fbpx

I hope you enjoy this blog post.

If you want us to appraise your luxury watch, painting, classic car or jewellery for a loan, click here.

Top 24 pikturat më të shtrenjta në botë që nga viti 2024


Përpara se të zbulojmë pikturën e artit më të shtrenjtë në botë që nga viti 2024, është e rëndësishme të vendosim konceptin e koleksionit të artit në kontekst. Praktika është ndoshta më e vjetër se sa mendoni dhe shtrihet në antikitet.

Njerëzit e kanë vlerësuar dhe çmuar artin që nga kohra të lashta. Nga pikturat e shpellave indoneziane nga 45,000 vjet më parë deri te veprat relativisht më të reja të artizanatit egjiptian dhe grek, arti ka luajtur një rol të rëndësishëm në shprehjen kulturore.

Faraonët e Egjiptit u varrosën me art të zbukuruar me ar, ndërsa grekët dhe, përfundimisht, romakët ndërtuan statuja mahnitëse prej bronzi dhe skulptura guri. Rënia e Romës iu kushtua tregut të artit për ca kohë, me mbretërit dhe institucionet fetare që porositën artin si një mënyrë për të demonstruar përkushtim ndaj besimit të tyre.

Sidoqoftë, nga shekulli i 14-të dhe fillimi i periudhës së Rilindjes, koleksioni i artit me të vërtetë mori hov. Tregtarët dhe familjet e pasura filluan të porosisin dhe mbledhin punë si një mënyrë për të shfaqur fuqinë dhe sofistikimin e tyre.

Rritja e protestantizmit dhe rënia relative e Kishës Katolike panë shumë piktura të shpërndara në duart e koleksionistëve. Krijimi i akademive të artit në shekullin e 17-të përkoi me një rritje të jashtëzakonshme të cilësisë dhe aksesit të artit. Është interesante se në vitin 1634, Rembrandt-it iu pagua ekuivalenti i rreth 300,000 dollarëve në paratë e sotme, duke e bërë atë një nga pikturat më të kushtueshme në botë në atë kohë.

Megjithatë, është ndoshta Revolucioni Industrial që filloi një ide më moderne të mbledhjes së pikturave. Industrialistët e pasur, shpesh amerikanë, blenë në mënyrë agresive klasike nga Evropa. Për më tepër, zhvillimi i galerive publike dhe private i dha publikut të gjerë një shije për vepra artizanale të pikturuara dhe më tej çimentoi artin si një koleksion.

Ndërsa pikturat më të shtrenjta në botë janë ende jashtë mundësive të investitorit mesatar, skena është e gjallë dhe e larmishme. Investitorët e zgjuar mund të bëjnë ende shuma të mëdha duke blerë pjesë me potencial. Në shumë mënyra, koleksioni i artit është demokratizuar, me çmime të ndryshme që ofrojnë mënyra të arritshme për të hyrë në treg.

Lista jonë e pikturave më të shtrenjta që nga viti 2024 tregon gjithashtu historinë e koleksionit të artit gjatë epokave, me disa nga pikturat më të shtrenjta në botë që ndryshojnë duart disa herë për të pasqyruar ndryshimin e fuqisë në të gjithë botën perëndimore.

Ekipi i pengmarrjes së arteve të bukura New Bond Street Pawnbrokers ka mbledhur një listë të 24 pikturave dhe arteve më të shtrenjta në botë të shitura ndonjëherë në ankand që nga viti 2024 .

Pra, le të zhytemi!

 

Table of Contents

Top 24 pikturat dhe artet më të shtrenjta të shitura ndonjëherë që nga viti 2024 janë…

24. Bouilloire et Fruits | Paul Cézanne | (1888-1890) Shitur për 59,3 milion dollarë (52,5 milion €)

Bouilloire et Fruitse Paul Cézanne , që përkthehet në “Kazan dhe fruta”, është një nga pikturat më të famshme të Cézanne, dhe një pjesë e kësaj fame vjen nga fakti se dikush e vodhi atë nga një shtëpi në Stockbridge, Massachusetts, në vitin 1978. .

Njëzet e një vjet më vonë, autoritetet e gjetën veprën e artit, duke zbuluar se një tregtar armësh në Pitsburg e kishte marrë këtë vepër arti më të shtrenjtë.

Duke u shfaqur në muzetë në Paris, Berlin, Johannesburg dhe Holandë, “Bouilloire et Fruits” më në fund mori rrugën për në Christie’s në maj të 2019, ku fitoi pothuajse 60 milionë dollarë. Një hyrje e denjë në listën tonë të 17 pikturave më të shtrenjta në botë të shitura ndonjëherë deri në vitin 2024.

23. Dhjetë Pamje të Shkëmbit Lingbi | Wu Bin | (rreth 1610) | Shitur për 77 milion dollarë (68,2 milion €)

Ten Views of Lingbi Rock ” është bërë disa nga pikturat më të shtrenjta në botë të shitura ndonjëherë nga Kina që nga viti 2024. Piktura e epokës së dinastisë Ming erdhi nga një koleksion i njohur i quajtur “The North America Ten-Views of Lingbi Rock Koleksioni Retreat.”

Koleksioni gjithashtu mban thesare të shtrenjta, të tilla si Yongzheng Imperial Blue-dhe-White ‘Dragon’ Tianqiuping (shitet për 23 milion dollarë) dhe një figurë prej bronzi me llak të praruar të Guandi (shitur për 8,7 milion dollarë).

Herën e parë që piktura u shfaq në bllokun e ankandit në vitin 1989, ajo fitoi 1.21 milionë dollarë, që ishte një rekord në atë kohë për pikturat kineze. Në tetor 2021, megjithatë, ajo u shit për 77 milionë dollarë në ankandin Poly në Pekin.

 

22. Triptik Frymëzuar nga Oresteia e Eskilit | Francis Bacon | (1981) | Shitur për 84,5 milion dollarë (74,8 milion €)

Edhe pse larg nga piktura më e shtrenjtë në botë e shitur ndonjëherë që nga viti 2024, artisti me origjinë irlandeze, Francis Bacon, “ Triptik i frymëzuar nga Oresteia e Eskilit ” u shit ende për 84.5 milionë dollarë nga Sotheby’s në Nju Jork në qershor të 2020.

Bacon e bazoi triptikun e tij në “Oresteia”, një trilogji e dramave të lashta greke të shkruara nga Eskili, i cili jetoi gjatë shekullit të 6-të para Krishtit. Piktura e parë tregon vrasjen e mbretit Agamemnon pasi gruaja e tij, Mbretëresha Klitemnestra, sakrifikoi vajzën e tyre për të siguruar një udhëtim të sigurt.

Pjesa e mesme përfaqëson djalin e Agamemnonit dhe Klitemnestrës, Orestes, duke vrarë nënën e tij. Paneli i fundit përshkruan Furies, të cilët ishin tre hyjnitë e hakmarrjes, duke ndjekur Orestin.

Triptiku nuk ishte as piktura më e shtrenjtë e shitur ndonjëherë nga Bacon. “Triptych, 1976” shkoi për 86.3 milionë dollarë në 2008, ndërsa “Tre Studimet e Lucian Freud” u shit për 142.4 milionë dollarë në 2013, duke e bërë atë pikturën më të shtrenjtë të Bacon që është shitur ndonjëherë në botë që nga viti 2024.

21. Bualli II | Robert Rauschenberg | (1964) | Shitur për 88,8 milion dollarë (78,6 milion €)

Duke u bërë një nga veprat më të shtrenjta të artit të shitura ndonjëherë që nga viti 2024, “ Bufalo II ” e Robert Rauschenberg përdor fotografi personale dhe prerje revistash për të krijuar peizazhin që ndjeu në Shtetet e Bashkuara në mesin e viteve 1960.

I përfunduar menjëherë pas vrasjes së John Kennedy, imazhi i JFK është një nga imazhet më të mëdha dhe më të njohura të veprës së artit. Printimi me ekran mëndafshi prej tetë këmbësh, i konsideruar si një formë e ulët arti në atë kohë, përpiqet të bashkojë të prekshmen dhe abstrakten për të kapur Amerikën e viteve 1960.

I ardhur nga një mënyrë e ngjashme me disa nga artet abstrakte më të shtrenjta të shitura ndonjëherë, “Buffalo II” u shit për 88.8 milionë dollarë nga Christie’s në maj 2019, të njëjtin muaj me “Meules” të Monet.

 

20. Meules | Claude Monet | (1890) | Shitur për 110,7 milion dollarë (97,9 milion €)

Çuditërisht, pikturat e Claude Monet zakonisht nuk janë ndër pikturat më të shtrenjta të shitura ndonjëherë në botë. Sidoqoftë, një nga veprat e Monet nga seria e tij ‘Haystacks’ u shit në maj të vitit 2019 nga Sotheby’s për 110.7 milion dollarë.

Piktura befasuese e Monet-it me kashtë përdor një gamë më të gjerë se pjesët e tjera të serisë, që përmban penelata që lëvizin nga çdo cep i sipërm për t’u takuar pa probleme në qendër të veprës.

Kjo shitje ishte hera e parë që “Meules” ka dalë në ankand që nga viti 1986, dhe këtë herë solli 44 herë çmimin që kishte pothuajse katër dekada më parë. Si i tillë, “Meules” është bërë vepra arti më e shtrenjtë e Monetit e shitur ndonjëherë dhe një nga pikturat më të shtrenjta në botë që nga viti 2024.

 

19. Femme Assise Près D’une Fenêtre (Marie-Thérèse) | Pablo Picasso | (1932) | SHITET PËR 103 milion dollarë (101 milion €)

Pjesa më e shtrenjtë e artit e shitur në vitin 2021 ishte ky përshkrim i muzës së Pikasos, pikturuar në vitin 1932. E vetmja pikturë e artit të bukur që arriti vlerën 100 milionë dollarë në ankand në 2021, kjo pjesë ka ndryshuar duart disa herë përpara se të mbërrinte në Christies në fund të viteve 2010.

Që nga çmimi i saj origjinal në ankand në 1997, kjo pjesë ka parë një rritje prej 1400% në çmimin e çekiçit, duke treguar një prirje pozitive për tregun e Picasso.

18. Nr 5, 1948 | Jackson Pollock | (1948) | shitur për 140 milion dollarë (118,8 milion €)

Ndërsa shumica dërrmuese e artit që është shitur për qindra milionë dollarë janë pjesë antike, ka një sasi të madhe të veprave moderne dhe bashkëkohore që shiten në ankand që po arrijnë të njëjtat fusha.

Jackson Pollock është një shembull i një artisti ekspresionist abstrakt që i tejkaloi pritjet në një ankand kohët e fundit.

Piktura e tij ‘Nr. 5’ u shit në maj 2006 për 140 milionë dollarë – në atë kohë, kjo ishte një shitje rekord për një pikturë dhe piktura më e shtrenjtë në botë e shitur ndonjëherë, e cila nuk ishte tejkaluar deri në vitin 2011.

Ndërsa reagimi ndaj pikturës fillimisht ishte i pakuptimtë, që atëherë ajo ka arritur vlerësime kritike dhe qëndron si piktura e dhjetë më e shtrenjtë në botë që është shitur në ankand që nga viti 2024 . Kërkesa për artin e Pollock është e lartë dhe shtëpitë e ankandeve po thërrasin për shitësit e veprave të Pollock .

17. LES POSEUSES, ANSAMBLI (VERSIONI I PETITE) | GJERGJ SEURAT | (1886) | SHITET PËR 149,2 milion dollarë (144,6 milion €)

Modeli nga George Seurat është një pjesë e paharrueshme e post-impresionizmit. Pasi u shit për gati 150 milionë dollarë në vitin 2022, ajo zë vendin e saj në listën tonë të pikturave më të shtrenjta që nga viti 2024.

Pjesa dikur ishte në pronësi të koleksionistit legjendar gjerman të artit Heinz Berggruen, por gjeti rrugën e saj në koleksionin e Paul Allen. Pas vdekjes së tij në 2018, pjesa u shit nga shtëpia e ankandeve Christie’s tek një blerës i paidentifikuar për 149.2 milionë dollarë.

 

16. PORTRETI I ADELE BLOCH-BAUER | GUSTAV KLIMT | (1912) | SHITET PËR 150 milion dollarë (144,6 milion €)

Portreti i Gustav Klimt i socialistes, mbrojtëses dhe mikeshës vjeneze Adele Bloch-Bauer është një vaj i jashtëzakonshëm në pëlhurë. Nuk është portreti i vetëm që Klimt ka pikturuar për Bloch-Bauer. Në të vërtetë, të dyja pikturat u vodhën nga nazistët gjatë Luftës së Dytë Botërore. Pas luftës, pikturat u varën në një galeri austriake dhe u bënë objekt i një beteje të stërzgjatur ligjore nga familja për t’i marrë ato.

Në vitin 2006, me pikturat që iu kthyen pasardhësve të familjes Bloch-Bauer, portreti u ble nga Oprah Winfrey për 88 milionë dollarë. Në vitin 2016, piktura ndryshoi duart edhe një herë, pasi Winfrey ia shiti copën një blerësi të paidentifikuar kinez për 150 milionë dollarë.

 

15. LE REVÉ | PABLO PICASSO | (1932) | SHITET PËR 155 milion dollarë (144,6 milion €)

Le Rêve, që përkthehet si Ëndrra, ishte një portret nga Pablo Picasso i zonjës së tij të atëhershme, Marie-Thérèse Walter. Kjo pjesë e hershme kubiste shquhet për ngjyrat e saj të ndritshme dhe të guximshme dhe formën abstrakte.

Piktura u ble nga Victor dhe Sally Ganz në vitin 1941 për vetëm 7000 dollarë. Çifti e mbajti atë deri në vdekjen e tyre, kur u bë një nga pikturat më të shtrenjta në botë në 1997. Më vonë, piktura gjeti rrugën te manjati i kazinosë Steve Wynn, i cili e dëmtoi pikturën në një aksident. Në vitin 2013, Wynn shiti pjesën tashmë të riparuar të Stephen A. Cohen për 155 milionë dollarë në një shitje private.

 

14. NU COUCHÉ (SUR LE CÔTÉ GAUCHE)| AMEDEO MODIGLIANI | (1917) | SHITET PËR 157,2 milion dollarë (144,6 milion €)

Për të mos u ngatërruar me një pikturë tjetër të Modiglianit nga i njëjti vit me titull Nu Couché, kjo pikturë ka një emër më të gjatë: Nu couché (sur le côté gauche). Është një nga veprat më të dashura dhe më të mëdha të artistit spanjoll dhe shihet si rishpikja e pikturës moderne nudo.

Pikturë vetëm tre vjet para vdekjes së parakohshme të artistit, pjesa u konsiderua skandaloze në kohën e saj. Rreth 100 vjet pasi u bë pjesa, ishte shitur nga Sotheby’s për mbi 150 milionë dollarë. Detajet rreth palës së blerjes dhe shitjes janë të pakta, megjithëse spekulohet se shitësi ishte rritësi irlandez i kuajve John Magnier.

 

13. KRYEVEPRA | ROY LICHTENSTEIN | (1962) | SHITET PËR 165 milion dollarë (118,8 milion €)

Kryevepra e Roy Lichtenstein është një tjetër pjesë e artit pop që njihet menjëherë. E pikturuar duke përdorur procesin Ben Day dhe duke shfaqur një flluskë karakteristike dialogu, thuhet se ishte pjesë e ekspozitës së parë të artistit në Galerinë Ferus të LA.

Ndërsa piktura u shfaq në shumë nga galeritë kryesore të botës gjatë viteve, ajo ishte në pronësi të filantropistes amerikane Agnes Gund. Në të vërtetë, Kryevepra e zuri vendin krenar për shumë vite mbi mantelin e apartamentit të saj në Upper East Side.

Megjithatë, kur Gund donte të fillonte fondin Art for Justice, një fond për reformën në drejtësinë penale, ajo e nxori pjesën në shitje. Menaxheri i Hedge Fund Stephen A. Cohen, pronar i Ekipit të Basebollit të Major League, New York Jets, u sigurua që pjesa të qëndronte brenda Nju Jorkut kur pagoi një princër 165 milionë dollarë për veprën, duke e bërë atë një nga pikturat më të shtrenjta në botë për t’u shitur me ankand.

Koleksioni i artit i Cohen ka një vlerë mbi 1 miliard dollarë. Edhe pse vazhdimisht blen dhe tregton art; Pra, nuk do të ishte befasi të shihnim Masterpiece në treg edhe një herë në të ardhmen.

 

12. Nu Couché | Amedeo Modigliani | (1917/18) | shitur për 170.4 milionë dollarë (144.6 milionë euro)

Ndoshta shumë më tradicionale se vepra artistike e Jackson Pollock, Nu Couché, një vaj në kanavacë e vitit 1917 nga Amedeo Modigliani, u shit në ankand në Nju Jork për 170 milionë dollarë në 2018.

Nu Couché është një nga pikturat më të riprodhuara dhe më të ekspozuara të Modiglianit dhe është një nga një seri nudosh të diskutueshme të pikturuara nga Modigliani nën drejtimin e tregtarit polak Léopold Zborowski.

Ajo u shit për gati gjashtëfishin e shumës që kishte bërë më parë në ankand – duke theksuar se sa ndikim mund të kenë shitjet e ankandit në vlerën e një pikture dhe duke e bërë këtë pikturë veprën më të shtrenjtë të artit në botë atë vit.

11. Les Femmes d’Alger (“Versioni O”) | Pablo Picasso | (1955) | shitur për 179.4 milionë dollarë (152.3 milionë euro)

Një emër që nuk ka nevojë veçanërisht për një prezantim, Picasso dhe vepra e tij artistike ka qenë në sy të publikut për breza tani, dhe me të drejtë.

Les Femmes d’Alger mori stilin e veçantë të Pikasos dhe ishte një riimagjinim kubist i pikturës së Eugène Delacroix të vitit 1834, Gratë e Algjerit në banesën e tyre. Pjesë e një serie pikturash dhe vizatimesh, ‘Versioni O’ u shit në vitin 2013 për një rekord prej 179.4 milion dollarë në ankand ish-kryeministrit të Katarit, Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani.
Një nga pikturat më të shtrenjta të Pablo Picasso që nga viti 2024

Me nuanca të ndezura, perfeksionin kubist dhe muzën shekullore, nudo femër, kjo pikturë theu rekorde në momentin e shitjes së saj, duke e bërë atë pikturën më të shtrenjtë në botë atë vit dhe një nga pikturat më të shtrenjta në botë. bota që nga viti 2024 .

Është një preferuar i fortë dhe është shfaqur në shumë nga retrospektivat kryesore të artistit. Piktura ishte pjesë e një serie me 15 punime Picasso të krijuar në vitet 1954-55, të gjitha të shënuara me shkronjat A deri në O.

Data e shitjes: 11 maj 2015

Çmimi përfundimtar: 179.4 milionë dollarë

Detajet e shitjes: Auction [Christie’s, Nju Jork]

10. Portrete të Maerten Soolmans/Oopjen Coppit | Rembrandt | (1634) | shitur për 180 milion dollarë (152,8 milion €)

Një palë portretesh nga Rembrandt në 1634 u blenë bashkërisht nga Muzeu i Luvrit dhe Rijksmuseum në 2015 – për një çmim rekord të blerjes së artistit prej 180 milion dollarë.

Pikturat janë prodhuar me rastin e dasmës së çiftit në 1634. Të prodhuara dhe të pikturuara në raste të veçanta, portretet janë mbajtur dhe shfaqur së bashku që kur janë krijuar dhe janë varur gjithmonë krah për krah në shfaqjet dhe koleksionet e galerive.

Portretet janë veçanërisht mbresëlënëse sepse ato janë me përmasa të plota dhe tregojnë një imazh të plotë të trupit – shumë atipike për stilin e zakonshëm të pikturës së Rembrandt dhe si rezultat një palë portretesh veçanërisht të vlefshme për t’u poseduar.

Një nga veprat më të shtrenjta të artit në botë - Dy portretet përfaqësojnë një çift të ri. Rembrandt u ngarkua t'i pikturonte ato për të shënuar dasmën e tyre në 1634.

Në përgatitje për një luftë të mundshme ofertash, Holanda dhe Franca blenë këto dy Rembrandtë të rrallë së bashku. Pikturat e shekullit të 17-të ishin parë rrallë në publik, dhe tani alternohen midis Rijksmuseum të Amsterdamit dhe Luvrit të Parisit.

Dy portretet përfaqësojnë një çift të ri. Rembrandt u ngarkua t’i pikturonte ato për të shënuar dasmën e tyre në 1634.

• Data e shitjes: Rreth shtatorit 2015
Çmimi përfundimtar: Rreth 180 milionë dollarë
Detajet e shitjes: E panjohur – shitje private

9. Nr 6 (vjollcë, jeshile dhe e kuqe) | Mark Rothko | (1951) | shitur për 186 milionë dollarë (157,9 milionë euro)

Një nga veprat e implikuara në Çështjen Bouvier 2016, nr. 6 (Vjollca, jeshile dhe e kuqe) nga Mark Rothko u shit në ankand për 186 dollarë në 2014.

Aktualisht, i përfshirë në një koleksion privat, vaji në kanavacë duket jo mbresëlënës, një shpërndarje e thjeshtë e hapësirave të mëdha ngjyrash, të përcaktuara nga nuancat e pabarabarta të ngjyrës së njollosur.

Me impresionizmin abstrakt në rritje, piktura u kërkua dhe ftoi shumë interes, por pyetja mbetet për legjitimitetin e vlerës së saj për shkak të lidhjeve të saj me Çështjen Bouvier, një skandal në të cilin pjesëve të veprave të artit u jepeshin vlera ‘false’. nga kritikët si një mënyrë për të siguruar që ato të shiten me çmime të larta.

një nga veprat më të diskutueshme dhe më të kushtueshme të veprave të artit në botë që nga viti 2024

Një udhëheqës i lëvizjes Abstrakt Ekspresionizmi, pikturat e Rothko karakterizohen nga blloqe ngjyrash të harmonizuara që kremtojnë thjeshtësinë.

Vepra e artit iu shit në vitin 2014 një miliarderi rus, Dmitry Rybolovlev, i cili u ndihmua nga ndërmjetësi zviceran i artit me bazë në Singapor, Yves Bouvier, dhe u bë piktura më e shtrenjtë në botë atë vit dhe një tjetër hyrje e denjë në listën tonë të topave. 17 pikturat më të shtrenjta në botë deri më tani 2024 .

• Data e shitjes: Gusht 2014
• Çmimi përfundimtar: 186 milionë dollarë
• Detajet e shitjes: Shitje private tek Dmitry Rybolovlev nëpërmjet Yves Bouvier

8. SHOT SAGE BLUE MARILYN | ANDY ËARHOL | (1964) | SHITET PËR 195 milion dollarë (169,8 milion €)

Shot Sage Blue Marilyn nga Andy Warhol është një nga pjesët më ikonike të artit të shekullit të 20-të. Është gjithashtu një nga pikturat më të shtrenjta në botë. Pjesë e një serie prej pesë fotografish me ekran mëndafshi, vepra u realizua vetëm pak vite pas vdekjes së yllit të Hollivudit në vitin 1962.

Fotografia bazohet në pamjet e shtypit për filmin e vitit 1953 Niagara. Krahas Shot Sage Blue, kishte katër ngjyra të tjera të Shot Marilyn: e kuqe, portokalli, blu e hapur dhe bruz. Një pjesë e arsyes pse Shot Sage Blue është atje lart me veprën më të shtrenjtë të artit të shitur ndonjëherë në ankand është për shkak të një historie magjepsëse rreth këtyre veprave.

Pasi kishte përfunduar një seri prej pesë pikturash, Warhol i grumbulloi ato së bashku pranë murit të Fabrikës. Artistja e performancës Dorothy Podber pa pikturat dhe e pyeti Warholin nëse mund t’i shkrepte ato. Duke besuar se donte të fotografonte pjesët, Warhol pranoi. Megjithatë, ajo nxori një revolver dhe qëlloi nëpër piktura, ku ata morën emrin Shot Marilyns.

 • Data e shitjes: Gusht 2014
  • Çmimi përfundimtar: 186 milionë dollarë
  • Detajet e shitjes: Shitur nga Christie’s New York te Larry Gagosian

 

7. Numri 17A | Jackson Pollock | (1948) | shitur për 200 milionë dollarë (169,8 milionë euro)

Pikturat e Pollock me sa duket janë bërë tepër të kërkuara, me një pikturë të dytë nga koleksioni i tij që e bën atë një nga pikturat më të shtrenjta në botë të shitura ndonjëherë në ankand që nga viti 2024 .

17a, që ndryshon nga numri 5 për nga ngjyra e tij, paraqet një shembull radikal të pikturës me pika. Pjesët e pikturës me pika janë interesante në kuptimin që ato shfaqen të shpërndara rastësisht, por është e qartë se për sa i përket Pollock-ut të paktën, kjo nuk është aspak kështu.

Linjat e shpërndarjes në të gjithë pikturën tregojnë qartë lëvizjet e tij të sakta, duke dhënë një justifikim të qartë për çmimin prej 200 milion dollarësh për të cilin piktura shkoi kur u shit në 2016.

një nga pikturat më të shtrenjta të Pollock në botë që është shitur ndonjëherë deri më sot

Kredia e imazhit: en.wikipedia.org

Një tjetër lojtar kryesor në lëvizjen Abstrakte Ekspresioniste, Jackson Pollock ishte një piktor amerikan me një personalitet famëkeq të paqëndrueshëm. Gjatë fundit të viteve 40 dhe 50, ai u bë një njeri i famshëm për veprat e tij artistike; edhe pse kjo shërbeu vetëm për të intensifikuar alkoolizmin e tij ekzistues. Ashtu si shumë prej veprave të tij më të njohura, Numri 17A u pikturua gjatë ‘periudhës së pikimit’ të Pollock.

Një nga artet abstrakte më të shtrenjta të vitit të tij, pjesa u ble së bashku me një pikturë tjetër në këtë listë të veprave më të shtrenjta të artit në botë. Vazhdoni të lexoni për të gjetur se cilën.

• Data e shitjes: Rreth shtatorit 2015
• Çmimi përfundimtar: ~200 milionë dollarë
• Detajet e shitjes: E panjohur – shitje private

6. BARTËSI STANDARD | REMBRANDT | (1636) | SHITET PËR 198 milion dollarë (175 milion €)

Falë shitjes së tij të shkurtit 2022 për 198 milionë dollarë, The Standard Bearer bën listën tonë më të shtrenjtë të pikturave që nga viti 2024. Ky autoportret mahnitës treçerekësh u mbajt në koleksionin e Parisit të Ellen de Rothschild derisa u ble nga Fondacioni Rembrandt me ndihmën e qeverisë holandeze.

Standard Bearer është një vaj i ndezur bukur në pëlhurë dhe konsiderohet si një nga shembujt më të mirë të stilit të artistit holandez.

Historia se si piktura u kthye në Holandë është gjithashtu magjepsëse. Të ardhurat e sektorit kulturor të Holandës ishin në rënie dhe piktura iu dha hua vendit në vitin 2019, duke nxitur interes të konsiderueshëm. U hartua një plan për të kthyer pjesën.

Megjithatë, Franca e konsideroi Standard Bartësin si një thesar kombëtar. Si të tillë, ata vendosën një ndalim 30-mujor të importit për veprën dhe i dhanë Luvrit refuzimin e parë për pikturën. Kur galeria e famshme nuk mundi të mblidhte fondet, ajo u shit në Holandë në vitin 2022. Tani, ajo shfaqet në Rijksmuseum të Amsterdamit.

 • Data e shitjes: Shkurt 2022
  • Çmimi përfundimtar: 198 milionë dollarë
  • Detajet e shitjes: Shitje private në Rijksmuseum

 

5. Wasserschlangen II (Gjarpërinjtë e ujit II) | Gustav Klimt | (1907) | SHITET PËR 198 milion dollarë C. (195 milion €)

Ndër artet më të shtrenjta të shitura ndonjëherë ishte kjo pikturë me vaj nga Gustav Klimt nga viti 1907. Kjo pikturë ka një histori magjepsëse, pasi nazistët e vodhën gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Më pas, në vitin 2013, ajo ishte pjesë e një shitjeje të diskutueshme kur pronari i saj në atë kohë, Yves Bouvier, mashtroi miliarderin rus Dmitry Ryboloviev për ta blerë pikturën për 183.3 milionë dollarë. Ky çmim ishte 75 milionë dollarë mbi atë që kishte paguar Bouvier për të dhe një fitim i konsiderueshëm që shihej si mashtrues në botën e artit.

Përfundimisht, pasi u ekspozua për mashtrimet e tij, Ryboloviev dhe të tjerët që ai kishte mashtruar, ngritën padi kundër Bouvier për të kundërshtuar shitjen e 38 veprave të artit, duke përfshirë këtë pikturë të Klimt.

 

4. Nafea Faa Ipoipo | Paul Gauguin | (1892) | shitur për 210 milionë dollarë (178,3 milionë euro)

Post-impresionizmi është një stil popullor për koleksionistët dhe piktura e Paul Gauguin e vitit 1892 ‘Nafea Faa Ipoipo’ (Kur do të martohesh?) nuk ishte absolutisht përjashtim nga ky rregull kur u shit në ankand për 210 milion dollarë në 2015.

Një pikturë vaj në kanavacë, Nafea Faa Ipoipo u pikturua me qëllimin për të treguar Tahitin si një parajsë Edenike, në kontrast me paraqitjet primitiviste të ekspozuara më parë nga artistët francezë.

Gauguin ishte qartësisht i suksesshëm në qëllimet e tij, duke përshkruar një kontrast midis stileve perëndimore dhe “orientale” në sfondin e peizazhit spektakolar. Gauguin ishte i magjepsur nga gjuha tahitiane, duke zgjedhur t’i emërtonte pikturat e tij duke përdorur gjuhën e tyre dhe jo frëngjishten e tij amtare.

një pikturë e paçmuar e shitur në ankand

Thashethemet për çmimin e shitjes për këtë vepër arti luhaten, me disa vlerësime që shtrihen në 300 milionë dollarë, gjë që e bën këtë vepër artin më të shtrenjtë të shitur atë vit në mbarë botën, dhe sigurisht një nga veprat më të shtrenjta të artit që nga viti 2024 .

Blerësi dyshohet të jetë Katar Museums, i cili do ta kishte blerë atë nga Rudolf Staechelin, një ekzekutiv në pension i Sotheby’s.

• Data e shitjes: Rreth shtatorit 2014
• Çmimi përfundimtar: Rreth 210 milionë dollarë
• Detajet e shitjes : E panjohur – shitje private

3. Lojtarët e kartave | Paul Cézanne | (1892/93) | shitet për rreth 250 milionë dollarë (212 milionë euro)

E pikturuar gjatë periudhës së fundit të Cézanne-it në fillim të viteve 1890, The Card Players është një seri pikturash vaji të prodhuara – të ndryshme në madhësi, cilësime dhe një numër lojtarësh të përfshirë në pikturë, seria përbëhet nga pesë piktura dhe një numër vizatimesh dhe studimet e kryera në përgatitje për serinë në shkallë të plotë.

Një version i kësaj vepre të shtrenjtë arti, The Card Players, u shit në ankand për rreth 250 milion dollarë tek Familja Mbretërore e Katarit, duke e bërë atë pikturën e tretë më të shtrenjtë të shitur ndonjëherë në ankand që nga viti 2024 .

Si një post-impresionist, Cezanne dhe pikturat e tij ishin veçanërisht të kërkuara, kështu që çmimi i shitjes me të vërtetë nuk është befasues – blerja u krye si pjesë e përpjekjes së Katarit për t’u vendosur si një qendër intelektuale ndërkombëtare, diçka që blerja e pjesët cilësore të artit do ta lejonin atë.

një nga pikturat më të kushtueshme të shitura në ankand që nga viti 2024

Një tjetër shitje private e bërë një shitësi në Katar, “The Card Players” e Paul Cezanne u ble nga familja e saj mbretërore, të cilët njihen si investitorë pjellorë të artit të bukur dhe koleksionues të pjesëve më të shtrenjta të artit abstrakt në botë gjithashtu.

Data e shitjes: Rreth prillit 2011
• Çmimi përfundimtar: Rreth 250 milionë dollarë
Detajet e shitjes: E panjohur – shitje private

2. Ndërkëmbim | Willem de Kooning | (1955) | shitet për 300 milionë dollarë (254 milionë euro)

Një nga veprat e para dhe më të shtrenjta të artit abstrakt të de Kooning në kohën e këtij shkrimi (2023), Interchange (i njohur gjithashtu si Interchanged) u shit nga fondacioni David Geffen në një ankand te filantropisti Kenneth C. Griffin në 2015 për rreth 300 milion dollarë, së bashku me 17a të Jackson Pollock.

Piktura ishte veçanërisht e thellë për shkak të ndryshimit të qartë të stilit të de Kooning pasi u frymëzua dhe u ndikua nga kolegu i tij artist Franz Kline, duke shtuar vlerën e saj. Pjesë e lëvizjes abstrakte impresioniste, piktura është një studim i figurës femërore si një koncept i brendshëm primitiv dhe përfshin ngjyrat e verdha, portokallia dhe blu.

Vlera e kësaj pikture vjen pjesërisht nga fakti se asgjë si kjo pikturë nuk do të prodhohet më dhe vlera e saj përputhet me këtë ide. Thuhet se piktura është përfaqësuesi më i mirë i stilit të de Kooning, përfaqësimi i tij i ekspresionizmit në maksimum.

një nga artet abstrakte më të shtrenjta në botë që nga viti 2024

Miliarderi Ken Griffin, themeluesi i Citadelit, pati një ditë arti kur bleu këtë pikturë së bashku me Number 17A të Jackson Pollock. Së bashku, ata arritën në 300 milionë dollarë, duke e bërë atë një nga ditët më të mëdha për marrëveshjet private të artit.

 • Data e shitjes : Rreth Shtator 2015
  • Çmimi përfundimtar: Rreth 300 milionë dollarë
  Detajet e shitjes: E panjohur – shitje private

 

1. Salvator Mundi | Leonardo da Vinci | (1490-1519) | shitur për 450.3 milionë dollarë (382 milionë euro)

Pa çudi, piktura më e shtrenjtë në botë e shitur ndonjëherë në ankand që nga viti 2024 është krijuar nga Leonardo da Vinci. Në vitin 2017, për një shumë të madhe prej 450.3 milionë dollarësh, Salvator Mundi u shit.

Fotografia përshkruan Jezusin me fustanin e Rilindjes, duke bërë shenjën e kryqit me njërën dorë dhe duke mbajtur një top të pastër kristali me tjetrën. Ndoshta një përpjekje për bashkëpunimin e shkencës dhe besimit, piktura dihet se përfaqëson sferat qiellore të universit dhe qiejve.

Një nga më pak se 20 pikturat e njohura që i atribuohen da Vinçit, vlera e saj është eksponenciale dhe çmimi i shitjes është qartësisht përfaqësues i kësaj. Çuditërisht, vendndodhja aktuale e pikturës është e panjohur dhe historia e saj është intriguese.

E gjetur në ankand në vitin 2005, piktura ishte shumë e lyer dhe nuk dukej aspak si piktura origjinale – megjithëse historianët e artit shpresonin se ishte piktura e Da Vinçit që kishte munguar prej kohësh që ajo përsëritej. Piktura u restaurua me kujdes nga Dianne Dwyer Modestini, duke përdorur aceton për të hequr mbilyerjen.

Akreditimi i tij për da Vinçin erdhi nga pohimi i Dwyer Modestini se buzët ishin aq ‘perfekte’ sa që asnjë piktor tjetër nuk mund ta kishte prodhuar atë, megjithëse disa kritikë pretendojnë se duhet t’i atribuohet vetëm punishtes, jo vetë da Vinçit.
Piktura e Salvador Mundit përfaqëson veprën më të shtrenjtë të artit deri më sot në botë që nga viti 2024

Ka shumë mister rreth kësaj pikture më të shtrenjtë të shitur ndonjëherë që nga viti 2024. Deri në vitin 1763, ai u kthye nga Royal në Royal përpara se të zhdukej. Ajo u rishfaq në fund të shekullit të 19-të dhe nuk u pa më derisa u etiketua gabimisht në një ekspozitë të Sotheby’s në 1958. Ajo u shit për vetëm 45 £.

47 vjet më vonë, ajo i shitet për 10,000 dollarë tregtarit të artit në Nju Jork, Alexander Parish.

Në vitin 2013, 8 vjet pasi Alexander Parish e bleu atë, u identifikua si Leonardo Da Vinci. Çmimi u rrit në 75 milionë dollarë, më pas në 127.5 milionë dollarë dhe më në fund, në 2017, në 450.3 milionë dollarë.

Data e shitjes: 15 Nëntor 2017
• Çmimi përfundimtar: 450.3 milionë dollarë
• Detajet e shitjes: Auction [Christie’s, Nju Jork]

 

 

ÇFARË PARAQET E ARDHMJA PËR TREGET E ANKANDIT TË ARTIT TË BUKURA?

shtëpia e ankandeve kundër pengmarrjes

Historia e tregjeve të ankandeve të artit është e pasur dhe e larmishme. Megjithatë, ka çdo arsye për të menduar se e ardhmja do të jetë po aq emocionuese. Le të eksplorojmë disa nga tendencat kryesore që do të formësojnë hapësirën gjatë viteve të ardhshme.

 

1. Shitjet online do të vazhdojnë të rriten

 

Ndërsa në gjysmën e parë të vitit 2023 shitjet në internet për shtëpitë kryesore të ankandeve ranë me 5%, është e rëndësishme që këto shifra të vendosen në kontekst. Në krahasim me vitin 2019, shitjet janë rritur me 300%.

Ka shumë faktorë që ndikojnë në rritjen e ankandeve të arteve të bukura në internet. Rritja e globalizimit, rritja e telefonave inteligjentë dhe lindja e një sërë platformash online do të rrisin shitjet dixhitale. Për më tepër, aplikacionet po shfaqen që u premtojnë përdoruesve mundësinë për të blerë aksione në art. Këto aplikacione mund të revolucionarizojnë mënyrën se si blihet arti. Megjithatë, juria është ende e paqartë për reputacionin e këtyre bizneseve.

 

2. Ankandet e arteve të bukura do të duhet të kapërcejnë rritjen e normave të interesit

 

Vitet e politikës monetare lehtësuese kanë mbaruar. Inflacioni i zhurmshëm në të gjithë globin i detyroi bankat qendrore të vepronin, duke çuar në norma interesi të njëpasnjëshme të dizajnuara për të vënë frenën e dorës në një ekonomi të arratisur. Ndërsa kostot e huamarrjes së parave rriten, tregu i artit do të marrë një goditje likuiditeti.

Në gjysmën e parë të vitit 2023 u shpenzuan 5 milionë dollarë në ankande të arteve të bukura. Më e rëndësishmja, kjo ishte një rënie prej 14% nga viti 2022. Megjithatë, pikturat më të shtrenjta në botë morën një goditje më të madhe, me veprat me vlerë 10 miliardë dollarë e lart që u shitën më rrallë gjatë fillimit të 2023 – nga 2.4 miliardë dollarë shitje në 1.2 miliardë dollarë.

Pavarësisht kohërave sfiduese makroekonomike, tregu i artit ka dëshmuar elasticitetin e tij. Një grafik nga Raporti i Tregut të Artit të Art Basel dhe UBS nga viti 2023 tregon aftësinë e arteve të bukura për t’u rikthyer pavarësisht vështirësive.

Pavarësisht kohërave sfiduese makroekonomike, tregu i artit ka dëshmuar elasticitetin e tij. Një grafik nga Raporti i Tregut të Artit të Art Basel dhe UBS nga viti 2023 tregon aftësinë e arteve të bukura për t'u rikthyer pavarësisht vështirësive.

 

3. Teknologjitë e reja

 

Ndërsa tregu i arteve të bukura është i zhytur në traditë, ai kurrë nuk ka qenë i turpshëm të adoptojë teknologji të reja. Pretendimet se blockchains mund të ndihmojnë në gjurmimin e prejardhjes së punëve janë paksa të stërpërpunuara, megjithatë AI mund të ofrojë një përdorim më bindës të teknologjisë. Për shembull, disa startup e kanë bërë tashmë pretendoi norma suksesi prej 98% të zbulimit të punimeve të falsifikuara, duke çuar në kontrata me firmat e sigurimit.

 

4. Shfaqen tregje të reja

 

Ndërsa tregjet financiare globale ndryshojnë, lojtarë të rinj do të hyjnë në hapësirë. Kina, Azia Paqësori dhe Afrika e Lindjes së Mesme dhe Veriore (MENA) mund të ndryshojnë tregun dhe madje identitetin e pikturës më të çmuar për shkak të ndryshimeve në shije.

Ndërsa këto rajone rriten në fuqinë financiare, artet lokale mund të jenë në qendër të vëmendjes. Anëtarët mbretërorë të shteteve të Gjirit kanë investuar tashmë shuma të mëdha në art, me Kinën që gjithashtu ka marrë zhytjen. Megjithatë, potenciali i plotë i këtyre tregjeve ende nuk është parë.

 

5. Konsideratat ESG

 

Qeverisja mjedisore, sociale dhe e korporatave (ESG) është një faktor për investitorët dhe këto parime janë gjithashtu në lojë brenda komunitetit të artit të bukur. Vitet e fundit, prejardhja e disa pjesëve ka hyrë në lojë, me Christie’s po përdoret në një gjykatë franceze për të rikthyer një pikturë Adriaen Van Der Werff të vjedhur gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Nëse firmat e mëdha të investimeve po blejnë art, ne mund të shohim që konsideratat ESG luajnë një rol më të madh brenda industrisë.

 

6. Më shumë mbështetje nga palët e treta

Shtëpitë e ankandeve tani po përdorin mbështetës të palëve të treta për të garantuar lote në vend që të ofrojnë vetë garanci për shtëpi. Kjo për shkak se garancitë e shtëpive mund të jenë të rrezikshme për shtëpitë e ankandeve, pasi ato marrin përsipër të gjithë rrezikun negativ. Mbështetësit e palëve të treta mund të ndihmojnë në reduktimin e këtij rreziku duke ofruar oferta të pakthyeshme për lotet. Kjo do të thotë që shtëpia e ankandit nuk është përgjegjëse për asnjë humbje nëse loti nuk shitet për një çmim mjaft të lartë.

 

 

Si po i përgjigjet arti i bukur pushtimit rus të Ukrainës

 

Në të gjithë globin, bota e artit i përgjigjet konfliktit ruso-ukrainas duke dënuar agresionin me art. Disa artistë po braktisin angazhimet e ekspozitës ndërkombëtare. Dhe kuratorët bashkohen me ushtrinë për të mbrojtur muzetë dhe për të fshehur nën tokë veprat ikonike, kulturore dhe të rralla të artit nga grabitjet dhe zhdukja.

 

1. Sotheby’s anulon ankandin tradicional të artit rus të qershorit

Shtëpitë elitare të ankandeve Sotheby’s, Bonhams dhe Christie’s anulojnë ankandet tradicionale të suksesshme të qershorit të pjesëve të artit më delikate të Rusisë.

Si rezultat, koleksionistët rusë grumbulluan afro 17 milionë dollarë, ndërsa industrialistët, bankierët dhe koleksionistët e artit rusë janë vënë nën vëzhgim që nga fillimi i konfliktit ruso-ukrainas.

Përveç kësaj, Sotheby’s ka organizuar mbledhje fondesh për njerëzit e prekur thellësisht nga lufta.

2. Artistët ukrainas organizojnë një ekspozitë të krimeve të luftës

Artistët ukrainas bashkëpunojnë me Fondacionin Pinchuk me bazë në Kiev për një ekspozitë në Shtëpinë e ish Rusisë të titulluar Shtëpia e Krimeve të Luftës në Rusi.

Koleksioni përmban fotografi dokumentare dhe regjistrime zanore të krimeve bindëse të luftës të kryera nga ushtria ruse në Ukrainë.

3. Muzeu Maidan në Kiev

Muzeu Maidan, kushtuar revolucionit ukrainas “Maidan” në 2014, mbledh mallra që ndihmojnë në përshkrimin e konfliktit aktual për brezat e ardhshëm.

Dhe në vend që të mbledhë sende me vlerë delikate të artit, Muzeu Maidan kërkon gjëra të përditshme si armë, mallra artizanale dhe 4000 objekte të tjera të fshehura nga publiku.

4. Ukraina akuzon Rusinë për plaçkitje

Muzeu i Historisë Lokale të Mariupolit, Muzeu i artit të Medalionit dhe Arti Kuindzhi kanë raportuar mbi 2000 vepra arti të vjedhura nën hetim penal.

Që nga fillimi i betejës, muzetë përreth Mariupolit kanë ruajtur piktura me vlerë historike dhe kombëtare nga terrori i sulmeve ushtarake.

Megjithatë, Galeria e Arteve e Kombit Borys Voznytskyi Lviv riinstaloi vepra arti në 18 degë me synimin për të hapur një ekspozitë në internet.

 

Si një përmbledhje e shpejtë e disa prej arteve dhe pikturave më të shtrenjta në botë, ju gjithashtu mund të shikoni videon tonë të shkurtër më poshtë:

dyqanin tonë pengjesh të nivelit të lartë në Mayfair, Londër, ne ofrojmë kredi për artet e bukura dhe asetet e tjera luksoze me dokumente minimale, plus këshilla të specializuara kudo. Disa nga shumë artistë të cilëve u huazojmë përfshijnë Andy Warhol, Bernard Buffet, Damien Hirst, David Hockney, Marc Chagall, Raoul Duffy, Sean Scully, Tom Wesselmann, Tracey Emin, Banksy dhe Roy Lichtenstein për të përmendur vetëm disa. Nëse jeni duke kërkuar për një përmbledhje të shpejtë të huave tona të ndryshme, ju lutemi vizitoni faqen tonë të dedikuar për kreditë e arteve të bukura.

 

This post is also available in: English Français (French) Deutsch (German) Italiano (Italian) Português (Portuguese, Portugal) Español (Spanish) Български (Bulgarian) 简体中文 (Chinese (Simplified)) 繁體中文 (Chinese (Traditional)) hrvatski (Croatian) Čeština (Czech) Dansk (Danish) Nederlands (Dutch) हिन्दी (Hindi) Magyar (Hungarian) Latviešu (Latvian) polski (Polish) Português (Portuguese, Brazil) Română (Romanian) Русский (Russian) Slovenčina (Slovak) Slovenščina (Slovenian) Svenska (Swedish) Türkçe (Turkish) Українська (Ukrainian) Հայերեն (Armenian) Eesti (Estonian) Suomi (Finnish) Ελληνικά (Greek) Íslenska (Icelandic) Indonesia (Indonesian) 日本語 (Japanese) 한국어 (Korean) Lietuvių (Lithuanian) Norsk bokmål (Norwegian Bokmål) српски (Serbian) TamilBe the first to add a comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*Authorised and Regulated by the Financial Conduct Authority