fbpx

I hope you enjoy this blog post.

If you want us to appraise your luxury watch, painting, classic car or jewellery for a loan, click here.

23 orët më të shtrenjta Patek Philippe të shitura ndonjëherë në botë që nga viti 2024


Ora Pateke Phillipe Grandmaster Chime e paraqitur nga New Bond Street Pawnbrokers, një agjent elitar pengjesh në Londër që ka dyqanin e tyre kryesor pengjesh në Londër në Bond Street. Kjo është një nga orët më të shtrenjta Patek Philippe në botë, e shitur ndonjëherë në ankand që nga viti 2024

 

Patek Phillippe është një institucion zviceran i prodhimit të orës. E themeluar në Gjenevë në 1839, marka është e njohur për materialet e jashtëzakonshme, mjeshtërinë e shkëlqyer dhe dizajnin e mrekullueshëm. Këto cilësi të veçanta reflektohen në çmimin e orëve të tyre luksoze, disa prej të cilave shkojnë për shuma shtatë ose tetë shifra. Në të vërtetë, ora më e shtrenjtë Patek Philippe kushtoi më shumë se 30 milionë dollarë.

Përpara se të zbulojmë orën më të kushtueshme Patek Philippe, le të hedhim një vështrim në tregun e përgjithshëm për këto orë të pabesueshme.

 

Table of Contents

Tregu Patek Philippe

Si pjesë e “treshes së madhe” të prodhuesve zviceranë të orës, orët Patek Philippe janë të njohura për ruajtjen ose rritjen e vlerës. Sidoqoftë, tregu i orëve luksoze ka qenë në një rënie të përgjithshme vitet e fundit, pasi tregu i shkumëzuar i epokës së COVID u tkurr dhe pasiguria ekonomike u përfshi.

 

Tregu Patek Philippe

 

Nëse shikojmë çmimin mesatar të një ore Patek Phillippe në tregun sekondar gjatë pesë viteve të fundit, vëmë re disa gjëra.

Së pari, çmimi mesatar i njërës prej këtyre orëve speciale është përshpejtuar gjatë viteve të fundit, duke arritur kulmin rreth fundit të tremujorit të dytë 2022. Që atëherë, tregu është zbehur në mënyrë dramatike ndërsa norma e interesit rritet duke kufizuar aksesin në kapital.

Së dyti, megjithë tkurrjen e mprehtë gjatë dy viteve të fundit, Patek Phillippe është ende në një pozicion shumë më të mirë se sa ishte në janar 2020, me çmimin mesatar që shkon nga 80,000 dollarë në 147,000 dollarë – një rritje prej 80%.

Le ta krahasojmë atë performancë me S&P 500 midis janarit 2020 dhe 2024.

Performanca e tregut të Patek Philippe 2020 - 2024

 

S&P 500 shkoi nga 3365 në 4890, një rritje përqindje prej 45%.

Pra, titulli këtu është se që nga janari 2020, një orë Patek Phillippe ka tejkaluar S&P 500 si investim.

Ndërsa tregu i orëve luksoze ka qenë në një rënie që nga kulmi i tij COVID-19, pyetja e madhe për investitorët është se sa më shumë duhet të bjerë ose nëse mund të rritet.

Për momentin, dy orë Patek Phillippe janë rritur gjatë gjashtë muajve të fundit: 5976/1G (4.9%) dhe 5650G (1.9%). Modelet e tjera janë stabilizuar. Megjithatë, nëse kjo është e mjaftueshme për të kapërcyer rënien e kërkesës të shkaktuar nga pasiguria ekonomike është një çështje krejtësisht tjetër.

Ajo që investitorët duhet të kenë parasysh është se këto rritje dramatike të çmimeve ishin rezultat i një ndërthurjeje faktorësh që mund të mos përsëriten kurrë në jetën tonë. Megjithatë, kthimet e ngadalta dhe të qëndrueshme presin markat cilësore me reputacion të pastër dhe rëndësi historike. Orët më të shtrenjta Patek Philippe në botë kanë të gjitha këto dhe më shumë.

 

 

Le të zhytemi në listën tonë të Patek Philippe më të shtrenjtë të shitur ndonjëherë!

23. Sky Moon Tourbillon 6002G 1.5 milion dollarë

Lëvizja e komplikuar e orës së dorës me siguri e bën këtë një nga orët më të shtrenjta të xhepit të Patek Phillippe të shitura ndonjëherë që nga viti 2024—ose kjo ose gdhendjet e detajuara befasuese…pastaj përsëri, ndoshta është këllëfi prej ari 18k!

Cilado qoftë arsyeja, Sky Moon meriton një vend në 14 orët më të mira të Patek Philippe pasi është një nga orët më të adhuruara, megjithëse të ndërlikuara që krijon prodhuesi. Si rezultat, ajo arrin një interval prej 1 milion dollarësh – jo keq për një çmim ore Patek Philippe në krahasim me pjesën tjetër të kësaj liste!

 

patek më i shtrenjtë Phillipe Sky Moon Tourbillon 6002G 1.5 milion dollarë

22. Orë dore, ndoshta unike, prototip aviator – 1.7 milionë dollarë

Ndërsa kjo nuk është ora më e shtrenjtë e Patek Philippe e shitur ndonjëherë që nga viti 2024, Aviator Prototype krenohet me veçori unike dhe një dizajn luksoz dehës që e vendos veten mbi pjesën tjetër të homologëve të tij.

Një nga karakteristikat e tij më të dukshme është aftësia për të ndarë sekondat në qendër, që është një hap i pazakontë jashtë modelit tipik të orës. Për më tepër, Aviator Prototype ka vetëm një version tjetër pasi Patek bëri vetëm dy nga këto orë ekskluzive.

Patek Phillipe Aviator Prototype - Një nga orët më të shtrenjta Patek Philippe në botë të shitura ndonjëherë në 2024

 

21. Referenca 1591 Kalendari i Përhershëm – 2.2 milion dollarë

Megjithëse çmimi është pak më i ulët se disa nga homologët e tij, Kalendari i Përhershëm është ende një nga orët më të shtrenjta Patek Philippe në botë në listën tonë 2024. Ky origjinal i vitit 1591 kombinon estetikën e ndrydhur dhe të bukur me një arritje mbresëlënëse inxhinierike. Por, kjo nuk është ajo që është aq e pakapshme për këtë: janë bërë vetëm dy.

Versioni prej çeliku inox u shit nga Christie’s, ndërsa tjetri krenohet me një dizajn të mrekullueshëm prej ari të verdhë 18k. Si e tillë, ora Perpetual Calendar meriton vendin e saj si një nga orët më të shtrenjta të xhepit të Patek Philippe.

 

20. 1953 Heures Universelles Model 2523 – 2.9 milion dollarë

Ky model mahnitës u prezantua për herë të parë në vitin 1953.

E bërë nga ari 18 karat, këllëfi i Heures Universelles Model 2523 është projektuar me përpikëri dhe gjallëri për t’iu përshtatur emrit të tij të madh. Numri i smaltit të kësaj pjese është një paraqitje e hartës së Amerikës së Veriut duke i shtuar dizajnit të saj artistik.

Modelja arriti në 2.9 milionë dollarë në ankand, një hyrje e denjë në listën tonë të orëve më të shtrenjta Patek Philippe në botë që nga viti 2024 .

 

19. Oficeri i vitit 1923 – 2,965 milion dollarë

Kjo është një pjesë e rrallë me një të tillë të prodhuar në të gjithë botën, duke e bërë atë një nga orët më të shtrenjta Patek Phillipe të shitura që nga viti 2024 .

Pjesa nxjerr një ndjenjë të sofistikimit klasik me arin e verdhë 18 karatësh dhe një kronografi të paharrueshëm dhe të veçantë. Modeli ka një unazë të jashtme të kapitullit, e cila ka dy numeratorë ndihmës dhe kalibrime për 1/5 e sekondës. Karakteristika e saj unike është fakti se është ora e vetme e Patek Philippe me një numërues 60-minutësh, si dhe fakti se është kronografi i parë në botë në disa sekonda i bërë nga një orë dore.

Ajo u shit me 2.965 milionë dollarë në ankandin e Muzeut Patek Philippe.

 

18. Ora Dore e Përsëritur e Minutes 1927 – 2.99 milionë dollarë

Kjo orë e shtrenjtë është projektuar posaçërisht për Henry Graves, një bashkëpunëtor i ngushtë i Patek Philippe, dhe është gdhendur me mesazhin e tij personal, ‘Esse Quam Videri’ që mund të përkthehet në “Të jesh, jo të dukesh”.

Ajo përmban një formë unike me një shtresë të bukur ari të verdhë dhe mban stemën e familjes Graves. Ajo u shit për një total prej 2.99 milionë dollarë në një ankand nga Sotheby’s.

 

17. Ref 2499 i vitit 1951 – 3,56 milion dollarë

Seria e parë e këtij modeli përmbante ora dore prej ari rozë me peshë 18 karat. Disa nga karakteristikat e jashtëzakonshme të këtij modeli përfshijnë një numërues të fazës së hënës, një vulë nënshkrimi Patek Philippe dhe një kalendar të përhershëm.

Edhe pse një pjesë standarde e këtij modeli kushton jo më pak se 2.12 milionë dollarë në një ankand, dy anëtarë të këtij modeli arrijnë shumë më tepër. Në një ankand të vitit 2012, një Ref 2499 platini nga koleksioni i ikonës së muzikës Eric Clapton u shit me 3,566,757 dollarë, duke i bërë këto orët më të shtrenjta Patek Phillipe në serinë e vitit 1951, të shitura ndonjëherë që nga viti 2024 .

 

16. Koha Botërore Platinum 1939 – 4.03 milion dollarë

Përsa i përket dizajnit, ky model shquhet si një kryevepër absolute e Patek Philippe. Nga ky model u prodhua vetëm një orë, duke e bërë menjëherë një orë shumë të rrallë dhe një nga orët më të shtrenjta Patek Philippe në botë, në kohën e këtij shkrimi në 2024.

Modeli karakterizohet nga një mjeshtëri e mundimshme në dizajnin e tij, me qerthull faktin që në fytyrën e tij, 24 zona kohore dhe mbi 42 nga qytetet e rëndësishme të botës janë përfshirë me saktësi rigoroze.

Modeli u shit për 4.03 milionë dollarë në 2002 në Antiqorum.

15. PATEK PHILIPPE 1929 INOK ref. 130 – 4,9 milion dollarë

Patek Philippe është një orë ultra e rrallë e vitit 1929. Ishte kronografi i parë i orës së dorës i prodhuar në mënyrë serike nga oraret legjendare zvicerane. Për më tepër, pjesa më e madhe e ref. 130 orë të përdorura prej ari. Megjithatë, disa ishin bërë prej çeliku inox. Këto dy fakte janë ato që e bëjnë këtë orë një pjesë të historisë së prodhimit të orës.

Në maj 2015, në shtëpinë e ankandit Phillips në Gjenevë, një ref. 130 dolen ne shitje. Vlerësimi i para-shitjes sugjeroi një çmim prej rreth 1 milion dollarë deri në 2 milion dollarë. Megjithatë, ai shkoi për 4.9 milionë dollarë në vend.

 

14. PATEK PHILIPPE KALIBER I ARTË I VERDHË 89 – 5M $

Patek Philippe Yellow Gold Caliber 89 u krijua për të festuar 150 vjetorin e kompanisë. Ishte fryt i mbi nëntë viteve kërkime dhe zeje, duke kulmuar në atë që ishte, në atë kohë, ora më e shtrenjtë e xhepit e krijuar ndonjëherë.

Vetëm 4 Kalibër 89 janë prodhuar ndonjëherë. Ato vijnë në ari të bardhë, ari të verdhë, ari rozë dhe platin. Kjo pjesë e veçantë e arit të verdhë peshon 1.1 kilogramë dhe erdhi nga koleksioni i Yoshiho Matsuda, një biznesmen i shquar japonez dhe koleksionist i Ferrarit.

Antiquorum, një ankand orësh me bazë në Gjenevë, e shiti Caliber 89 në 2007 për një çmim më të madh se 5 milionë dollarë .

 

13. Ref 1943 1527 – 5.5 milion dollarë

Kjo është një nga orët e dorës më mbresëlënëse dhe të shtrenjta Patek Philippe për shkak jo vetëm të çmimit të lartë që mori në ankand, por edhe të veçorive dhe dizajnit të saj të lë pa frymë.

Ky Patek i cilësisë së mirë përmban një ekran të përpunuar të fazës së hënës, një kronografi dhe një kalendar ikonik të përhershëm. Karakteristika të tjera luksoze të këtij modeli përfshijnë një tregues të datës, bilancin e kompensimit bimetalik, shënime minutash, numra arabë ari dhe mbi 23 gurë të çmuar të veshur.

Ajo ka një shtresë ari të verdhë me peshë 18 karat, me numrin më të madh të argjendtë mat (37 milimetra) të prodhuar në atë kohë. Ora arriti një shumë rekord prej 5.5 milionë dollarësh në një ankand të Christie’s të vitit 2010.

Një tjetër hyrje e denjë në listën tonë të orëve më të shtrenjta Patek Phillipe të shitura ndonjëherë në mbarë botën

 

12. PATEK PHILIPPE SKY MOON TOURBILLON REF. 6002G, – 5,8 milion dollarë

Në vitin 2023, kjo Sky Moon Tourbillon nuk u bë vetëm ora më e vlefshme Patek Phillipe e shitur ndonjëherë në një ankand online, por ora më e shtrenjtë e shitur në çdo ankand online. Një koleksionist i paidentifikuar shpenzoi 5.8 milionë dollarë në ankandin virtual të Christie’s në Hong Kong për të siguruar këtë bukuri teknike mahnitëse.

Bukuroshja prej ari të bardhë 18 kt është bërë rreth vitit 2015. Megjithatë, vetë modeli vjen i zhytur në histori. Mekanizmi i turbillonit u shpik në 1801 nga orëpunuesi legjendar Abraham-Louis Breguet. Që atëherë, teknika është përmirësuar dhe ky turbillon Sky Moon shihet nga ekspertët si një filigran i lartë në fushën e horologjisë.

 

11. Patek Philippe 5208T — 6.23 milionë dollarë

Me një vlerë të konsiderueshme prej 6.23 milionë dollarësh, kjo orë luksoze Patek u shit në një ankand në 2017. Sigurisht, kjo është pikërisht ajo për të cilën ishte menduar ora, pasi ajo u krijua posaçërisht për ankandin e Monakos Only Watch (një ankand bamirësie që mbledh fonde për të studiuar Distrofinë Muskulare Duchenne).

Ky version titani i 5208 është një ngjyrë blu e thellë mahnitëse, e kompletuar me kristale safiri, indekse ari dhe një pllakë ari 18K.

Një tjetër hyrje e denjë në listën tonë 2024 të orëve më të shtrenjta Patek Philippe në botë, të shitura ndonjëherë në ankand.

PATEK PHILIPPE 5208T - 6,23 milion dollarë. Një nga orët më të shtrenjta Patek Philippe në botë të shitura ndonjëherë në 2024

 

10. Patek Philippe Nautilus 5711 Tiffany Blue – 6.5 milion dollarë

Në Dhjetor 2021, TIffany Blue Patek Philippe ishte biseda e botës së mbledhjes së orëve. Në këtë bashkëpunim mes dy centraleve luksoze u bënë 170 nga këto orë të pabesueshme, me një çmim me pakicë prej 52,000 dollarë. Megjithatë, kur ora e parë e serisë së kufizuar doli në ankand, ajo shpërtheu vlerësimet e kaluara dhe u shit për 6.5 milionë dollarë .

9. PATEK PHILIPPE REF. 5016A-010 TRUESH BLU – 7,26 milion dollarë

Në ankandin e bamirësisë 2015 Only Watch në Gjenevë, një Patek Phillippe e rrallë ref 5016A doli në shitje. Vlerësimet para ankandit ishin rreth 1 milion dollarë. Megjithatë, kjo orë fenomenale e kaloi atë numër, duke u shitur për më shumë se 7 milionë dollarë.

Ankandi dyvjeçar i Gjenevës, Only Watch, përmban orë të veçanta në llojin e tyre. Ky këllëf çeliku dhe numri i smaltit 5016A i përshtatet fatit për shkak të fytyrës së tij blu të stilit të lartë. Ndoshta aspekti më i dukshëm i kësaj ore është madhësia e saj kompakte 36 mm, e cila është një dëshmi e mjeshtërisë së cilësisë së këtyre orarbërësve legjendar zviceranë.

 

11. Modeli 2499 i vitit 1957 – 7,68 milionë dollarë

Ky është një model i rrallë me vetëm pesë pjesë që dihet se janë prodhuar. Modeli peshon 18 karat dhe është bërë nga një shtresë floriri rozë me vulën e firmës Patek Philippe të gdhendur në shtresën e saj.

Në një ngjarje ankandi të Christie’s 2007, një orë Model 2499 e vitit 1957 bëri histori si pjesa më e shtrenjtë e Patek Philippe që ishte shitur në botë, në atë kohë, për 7.68 milionë dollarë.

 

7. PATEK PHILIPPE REF. 2523 “RRUGA E MËndafshit” – 7,8 milionë dollarë

Dy hyrjet e ardhshme në listën tonë janë të dyja ref. 2523 sahat. Sidoqoftë, ndryshimi kryesor midis të dyve është numri i tyre i veshjes. Në rastin e kësaj ore të veçantë, me nofkën “Rruga e Mëndafshit”, numri përmban një hartë të lavdishme të smaltit të Euroazisë.

Në maj 2021, ky Ref. Koha Botërore me dy kurorë. 2523 doli në ankand në shtëpinë e ankandeve Phillips në Gjenevë. E prodhuar në vitin 1953, dhe një nga vetëm tre të prodhuara ndonjëherë, ora erdhi me një vlerësim para ankandit prej 4 milionë dollarësh. Megjithatë, në atë ditë, ora arriti pothuajse dyfishin e asaj shume kur u shit për 7.8 milionë dollarë. Gjëja e frikshme është, siç do ta shihni më poshtë, kjo nuk është as ora më e shtrenjtë Patek Philippe e atij modeli të veçantë.

 

6. PATEK PHILIPPE REF. 2523 “NORTH AMERICA DIAL” – 8,43 milion dollarë

Që nga fillimi i saj në 1839, vetëm rreth 1 milion orë Patek Philippe janë prodhuar ndonjëherë. Orët janë shumë të rralla, por disa modele, si ky ref. 2524 “North American Dial” është praktikisht e pamundur të gjendet. Në të vërtetë, vetëm tre prej këtyre orëve dihet se ekzistojnë sot.

E bërë në vitin 1955, kjo orë dore me dy kurora ari 18kt përmban një numërues smalti Cloisonné që përshkruan një hartë të Amerikës së Veriut. Ora doli nga një koleksion privat në vitin 2023 dhe doli në shitje në Christie’s Hong Kong. Vlerësimet para ankandit sugjeruan një çmim të gjerë midis 7 dhe 15 milion dollarë. Në fund, ajo shkoi për gati 8.5 milionë dollarë , duke theksuar shumat e jashtëzakonshme që këto kryevepra të rralla mund të marrin në tregun sekondar.

 

5. Patek Philippe Gobbi Milan ‘Heures Universelles’ 2523 — 8,97 milion dollarë

Nuk ka dyshim se Patek Philippe Gobbi Milan mban në të njëjtën mënyrë ekskluziviteti; u krijuan ndonjëherë vetëm shtatë orë Gobbi Milan ngjyrë rozë-ari dhe blu.

Për më tepër, edhe më pak ekzistojnë në ditët aktuale. Vetëm një ari rozë me qendra smalti blu dihet se i mbijetoi dekadave. Dhe, për ta bërë këtë orë edhe më të çmuar, kjo është e njëjta orë me nënshkrim të dyfishtë nga Patek Philippe dhe Gobbi. Këto cilësi të rralla nënkuptojnë se Patek Philippe Gobbi e bën atë lehtësisht në shitjet më të vlefshme të ankandit të orëve Patek Philippe të të gjitha kohërave.

PATEK PHILIPPE_ NJË ORË DORE TË JASHTËZAKONSHME, UNIKE DHE SHUMË E RËNDËSISHME 18K ROZI 18K ROZ TË DY KURORËS NË KOHËN BOTËRORE ME TREGUES 24 ORË DHE TRIMAL TË SMALT BLU ME DYFISHTE

 

4. PATEK PHILIPPE PRINCE MOHAMMED TEWFIK A. TOUSSOUN PINK GOLD 1518 ME KALENDAR FRANCEZ – 9,57 milion dollarë

Në Sotheby’s New York në 2021, një ref “rozë në rozë”. 1518 doli në ankand. Blerë nga princi egjiptian Mohammed Tewfik A. “TA Toussoun në vitin 1951, është i vetmi version i njohur i orës që ka ende certifikatën e saj origjinale. Në të vërtetë, vetëm rreth 300 prej modeleve janë bërë ndonjëherë, me rreth një të katërtën në këtë nuancë të stilit salmon.

Pavarësisht se është mbi 70 vjeç, ora është në gjendje të papërlyer. Në të vërtetë, shtëpia e ankandeve Sotheby në Nju Jork sugjeron se duhet të jetë veshur rrallë. Kur princi vdiq në vitin 2021 në moshën 95-vjeçare, ora doli në shitje dhe iu shit një koleksionisti të panjohur për 9.57 milionë dollarë, duke e bërë atë orën më të kushtueshme Patek Philippe në ankand atë vit.

 

3. Patek Philippe Stainless Steel 1518 – 11.14 milion dollarë

Megjithëse shumë më pak e shtrenjtë se Grandmaster Chime, Patek Philippe Stainless Steel mbetet si një nga orët më të shtrenjta Patek Philippe që ekzistojnë që nga viti 2024.

Ndoshta për shkak se mbart një rëndësi të tillë historike, ky model i vitit 1518 është kronografi i parë kalendarik i përhershëm në botë.

Dhe, për t’i bërë këto orë luksoze edhe më ekskluzive, nga të gjitha 281 modelet e prodhuara, ekzistojnë ende vetëm katër versione inox. Ndërsa çeliku inox 1518 mund të mos jetë Patek Philippe më i shtrenjtë në botë, është një nga orët më të dëshirueshme në botë.

Patek Philippe Ref_ 1518 Inox - një tjetër nga orët Patek Phillipe me çmimin më të lartë të shitur në ankand

 

2. Patek Philippe Henry Graves Supercomplication – 23,98 milion dollarë

Ora e dytë më e kushtueshme Patek Philippe e të gjitha kohërave është Patek Philippe Henry Graves Supercomplication. Ora konsiderohet si një nga orët më të ndërlikuara të xhepit të prodhuara ndonjëherë, falë 24 komplikimeve të saj marramendëse. Për më tepër, u deshën plot pesë vjet për t’u bërë.

Ari 18 karatësh dhe i ndërtuar nga mbi 900 pjesë individuale, ora është një dëshmi e mjeshtërisë mjeshtërore mbi të cilën Patek Phillippe bëri emër. Ora është e rrallë dhe me rëndësi të madhe historike në botën e horologjisë, me shumë njerëz që e konsiderojnë atë një vepër arti aq sa është një orë.

Ajo u ndërtua në vitin 1925 për një bankier të Wall Street të quajtur Henry Graves. Megjithatë, në vitin 2014, ajo doli në ankand në Sotheby’s Gjenevë dhe u ble nga Emiri i Katarit, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, për 23.98 milionë dollarë .

Ndërsa 24 milionë dollarë janë një çmim i jashtëzakonshëm, nuk mjaftojnë për ta bërë Henry Graves Patek Philippe më të shtrenjtë në botë. Ky titull shkon për…

 

1. Patek Philippe Grandmaster Chime 6300 – 31.19 milion dollarë

Pa dyshim, Grandmaster Chime është ora më e shtrenjtë e Patek Philippe në 2024. Grandmaster Chime fshiu rekordet e kaluara të orëve luksoze pasi është ora më e shtrenjtë në botë, e shitur ndonjëherë deri më sot (2024).

Grandmaster Chime mendohet të jetë ora më komplekse e bërë deri më sot, pasi ajo krenohet me 20 komplikime mahnitëse. Veçoritë e Grandmaster Chime përfshijnë një alarm dhe një gdhendje ekskluzive të titulluar “The Only One”. Nuk është çudi që ai merr çmimin më të lartë të Patek Philippe.

Në fakt, me një çmim mbresëlënës prej 31.19 milion, është e sigurt të thuhet se Grandmaster Chime është ora më e shtrenjtë në botë në vitin 2024.

Ora më e shtrenjtë në botë që nga viti 2024 – Patek Philippe Grandmaster Chime 6300A-010 'Only Watch'

 

Ndikimi i Luftës së Ukrainës

Ndërsa efektet e pandemisë COVID-19 u ulën në vitin 2021, ekonomia botërore filloi të rikuperohej.

Sidoqoftë, kjo fitore ishte jetëshkurtër në fillimin e luftës ruso-ukrainase në 2022. Të dy vendet së bashku përbëjnë rreth 2.2% e shpenzimeve globale .

Shumë ukrainas janë të fokusuar në mirëqenien e tyre dhe ata që jetojnë në Rusi po përballen me embargo nga vende të tjera. Për shkak të kësaj, ka pasur një rënie të konsiderueshme të konsumatorëve në atë zonë të botës.

Këto kushte kanë dëmtuar nivelet e prodhimit të industrisë së orëve luksoze dhe artikujve të tjerë luksi.

 

1. Prodhimi dhe Çmimi

 

Moda dhe produktet e luksit po përballen me një sfidë unike në vazhdën e krizës ruso-ukrainase. Çmimet për lëndët e para, transportin dhe energjinë janë rritur ndjeshëm, duke ushtruar presion mbi marzhet e fitimit. Më pak njerëz po blejnë orë luksoze, që do të thotë se industria po lufton.

Çmimi i mallrave luksoze gjithmonë rritet në kohë konflikti. Në këtë rast, luftimet midis Rusisë dhe Ukrainës kanë çuar në një rritje të çmimeve të orëve Patek Philippe për shkak të kërkesës më të ulët. Konflikti ka shkaktuar gjithashtu mungesa në shumë burime, duke përfshirë arin, argjendin dhe madje edhe diamante.

Një kalendar i përhershëm i Patek Philippe Ref. 1518 në ar rozë me një numërues rozë ishte ylli i ankandit të orëve të Gjenevës 2020, duke i shitur një ofertuesi telefonik për 3,333,926 dollarë. Kjo orë shumë e lakmuar është një nga shembujt më të mirë të mjeshtërisë së Patek Philippe dhe orët e Philippe janë gjithmonë oferta të shumëpritura në ankand, prandaj përfshirja e tyre në të gjithë listën tonë të orëve më të shtrenjta në botë të shitura ndonjëherë që nga viti 2024.

Ky shembull i veçantë ishte veçanërisht i dëshirueshëm për shkak të gjendjes së tij të shkëlqyer dhe numrit të tij unik rozë. Me një çmim kaq të lartë, kjo orë do të ishte një shtesë e dashur për çdo koleksion. Megjithatë, shumë njerëz po mbahen pas orëve luksoze si këto në vend që t’i nxjerrin sërish në ankand për shkak të mungesës së blerësve të interesuar.

Si rezultat, prodhuesit e orëve luksoze duhet të gjejnë një mënyrë për të ruajtur vlerën e tyre të lartë në çmime pa i larguar klientët. Në Kinë, Evropë dhe Shtetet e Bashkuara, shumë marka kanë zbatuar tashmë rritje çmimesh, ndonjëherë edhe të konsiderueshme.

Sfida është të gjesh ekuilibrin e duhur midis ruajtjes së përfitimit dhe mbajtjes së klientëve të lumtur. Me kriza ruso-ukrainase që nuk tregon shenja zbutjeje, kjo do të bëhet një shqetësim edhe më i madh për strategët e luksit në të ardhmen.

2. Efektet në kërkesë

 

Lufta Rusi-Ukrainë ka shkaktuar një rritje dramatike të kërkesës për orët Patek Philippe.

Ndërsa kompania ka qenë gjithmonë e famshme në mesin e entuziastëve të orëve, konflikti i ka bërë produktet e saj edhe më të dëshirueshme. Falë reputacionit të tyre për cilësi dhe mjeshtëri, orët Patek Philippe shihen si një simbol i luksit dhe suksesit.

Shumë njerëz janë të gatshëm të paguajnë një çmim premium për të zotëruar një nga këta aksesorë fenomenalë dhe me stil. Kompania e Patek Philippe i është përgjigjur kërkesës në rritje duke rritur prodhimin, por lufta Rusi-Ukrainë ka ndikuar ndjeshëm në industrinë e prodhimit të orëve, duke e bërë biznesin të vështirë. Patek Philippe është në ballë të këtij ndryshimi.

Trazirat ekonomike në Rusi ndihen nga qytetarët e saj, por jo të gjitha format e pasurisë janë njësoj të ndjeshme. Ndërsa rubla vazhdon të bjerë, tregjet kanë mbetur të mbyllura për pjesën më të madhe të këtij viti për shkak të mosmarrëveshjes së vazhdueshme me Ukrainën.

Shumë njerëz të pasur kthehen drejt investimit në sende luksoze si bizhuteri apo orë. Këto mallra do të ruajnë vlerën më mirë se llojet e tjera gjatë kohës kur inflacioni është i shfrenuar në të gjitha industritë.

Produktet e tjera, si çmimet e ushqimeve, ndryshojnë mjaftueshëm edhe pa ndonjë ngjarje të madhe që ndodh jashtë kufijve të vendit, gjë që shkakton më shumë pasiguri ekonomike.

 

3. Sekuestrimi i orëve luksoze

 

Qeveria ruse i është përgjigjur sanksioneve të vendeve të tjera duke sekuestruar orët luksoze nga vendet e huaja. Kjo po shkakton një fluks të papritur të kërkesës për orë të shtrenjta, gjë që mund të çojë jo vetëm në çmime më të larta, por edhe në norma inflacioni në të gjitha industritë e ndërlidhura.

Ndërsa Rusia përpiqet të grumbullojë pasuri për të financuar pushtimin e saj në Ukrainë, bota po i kundërvihet asaj. Shumë vende kanë bllokuar tregtinë me Rusinë, kështu që konfiskimi është e vetmja mënyrë që qeveria ruse mund të mbajë eksportet që vijnë nga vendet e tjera.

Shumë njerëz blejnë menjëherë me para në dorë në vend që të përdorin karta krediti ose kredi nga bankat. Për më tepër, kjo konfiskim mund të dëmtojë marrëdhëniet e Rusisë jashtë vendit, veçanërisht ato, kompanitë e të cilave humbën miliona për shkak të synimit vetëm të vendeve perëndimore.

Kjo do ta bëjë të vështirë, nëse jo të pamundur, që Rusia të bëjë biznes me vende të tjera në të ardhmen, që do të thotë se orët Patek Phillipe mund të humbasin një treg të rëndësishëm (oligarkët rusë janë të famshëm për dashurinë e tyre për të gjitha gjërat luksoze, duke përfshirë orët).

 

Historia e Patek Philippe

 

E themeluar fillimisht nga dizajnerët Antoni Patek dhe Francois Czapeck si Patek, Czapeck & Co. në 1839, Patek Philippe ka marrë një vlerësim të madh me modelet e tyre të bukura dhe të sofistikuara të orëve.

Teknologjitë e tyre inovative dhe mjeshtëria e shkëlqyer e aplikuar në prodhimin e secilës orë kanë qenë pika kryesore e tyre e shitjes duke u mundësuar atyre të ruajnë pozicionin e tyre si një nga prodhuesit më të mirë luksoz dhe më të shtrenjtë në botë që nga viti 2024 .

Edhe pse kompania fillimisht ishte e specializuar në dizajnimin e orëve të xhepit, momenti i saj i rëndësishëm historik erdhi me prezantimin e orës së parë të dorës në botë në 1868. Kjo ishte për të shënuar fillimin e fundit për orët e xhepit të cilat filluan të humbnin popullaritetin që atëherë, siç mund të dëshmojnë ekspertët tanë të orëve në New Bond Street Pawnbrokers .

Me qendër në Gjenevë, Patek Philippe aktualisht krenohet me aftësinë e tij për të përmbushur nevojat e shtrenjta dhe kozmetike të figurave të shumta, duke përfshirë personalitete, të famshëm dhe madje edhe të drejtat e autorit. Modelet e saj më të ndërlikuara dhe komplekse mbajnë gjithashtu rekordin e orëve më të shtrenjta që janë shitur ndonjëherë në mbarë botën që nga viti 2024.

Antoni Norbert de Patek ishte një ushtar i guximshëm dhe i shkathët që luftoi në rebelimin polak kundër pushtimit rus në 1830. Pas konfliktit, Patek u detyrua të largohej nga Polonia së bashku me shumë nga bashkatdhetarët e tij, dhe ai përfundimisht u vendos në Zvicër në 1833.

Në këtë kohë, Patek kishte filluar tashmë të kultivonte aftësitë e tij artistike dhe ai studioi nën një artist të njohur të peizazhit të quajtur Alexandre Calame. Duke përdorur aftësitë që fitoi gjatë kësaj kohe, të kombinuara me pasionin e tij në rritje për artin e bërjes së orës, Patek filloi të blinte pjesët e para të orës dhe më pas t’ua shiste orët e kompletuara blerësve polakë.

Ndërsa biznesi i tij pa një rritje të shpejtë, ai filloi të konsideronte mundësinë e krijimit të kompanisë së tij të prodhimit të orës. Në 1839, ai bëri pikërisht këtë, duke zgjedhur të bashkohej me mikun e tij të besuar Franciszek Czapek.

Kompania që ata krijuan në 1839 quhej ‘Patek dhe Czapek’. Në ditët e para, kompania nuk kishte punonjës, kështu që lëvizjet e orëve bliheshin nga kompani të ndryshme të palëve të treta që specializoheshin në prodhimin e lëvizjeve të papërpunuara, të njohura si ebauches. Më pas këto u dërguan për t’u futur në kuti nga një mbajtës kuti dhe pjesa tjetër e punës u krye nga dy ortakët në dyqanin e tyre.

Patek Philippe – ndryshim i madh

ora më e shtrenjtë e xhepit e shitur ndonjëherë në botë, Chime, nga Patek Phillipe
Në 1844, një takim do të ndryshonte drejtimin e biznesit të orarit të Patek.

Ai u takua me shpikësin e ri të mekanizmit të mbështjelljes pa çelës; një francez i quajtur Adrien Philippe. Patek vendosi të ndahej me partnerin e tij të mëparshëm Czapek për të hyrë në një partneritet me Philippe. Kjo ishte një manovër e rrezikshme, që mund të nënkuptonte humbjen e shumë klientëve dhe madje edhe falimentimin.

Megjithatë, në vitin 1845, partneriteti u konfirmua me Philippe si kryeshefi i orës dhe një partner i tretë në bord në formën e Vincent Gostkowski.

Një nga klauzolat e partneritetit ishte që Patek do të ishte përgjegjës për drejtimin dhe marketingun e firmës, Gostkowski do të merrej me kontabilitetin dhe korrespondencën dhe Philippe do të merrte përgjegjësinë për prodhimin e orës. Vetëm Patek do të kishte fuqinë për të marrë vendime ekzekutive, edhe pse fitimet e kompanisë ndaheshin në mënyrë të barabartë midis tre ortakëve.

Gjatë kësaj periudhe, kompania bleu lëvizje jo të plota nga kompani të shquara, duke përfshirë Vacheron & Constantin, Louis Audemars, Doloche, Breguet, Piguet et Fils, Dupan et Haim dhe disa të tjerë, duke zgjedhur ende të mos prodhojë lëvizjet e veta.

U shfaq një rivalitet i ashpër midis Patek dhe Czapek, të cilët formuan një kompani që do të konkurronte ndërsa partneriteti i ri midis Patek dhe Philippe filloi të përparojë. Në 1850, Philippe prezantoi lëvizjet e para të dallueshme të ebauches, kryesisht falë makinerive të reja që ai kishte investuar për kompaninë. Të parët ishin të stampuar me ‘PP’ në pllakën e numrit.

Në 1857, një nivel i ri prestigji erdhi në Patek & Co. kur Mbretëresha Victoria porositi një orë të re zonje që nuk kërkonte asnjë çelës për mbështjellje ose rregullim. Kjo orë do të ekspozohej për ta parë botën kur Mbretëresha Victoria dhe Princi Albert morën pjesë në Ekspozitën Universale në Londër. Kompania ndryshoi emrin e saj në Patek Philippe & Cie, dhe problemet e saj financiare u zbehën shpejt në kujtesë pasi tregjet e reja u hapën për produktet e tyre në Rodanet të Parisit, Pe’a në Madrid dhe Elimayer të Leipzig.

Në këtë pikë, kompania tashmë po prodhonte disa nga orët më të shtrenjta në botë të shitura ndonjëherë në atë kohë.

Hapja e terrenit të ri

një shembull tjetër i një prej orëve më të shtrenjta në botë që nga viti 2022 - 2023
Patek Philippe ishte një nga firmat e para të prodhimit të orës që vendosi marrëdhënie biznesi të begata me SHBA-në dhe shpesh ka prodhuar orët më të shtrenjta në botë, dhe në periudha të ndryshme gjatë historisë, ora e saj e veçantë e xhepit Patek Philippe vjen menjëherë në mendje.

Një marrëveshje ekskluzive u nënshkrua në Tiffany & Co. Nju Jork. Firma është e njohur edhe në Amerikën Latine, për shkak të marrëdhënieve të saj me shpërndarësit Gondolo dhe Labouriau të Rio de Janeiro.

Ndërsa ardhja e orëve të dorës u bë gjithnjë e më popullore, prodhuesit e orës filluan të shtyjnë kufijtë e integrimit të veçorive shtesë në orët e tyre. Patek Philippe prodhoi orën e parë të dorës me një kalendar të përhershëm në 1925. Për më tepër, kronografitë e parë të byzylykut erdhën përmes Patek Philippe, të ardhur me ose pa një mekanizëm të ndarë të sekondës.

Ata prodhuan gjithashtu orët e para të dorës me përsëritje minutash (nëse zotëroni një nga këto orë , ekipi ynë i ekspertëve të dyqanit peng të vlerësimit të orëve mund t’ju ndihmojë me një vlerësim).

Pas durimit të krizës ekonomike të vitit 1929, inovacioni i jashtëzakonshëm i Patek Philippe vazhdoi me arritje të tilla të jashtëzakonshme si ‘Calatrava’; një orë me datë të trefishtë, një kalendar të përhershëm (përfshirë hapjen), moshën dhe fazat e hënës dhe përsëritjen e minutave. Kjo ishte ora më e sofistikuar e epokës së saj dhe ‘Calatrava’ ishte emri i dizajnit të ri për kasën që shfaqej.


Gjurmë

orë shumë e shtrenjtë Patek Phillipe
Emri Calatrava e ka origjinën nga mesjeta kur kalaja e Calatravës mbrohej nga një urdhër fetar spanjoll kundër maleve. Nga fundi i shekullit të 19-të, Patek Philippe kishte adoptuar siglën e atyre kalorësve të guximshëm spanjollë si logon e saj të markës, e cila ende zbukuron orët Patek Philippe sot.

Kompania u ble në vitin 1932 nga vëllezërit Charles dhe Jean Stern. Që nga ajo ditë, ajo u bë një kompani familjare nën Presidentin Philippe Stern dhe Zëvendës Presidentin dhe djalin e tij Thierry Stern. Ora e famshme sportive Nautilus iu bashkua koleksionit Patek Philippe në 1976, dhe koleksioni i madh Gondolo iu bashkua listës në 1993.

Në vitin 1999 ne pamë ardhjen e orës elegante të grave Patek Twenty-4, një riimagjinim i orës Gondolo.

Sot, Patek Philippe vazhdon punën e saj të kërkimit dhe zhvillimit në inovacion në industrinë e prodhimit të orëve, duke prodhuar disa nga orët më të shtrenjta në botë, të shitura ndonjëherë që nga viti 2023 . Shumë njohës i konsiderojnë orët e Patek Philippe si orët më të mira të prodhuara ndonjëherë, duke përfshirë orët e tyre të xhepit Patek Philippe me famë botërore.

 

Për të përmbledhur shpejt 5 orët më të shtrenjta Patek Philippe në botë, mund të shikoni gjithashtu videon tonë të shkurtër më poshtë:

Në këtë epokë dixhitale ku koha mund të kontrollohet nga një sërë pajisjesh, është shumë inkurajuese të shohësh se inxhinieria e saktë dhe klasi i këtyre orëve luksoze ende u mundësojnë atyre të marrin shuma serioze parash.

Orët Patek Philippe si Henry Graves jo vetëm që ofrojnë një mënyrë të provuar dhe të testuar për të treguar kohën, por edhe një ndjenjë të veprës artistike që i bën ato disa nga koleksionet më të kërkuara dhe më të shtrenjta në botë.

New Bond Street Pawnbrokers është dyqani më i mirë i pengjeve për orët në Londër, duke ofruar norma interesi shumë konkurruese për kreditë kundrejt orëve të shkëlqyera. Nëse po kërkoni të vendosni peng Patek Philippe tuaj, na telefononi sot! Ne gjithashtu huazojmë orët luksoze si A Lange & Sohne, Breguet, Breitling, Bulgari, Cartier, Chopard, Harry Winston, Hublot, IWC, Jaeger LeCoultre, Omega, Panerai, Piaget, Richard Mille, Roger Dubuis, Tiffany, Ulysse Nardin, , Vacheron Constantin, Van Cleef & Arpels, Audemars Piguet, Graff, Patek Philippe dhe Rolex.

This post is also available in: English Français (French) Deutsch (German) Italiano (Italian) Português (Portuguese, Portugal) Español (Spanish) Български (Bulgarian) 简体中文 (Chinese (Simplified)) 繁體中文 (Chinese (Traditional)) hrvatski (Croatian) Čeština (Czech) Dansk (Danish) Nederlands (Dutch) हिन्दी (Hindi) Magyar (Hungarian) Latviešu (Latvian) polski (Polish) Português (Portuguese, Brazil) Română (Romanian) Русский (Russian) Slovenčina (Slovak) Slovenščina (Slovenian) Svenska (Swedish) Türkçe (Turkish) Українська (Ukrainian) Հայերեն (Armenian) Eesti (Estonian) Suomi (Finnish) Ελληνικά (Greek) Íslenska (Icelandic) Indonesia (Indonesian) 日本語 (Japanese) 한국어 (Korean) Lietuvių (Lithuanian) Norsk bokmål (Norwegian Bokmål) српски (Serbian) TamilBe the first to add a comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*Authorised and Regulated by the Financial Conduct Authority