yacht-Master përfshin disa nga teknologjitë më të mira të Rolex. I papërshkueshëm nga uji dhe jashtëzakonisht i fortë, Yacht-Master është projektuar posaçërisht për t’u përdorur gjatë regatave dhe garave të tjera të lundrimit.

Fillimisht e nisur në 1992, qëllimi i orës është të sigurojë një mjet të jashtëzakonshëm për marinarët. Të dy Yacht-Master II dhe Yacht-Master 40 ka të ngjarë të vlerësohen me kalimin e kohës. Çmimi aktual për një Yacht-Master II është diku midis 10,000 dhe 25,000 £, në varësi të metaleve të përdorura në të.

Në kohën e lansimit, Yacht-Master u përfol se ishte evolucioni i radhës i modelit tepër të popullarizuar Submariner. Por nëse këto thashetheme nuk ishin plotësisht të vërteta, apo ora ishte shumë e ndryshme, është një sekret i humbur nga koha. Yacht-Master modern ka një pamje shumë të veçantë dhe vazhdon të jetë një model i veçantë në gamë falë fleksibilitetit të dizajnit të tij.

Si modeli i vetëm aktual Oyster Professional që është i disponueshëm në tre madhësi të ndryshme, një eksperiencë e përshtatur është padyshim një fokus kryesor me këtë orë elegante dhe luksoze, duke e bërë atë një nga Rolexët më të mirë për t’u blerë për investim në 2023.

Yacht-Master është një preferuar i vazhdueshëm midis adhuruesve të Rolex për shkak të dizajnit të tij të mrekullueshëm, besueshmërisë dhe përdorshmërisë së tij. Fytyra është projektuar për t’u lexuar lehtësisht, edhe në stuhi të forta dhe kushte të pafavorshme moti, duke e bërë atë një zgjedhje të shkëlqyer për një “Rolex të përditshëm”.

9. Mbreti i Ajrit

Siç sugjeron emri, Air King u zhvillua së bashku me GMT Master si një orë për fletushka. I lëshuar për herë të parë në 1945, ai u përdor gjerësisht nga pilotët e forcave ajrore dhe aviatorët e tjerë. Është i fundit i serialit “Air” që mbetet në prodhim. Modele të tjera “Air” përfshinin “Air Tiger” dhe “Air Giant”. E disponueshme në një sërë metalesh dhe modelesh të ndryshme, çmimi diktohet kryesisht nga sa e rrallë mund të jetë ora dhe lloji i materialeve të përdorura për ta bërë atë.

Forma dhe stili karakteristik i Air-King janë ato që e dallojnë atë nga Rolexët e tjerë. Ndërsa ruan ende ato ndjeshmëritë klasike të stilit të viteve 1950, kutia e mesme e Air-King është krijuar nga çeliku i detit rezistent ndaj korrozionit dhe i fortë. Kjo, e kombinuar me një kasë të vidhosur hermetikisht, plus veçoritë hidroizoluese, e bëjnë Air-King po aq praktik aq edhe të dallueshëm, ndërkohë që ky model ka përjetuar përditësime dhe ndryshime të brendshme.

Ora më e rrallë Air King është versioni shumë i çmuar “double red dial”. Çmimet variojnë jashtëzakonisht shumë, por Air Kings që gjenden zakonisht mund të arrijnë diku rreth 5000 deri në 10000 £, të cilat përfshijnë këtë model Rolex në listën tonë të “investimit më të mirë të orës nën 10000”.

10. Rolex Explorer

Është e vështirë të vendosësh se cili Rolex është investimi më i mirë në 2023, por Rolex Explorer është padyshim një pretendent. E dizenjuar si orë për eksploruesit, aventurierët dhe ata që punojnë në mjedise të vështira, Explorer dhe Explorer II janë orë të forta që janë ndërtuar për të qëndruar! Veçoritë përfshijnë duar dhe numra të shkëlqyeshëm, duke lejuar shikimin gjatë natës, si dhe një konstruksion mahnitës nga çeliku 904L i Rolex – një çelik i projektuar dhe prodhuar posaçërisht për orët Rolex.

E lëshuar për herë të parë në vitin 1953, gjatë kulmit të eksplorimeve dhe alpinizmit, Explorer është një orë aventuriere me një ndryshim. Projektuar për t’u lexueshëm menjëherë edhe në mjedise të zeza, Explorer dhe vëllai i tij Explorer II, janë bërë të preferuarat e shpejta falë qëndrueshmërisë dhe ndjekjes së tyre të famshme – si në ekran ashtu edhe jashtë saj. Don Draper nga Mad Men shpesh vishte Explorer II, ndërsa James Bond u përshkrua si i veshur me një ‘Oyster Perpetual’ në romanet që ishin shumë afër përshkrimit me orën e njohur Explorer.

Me çmimet për një model të përdorur që fillon nga rreth 3000 £, kjo është një nga orët më modeste të Rolex, por që gjithashtu ka një shans të mirë për të vlerësuar vlerën me kalimin e kohës. Një përgjigje e mirë për shumë prej pyetjeve që dëgjojmë shpesh në internet, si “cili Rolex është investimi më i mirë”, “në çfarë Rolex të investosh”, “cilin model Rolex të blej”, “cilin Rolex duhet të marr” ose “çfarë është Investimi më i mirë i orës nën 10000?”.

Nëse po mendoni se cilin Rolex të blini për investim në 2023, është e rëndësishme të bëni kërkime mbi opsionet e ndryshme brenda secilit model, në mënyrë që të jeni të qartë se cili është çmimi udhëzues dhe çfarë potenciali ka për vlerësim. Është e qartë se performanca e kaluar nuk mund të jetë një tregues i çmimit të ardhshëm, por mund të jetë e dobishme të zbuloni se si ka performuar ora në ankandet e mëparshme përpara se të vendosni nëse do ta blini atë për veten tuaj.

Megjithëse orët Rolex mund të bëjnë investime të shkëlqyera, kjo nuk është aspak gjithmonë kështu. Mos harroni të kontrolloni gjendjen e orës, gjënë e rrallë dhe origjinalitetin e saj përpara se të paguani për të. Rolexet e rreme janë të zakonshme, prandaj sigurohuni që të keni njëfarë sigurie për origjinalitetin e orës përpara se të ndaheni me paratë tuaja të fituara me vështirësi për ta blerë atë.

Është gjithashtu e rëndësishme të blini një orë që ju pëlqen, edhe nëse nuk është më e shtrenjta. Në këtë mënyrë, do të jeni të lumtur ta varni dhe ta vlerësoni derisa tregu të jetë i përshtatshëm për shitje. Nëse dëshironi kombinimin e një makine me cilësi të lartë që gjithashtu ka të ngjarë t’ju sjellë një kthim në investimin tuaj me kalimin e kohës, një Rolex mund të jetë zgjidhja perfekte qoftë për blerje apo si investim.

 

A do të ulen çmimet e Rolex, kur, pse dhe me sa?

Thënia “ajo që shkon lart duhet të zbresë” vlen për shumicën e gjërave në jetë. Por rrallë tek Rolex.

Një orë Rolex e mban vlerën e saj me kalimin e kohës në mënyrë më të qëndrueshme se markat e tjera. Rolex është i fundit në ekskluzivitet. Rolex është një investim tepër i shtrenjtë për shumë njerëz, i cili shërben vetëm për të rritur dëshirueshmërinë dhe vlerën e markës.

Për të maksimizuar investimin tuaj në Rolex, është thelbësore të mbroni orën tuaj nga konsumimi i panevojshëm dhe nga dëmtimi. Dhe disa orë Rolex kanë një shans më të madh për t’u rritur në vlerë se të tjerat.

1. Mbroni investimin tuaj – mbani një Rolex të përsosur

Kur blini një Rolex për investim, është thelbësore që pjesa të mbahet në gjendje të shkëlqyer.

Orët Rolex janë bërë nga materiale premium që mbahen fort. Materialet që bëjnë një Rolex, si Oystersteel, ari 18 kt, kristali dhe platini 950 janë të dizajnuara që të zgjasin.

Por gjendja e një ore në pronësi të mëparshme është një faktor kyç në të cilin Rolex duhet të blejë për investim, dhe në fund të fundit se cila Rolex vlerëson më shumë vlerën e saj. Një orë e papërdorur ka të ngjarë të shitet për më shumë se një orë e përdorur.

Konsumimi i dukshëm do t’i heqë pak vlerën pjesës, megjithëse ndonjëherë pak plakje mund të shtojë tërheqjen e saj, veçanërisht nëse ka një histori pas saj.

Plagët e betejës të orës së veshur nga një komandant ushtarak shumë kohë më parë, piloti i kohës së luftës ose shoferi i garave të viteve 1950 tregojnë historinë se si Rolex ka qenë në ballë të përpjekjeve njerëzore që kur u krijua për herë të parë orari në epokën Eduardiane.

Një Rolex me pak konsum ka patina dhe karakter dhe tregon se ora është përdorur ashtu siç ishte menduar. Disa gërvishtje të vogla në një Rolex të zotëruar më parë sugjerojnë një histori që vetëm ora mund ta tregojë dhe shpesh shpjegojnë pse orët Rolex ia vlejnë çmimin.

Xhami në një orë luksoze është zona më e mundshme për t’u dëmtuar. A mund të gërvishtet xhami Rolex? Epo, po, sigurisht, mundet. Fytyrat Rolex mbrohen nga xhami kristali safiri i cili është jashtëzakonisht i fortë, por mund të thyhet nën stres ekstrem. Restauruesit ekspertë mund të fshijnë gërvishtjet e vogla ose të zëvendësojnë xhamin. Sigurisht, orët Rolex janë ndërtuar për performancë, si dhe janë prodhuar për stil dhe ato më së shpeshti i zgjasin krahut në të cilin janë veshur.

Ari Rolex, platini, gurët e çmuar dhe çeliku inox 904L nuk gërvishten me përdorimin e përditshëm. Të gjitha orët e dorës Rolex, me përjashtim të linjës Cellini, janë rezistente ndaj ujit deri në të paktën 100 metra ose 300 këmbë.

Kornizat qeramike të përdorura në linjat Rolex janë të papërshkueshme nga gërvishtjet dhe nuk zbehen në rrezet e diellit. Byzylykët Rolex janë krijuar për ta mbajtur orën të sigurt në kyçin e dorës dhe për të trajtuar qëllimin për të cilin janë bërë.

Dhe sigurisht, orët Rolex janë krijuar për t’u veshur dhe për t’u shijuar. Asgjë nuk thotë prestigj si një orë Rolex që zbukuron kyçin e dorës.

2. Kur dhe sa shpesh të servisohen orët Rolex

Servisimi është mënyra më e mirë për të ruajtur pamjen dhe funksionalitetin e një ore Rolex dhe një mënyrë e shkëlqyer për të mbajtur dhe vlerësuar vlerën e saj me kalimin e kohës. Rolex rekomandon që orët të servisohen të paktën çdo 10 vjet. Por frekuenca duhet të rritet në varësi të modelit, moshës së tij dhe përdorimit të tij në jetën reale.

Shumica e modeleve Rolex – veçanërisht modelet moderne – mund të rikthehen në përfundimin e fabrikës nga një prodhues i autorizuar, i trajnuar dhe me përvojë Rolex.

Gjatë një shërbimi rutinë Rolex, pjesët duke përfshirë kornizën, kristalin, kurorën, tubin e kurorës dhe pjesën e pasme të kasës hiqen, ekzaminohen, pastrohen dhe riparohen sipas nevojës. Çdo gërvishtje ose gërvishtje e thellë në orë ka shumë të ngjarë të mbetet, por mjeshtrit e vërtetë do të heqin gërvishtjet e sipërfaqes së konsumimit të përditshëm gjatë shërbimeve të planifikuara rregullisht.

Disa përdorues Rolex duan të mbajnë gërvishtjet e tyre natyrisht në mënyrë që t’u tregojnë përrallat e tyre brezave të ardhshëm, por gjithashtu kjo shpesh ndihmon për të mbajtur dhe madje vlerësuar vlerën e Rolex-it të tyre, siç shpjegohet në një seksion të mëparshëm të këtij artikulli. Rolex dhe çdo prodhues i aprovuar i orës do të nderojnë një restaurim pa lustrim / pa mbarim me kërkesë të pronarit.

Ka një sërë variablash të ndryshëm që mund të ndihmojnë për të përcaktuar se cila orë do të ofrojë vlerën më të lartë të rishitjes së Rolex, cili Rolex e mban vlerën më të mirë dhe cili model Rolex rritet në vlerë.

Në përgjithësi, ekskluziviteti është kritik për vlerën: sa më pak të prodhohet një model i caktuar, aq më i madh do të vlerësohet çmimi i Rolex-it. Një Rolex i cili është ndërtuar me porosi për një personazh të famshëm, për shembull, do të ketë një vlerë rishitëse të rritur ndjeshëm në krahasim me një që është pjesë e një grupi më të madh.

Zakonisht, sa më afër datës së lëshimit të një Rolex, aq më i kërkuar ka të ngjarë të jetë. Gjendja, mosha dhe specifikimet teknike luajnë gjithashtu një rol në ruajtjen e vlerës së Rolexes, si dhe çmimit fillestar të paguar. Për fat të mirë, pothuajse çdo Rolex mund të vlerësojë vlerën e kohës. Zakonisht, Rolexi më i mirë për të blerë si investim është ai që ka një sërë veçorish inovative dhe ekskluzive që është krijuar si një orë unike, ose si pjesë e një numri të vogël orëve të ngjashme dhe që është në gjendje sa më të përsosur të jetë e mundur.

Si përfundim…a janë orët Rolex një investim i mirë në vitin 2023?

Është e rëndësishme të bëni kërkimin tuaj përpara se të mendoni se cilin Rolex të blini për investim. Si çdo investim, mund të ketë një rrezik. Tregjet lëvizin. Por më pak për Rolex se pothuajse çdo markë tjetër në planet – veçanërisht në botën e horologjisë.

Një specialist i bizhuterive ose i orëve luksoze është vendi më i mirë për të parë, mësuar dhe blerë orët Rolex.

Orët Rolex janë investime. Vlera e shumë orëve Rolex është rritur ndjeshëm me kalimin e kohës. Blerja e orës së duhur Rolex mund të rezultojë të jetë një investim i mençur – do ta vishni, do ta shijoni dhe në fund do ta shisni atë për më shumë sesa është blerë.

Njeriu thjesht nuk mund të mohojë – ose në të vërtetë të vendosë një çmim – ndjenjën absolute të besimit, besueshmërisë dhe dinjitetit që komunikon emri i markës Rolex. Vetëm për këtë arsye, kjo markë më prestigjioze e orëve do të qëndrojë për shekujt në vazhdim.

 

Mbani peng Rolex-in tuaj

Nëse keni nevojë ndonjëherë për të liruar kapital kundër orës suaj luksoze Rolex, kontaktoni ekipin e agjentëve pengues të New Bond Street për një vlerësim falas dhe pa detyrime! Disa nga markat e shumta të orëve ndaj të cilave huazojmë përfshijnë: A. Lange dhe Sohne , Breguet , Breitling , Bulgari , Cartier , Chopard , Harry Winston , Hublot , IWC , Jaeger LeCoultre , Omega , Panerai , Piaget , Richard Mille , Roger Dubuis , Tiffany , Ulysse Nardin , Urwerk , Vacheron Konstantin , Van Cleef & Arpels , Audemars Piguet , Graff , Patek Philippe , dhe Rolex

This post is also available in: English Français (French) Deutsch (German) Italiano (Italian) Português (Portuguese, Portugal) Español (Spanish) Български (Bulgarian) 简体中文 (Chinese (Simplified)) 繁體中文 (Chinese (Traditional)) hrvatski (Croatian) Čeština (Czech) Dansk (Danish) Nederlands (Dutch) हिन्दी (Hindi) Magyar (Hungarian) Latviešu (Latvian) polski (Polish) Português (Portuguese, Brazil) Română (Romanian) Русский (Russian) Slovenčina (Slovak) Slovenščina (Slovenian) Svenska (Swedish) Türkçe (Turkish) Українська (Ukrainian) Հայերեն (Armenian) Eesti (Estonian) Suomi (Finnish) Ελληνικά (Greek) Íslenska (Icelandic) Indonesia (Indonesian) 日本語 (Japanese) 한국어 (Korean) Lietuvių (Lithuanian) Norsk bokmål (Norwegian Bokmål) српски (Serbian) TamilBe the first to add a comment!Authorised and Regulated by the Financial Conduct Authority