fbpx

I hope you enjoy this blog post.

If you want us to appraise your luxury watch, painting, classic car or jewellery for a loan, click here.

Si të investoni në verëra: Çfarë duhet të dini në 2024?


Këshilla rreth investimit në Fine Wine. Verërat më të mira për të investuar në 2024 - një udhëzues gjithëpërfshirës i investimeve të verës

 

Verërat më të mira për të investuar në 2024 ?

Është interesante se arti i bukur, makinat klasike, orët e punuara me dorë dhe kronografët, veçanërisht me origjinë zvicerane janë gjërat që më shumë gjasa të vijnë në mendje kur mendon për blerjen e artikujve prestigjioz në ankand. Sigurisht, këto janë vërtet krijime të mrekullueshme që mund të komandojnë çmime tepër të larta shitjeje dhe të transformojnë portofolin tuaj të investimeve.

Por ka një alternativë investimi që është anashkaluar pothuajse kriminalisht, dhe ajo është vera e mirë. Në fakt, verërat më të mira për të investuar në vitin 2024 mund t’ju sjellin një diferencë shumë më të mirë ROI sesa shumë asete luksoze më të paqëndrueshme.

E renditur shpesh në kategorinë “alternative” kur bëhet fjalë për investimin në objekte të dëshirueshme, së bashku me monedha të rralla, pulla dhe kuriozitete të tjera, vera në vitin 2024 është bërë gjithnjë e më popullore për koleksionistët dhe investitorët.

Në fakt, popullariteti i investimit të verës filloi që në vitin 2018, kur rekordi për shishen e vetme më të shtrenjtë të verës u tejkalua 5 herë.

 

Table of Contents

ANALIZA E TREGUT TË INVESTIMEVE TË VERËS PËR VITIN 2024

Tregu i investimeve të verërave

Vera si investim është një mënyrë për të kombinuar pasionin dhe interesin tuaj për verën duke fituar para në treg. Pas vitesh suksesi të ngadaltë dhe të qëndrueshëm, tregu i investimeve të verërave u rrit në mënyrë dramatike në mesin e vitit 2020. Trazirat financiare të lidhura me pandeminë në treg i shtynë investitorët të eksplorojnë asete alternative, duke ngrohur hapësirën në lartësi rekord deri në fund të vitit 2022.

Sidoqoftë, për shumicën e investitorëve, viti 2023 ishte po aq i mykur dhe i dobët sa një shishe me tapë. Çmimet ranë pasi lojtarët e tregut likuiduan zotërimet e tyre. Me kalimin e vitit, çmimet vazhduan të binin, me ekspertët të pasigurt se kur do të ndalej masakra.

Të gjithë ata që lidhen me tregun e verës së mirë për investime do ta shikojnë 2024-ën me shumë interes për të parë nëse do të jetë një vit i vjela apo një annus horribilis.

Kjo është pasqyra e nivelit të lartë. Megjithatë, nëse vërtet duam të kuptojmë se çfarë do të ndodhë në vitin 2024 dhe më tej, duhet të gërmojmë pak më thellë. Këtu është analiza jonë gjithëpërfshirëse e tregut të investimeve të verës për vitin 2024.

 

NJË ANALIZË E THËLË E VERËS TË FINË PËR INVESTIME

 

Në agimin e vitit 2024, çmimet në tregun e gjobës janë ulur në nivelet e vitit 2021. Pasiguria ekonomike dhe paqëndrueshmëria politike janë zakonisht shenja të dobëta për mallrat luksoze, duke përfshirë verën e mirë për t’u mbledhur për investime.

Pra, përpara se të ndajmë investimet më të mira të verës që mund të bëni në vitin 2024, le të eksplorojmë disa faktorë të rëndësishëm, si kthimet historike, likuiditeti dhe se ku po shkon tregu në të ardhmen.

Indeksi Kthimi pesëvjeçar
Liv-Ex Fine Wine 50 -2.4%
Liv-ex Fine Wine 100 15.2%
Liv-ex Fine Wine 1000 11.9%
Liv-ex Bordeaux 500 3.3%
Kaliforni 50 8.7%
Porta 50 -4%
Bordeaux Legends 40 3.4%
Burgundy 150 21.7%
Shampanjë 50 48.4%
Rhone 100 -4.5%
Italia 100 31.5%
Pjesa tjeter e botes 6.5%

 

Pra, edhe pas korrigjimit masiv të tregut prej 11% gjatë viteve të fundit, vetëm Liv-ex 50, Port 50 dhe Rhone 100 janë në rënie. Indekset e tjera kryesore kanë ecur pozitivisht në atë kohë.

Ajo që gjithashtu duhet të bie në sy për investitorët është se ndërsa Liv-Ex 50 ka pasur performancë të dobët, Liv-Ex 100 jo. Pra, këto verëra midis 50 dhe 100 në atë listë po bëjnë shumë ngritje të rënda, duke i bërë ato disa nga verërat më të mira për të investuar gjatë viteve të fundit.

Përveç kësaj, këto shifra pesëvjeçare ndihmojnë në nënvizimin e rëndësisë së vendosjes së horizonteve afatgjata në investimin tuaj, në mënyrë që të mund të hani variancën dhe të dilni përpara.

 

1. A MUND TË KRIHEN KTHIMI I INVESTIMEVE TË VERËS NË 2024?

Një nga rajonet e verës që shfaq një tendencë të rritjes së potencialit investues

Pyetja e madhe në buzët e investitorëve në 2024 është, “A do të rikthehen kthimet e investimeve të verës?” Për hyrjet më të reja në treg, 2023 ka shumë të ngjarë të ishte një fatkeqësi. Nëse tregu më i gjerë i shkallës së investimeve dëshiron të rritet, ai nuk mund t’i trembë investitorët nëpërmjet performancës së keqe.

Vështirësia është se për herë të parë në 15 vjet, vera iu nënshtrua një korrigjim serioz. Megjithatë, investitorët veteranë të verës do ta kujtojnë epokën pas Crash-it Financiar që dëmtoi grumbullimin në 2008.

Pasi Lehman Brothers shkoi në mur, tregu i bukur mori një goditje. Kritiku dhe shkrimtari i respektuar i verës Jancis Robinson tha në atë kohë:

 

“Shumë një bankier dhe menaxher i fondeve mbrojtëse ka likuiduar investimet e tij të shkëlqyera të verës, duke e përmbytur tregun me rritjet e para të Bordosë të vitit 2005, çmimet e të cilave kanë qenë në rënie, por gjithsesi ishin me siguri të paqëndrueshme.”

Kjo rënie e mprehtë vazhdoi në vitin 2009, por u rrit fuqishëm dhe arriti nivelet më të larta të tregut në vitin 2011, të cilat nuk u tejkaluan për më shumë se një dekadë. Megjithatë, ato lartësi marramendëse ranë atë vit dhe viti 2011 shfaqi një rënie të paprecedentë prej 15%.

Ishte një rrugë e gjatë kthimi për verë të mirë atëherë. Por investitorët duhet të kujtojnë se rrethanat ishin të ndryshme.

Së pari, ishte një krizë financiare globale. Ndërsa rritja aktualisht është e ngadaltë, ekspertët thonë se nuk jemi në një recesion. Së dyti, një nga shtytësit më të mëdhenj të pikut të vitit 2011 ishte tregu aziatik. Megjithatë, masat kundër korrupsionit në Kinë hoqën një pjesë të investitorëve dhe gjatë tre viteve të ardhshme, Liv-Ex 100 ra me 36%.

Tregut iu desh pak kohë për të rifituar besimin në verën e nivelit të investimeve. U desh edhe më shumë kohë që pensionet dhe fondet e përbashkëta të përfshiheshin sërish me rrushin. Ilaçi për investitorët këtu është se megjithëse ky është një korrigjim, nuk ishte fundi në 2008 ose 2011, dhe nuk do të jetë fundi as në 2024.

 

2. SI ËSHTË LIKUIDITETI NË HAPËSIRËN E INVESTIMEVE TË VERAVE FINALE NË 2024?

Deri më tani, ne jemi fokusuar kryesisht në atë që ju mund të bëni për t’u përfshirë në hapësirën e mirë të investimit të verërave si blerës. Megjithatë, kjo është vetëm një pjesë e ekuacionit. Gjithçka është mirë nëse çmimet rriten, por nëse tregu ka mungesë likuiditeti, nuk mund të dilni në pikën e duhur dhe të realizoni fitimet tuaja.

Pra, si është likuiditeti në tregun e aksioneve të verërave të shkëlqyera? Përsëri, është komplekse.

Likuiditeti në hapësirën e investimit të verërave të shkëlqyera në vitin 2024 varet nga disa faktorë të ndryshëm. Së pari, duhet të bëjmë të qartë se vera nuk ka të njëjtat vëllime si tregu i kapitalit. Pra, arkëtimi i investimit tuaj është pak më kompleks.

Vitet e fundit, rritja e platformave të tregtimit në internet dhe e tregjeve të verës e ka përmirësuar atë situatë, por investitorët duhet të kuptojnë se likuidimi i aseteve tuaja mund të zgjasë javë ose shumë më shumë për shishe më të panjohura.

Natyrisht, ende shumë varet nga gjëra të tilla si vintage, prodhuesi dhe rrallësia e një shisheje. Artikujt e koleksionistëve ultra të rrallë, si shishet kryesore Bordeaux, janë ende subjekt i kërkesës së madhe. Por, siç do të tregojmë më poshtë, edhe verërat Burgundy janë më të vështira për t’u zhvendosur sesa ishin disa vite më parë.

Thënë kështu, ndërsa kërkesa mund të jetë zbutur në botën perëndimore, po shfaqet një epokë e re e milionerëve globalë.

Në varësi të statistikave të kujt besoni, ka midis 47 dhe 60 milionë milionerë globalë në botë. Ndërsa një pjesë e mirë janë të përqendruara në SHBA, kjo po ndryshon me shpejtësi.

 

3. INVESTIME NË VERË: PAMJA PESË VJEÇare

 

Vera e mirë si një klasë investimi funksionon më mirë në terma afatgjatë. Gjëja që duhet mbajtur mend është se kemi të bëjmë me një produkt të kufizuar. Ndërsa njerëzit kuti për pije ose shishe blihen nga investitorët pa synimin për të shitur, oferta në dispozicion hiqet nga tregu. Kur një vintage është e mirë dhe fiton një reputacion të fortë, kërkesa mund të rritet në qiell. Por këto dinamika zakonisht ndodhin në horizonte më të gjata.

Ndërsa tregu mund të ketë përjetuar disa vite sfiduese, është thelbësore të shikosh se çfarë po ndodh në terma afatgjatë.

Sipas Liv-Ex, performanca pesëvjeçare për kthimet e investimeve të verës që nga shkurti 2024 është si më poshtë.

Harta e statistikave të verërave të investimeve sipas vendeve

 

Kina ka shpërthyer përsëri në skenë si një blerës i verës së nivelit të investimeve, edhe nëse popullsia e përgjithshme që pi verë është zvogëluar.

Që nga viti 2009, Kina ka zënë rreth 75% të importeve të tregut të verërave APAC dhe 30% të importeve totale globale. Është një treg i madh që mund të sigurojë likuiditet të mirëpritur për shitësit. Megjithatë, kolapsi i tregut kinez të banesave vitin e kaluar duhet t’u japë investitorëve njëfarë pauze në lidhje me bankingun për kthimet nga rajoni.

Pjesa e investimeve të verës në Kinë

 

 

Megjithatë, vendet e tjera BRIC – Brazili, Rusia dhe India – kanë treguar gjithashtu një oreks për investimet më të mira të verës.

Është e rëndësishme të mbani mend se kombet BRIC përbëjnë rreth 45% të popullsisë së botës. Prodhuesit më të mirë të verës rrallë e zgjerojnë prodhimin e tyre për të pakësuar më shumë shishe. Ka kufizime të vështira të përcaktuara nga pronësia e tokës, rregulloret, madje edhe preferencat e prodhuesve. Ndërsa kërkesa rritet në këto vende në zhvillim dhe pjesa e tyre e miliarderëve globalë rritet, ne mund të presim që çmimet të rriten edhe një herë.

 

 

2024 TRENDET E INVESTIMEVE TË TREGUT TË VERËS

Një nga shishet më të mira të verës për të investuar në 2021

 

Përpara se të flasim për mënyrat e ndryshme të investimit në kompanitë e verës, le të eksplorojmë tendencat e mëdha që do të vendosin tregun në vitin 2024.

 

1. FURNIZIMI I PARAVE

Me korrelacionin e saj të ulët historikisht me tregun më të gjerë të aksioneve , nuk është çudi që njerëzit i janë drejtuar verës së mirë si investim gjatë periudhave të vështira ekonomike. Ndërsa frika e pasigurisë dhe e recesionit rrëmbejnë ekonominë, cilat janë tendencat e ofertës që do të ndikojnë në verën si treg investimi në vitin 2024?

Duket e sigurt që normat e interesit kanë arritur kulmin, me JP Morgan që sugjeron se inflacioni bazë global do të arrijë “mbeten ngjitës në rreth 3% në 2024.” Në krahasim me parashikimin e Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN). 4.5% fundi i vitit të kaluar, është një shenjë pozitive që çmimi i mallrave dhe shërbimeve po vihet nën kontroll.

Por pse është e gjithë kjo e rëndësishme? Epo, sa më e lirë të jetë ajo para për sa i përket normave të interesit të kapitalit, aq më e lartë është oferta globale e parasë. Dhe, sa më e lartë të jetë oferta globale e parasë, aq më e lartë është kërkesa për verë.

Anketa globale e parave

Burimi: Akademia e Verës

 

Një artikull i mrekullueshëm nga Akademia e Verës thekson lidhjen e qartë midis Furnizimit të Parave dhe verërave Liv-ex 100. Ai gjithashtu nënvizon se si tregu i përgjithshëm i investimeve mbetet prapa politikës monetare.

Pra, mendimi i tyre është se tregu është ende duke u përballur me efektet e normave të larta të interesit, dhe ende mund të ketë gjatë gjashtëmujorit të dytë 2024. Megjithatë, pas kësaj, ajo mund të shohë një rritje dhe rritje për të përfunduar vitin me forcë.

 

2. TREGU I BLERËSVE

 

Le t’i japim besim tezës së Akademive të Verës se tregu po mbetet rreth 9 muaj pas politikës monetare dhe mesi i vitit 2024 është vendi ku më në fund do të vërejmë një rritje të çmimeve të verërave. A do të thotë kjo se fitimet më të mira do të gjenden në verë? Epo, nuk është aq e thjeshtë.

Si fillim, tregu nuk do të hyjë papritur në jetë në verën e vitit 2024. Ai do të përfshijë një rritje graduale që është në përputhje me uljen e ngadaltë të inflacionit nga kulmet e tij të vitit 2023.

Gjëja tjetër për t’u marrë parasysh është se rëniet e dëshmuara në 2023 janë ngadalësuar. Tremujori i katërt i vitit 2023 pa që tregu të shfaqte disa shenja të hershme stabiliteti, kështu që ky nuk është një skenar i thikës që bie .

Ajo për të cilën bëhet fjalë është kjo. Tendencat e përgjithshme sugjerojnë se tregu do të rimëkëmbet. Është e vështirë të parashikohet saktësisht kur (dhe si). Pra, në fakt është një kohë e shkëlqyer për të hyrë në treg me një çmim të arsyeshëm. Disa muaj në të kuq ndërsa prisni që investimi juaj të rritet, mund të duken si një çmim i vogël për të paguar për të marrë disa shishe interesante me ato çmime që ju nevojiten për të sjellë një fitim.

 

3. QËNDRUESHMËRIA

 

Nga makinat antike te çantat e dorës, diamantet te orët, investimet luksoze po bëhen më të qëndrueshme. Kohët e fundit, prodhimi i verës është bërë pjesë e atij diskutimi më të gjerë.

Pjesërisht, kjo është për shkak të preferencave të konsumatorëve për produkte më miqësore me mjedisin. Megjithatë, ajo që po ndodh është shumë më urdhëruese.

Vitet e fundit, kompanitë i kanë rënë zërit për angazhimin e tyre ndaj mjedisit. Shumë shpesh, ata e bëjnë atë pjesë të “vlerave” ose “misionit” të tyre dhe ka të paktën disa prova që konsumatorët sugjerojnë se është një faktor në vendimet e tyre për blerje.

Megjithatë, ajo për të cilën flitet më pak është se si vlerësimet mjedisore, sociale dhe të qeverisjes (ESG) ndikojnë në aksesin e furnitorëve te shpërndarësit dhe, më e rëndësishmja, aksesin në kredi. Për më tepër, kantinat e verës në SHBA dhe BE që duan të kenë akses në grantet qeveritare mund të shohin modelin e tyre të biznesit të ekzaminuar për kriteret ESG.

Si çdo iniciativë e qëndrueshmërisë, kompanitë do të përgjigjen me ritme dhe shkallë të ndryshme të pajtueshmërisë. Nëse po mendoni të investoni në një pasuri të caktuar, mund të ia vlen të diversifikoni portofolin tuaj për të paraqitur disa nga drejtuesit e ESG në hapësirë.

 

4. VALA E RE

 

Raporti vjetor i Gérard Basset Global Fine Wine 2023 doli në fund të vitit. Plot 85% e lojtarëve të tregut të verërave të shkëlqyera janë ose pozitivë ose shumë pozitivë për vitin 2024. Sondazhi i ekspertëve, duke filluar nga prodhuesit tek distributorët tek Master Sommeliers, përmendi forcën dhe kërkesën për verë të mirë plus nivelin në rritje të ekspertizës së verërave të shkëlqyera midis konsumatorëve si arsye për të qenë të gëzuar.

Megjithatë, një tjetër pozitive që vuri në dukje sondazhi ishte shfaqja e gjeneratës së ardhshme të prodhuesve të verës. Këta prodhues po marrin një qasje të ndryshme me një theks në verërat artizanale nga rajone më pak të njohura, duke përfshirë verërat e Botës së Re.

Shumë nga këta prodhues të rinj po kujdesen për një gamë më të re dhe moderne. Disa nga karakteristikat janë verërat me pak alkool dhe kalori, me më pak lis dhe tanine. Për më tepër, ka një prirje drejt prodhimit organik, me ndikim të ulët dhe paketimit miqësor ndaj mjedisit.

Mënyra se si tregtohen këto produkte është gjithashtu e ndryshme. Pa historinë dhe prestigjin që mund të kërkojë vera e mirë, këta lojtarë të rinj po përqafojnë teknikat e marketingut dixhital dhe tregimit për të tërhequr një brez të ri. Një vintage i kufizuar nga pasuria e duhur mund të bëhet një nga klasikët e së nesërmes. Investitorët duhet ta shikojnë këtë hapësirë ​​me interes.

 

MUNDËSITË INVESTIMEVE TË TREGUT TË VERËS NË 2024

 

mundësi investimi në verë

 

 

Cilat janë mundësitë e mëdha për të cilat po entuziazmohen firmat e investimeve dhe koleksionistët e Wine në vitin 2024? Le t’i hedhim një sy.

 

1. KOHA E PUNËS

Investimi në verë, ashtu si çdo lloj spekulimi, përfiton nga një qasje afatgjatë. Tregjet luhaten në përgjigje të lajmeve, tendencave dhe ngjarjeve makroekonomike. Siç thotë maksima e investimit, “koha në treg është më e mirë se koha e tregut”.

Thënë kjo, nëse jeni duke kërkuar për mundësi, një treg në rënie ju ofron mundësinë për të “blerë me çmim të ulët dhe të shitur lartë”. Me çmimet që arrijnë nivelet e vitit 2021 e më poshtë, ne mund të shikojmë në fund. Hyrja me zbritje dhe marrja e një pamje pesë ose dhjetëvjeçare mund të jetë loja e duhur.

 

2. DIVERSIFIKIMI

Vera e mirë si investim është tashmë një strategji diversifikimi. Korrelacioni tradicionalisht i ulët i sektorit me tregun e aksioneve e bën atë një mbrojtje të mirë kundër përçarjes së tregut. Megjithatë, në vitin 2024, do të jetë po aq e rëndësishme që të diversifikoni portofolin tuaj të investimeve të verës, veçanërisht nëse jeni duke kërkuar për kthime dyshifrore.

Rënia e çmimeve të viteve të fundit do të thotë se shishet e rralla me kosto të lartë rrallë kanë qenë kaq të përballueshme. Gjëja tjetër që duhet mbajtur mend është se këto shishe kanë rënë me një ritëm më të ngadaltë se verërat më të reja dhe më pak prestigjioze.

Pra, kjo mund të jetë një kohë për të degëzuar dhe për të shtuar disa shishe me emra të mëdhenj në portofolin tuaj.

 

3. NJË KREJTJE E PABAJARAR

Gjasat që tregu të kthehet në lartësitë e 2022 është i largët, të paktën tani për tani. Megjithatë, edhe afrimi gjysmë pranë këtyre niveleve mund të konsiderohet një vit fantastik. Situata më e mundshme është që disa verëra dhe rajone të rimëkëmben më fort se të tjerat. Ose, për ta thënë ndryshe, do të jetë diçka si një treg mbledhës aksionesh.

Liv-Ex, i konsideruar gjerësisht si tregu i mirë i aksioneve të verërave, u ofron investitorëve një mënyrë për të vlerësuar shishet sipas rajonit. Ai shikon numrin e ofertave për verëra të shkëlqyera dhe i krahason ato me numrin e ofertave për të marrë një raport ofertë ndaj ofertës. Një raport i ngushtë do të thotë më shumë kërkesë dhe një raport i lartë do të thotë më pak kërkesë.

Të dhënat në fund të vitit 2023 tregojnë se si po qëndrojnë disa nga rajonet më të njohura. Raportet ofertë ndaj ofertës janë si më poshtë:

  • Bordo = 1:2
  • Shampanjë = 1:4
  • Itali = 1:5
  • Burgundy = 1.9

Këto të dhëna përfaqësojnë një fluturim të gjerë drejt cilësisë, me verërat Bordeaux që ende shfaqin kërkesë të fortë. Sigurisht, brenda këtyre kategorive të gjera, ka të dhëna më të grimcuara për vreshtat individuale, verërat ose vitet e prodhimit. Pra, sigurohuni që hulumtimi i detajuar është një shtyllë e strategjisë suaj të investimit të verës.

 

PËRMBLEDHJE: ËSHTË MBLEDHJA E VERËS PËR INVESTIME

ZGJEDHJE E MIRË NË 2024?

shtëpia e ankandeve kundër pengmarrjes

 

Mbledhja e verës për investim nuk është kurrë e sigurt. Siç kanë treguar vitet e fundit, do të ketë ulje-ngritje. Megjithatë, nëse shikojmë tregun për periudha si pesë vjet ose gjatë dekadave, atëherë performanca është e parashikueshme dhe pozitive.

Pyetja e madhe për investitorët është nëse viti 2024 do të bëhet më i keq apo më i mirë? Faktorët e mëdhenj që duhen marrë parasysh janë:

  • Nëse normat e interesit bien, mbledhja e verës do të rikthehet
  • Blerja cilësore dhe të menduarit afatgjatë do të sjellë rezultate
  • Merrni zbritje sa mundeni në fillim të vitit 2024
  • Vlera është atje në pronat e reja, në zhvillim
  • Diversifikoni portofolin tuaj të verërave aty ku është e mundur

 

VERA E FINË SI INVESTIME: METODAT ALTERNATIVE

 

Sigurisht, gjetja e një vere për të mbledhur për investim mund të marrë disa forma të ndryshme. Ju nuk keni nevojë për bodrumin ose ruajtjen tuaj, dhe në shumë situata, investitorët nuk do të shohin kurrë shishet në të cilat investojnë.

Le të shqyrtojmë disa nga metodat alternative për t’ju ndihmuar të investoni në treg.

 

1. A JANË KOMPANITË INVESTIMEVE TË VERËS NJË IDE E MIRË NË 2024?

Ka një sërë firmash të shkëlqyera investimi të verërave që ofrojnë një mënyrë alternative për të spekuluar brenda hapësirës. Ato mund të jenë një alternativë e mirë sepse e bëjnë procesin e blerjes dhe shitjes së verës shumë të aksesueshme. Megjithatë, aty ku është e mundur, punoni me firma të shkëlqyera investimi të verërave me një histori në kthimin e tyre dhe duke menduar gjithmonë për tarifat e përfshira.

 

2. FONDET INVESTIMEVE TË VERËS

Fondet e investimit të verës të menaxhuara në mënyrë profesionale ofrojnë një alternativë interesante ndaj spekulimeve për verërat e shkëlqyera. Këto fonde ju ndihmojnë të zgjidhni, të gjeni, të ruani dhe të shisni verën tuaj të investimit. Ndoshta më e rëndësishmja, ata japin ekspertizë dhe analiza të thella të tregut, të cilat mund të bëjnë të gjithë ndryshimin, veçanërisht në tregun e blerësve të aksioneve.

Dobësitë janë gjëra të tilla si tarifat e ruajtjes, shërbimit dhe performancës, të cilat mund të ndikojnë në fitimet tuaja. Pra, ndërsa një fond mund të ketë një performancë të fortë historike prej 10%, ju duhet të mendoni me kujdes përpara se të hiqni dorë nga ai kapital për hir të lehtësisë.

 

3. LIDHJET E VERËS

Obligacionet e verës kanë shumë ngjashmëri me fondet e erës së mirë, përveç se ato ofrojnë kthime fikse gjatë periudhave të caktuara, të tilla si 5 deri në 10 vjet. Në disa mënyra, ato punojnë në mënyrë të ngjashme me obligacionet e qeverisë, por me kthime pak më të larta.

Firma e duhur e obligacioneve do të njohë verën më të mirë për të investuar dhe do ta bëjë procesin shumë të thjeshtë. Me një sërë pikash hyrëse dhe premtimin e diversifikimit brenda hapësirës së investimit të verës, obligacionet kanë shumë avantazhe. Përsëri, mos harroni të merrni parasysh tarifat e menaxhimit kur vlerësoni obligacionet e ofruara nga kompanitë e investimeve të verës.

 

4. TREGU I VERËS

Një mënyrë tjetër që ju mund të angazhoheni në investimin e verës është përmes vetë tregut të aksioneve. Sigurisht, nëse merrni këtë qasje, nuk do të blini shishe apo kuti verë. Në vend të kësaj, ju do të investoni në kompanitë e verës që përfitojnë nga shitjet globale të rrëmbimit. Për shembull, mund të merrni një pjesë të konglomeratit luksoz LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton dhe të përfitoni nga rritja e tregut të shampanjës.

Në mënyrë të ngjashme, ju mund të përfshiheni duke blerë një fond të tregtuar në shkëmbim të lidhur me verën (EFT). Për shembull, mund të ndiqni Indeksin Liv-ex Fine Wine 100 në të gjithë Fondin e Verës (KWUS). Në mënyrë të ngjashme, iShares Global Luxury Goods ETF (IGLX) mund t’ju japë njëfarë ekspozimi ndaj tregut.

 

5. PRONËSIA E PJESËSHME VERËRE

Pronësia e fraksionit të verës është një burim i shkëlqyeshëm për njerëzit që të investojnë në verëra të nivelit të lartë me pronësi të plotë. Është një opsion i shkëlqyeshëm për dikë që kërkon pika më të ulëta hyrjeje, ruajtje dhe akses në verëra të rralla dhe elitare.

Platforma të reja po shfaqen për të ofruar këto shërbime. Sidoqoftë, do t’u duhet pak kohë që të krijojnë historikun e tyre, të zhvillojnë besimin dhe të rriten në popullaritet të mjaftueshëm për të ofruar një dalje të lehtë nga tregtia juaj. Vazhdoni me kujdes.

 

6. DERIVATET E VERËS

Derivatet e verës janë mënyra komplekse, të rrezikshme dhe herë pas here jolikuide për të investuar në verë. Ashtu si derivatet financiare, ato ju lejojnë të spekuloni mbi çmimin e verës pa pasur një shishe. Për shembull, ju mund të lidhni kontratat e opsioneve, ose kontratat e së ardhmes ose edhe shënimet e tregtueshme të shkëmbimit.

Vint dhe Liv-Ex të dy ofrojnë tregti derivative në platformat e tyre. Përparësia për tregtarët është diversifikimi dhe aftësia për të shfrytëzuar tregtitë e tyre. Por këto janë instrumente financiare komplekse me tarifa të larta dhe rreziqe të mëdha. Përsëri, nuk është diçka për t’u futur me shumë njohuri për tregjet financiare dhe të verës.

 

Verërat më të shtrenjta të shitura ndonjëherë në ankand që nga viti 2024

 

Organizatorë të shquar të ankandeve si Sotheby’s dhe Christie’s kanë degën e tyre të dedikuar për këtë temë, duke ofruar pjesë të rralla dhe të dëshirueshme për shitje me vërtetim të ekspertëve. Shifrat e arritura përpara rënies së damarit janë rritur në vitet e fundit.

Më poshtë janë vetëm disa shembuj të shisheve ose kutive të shitura në ankand, të dukshme për çmimin dhe/ose trashëgiminë e tyre.

 

1. “Kingdoms” DOMAINE DE LA ROMANÉE-CONTI, N°1 METHUSELAH ASSORTMENT 1985 – – 1.02 milion dollarë

Duke parë prapa, shishja më e shtrenjtë e verës e shitur në ankand në vitin 2020 ishte për një blerës zviceran për 900,000 CHP, ekuivalenti i mbi 1 milion dollarëve. Kjo “Kingdoms” nga Baghera/loti i yjeve të verërave ishte i vetmi i këtij lloji në të gjithë botën dhe përfshinte një grup me gjashtë shishe Methuselah (6L) me format të madh nga Domaine de la Romanée-Conti.

 

Këto verëra Domaines Prieuré-Roch ishin në qendër të ofertave konkurruese nga interesi në rritje midis entuziastëve dhe investitorëve të mëdhenj të terroirëve Côte-de-Nuits. Ky produkt i veçantë mori më shumë se dyfishin e vlerës së tij konservatore të vlerësuar për shkak të karakterit cilësor dhe historik të pijeve të rralla dhe likeret Chartreuse.

 

2. VRESHTI CABERNET SAUVIGNON – 1 MILION $

Një ankand bamirësie në New Orleans në vitin 2021 pa një shishe ultra të rrallë me gjashtë litra Cabernet Sauvignon për një çmim të pabesueshëm prej 1 milion dollarësh . Shishja, e prodhuar nga kompania kaliforniane The Setting Wines, ishte pjesë e një serie të kufizuar prej vetëm 900 shisheve. Megjithatë, edhe me atë gjë të rrallë, pak prisnin që Methuselah të merrte diçka afër kësaj pike çmimi.

Don Steiner, ofertuesi i suksesshëm, nuk duhet të presë që t’i kthejë paratë e tij në rishitje. Një shishe me madhësi standarde të këtij lloji do të kushtojë rreth 180 dollarë. Kjo ofertë rekord kishte të bënte me dhënien e një donacioni bamirësie për një kauzë të mirë. Shishja ishte vetëm një bonus.

 

3. DRC 1945 Burgundy – 558,000 dollarë

Ankandi i verës i Sotheby’s 2018 pa rekordin botëror për një shishe të vetme vere të thyer në mënyrë të përsëritur, me këtë verë të veçantë investimi që përfundimisht zuri vendin e parë.

Domaine de la Romanee-Conti, një pronë franceze me mbi shtatë shekuj përvojë, mban reputacionin midis koleksionistëve si burimi më i mirë i verës më të mirë në botë që nga viti 2024, dhe kjo shishe e cilësisë së mirë të vitit 1945 mund të jetë fare mirë pikërisht kjo.

Nëse dëshironi t’i derdhni vetes një gotë trashëgimi dhe histori, mund t’ju duhet një kapital i konsiderueshëm për ta bërë këtë, pasi tani ekzistojnë vetëm 600 shishe nga kjo pjesë.

Një nga shishet më të mira të verës për të investuar në 2024

Burimi i imazhit: https://www.independent.co.uk/news/world/europe/wine-world-most-expensive-bottle-burgundy-1945-sothebys-auction-a8583326.html

 

4. 1992 SCREAMING EAGLE CABERNET SAUVIGNON – 500,000 dollarë

Një tjetër Cabernet Sauvignon kalifornian, një tjetër rekord në një ankand bamirësie. Këtë herë, blerësi ishte ekzekutivi i Cisco Systems, Chase Bailey.

Ashtu si shishja e vitit 2019 nga The Setting, fakti që ky ishte një ankand bamirësie çoi në një çmim jashtëzakonisht të fryrë. Ndonëse kjo shishe nuk është e dobët – i nderuari Robert Parker e shënoi atë pothuajse 99-tën e përsosur – një kuti e tërë shitet sot me pakicë për më së shumti 250,000 dollarë . Në të vërtetë, një shishe e vetme është shitur për “pak” sa 10,000 dollarë në Christie’s.

 

5. Château Mouton-Rothschild 1945 – 317,000 dollarë

Château Mouton-Rothschild është një nga pronat më të njohura në botë. Ndodhet afër Bordeaux në një zonë të quajtur Pauillac.

Lehtësisht një nga shishet më të famshme të verës në botë, ajo doli në ankand në Christie’s në Londër në vitin 1997, duke rezultuar në një çmim mahnitës prej mbi 300,000 dollarë.

Shishja ikonë ka një “V” për fitoren, e projektuar nga Philippe Jullian në festimin e fitores së Forcave Aleate në Luftën e Dytë Botërore. Natyrisht, vetëm ndjenja nuk mjafton për ta bërë këtë fitore kaq të festuar. Kritikët e verës e konsiderojnë vjeljen e vitit 1945 si një nga verërat më të mëdha në botë.

 

6. Château Cheval Blanc 1947 – 300,000 dollarë

Në vitin 2010, një shishe me 6 litra Château Cheval Blanc 1947 u shit për mbi 300,000 dollarë në Christie’s Geneva. Robert Parker e ka vlerësuar verën si të jashtëzakonshme , por të tjerë kanë sugjeruar se rrallësia e saj është faktori i vërtetë shkakësor në çmimin e saj.

Château Cheval Blanc thotë se viti 1947 ishte një verë e mirë për verën, por “fermentimi do të ishte i vështirë”. Rezultati është një shishe më e ngjashme me një port vintage. Megjithatë, është pothuajse e pamundur të vish në dorë dhe për shkak se koleksionistët e verës nuk kanë gjasa të pinë një shishe prej 300,000 dollarësh, kjo vjelje ka të bëjë me emocionin e rastit dhe mundësinë për të zotëruar një verë që është aq e rrallë sa është përshkruar si mitike. në disa qarqe.

 

7. 1 907 Heidsieck & Co Monopole Shampagne ‘Diamant Bleu’ – £ 200,000

Kjo shishe është një shembull se si historia e një vere mund t’i shtojë joshjes së saj investimi.

E nxjerrë nga fundi i detit mbi pesë dekada pasi anija në të cilën ndodhej u fundos nga një U-Boat gjerman, kjo shampanjë u shit me 228,000 euro në një ankand në Moskë.

Shpresojmë që shija e kësaj vere të rrallë të mos jetë ndotur nga notat e padëshiruara të ujit të kripur.

Një nga koleksionet më të mira të verërave për investim në 2024

 

8. Chateau Margaux 1787 – £180,000

E ardhur nga një vresht i njohur francez dhe që ka mbi dy shekuj të vjetër, nuk është çudi që kjo shishe Chateau Margaux ka marrë 191,000 euro në ankand.

Por duket se mosha dhe cilësia nuk janë arsyet e vetme që kjo shishe vere ishte kaq shumë e kërkuar nga investitorët. Në fakt, ajo ishte në pronësi të Thomas Jefferson, presidenti i tretë i Shteteve të Bashkuara të sapolindur, i cili e ngriti atë përtej një shisheje ‘të zakonshme’ të Chateau Margaux të vitit 1787.

Fatkeqësisht, shishja u rrëzua jo shumë kohë pasi u ble në ankand.

 

9. Kuti me gjashtë shishe DRC Romanée-Conti 1996 – 134,750 dollarë

Rastet janë gjithashtu një opsion për investitorin e ardhshëm të verës.

Nëse jeni një entuziast i verës dhe ideja për të blerë dhe rishitur pa shijuar madhështinë e asaj që keni blerë duket pothuajse sakrilegjike, atëherë një rast mund të jetë zgjidhja më e mirë e investimit. Këtu, ju mund të blini 6 shishe me një goditje të vetme, të shijoni dhe shijoni njërën dhe t’i shisni 5 individualisht. Mund të mos jetë strategjia më efikase nga perspektiva e investimit të verës, por ndonjëherë ju thjesht duhet të trajtoni veten.

Sigurisht, ashtu si fushat e tjera të investimeve, ka shumë shtresa kur bëhet fjalë për blerjen dhe shitjen e verës. Shishet e vetme me gjashtë shifra janë niveli i sipërm, dhe ka ende shumë verëra të dëshirueshme, por me çmim të moderuar që mund të jenë ende një shtesë e vlefshme për portofolin tuaj të investimeve.

Disa Chateau Lafite-Rothschild mund të blihen për 2000 £ dhe ka shumë ankande në internet që mund t’ju ndihmojnë t’ju japin një pasqyrë të vetë tregut. Njëlloj, mund të mendoni se duhet të prisni dekada për të bërë ndonjë kthim në investimin tuaj të verës – në fakt, ekspertët kanë këshilluar se 5-10 vjet është koha optimale për rishitje.

Çmimet e verës në ankand janë rritur afërsisht trefish gjatë dekadës së fundit dhe ky trend rritës ka të ngjarë të vazhdojë pasi më shumë njerëz tërhiqen nga siguria relative e këtij tregu investimi dhe sharmi i natyrshëm që vjen me objektet tregtare me një histori të madhe. . Një verë e mirë mund të ndihmojë në ngritjen e një vakti në lartësi të reja, por një verë vërtet e mrekullueshme mund të përfitojë shumë ju dhe portofolin tuaj të investimeve.

 

Investimi në verëra… Një rast studimor MBLEDHJA £ 20M

 

Një biznesmeni jashtë shtetit i është dhënë një hua kundrejt koleksionit të tij të verërave të shkëlqyera të investuara, me vlerë 20 milionë funte. Biznesmeni, i cili zgjodhi të mbetet pa emër, ka kërkuar kapitalin për të investuar në interesa të reja biznesi.

Huaja prej 20 milion £ u ndërmjetësua nga Octavian Vaults, një kompani e specializuar në ruajtjen e verërave të shkëlqyera. Qemeret e tyre të ruajtura mirë janë të vendosura 100 metra nën kodrat Wiltshire dhe janë bërë nga guri i fortë Bath.

Sipas faqes së internetit të Octavian, kjo lejon që temperatura dhe drita të mbahen në një nivel optimal. Një nga bodrumet e tyre u përdor gjatë Luftës së Dytë Botërore për të ruajtur municionet dhe ka të ngjarë të ishte ndërtuar për të qenë thellë nën tokë për të shmangur granatimet e armikut.

20 milionë kredi për verë investimi

FANËT E FAMSHME

Kasaforta private e Octavian është shtëpia e shisheve të verës së mirë që u përkasin 10,000 koleksionistëve dhe investitorëve privatë.

Mes tyre thuhet se janë kompozitori i West End dhe Broadway, Lord Lloyd Webber, dhe ish-menaxheri i Manchester United, Sir Alex Ferguson, i cili dihej se kishte pirë verë të mirë me numrin e tij të kundërt pas ndeshjeve gjatë kohës së tij në klubin e futbollit veriperëndimor.

Për të siguruar kapitalin – të cilin Octaviani nuk mund ta siguronte i vetëm – ata punuan së bashku me Emigrant Bank Fine Art Finance, së cilës duhej t’i jepnin vërtetimin se vera e investimit ishte e vërtetë. Ata gjithashtu duhej të siguronin prova se vera do të mbahej në gjendje të kënaqshme.

Mendohet se kredia e dhënë ishte e barabartë me pjesën më të madhe të vlerës së investimit të verës.

 

Cilat janë avantazhet e investimit në verë të mirë?

Cilat janë avantazhet e investimit në verë të shkëlqyer në 2024?

 

Mund të jetë e çuditshme për ata që nuk janë veçanërisht të interesuar për verën se pse dikush do të paguante kaq shumë për një enë qelqi me rrush të fermentuar, por ka shumë arsye të nivelit se pse mund të jetë një investim i sigurt dhe i konsideruar. vendim.

Për një gjë, ashtu si investimet e tjera alternative të përmendura më parë, tregu i verërave të shkëlqyera është i qëndrueshëm ndaj stuhive ekonomike falë natyrës së veçantë të argëtimit të kombinuar me pasionin e koleksionistëve të përkushtuar.

Mbledhja e verës së mirë është gjithashtu një kalim kohe mjaft praktike dhe me pak mirëmbajtje. Arti i bukur i varur kërkon hapësirë ​​muri dhe ndriçim të veçantë për të minimizuar zbehjen; orët kanë nevojë për pastrim dhe shërbime rutinë; makinat klasike kanë nevojë për përkëdhelje të automobilave dhe një garazh që nuk është i mbushur me bojëra të vjetra dhe rrjeta merimangash.

Por edhe me verërat më të mira të investimit, gjithçka që ju nevojitet është diku të thatë dhe të freskët për ta ruajtur atë në mënyrë të sigurt (një bodrum është zgjedhja më e dukshme) dhe më pas thjesht e lini të grumbullojë vlerë, pa shqetësime.

Rrallësia e natyrshme që vjen me një kuti apo shishe të cilësisë së mirë është një nga aspektet më të forta të asaj që e bën investimin e mirë të verës të dëshirueshme si për blerësin ashtu edhe për shitësin.

Nëse keni pasur 200,000 £ për të investuar në diçka dhe keni blerë, të themi, një Ferrari 488 ose një McLaren 720S, atëherë ju keni një supermakinë fantastike, por keni blerë edhe diçka që një ditë do të zëvendësohet nga një më e re. , model më i avancuar.

Por një magnum i Bordosë i vitit 1937, që është një nga një mijë, thjesht mbetet ai që është dhe nuk do të bjerë në errësirë nga një magnum më i ri, më i mirë i 1937-ës.

Çfarë bëjnë verërat më të mira për të investuar

në 2024 kanë të përbashkët?

 

kredi_kundër_vjeljeve_të mira_verë

 

1. Vendi i origjinës

Siç ndoshta do ta dini, ka verëra me vende të mbrojtura të origjinës, vera e bardhë e gazuar më e famshme nga rajoni i Shampanjës në Francë.

Në të njëjtën mënyrë, pasuria ose vreshti ku rrushi u rrit dhe më pas u fermentua dhe shishe është çelësi kur bëhet fjalë për mundësitë më të mira të investimit të verës në 2024 .

Veraritë dhe vilat prestigjioze kanë fituar reputacion dhe kësisoj dëshirueshmëri me kalimin e kohës, si Musigny, Romanee-Conti, Chambertin, etj. Hulumtimi i historisë dhe tërheqjes së një prodhuesi të verës është një hap i këshillueshëm përpara se të konfirmoni vendimet tuaja për verërat më të mira për të investuar në vitin 2024 dhe më tej.

 

2. Mosha

Të gjithë e dinë shprehjen ‘plaket si një verë e mirë’ dhe natyrisht, ajo vlen për investimet e verës. Shumë nga shishet e vetme më të vlefshme të shitura ndonjëherë në ankand u shtypën dhe shisheshin për herë të parë para vitit 1900, me disa të vjetra deri në vitin 1789. Sigurisht, vetëm mosha nuk gjeneron vlerë, por është një faktor kyç në përcaktimin e verërave më të mira për të investuar në vitin 2024.

Mosha e verës është thelbësore kur vlerësohet shishja më e mirë e verës për të investuar në vitin 2024

 

Mosha është një faktor i rëndësishëm kur vlerësohet një shishe verë për qëllime investimi.

Verërat më të mira për të investuar në vitin 2024 nuk duhet të jenë të vjetra për të qenë të vlefshme dhe një shishe e vjetër nuk e bën automatikisht të mirë në vetvete, por sigurisht që është një tregues i dobishëm i vlerës. Investimi në verën e vjetër prej dekadash mund të jetë shumë i vlefshëm, thjesht duhet të merrni parasysh faktorë të tjerë.

Për më tepër, duhet të merrni parasysh kohën e marrë për të bërë verën, jo vetëm vitin e korrjes që është shtypur në etiketë. Vera e investimit që është vjetëruar për 6 vjet në fuçi ka të ngjarë të jetë shumë më e vlefshme se ajo që është vjetëruar për disa muaj. Bëni disa kërkime për shishen tuaj të veçantë dhe do të jeni në gjendje të zbuloni se sa kohë është vjetëruar.

 

3. Prejardhja

Dëshmia e origjinës dhe historia e shishes/kasës. Organizatorët e ankandit sigurisht që do të sigurohen që e gjithë vera e mirë të ketë certifikimin dhe vërtetimin e duhur të origjinalitetit, por kjo është diçka që duhet mbajtur parasysh kur blini ose shisni verë si investim. Falsifikimi dhe mashtrimi janë armiqtë e çdo koleksionisti, dhe mbajtja e rojes suaj është çelësi.

Një vështrim më i afërt i faktorëve që përcaktojnë

investimet më të mira të verës në 2024

 

Këtu janë një sërë faktorësh për t’u kujdesur kur po përpiqeni të vlerësoni vlerën e investimit tuaj të verës në vitin 2024 . Mund të duhen vite studimi dhe ekspertize për të vendosur një shifër të saktë në një shishe, por duke ndjekur këtë listë kontrolli, me siguri do të jeni në gjendje të kuptoni nëse shishja juaj është verë e mirë apo e shijshme.

 

4. Rajoni

Rajoni ku prodhohet vera është një faktor i rëndësishëm për përcaktimin e verërave më të mira për të investuar në vitin 2024

 

Gjëja e parë – dhe më e lehtë – për të bërë kur vlerësoni verërat më të mira për të investuar në vitin 2024 është të shikoni rajonin në të cilin është prodhuar vera. A është korrur në një rajon verërash të krijuar mirë apo në një rajon më pak të zhvilluar verërash?

Vera nga një vend si Franca, Italia ose Spanja ka shumë më tepër gjasa të jetë e vlefshme sesa një verë nga SHBA-ja, ose vendet evropiane me më pak traditë të vjetër të verës, si Gjermania.

Më pas duhet të shikoni më nga afër dhe të kuptoni se në cilin rajon brenda vendit të origjinës është korrur vera juaj e investimit. Disa rajone njihen mirë si prodhues të verërave premierë dhe kjo do të ndikojë në vlerën e investimit të shishes suaj.

Megjithatë, mos bëni gabim duke supozuar se shishja juaj e verës investuese është e vlefshme vetëm sepse është franceze, italiane ose spanjolle; vera e korrur në një nga rajonet kryesore të rritjes së verës në Kaliforni mund të jetë më e vlefshme se një verë më e vogël franceze.

 

5. Terror

Lloji i terrenit ku rritet rrushi është një tjetër faktor i rëndësishëm për investimet më të mira të verës në vitin 2024.

 

Terroir është një fjalë që përdoret tepër nga njohësit dhe investitorët e verës, dhe një fjalë që shpesh ngatërron ata që nuk dinë.

Pra, çfarë do të thotë?

Terroir është fjala franceze për ‘tokë’ dhe i referohet tre faktorëve kryesorë; klima, toka dhe terreni. Këta tre faktorë ndikojnë në mënyrën se si rritet rrushi, dhe për këtë arsye mund të kenë ndikim në shijen e përgjithshme të produktit përfundimtar.

Klima e ftohtë ose e ngrohtë mund të ndikojë në nivelet e sheqerit të rrushit, me një klimë më të nxehtë të lidhur me përmbajtjen e lartë të sheqerit. Ka qindra lloje toke që mund të ndikojnë në shijen e një vere, dhe ndërsa mund të duhen disa kërkime, ia vlen të mësoni nëse jeni serioz për të investuar në verë.

Së fundi, terreni mund të ketë një ndikim; rrushi i rritur në lartësi të ndryshme dhe në distanca të ndryshme nga një trup ujor mund të kenë ndikim në shijen e verës suaj të investimit.

Një faktor tjetër të cilit njerëzit mund t’i referohen kur përdorin fjalën terroir është tradita e prodhimit të verës në rajon.

Pra, si mund të përdoret kjo për të vlerësuar një shishe verë dhe për të përcaktuar verën më të mirë për të investuar në vitin 2024 ?

Verërat nga disa terroirë në mbarë botën janë më të vlefshme se të tjerat, kështu që bëni disa kërkime mbi terroirin e verës dhe shikoni nëse është veçanërisht i dukshëm. Nëse është, vera juaj mund të jetë mjaft e vlefshme.

 

6. Viti

edhe një faktor tjetër i rëndësishëm në përcaktimin e vlerës së verës për qëllime investimi në vitin 2024

 

Në të kaluarën, me siguri keni dëgjuar që një njohës i verës t’i referohet një vere si një ‘vit të mirë’.

Çfarë do të thotë kjo saktësisht?

Ajo që ata po i referohen është viti i vjeljes së rrushit. Ashtu si me çdo bujqësi, rendimenti i të korrave mund të luhatet. Mund të ketë vite të këqija, me diell ose lagështi të pamjaftueshme, dhe rrushi mund të dalë keq si rezultat. Dhe pastaj ka vite të mira, ku të gjithë faktorët që ndikojnë në korrje bashkohen për të rezultuar në rrush të përsosur dhe një verë me shije të shkëlqyer.

Sigurisht, kjo ndryshon shumë sipas rajonit; një vit i mirë në Bordeaux mund të ketë qenë një vit i tmerrshëm në Toskanë.

Bëni kërkimin tuaj dhe kuptoni nëse vera juaj e investimit ishte pjesë e një korrjeje të mirë. Nëse do të ishte, ju keni më shumë gjasa të merrni një çmim të mirë për të.

 

7. Emërtimi

Ne huazojmë dhe vendosim peng kundër verërave Rothschild Chateau Lafite

 

Nga Vin De Table (vera e tryezës) në shkallët më të ulëta të klasifikimit deri te Vin de Pays dhe Emërtimi d’Origine Vin Délimité de Qualité Supérieure (AOVDQS) ka shumë varietete brenda këtyre klasifikimeve të përhapura. Këto dallime mbajnë nderim të madh dhe ndikojnë në popullaritet për shkak të epërsisë së tyre.

Në mbarë botën këto verëra investimi po shohin zona të reja të kërkesës në tregun global dhe po përshtaten në përputhje me rrethanat. Këto grupe të reja të pasurisë janë pikërisht ajo, demografia mbresëlënëse fitimprurëse, dinamike dhe bashkëkohore e një të pasuri të ri.

Revista Forbes citon ndryshimet dinamike në shpërndarjen gjithnjë në ndryshim të pasurisë dhe mbizotërimin e individëve me vlerë të lartë neto në mbarë botën si më të përqendruar në Kinë sesa në vitet e mëparshme. Në fakt:

“Ka 63,500 individë me vlerë neto ultra të lartë me pasuri më shumë se 100 milionë juanë” Forbes.com

Verërat e shkëlqyera më të shtrenjta në botë nga Bordeaux, Burgundy, Rhône, Champagne dhe Spanja kanë parë rritje fenomenale të shitjeve në Hong-Kong, porta për në Kinë dhe në tregjet e reja aziatike, si rezultat i kësaj rishpërndarjeje të pasurisë.

 

Rreziqet e investimit në verë të mirë

1. Verë Faux Fine

kredi kundrejt agjentëve të pengut të rrugës së bonove të reja të verës së mirë

 

Gjithmonë ka rreziqe në investimin e shumave të mëdha të kapitalit në aktive likuide, nga mashtrimet e fillimit të viteve 2000 deri te falsifikuesit modernë të sofistikuar.

Nuk është e vështirë të kuptosh pse – gjatë bumit masiv të investimeve të shkëlqyera të verërave të fillimit të viteve 2000 – tërheqja e falsifikuesve të verërave ishte kaq e lartë. Mashtrimi i bankave tokësore ishte në rritje, raportoi policia metropolitane në këtë periudhë. Në një artikull të Telegrafit të vitit 2011, thuhej se

“Mashtrimi i mirë i investimeve të verës është i fundit në një listë të gjatë të mashtrimeve dhe mashtrimeve që u kushtojnë konsumatorëve në Mbretërinë e Bashkuar mbi 38 miliardë paund në vit, sipas Autoritetit Kombëtar të Mashtrimit.” Matthew Wall | E shtunë 25 qershor 2011

2. Dhjetë mashtrimet më të mira të verërave në histori

 

1. Shishet Jefferson (1985 – sot)

Në prill të vitit 1985, promotori gjerman i muzikës dhe koleksionisti i verërave Hardy Rodenstock pohoi se ai dinte për një shtëpi të shekullit të 18-të në Paris që ekspozoi një bodrum të fshehur gjatë prishjes që përmbante afro 100 shishe verë – Mbi 20 prej tyre ishin të gdhendura me inicialet ‘Th. J’.

Më vonë atë vit, Christie’s-në-Londër nxori në ankand një shishe të vjetër të gdhendur me shënimin e shkarravitur ‘1987, Lafite, Th.J’ duke pretenduar se i përkiste një koleksioni verërash të vjetra franceze në pronësi të presidentit të tretë të SHBA, Thomas Jefferson.

Duke nisur një zhurmë në botën e ralluar të verërave, koleksionistët nga e gjithë bota nxituan të merrnin një ose më shumë nga gdhendjet e mbetura Th.J. shishe. Në fund të viteve 1980, Bill Koch pagoi 500,000 dollarë për katër shishe.

Dekada më vonë dhe shpejt përpara në 2005, Muzeu i Arteve të Bukura të Bostonit përgatiti një ekspozitë që shfaq koleksionin eklektik të verërave të rralla të Koch dhe kërkoi origjinën e shishes Jefferson.

Koch punësoi një ish-agjent të FBI-së, i cili dërgoi një hetues në pasurinë e Jefferson për të hulumtuar lidhjen midis tij dhe shisheve të zbuluara. Si një mbajtës i përpiktë rekord, u arrit në përfundimin se ishte e dyshimtë që Jefferson kishte porositur ose zotëruar ndonjëherë verën e cilësisë së mirë pasi asnjë regjistrim nuk zbuloi ndonjë provë.

 

2. Brunello di Montalcino – 2008

Brunello është emri i një lloji të veçantë të Sangiovese dhe me ligj, Brunello di Montalcino duhet të jetë 100% rrush Sangiovese i rritur në zonën e Montalcino dhe i vjetëruar të paktën 5 vjet përpara se të dalë në shitje.

Brunello di Montalcino (2008)

Siç u zbulua në skandalin e verës të vitit 2008 të shpikur ‘Brunellogate’, prodhuesit e shisheve po shkelnin lirisht verërat e tyre gjoja 100% Sangiovese me rrush më inferior të varieteteve të tjera si Merlot i rritur në vend dhe verë nga një rajon jugor italian, Pulia. Shtimi i rrushit nga rajone të tjera e zgjeroi verën, duke e bërë atë më të errët në ngjyrë, më të madhe në trup, më të pasur në shije dhe më tërheqëse për shijet ndërkombëtare.

 

3. Biçikleta e kuqe – 2010

Biçikleta e kuqe 2010 SKANDAL

Me sa duket një Pinot Noir nga rajoni i Languedoc, Red Bicyclette u shpërnda nga E&J Gallo në SHBA, duke shitur rreth 18 milionë shishe. Kur autoritetet franceze hetuan, u zbulua se vetëm një pjesë e verës ishte Pinot Noir dhe pjesa më e madhe u krijua nga Merlot dhe Syrah.

Gjoba u dhanë në shumën totale rreth 180,000 euro dhe dënimi u kufizua në konsiderata financiare për shkak të faktit se nuk u shkaktua asnjë lëndim apo dëm personal.

 

4. Georges Duboeuf – 2005

Në një gjyq që tronditi botën franceze të verës, ikona e verës George Deboeuf u gjobit me 30,000 euro për mashtrim në lidhje me origjinën dhe cilësinë e verërave pasi u zbulua rreth 300,000 shishe verë të prodhuara nga pasuria e tij ishin përzier në mënyrë të paligjshme me verë të cilësisë më të ulët dhe jo një burim të vetëm.

Deboeuf mohoi çdo përgjegjësi, fajësoi gabimin njerëzor dhe deklaroi se më pak se 200,000 litra nga 270 milionë litra që ai prodhoi në përgjithësi u prekën dhe asnjëra prej tyre nuk u ishte shitur konsumatorëve në mbarë botën.

 

5. Austria dhe antifriz – 1985

Në vitin 1985, skandali i antifrizit filloi të qarkullonte pasi u zbulua se gjatë prodhimit disa kantina austriake shtuan dietilen glikol në verërat e tyre për t’i bërë ato më të ëmbla dhe më të plota.

Austria dhe antifriz (1985)

Një hetim u nis pasi një nga prodhuesit llogariti sasi jashtëzakonisht të mëdha të dietilen glikolit në deklaratën e tij tatimore dhe laboratorët gjermanë konfirmuan përdorimin e tij.

Disa prodhues të verës u arrestuan dhe miliona shishe u shkatërruan. Skandali pati një efekt të dëmshëm në industrinë e verës në të gjithë Austrinë, me eksportet që u kthyen në nivelet e para 1985-ës vetëm në vitin 2001, gati dy dekada më vonë.

 

6. Skandali italian i metanolit – 1986

Në vitin 1986, një vit pas skandalit të antifrizit, një prodhues mashtrues i verës italiane përziu nivele vdekjeprurëse të metanolit në verën e tij. Për pasojë humbën jetën 23 persona dhe mbi 90 persona u dërguan në spital pasi u helmuan. Giovanni Cirvegna dhe djali i tij Daniele u akuzuan për akuza të shumta të vrasjes nga pakujdesia.

Skandali tronditi industrinë italiane të verës dhe bëri që qeveria të ashpërsonte aktet e saj dhe të zbatonte masa më të rrepta kontrolli mbi prodhimin e verës.

 

7. Praktika të pandershme të përzierjes në Bordo – shekulli i 19-të

Verërat nga Bordeaux shpesh përzihen me ato më të forta nga Rhone, Spanja ose rajoni Languedoc për të përmirësuar ngjyrën dhe forcën. Gjatë disa shekujve, ishte e zakonshme që prodhuesit e verës të përdornin një përzierje verërash nga ‘high country’ dhe ishin shtimet e verërave nga jashtë rajonit që e ngritën popullaritetin e verërave të Bordosë.

Në vitin 1905, raportet e verës së errët dhe të mprehtë në fuçi nga Afrika e Veriut dhe Midi po dërgoheshin në MB, duke mbajtur emrat e kështjellave të tyre përkatëse dhe duke deklaruar se ishin 100% Bordeaux. Kjo kishte një ngjashmëri me përzierjen e të kuqve të Afrikës së Veriut për të hequr përqendrimin, ngjyrën dhe përmbajtjen e alkoolit.

 

8. Mashtrimi i investimeve të shampanjës – 1997

Gjatë fundit të viteve 1990, një natë para Mijëvjeçarit, u bë një telefonatë ku thuhej se nuk kishte mjaft shampanjë në botë për të festuar atë që pritej të ishte ‘festa më e madhe për një mijë vjet’.

Në shpëtim erdhën Lee Rosser, Craig Dean dhe Julian Blee, tre burra nga një biznes investimi i verës me bazë në Paris, të cilët i bindën njerëzit të blinin verën e cilësisë së mirë nga 1996 dhe 1997, Champagne Lantz, për 30 £ për shishe.

Shitjet arritën në mbi 4.5 milion £, duke u premtuar klientëve të tyre se mund të siguronin shishet e blera të shampanjës në një obligacion përpara se t’i shisnin në ankande të paracaktuara përpara Mijëvjeçarit, duke arritur një rritje vjetore prej 35% në investimin fillestar.

Rënia ishte se ankandet nuk ekzistonin, dhe ishte një hile dhe një taktikë shitjesh për të rritur shitjet. Jo vetëm që nuk ishin organizuar ankande, por edhe shishet e shampanjës vlenin dukshëm më pak se sa pretendohej, duke mos lënë fare fitime.

 

9. Producenti Rhône i akuzuar nga vajza – 2010

Një nga prodhuesit më të mëdhenj të Châteauneuf-du-Pape, Guy Arnaud, e ndau pasurinë e tij prej 51 hektarësh në të tretat, me tre pjesë të barabarta të ndara midis tre vajzave të tij. Çdo vajzë priste të merrte 17 ha, të vlerësuara në 500,000 £ për hektar kur ai kaloi. Dy nga tre vajzat ranë dakord me marrëveshjen, por vajza e tretë, Carole Perveyrie-Arnaud, kërkoi komplotin e saj menjëherë, duke e paditur Arnaud për 200,000 euro.

Kur toka nuk iu dha para vdekjes së të atit, ajo veproi nga zemërimi dhe zhgënjimi duke pretenduar se babai i saj po shkelte ligjet e emërtimit dhe po përdorte një përzierje verërash nga origjina të tjera.

Nuk u gjet asnjë provë për të mbështetur këtë pretendim dhe çështja më vonë u pushua.

 

10. Fake Mont Tauch në Kinë – 2007 – 2010

Midis viteve 2007 dhe 2010 vlerësohet se rreth 400,000 shishe të asaj që dukej të ishte Mont Tauch Fitou u importuan dhe u shitën me çmime çuditërisht të ulëta që nuk ishin në përputhje me vlerën e zakonshme të shitjes me pakicë.

Ky lajm arriti në ekipin e shitjeve të Mont Tauch dhe ekipi u alarmua për shkak se ishte distributori i vetëm i markës në të gjithë Azinë. Pas analizave nga Mont Tauch, u konfirmua se vera ishte ndoshta verë me cilësi më të ulët e blerë me shumicë nga Amerika e Jugut në paketim të falsifikuar mirë që kishte shije “radikalisht inferiore”.

Edhe pse me markë tregtare, shishet dhe etiketat ishin falsifikime të mira.

Burimi: The Drinks Business

Verë e mirë dhe ryshfet

 

Luksi ka të bëjë me aspiratat dhe armadën e ëndrrave të artikujve harxhues. Kjo përfshin verën e mirë dhe pijet alkoolike për këta të sapo pasuruar, elita dhe forca qeveritare të Lindjes së Largët. Peizazhi korruptiv i këtyre arenave politike është i njohur gjerësisht prej kohësh. Në një artikull lajmesh , Cigaret Good Cat – që shiten me pakicë me një ekuivalent prej 889 dollarësh në Kinë – ishin ndër artikujt e tjerë luksoz që dyshohej se ishin përdorur për të korruptuar zyrtarët në një shkallë të gjerë, qysh në vitin 2012!

 

Cigare Good Cats

 

Më pas, në vitin 2013, e gjithë kjo erdhi në një goditje të rëndë, pasi presidenti i ri kinez Xi Jinping goditi ashpër dhuratat si pjesë e përpjekjes së tij më të gjerë kundër korrupsionit dhe shitjet e verës (dhe pijeve alkoolike) filluan të bien.

“Një forcë tregu që askush nuk dukej se e kishte parashikuar kishte shpuar flluskën. Dhuratat ishin një aspekt i dukshëm i korrupsionit që Xi kërkoi të çrrënjoste – nëse dikush ju bënte një favor politik, ose ndryshonte një rregull, një dhuratë jepej dhe merrej. Shumë besojnë se verërat e dhëna shpesh nuk konsumoheshin asnjëherë dhe ky fakt nuk dukej se kishte rëndësi. Pa më dhurata, tregu filloi të ngadalësohej. Meqenëse kërkesa aktualisht mbetet e ulët, çmimet qëndrojnë pranë niveleve më të ulëta pesëvjeçare, me shumë nga verërat më të mira ende me ulje gati 40% nga kulmi i tyre i shkaktuar nga dhuratat në 2011.” VinePair.Com

 

Zonat gjeografike të verërave të shkëlqyera në zhvillim…

 

Kalifornia është vendi ku ndodhet vera e mirë “interesante”.

James Simpson, Master i Verës i paraqitur nga nbsp.verta.net, një agjent pengjesh i themeluar në Londër, që ka shfaqjen e tyre kryesore peng në Londër, Bond Street

James Simpson, Master i Verës

 

Golden State i Kalifornisë prodhon afërsisht 90% të verës së prodhuar në të gjithë SHBA-në dhe është shtëpia e disa prej verërave më të pëlqyera në botë, si dhe prezanton disa nga verërat më të mira për të investuar në 2024. Një kombinim i furnizimit të ngushtë dhe niveleve të ulëta të prodhimit do të thotë që prodhimet më të mira të etiketave të shquara mund të arrijnë vlera Burgundiane.

Ashtu si bordo, investimi i verës së shkëlqyer në vitin 2024 përbëhet nga nivele të ulëta prodhimi dhe oferta e ngushtë, me çdo vjelje që synon të vazhdojë të kënaqë një treg besnik të SHBA-së, si dhe një treg të lulëzuar jashtë shtetit për koleksionistët e verës dhe investitorët e verës për të arritur kthime të larta nga investimi i tyre i mirë në verë.

Një treg global për tregtinë e verës, Liv-ex, deklaroi në indeksin e tij California 50, se performanca mesatare e çmimeve të verërave të investimeve amerikane përjetoi një rritje prej 34% në vitin deri më 31 mars 2022, e cila ishte mbi prirjen e përgjithshme të tregut prej 23.2%. , dhe sasia e verërave kaliforniane të tregtuara në Liv-ex është rritur me pothuajse 480% gjatë pesë viteve të fundit duke arritur shifra rekord prej 504 deri në fund të 2021, duke ilustruar tregun e përsosur për disa nga verërat më të mira për të investuar në 2024.

Verërat me cilësi të lartë kaliforniane dhe kërkesa e shtuar kanë çuar në rritje të çmimeve dhe në shifra lulëzuese që tregojnë kthime mbresëlënëse dhe të qëndrueshme të investimeve të verës. Kjo tregon rëndësinë e kohës dhe produktit të duhur për investimet e shkëlqyera të verërave në vitin 2024 për t’i shtuar portofolit në rritje të koleksionistëve në të gjithë botën.

Duke folur gjatë shfaqjes së Pol Roger të verërave nga vreshtat e Robert Sinskey të Kalifornisë dhe shumë të tjera, James Simpson deklaroi që në vitin 2016 se Kalifornia është vendi për investime të shkëlqyera të verës.

Në të vërtetë, në vitin 2016, pasi sapo kishte shtuar Robert Sinskey Vineyards dhe Staglin Family Vineyard (të dyja me bazë në Kaliforni), në portofolin e tyre, Simpson vuri në dukje shumë herët se tendencat në Mbretërinë e Bashkuar po drejtoheshin drejt verërave kaliforniane. Sipas tij, verërat kaliforniane janë vendimtare për suksesin e vazhdueshëm të Pol Roger UK.

Pol Roger është një prodhues i shquar i shampanjës, duke prodhuar të paktën 110,000 kuti në vit. Që daton që nga vitet 1860, Britania e Madhe ka qenë gjithmonë tregu kryesor i eksportit për Champagne Pol Roger.

Në një deklaratë, ai tha, “Ne mendojmë se Kalifornia është gjëja tjetër e madhe për sa i përket verës së mirë dhe kursi i këmbimit është i mirë dhe tregtia e verërave në Mbretërinë e Bashkuar po kërkon diçka të shkëlqyeshme për të shitur, dhe ne nuk jemi të ngazëllyer për Australinë. Amerika e Jugut apo Afrika e Jugut.”

Ai vuri në dukje se këto shtesa në portofolin e tyre nuk ishin domosdoshmërisht të nevojshme, por kompanitë donin “respektim ndërkombëtar”. Ai tha se Staglin ka të ngjarë të “hapë dyert” në “restorantet uber elegant amerikanë”.

Edhe pse nuk zbuloi asgjë, Simpson tha gjithashtu se Pol Roger UK po kërkonte kohën për të marrë një emër tjetër nga Kalifornia. Përderisa ai tha me vendosmëri se Kalifornia është vendi për të pasur verëra të shkëlqyera, siç mendon ai, “[…] Kalifornia është më interesante se kudo tjetër në Botën e Re”, ai përmendi gjithashtu Oregon si një vend me interes për Pinot Noir.

 

2. Kili

Tendencat e investimeve të verës në Kili

Si eksportuesi i katërt më i madh në botë i verës, vera kiliane ka parë diçka si një revolucion gjatë dy dekadave të fundit dhe vendi po rritet me shpejtësi në reputacion për cilësinë e saj të kuqe të klasit botëror, nga Cabernet Sauvignon, Merlot dhe Syrah.

Vitet e fundit, përmes hartave dhe analizave të tokave para mbjelljes, cilësia dhe vlera e verërave kiliane janë rritur dhe vendi ka zhvilluar një specialitet në prodhimin e verërave fisnike dhe të shkëlqyera me cilësi të lartë, duke çuar në kthime më të mëdha të investimeve të verës.

Industria kiliane e verërave ka objektiva ambicioze, kryesisht për të rritur eksportin e verërave me një çmim më të lartë rasti.

 

3. Argjentinë

Një nga rajonet e verës që shfaq një prirje të rritjes së potencialit investues

Me një histori të pasur të verës, Argjentina është më e njohur për prodhimin e disa prej malbekëve më të mirë në botë dhe është qasja e përpiktë e prodhuesve të saj të verës dhe rritja e besimit në zanatin e tyre që e ka shtyrë verën argjentinase në botën e verërave të shkëlqyera me një ritëm mbresëlënës, duke udhëhequr për disa nga investimet më fitimprurëse të verërave të shkëlqyera në 2024.

Vera argjentinase ka parë një ndryshim gjatë dekadës së fundit në cilësinë dhe stilin e saj pasi prodhuesit e saj fokusohen në freskinë, shprehjen e frutave dhe gjatësinë e saj, duke u përkthyer në disa nga verërat më të dallueshme dhe më të mira për të investuar në vitin 2024.

 

Ndikimi i luftës së Ukrainës në verërat e investimeve

Ashtu si pirësit e verës panë shpresën për një kthim në normalitet, Rusia pushtoi Ukrainën dhe përmbysi një pjesë masive të industrisë së verës. Disa etiketa verërash vijnë nga vendet e Evropës Lindore dhe Qendrore, duke përfshirë disa marka të njohura nga Ukraina.

Pushtimi rus preku të gjitha vendet fqinje për shkak të mungesës së materialeve të nevojshme dhe ndërprerjeve të dërgesave. Meqenëse sulmi rus kishte në shënjestër një port të madh në Detin e Zi dhe e bëri të pamundur që transportuesit të merrnin ose të lëshonin mallrat. Ndërprerja e tregtisë bëri jehonë në disa vende pasi Ukraina nuk arriti të dorëzonte materialet e nevojshme, duke përfshirë xhamin dhe kokërr .

Portet e mbyllura nënkuptojnë kohë shtesë udhëtimi për të arritur një port të hapur dhe me kosto më të larta karburanti rrit çmimet për të gjitha mallrat. Ndikimi në zinxhirin e furnizimit përkthehet në çmime të fryra për shishe.

Disa mungesa mund t’i atribuohen ripërdorimit të materialeve për armë, kryesisht xhami. Materialet ushqimore ishin të nevojshme për të ushqyer njerëzit dhe për të plotësuar furnizimet e humbura ndërsa ukrainasit evakuuan shtëpitë, fermat dhe fabrikat e tyre. Për më tepër, ukrainasve iu desh të ndalonin së punuari në prodhimin e verës për të luftuar për shtëpitë e tyre.

Vreshtat në vendet fqinje gjithashtu ndaluan ose ngadalësuan prodhimin për të mbështetur refugjatët ukrainas. Për shembull, Château Purcari është një punishte vere moldave në pjesën juglindore të vendit. E vendosur në kufirin ukrainas, kjo punishte vere e vlerësuar me çmime me qindra akomodime ndërkombëtare, e lë mënjanë biznesin për të mbështetur Ukrainën.

Fatmirësisht, Château Purcari nuk ka pësuar dëmtime fizike apo efekte të tjera për shkak të luftës. Megjithatë, kantina e verës hapi dyert e saj për mijëra refugjatë ukrainas duke ofruar strehim, ushqim, ujë, batanije dhe më shumë.

Përveç mbështetjes së refugjatëve ukrainas, vreshtat kufitare humbën nga fondet e turizmit ku ata mbështeteshin për të mbështetur prodhimin e verës. Ashtu si njerëzit filluan të udhëtojnë në një botë pas pandemisë, Rusia në thelb ndërpreu turizmin në Evropën Lindore.

Gërmimi i shitjeve më të thella dhe të shkëlqyera të verërave në këto vende ndikon në tregun global. Megjithëse ka më pak konkurrencë me njohësit rusë të verërave, vendet e tjera po peshojnë në të dyja anët e konfliktit. Degëzimet gjeopolitike janë të ndërlikuara dhe e bëjnë edhe më sfiduese marrjen e disa verërave.

 

Vlerësimi i investimeve tuaja të shkëlqyera të verës

Nëse jeni duke kërkuar të vendosni peng verëra të shkëlqyera , kontaktoni sot dyqanin tonë pengjesh të fituar me shumë çmime në Mayfair, Londër . Dyqani ynë i rrugës Blenheim është i vendosur në zemër të Mayfair. Emërimet mund të bëhen, por nuk janë 100% të nevojshme; ne jemi gjithmonë të lumtur të bëjmë shëtitje.

Mezi presim t’ju shohim – dhe verërat tuaja të shkëlqyera – shumë shpejt. Disa nga verërat që ne huazojmë përfshijnë Chateau Petrus, Chateau Margaux, Chateau Lafite dhe Chateau Mouton për të përmendur vetëm disa.

Shpresojmë që ju ka pëlqyer artikulli ynë mbi verërat më të mira për të investuar në vitin 2024 dhe ju inkurajojmë të lexoni më tej në blogun tonë gjithëpërfshirës!

This post is also available in: English Français (French) Deutsch (German) Italiano (Italian) Português (Portuguese, Portugal) Español (Spanish) Български (Bulgarian) 简体中文 (Chinese (Simplified)) 繁體中文 (Chinese (Traditional)) hrvatski (Croatian) Čeština (Czech) Dansk (Danish) Nederlands (Dutch) हिन्दी (Hindi) Magyar (Hungarian) Latviešu (Latvian) polski (Polish) Português (Portuguese, Brazil) Română (Romanian) Русский (Russian) Slovenčina (Slovak) Slovenščina (Slovenian) Svenska (Swedish) Türkçe (Turkish) Українська (Ukrainian) Հայերեն (Armenian) Eesti (Estonian) Suomi (Finnish) Ελληνικά (Greek) Íslenska (Icelandic) Indonesia (Indonesian) 日本語 (Japanese) 한국어 (Korean) Lietuvių (Lithuanian) Norsk bokmål (Norwegian Bokmål) српски (Serbian) TamilBe the first to add a comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*Authorised and Regulated by the Financial Conduct Authority