fbpx

I hope you enjoy this blog post.

If you want us to appraise your luxury watch, painting, classic car or jewellery for a loan, click here.

Tregu i orëve të shkëlqyera në 2024 – A e kanë humbur shkëlqimin orët luksoze?


Pesë vitet e fundit në tregun e orëve luksoze kanë qenë një shëtitje me rulcoaster. Në fillim të vitit 2022, tregu arriti nivele rekord. Megjithatë, nga fundi i të njëjtit vit, ajo pësoi një rënie nga e cila ende nuk është rikuperuar.

Pra, çfarë pret e ardhmja për investitorët dhe koleksionistët e orëve të shkëlqyera? A është koha për të blerë dip apo zhytje nga tregu fare?

Këtu është rënia e çmimeve që shihet për këto marka të mëdha.

 

Tregu i orëve: Snapshot

 

Sipas analizave të tregut, tregu global i orëve luksoze vlen rreth 50 miliardë dollarë . Ajo ka një CAGR të shëndetshëm prej pothuajse 5%, duke çuar ekspertët të parashikojnë një madhësi tregu prej gati 75 miliardë dollarë deri në vitin 2032.

Tregu dytësor i orëve luksoze, ku blerësit dhe shitësit tregtojnë orë të rralla dhe të vjetra, aktualisht është rreth gjysma e madhësisë së tregut të rregullt. Megjithatë, ajo po rritet në shtat.

LuxeConsult, një firmë këshillimore zvicerane e specializuar në tregun e orëve, publikoi një raport të industrisë duke sugjeruar se tregu i zotëruar më parë po e mbyll hendekun shpejt. Ata parashikojnë se deri në vitin 2033, tregu sekondar do të jetë me vlerë pothuajse 80 miliardë dollarë.

 

LuxeConsult, një firmë këshillimore zvicerane e specializuar në tregun e orëve, publikoi një raport të industrisë duke sugjeruar se tregu i zotëruar më parë po e mbyll hendekun shpejt. Ata parashikojnë se deri në vitin 2033, tregu sekondar do të jetë me vlerë pothuajse 80 miliardë dollarë.

Burimi: LuxeConsult (2023)

I njëjti raport sugjeron se rritja do të ishte e ngadaltë gjatë gjithë vitit 2023 përpara se të hidhej në 10% gjatë vitit 2024. Por çfarë i shtyn këto parashikime? Le të hedhim një vështrim më tej.

 

Analiza e mirë e tregut të orëve për vitin 2024

 

Në fund të vitit të kaluar, Joseph Wilkens deklaroi në Business Insider se “Recesioni i madh i Rolex është këtu”. Duke cituar indeksin e tregut WatchCharts, ai vuri në dukje se tregu kishte rënë 37% që nga kulmi i tij në mars 2022 . Wilkens gjithashtu vuri në dukje një rënie të mprehtë prej 31% për orët Rolex gjatë së njëjtës periudhë.

 

Në fund të vitit të kaluar, Joseph Wilkens deklaroi në Business Insider se

 

Megjithatë, që kur u quajt “recesioni i Rolex”, tregu është stabilizuar.

që kur u quajt “recesioni i Rolex”, tregu është stabilizuar.

Duke shkuar në vitin 2024, tregu është në teh të thikës. Pyetja e madhe në buzët e investitorëve është, a e kemi gjetur fundin? Pra, le të shqyrtojmë se cilët faktorë do të ndikojnë në treg.

 

# Forcat shtytëse pas tregut të orëve luksoze në 2024

 

Le të shqyrtojmë disa faktorë që ndikojnë në tregun e orëve të shkëlqyera në 2024 dhe më tej.

 

1. Norma e interesit rritet

 

Ndoshta forca më e madhe pas rënies së tregut të orëve luksoze kanë qenë përpjekjet e bankave qendrore në të gjithë botën perëndimore për të ulur inflacionin. Ndërsa Banka e Anglisë dhe Fed prezantuan një sërë rritjesh të normave të interesit, analistët shqetësoheshin se qasjes së tyre i mungonte finesa.

Ndërsa këto manovra të politikës monetare ende nuk kanë dëmtuar realisht ekonominë e gjerë ose tregun e aksioneve, ato kanë pasur një efekt në orët luksoze të parapërdorura. Qasja në kredi është bërë më e vështirë dhe më e kushtueshme, gjë që ka goditur kërkesën për orë luksoze.

 

2. Kolapsi i kriptos

 

Kriptovalutat ishin një sektor tregu që u godit rëndë nga rritja e normave. Industria e famshme e paqëndrueshme ka pasur disa vite të vështira, me shumë nga dritat kryesore të saj që e gjejnë veten pas hekurave për shkak të korrupsionit të përhapur, manipulimit të tregut, tregtimit të brendshëm dhe më shumë.

Kolapsi i Terra Luna shkaktoi një efekt valëzim në të gjithë industrinë. Lojtarët kryesorë u rrëzuan mes një niveli ngjitjeje dhe kontabiliteti mashtrues që e bënë krizën financiare të vitit 2008 të dukej e arsyeshme.

Megjithatë, përpara këtyre ngjarjeve, kriptomonedha ishte rritur në mënyrë dramatike dhe disa mbajtës afatgjatë u bënë investitorë të rinj luksi.

Siç raportoi Chrono24 menjëherë pas kolapsit dramatik të monedhave të ndryshme dixhitale, tregu i orëve luksoze u përmbyt me orë të rralla dhe të shtrenjta pasi investitorët kërkuan të likuidonin asetet për të mbuluar humbjet e tyre.

Megjithatë, në gjashtë muajt e fundit, kripto-ja është rimëkëmbur. Në kohën e shkrimit, tregu është afër kulmit të tij rekord të nëntorit 2021 prej 64,000 dollarë. Investitorët që kanë kaluar “dimrin e kriptove” të viteve të fundit mund të mendojnë se kanë diçka për të festuar. Kthimi i pasurive të kriptove mund të bëjë që ana e ofertës së orëve të para luksoze të bëhet pak më e lehtë.

 

3. Furnizimi

 

Një tjetër gjë për të cilën duhet të flasim është furnizimi. Gjatë COVID-19, furnizimi i orëve të reja u tkurr. Urdhrat për të qëndruar në shtëpi panë prodhimin e fabrikës të kufizuar, ndërsa problemet e zinxhirit të furnizimit dëmtuan rrjedhën e lëndëve të para. Ndërsa oreksi i investitorëve për mallra luksoze u rrit për shkak të pagesave stimuluese dhe kursimeve nga kufizimet e udhëtimit, orët luksoze u bënë një klasë aktivesh e qëndrueshme.

Ngadalësimet e prodhimit janë ndjerë në treg. Nga ana tjetër, ato kanë bërë që listat e pritjes të zgjasin, me blerësit e mundshëm që u kërkohet të kalojnë nëpër më shumë rrathë për të siguruar një pjesë të lakmuar nga tregtari i tyre i autorizuar lokal (AD).

Pra, ndërsa tregjet e përgjithshme – si primar ashtu edhe sekondar – janë goditur nga një rënie vitet e fundit, pjesët luksoze në pronësi të mëparshme vazhdojnë të shkojnë për shumë më tepër se çmimi i shitjes me pakicë. Ky fakt mund të na tregojë shumë për kërkesën solide që ekziston për orët luksoze pavarësisht titujve të zymtë për vitin 2023.

 

4. Zgjerimi i tregut nga lojtarët e mëdhenj

 

Një tjetër shenjë e ndjenjës së përgjithshme në tregun sekondar është krijimi i Grupit të vitit 1916 . WatchBox, një shitës me pakicë në SHBA i mbështetur nga Micheal Jordan dhe Bill Ackerman, njoftoi shitjet prej rreth 400 milionë dollarë në vitin 2022. Në fund të vitit të kaluar, ata blenë Govberg, Hyde Park Jewelers dhe Radcliffe Jewelers dhe njoftuan se do të bëheshin pjesë e programit të orëve të certifikuara paraprake të Rolex.

Është e qartë se Grupi i vitit 1916 sheh vlerë të madhe në hapësirën e zotëruar paraprakisht për t’u angazhuar për këtë marrëveshje gjatë një kohe pasigurie në tregun sekondar dhe ekonominë më të gjerë.

Nuk është i vetmi njoftim i madh nga një shitës me pakicë dytësore. Në korrik të vitit të kaluar, Chrono 24, i cili është një treg për orët luksoze, njoftoi se ikona e futbollit Cristiano Ronaldo kishte investuar në biznesin e tyre.

Ylli portugez është një nga sportistët më të paguar dhe më të njohur në botë. Ndërsa shuma e saktë që ai vendosi në Chrono24 nuk dihet, mendohet se është një shumë e konsiderueshme që përfaqëson interesin e tij për orët luksoze, nga të cilat thuhet se ai ka një koleksion me vlerë mbi 10 milionë dollarë.

Të dyja këto investime tregojnë për besim afatgjatë për të ardhmen e industrisë.

 

5. Zhvendosja e demografisë së blerësit

 

Ndërsa Deloitte mund të mos jetë aq bullgar sa LuxeConsult për të ardhmen e tregut dytësor të orëve luksoze, ato nuk janë shumë larg. Në një raport të gjerë, firma e shërbimeve profesionale sugjeron që ata shohin që tregu të rritet me rreth 75% deri në vitin 2030, i nxitur nga një ndryshim si në sjelljen e blerësve ashtu edhe në demografinë.

Këto ndryshime demografike janë një nga shenjat më të sigurta të një të ardhmeje rozë për tregun sekondar. Megjithatë, ka pak për të shpaketuar këtu.

Së pari, duhet të pranojmë se ka një apel më të gjerë tregu drejt qëndrueshmërisë nga brezat e rinj. Temat si ekonomia rrethore dhe prodhimi etik janë tema të mëdha për Millennials dhe Generation Z, gjë që ka ngurtësuar tregun për mallrat e para-pronë të çdo lloji.

Tani, një pjesë e madhe e bumit të mallrave të parapëlqyera zbret tek përballueshmëria. Megjithatë, kjo dinamikë nuk është e pranishme në mënyrë të qartë në tregun e orëve luksoze. Po, pikat e çmimeve që koleksionistët ishin përgatitur të takonin gjatë ditëve të vështira të 2022 mund të kenë rënë, por ne ende po flasim për një aset që ka pasur një kthim të madh pesë-vjeçar prej mbi 40%.

Kur bëhet fjalë për orët luksoze, këto gjenerata udhëhiqen nga diçka pak më ndryshe. Në botën e tyre gjithnjë e më dixhitale dhe vlerat modifikuese që sjellin, brezat e rinj tërhiqen nga origjinaliteti, historia dhe qëndrueshmëria e orëve luksoze.

Kur bëhet fjalë për orët luksoze, këto gjenerata udhëhiqen nga diçka pak më ndryshe. Në botën e tyre gjithnjë e më dixhitale dhe vlerat modifikuese që sjellin, brezat e rinj tërhiqen nga origjinaliteti, historia dhe qëndrueshmëria e orëve luksoze.

Burimi: Deloitte Research

 

Sipas të dhënave të mësipërme të Deloitte, Millennials dhe Gen Z kanë shumë më shumë gjasa të blejnë një orë para-pronë sesa gjeneratat e mëparshme. Në fakt, Millennials kanë katër herë më shumë gjasa për të blerë një orë në tregun sekondar sesa brezi Baby Boomer.

Natyrisht, duhet të kemi parasysh se ndonëse gatishmëria për t’u angazhuar me tregun e zotëruar paraprakisht është një shenjë pozitive për investitorët e orëve, jo të gjitha produktet e disponueshme në tregun sekondar janë në pronësi paraprake. Shumë pjesë në tregun sekondar janë ora të reja që kthehen pas blerjes nga një tregtar i autorizuar. Shumë të tjera mbahen në kutinë e tyre origjinale, të pa veshur, në mënyrë që çmimet të rriten në mënyrë të qëndrueshme.

Së fundi, të dhënat nga Phillips Auctioneers mbështesin këtë tezë. Midis 2019 dhe 2023, vozitjet e regjistruara në ankandet e orëve u rritën me 70 përqind. Për më tepër, mosha mesatare e blerësve ka rënë në atë periudhë nga 57 në 50 vjeç. Tregu po ndryshon.

 

6. Klasikë të rinj

 

Një tjetër trend i orëve luksoze që është vërejtur gjatë viteve të fundit dhe që pritet të ketë një ndikim të madh është zgjerimi i përgjithshëm i tregut. Për vite me radhë, orët sportive nga markat e mëdha si Rolex u panë si të gjithë dhe në fund të tregut. Megjithatë, ndërsa njerëz dhe komunitete të ndryshme po hyjnë në tregun e orëve luksoze, ai diversitet po reflektohet në shije.

Ndërkohë që interpretuesit historikë si Patek Philippe ose Rolex i kufizuar do të kenë gjithmonë vlerën e tyre, orët më të vogla, pjesët e frymëzuara nga Art Deco dhe madje disa marka jozvicerane po fitojnë një terren në treg. Rrallësia, prejardhja dhe orët me një histori dhe një histori të mrekullueshme do të jenë të mëdha deri në vitin 2024.

 

7. Tregu primar i heshtur

 

Themeluesi Loupe This, Eric Ku, foli me Robb Report dhe sugjeroi që viti 2024 do të ishte “një vit i heshtur për publikimet e reja”. Ai përmendi situatën aktuale ekonomike dhe paralajmëroi që të mos shihet ndonjë gjë tepër revolucionare. Ku sugjeron që publikimet e reja do të përfshijnë modifikime të lehta në klasikët, duke përfshirë numrat dhe kutitë e reja ose disa materiale interesante.

Nëse Ku është i saktë në teorinë e tij se prodhuesit e orëve premium do të përdorin 2024 për të marrë frymën e tyre kolektive, kjo mund të krijojë një mundësi për orët e rralla, inovative ose të dizajnuara në mënyrë të pazakontë në tregun sekondar. Nëse tregu i ri i orëve nuk ofron një rrjedhë të qëndrueshme të pjesëve të shquara, koleksionistët do të duhet të gërmojnë në të kaluarën për të shuar etjen e tyre për orë të jashtëzakonshme.

 

8. Ruajtja e vlerës pavarësisht nga inventarizimi më i ngadaltë

 

Gjatë vitit 2021, në industrinë e orëve u përhap një treg me rrota. Interesi në rritje për orët luksoze gjatë një kohe kur oferta ishte e ngushtë dhe inventari ishte i dobët çoi në çmime astronomike. Ky treg ka mbaruar, me përjashtim të rasteve kur konsumatorët marrin një orë në një listë pritjeje dhe ia kthejnë një konsumatori tjetër.

Megjithatë, një raport i Morgan Stanley dhe WatchChart tregon se ndërsa orët Rolex, Audemars Piguet dhe Patek Philippe ranë në çmim gjatë vitit, shpesh në mënyrë dramatike, efekti nuk u pa në të gjithë bordin.

Këtu është rënia e çmimeve që shihet për këto marka të mëdha.

Këtu është rënia e çmimeve që shihet për këto marka të mëdha.

Megjithatë, ajo që është interesante të theksohet nga raporti është se shumica e orëve të këtyre markave ende shiten për çmime mbi pakicë. Nëse i kushtoni vëmendje modeleve, Rolex (68%), Audemars Piguet (66%) dhe Patek Philippe (48%) janë ende duke komanduar një fitim.

 

Më intriguese, ruajtja e vlerës është ende një tipar i tregut pavarësisht rënies së çmimeve.

 

Këtu është rënia e çmimeve që shihet për këto marka të mëdha.

Mos harroni, kjo elasticitet po ndodh në atë që është padyshim një treg ariu. Pavarësisht niveleve të larta të inventarit, investitorët që kanë ngecur me copa nuk po dëshpërohen dhe nuk po shesin me çmime dhuruese.

Ndërsa tregu më i gjerë ka rënë, ai është ende në rritje nga nivelet e vitit 2021. Megjithatë, kur bëhet fjalë për shitjen e një ore, duhet të jeni ende të durueshëm. Por duke gjykuar nga këto të dhëna, njerëzit e dinë se çfarë kanë dhe e kuptojnë vlerën e saj. Tregu mund të përfaqësojë një mundësi të mirë për investitorët e rinj që të hyjnë me një çmim të volitshëm.

 

9. Kinë

Këtu është rënia e çmimeve që shihet për këto marka të mëdha.

Burimi: Federata e Industrisë së Orëve Zvicerane (FH)

 

Statistikat e Federatës së Industrisë Zviceriane të Orëve për Janar 2024 bëjnë një lexim interesant. Ndërsa SHBA është tregu më i madh individual për eksportet zvicerane të orëve, kur Kina dhe Hong Kongu kombinohen, ato përbëjnë një pjesë më të madhe të importeve.

Duke marrë parasysh madhësinë e madhe të tregut, investitorët do të mbajnë një sy në rimëkëmbjen ekonomike të Dragoit të Kuq gjatë gjithë vitit 2024.

Ndërsa importet zvicerane të orëve të Kinës u rritën me 5% këtë janar, është e vështirë të argumentohet se vendi është rikuperuar nga trazirat e tij ekonomike. Një arsye e madhe për rritjen e ngadaltë në Kinë është politika “zero-COVID” e Pekinit që e mbajti vendin në tre vjet izolime. Gjatë vitit 2023 – një vit që FMN tha se ekonomia kineze do të rritej me 5% – tregu i pronave u shemb, papunësia u rrit dhe kërkesa e brendshme për mallra ra.

Një artikull i shkëlqyer nga ekonomisti Adrian Blundell-Wignall në Financial Review jep një argument bindës se ne duhet të zbusim shpresat tona për një rikthim kinez. Nëse ai ka të drejtë, tregu global i orëve, si primar ashtu edhe dytësor, do të humbasë një komponent kyç të kërkesës.

Pavarësisht lajmeve pesimiste rreth rritjes në Kinë, tregjet e tjera aziatike po rikthehen. Singapori i dashur i APAC është rritur me +1 dhe një klasë e mesme në rritje në Indi po nxit interesin për orët, me markat si Omega dhe Breitling që shohin një rritje prej 20% deri në 30% në fuqinë e Azisë Jugore.

Me pak fjalë, ndërsa Kina është një treg jashtëzakonisht i rëndësishëm, ajo nuk do të ketë nevojë të bëjë të gjitha ngarkesat e rënda në 2024 dhe më tej.

 

Një recesion i madh i tregut të orëve apo thjesht një korrigjim normal?

 

Shumë njerëz do të shikojnë të dhënat e tregut dhe do të dëshpërohen nga humbja e vlerës gjatë pesë viteve të fundit. Megjithatë, zvogëlojeni dhe shihni një pamje të ndryshme të tregut të orëve luksoze para dhe pas COVID-19.

Kjo dinamikë demonstrohet lehtësisht duke parë çmimin mesatar pesëvjeçar të Rolex 50 nga të dhënat e Kontrollit të Dorës.

Shumë njerëz do të shikojnë të dhënat e tregut dhe do të dëshpërohen nga humbja e vlerës gjatë pesë viteve të fundit. Megjithatë, zvogëlojeni dhe shihni një pamje të ndryshme të tregut të orëve luksoze para dhe pas COVID-19. Kjo dinamikë demonstrohet lehtësisht duke parë çmimin mesatar pesëvjeçar të Rolex 50 nga të dhënat e Kontrollit të Dorës.

 

Siç e kemi theksuar në një seksion të mëparshëm, mes gjysma dhe dy të tretat e modeleve nga Patek Philippe, Rolex dhe Audemars Piguet janë të qëndrueshme, gjë që është veçanërisht e vërtetë për orët më të vjetra vintage nga këto marka legjendare.

COVID ishte një stuhi e përsosur. Prodhimi i orëve ra, njerëzit kishin të ardhura të lira sepse nuk mund të shkonin me pushime ose në restorante dhe një pjesë e madhe e publikut u zgjua me orët si një klasë investimi. Ndërsa masat e bllokimit dhe problemet e zinxhirit të furnizimit goditën prodhimin, këto orë të rralla u bënë edhe më të rralla.

Gjëja kryesore këtu është se tregu po kalon nga një “recesion” në një periudhë të rritjes së ulët ose stagnimit. Ndërsa nivelet më të larta të fillimit të 2022 mund të mos jenë në tavolinë në të gjithë bordin, ka shumë arsye për të mbajtur këto asete të mrekullueshme.

 

Pse duhet të vendosni peng dhe jo

shisni orën tuaj në 2024

David Sonnenthal - Drejtor i New Bond Street Pawnbrokers, një agjent elitar pengjesh në Londër që ka dyqanin e tyre kryesor pengjesh në Londër në Bond Street

David Sonnenthal – Drejtor i New Bond Street Pawnbrokers

 

Zotërimi i një Patek Phillipe vintage ose i një botimi të kufizuar Rolex Daytona ka shumë përfitime. Ata janë elegant, të përjetshëm dhe një simbol i fuqishëm i statusit. Megjithatë, orët luksoze janë gjithashtu më shumë se një orë. Ato janë një pasuri financiare dhe, në shumë raste, vepra arti legjitime si në nivel mekanik ashtu edhe në atë estetik. Megjithatë, më shumë se kaq, një orë luksoze është një pjesë e historisë.

Një arsye e madhe pse orët vintage mbajnë ose rriten në vlerë është sepse ato tregojnë një histori. Historia ka të bëjë me mjeshtërinë, pronarët e mëparshëm të orës dhe historinë e horologjisë. Ndërsa gjërat ndryshojnë dhe evoluojnë rreth nesh, orët e shkëlqyera mbeten të njëjta. Shumë pjesë janë transmetuar nëpër breza dhe shërbejnë si një kujtesë e së kaluarës po aq sa një teknologji që na ndihmon të tregojmë kohën.

Në dritën e kësaj, ndonjëherë mund të duket pak e kotë të shqetësohesh se si kushtet makroekonomike ndikojnë në çmimin e një ore. Shumë nga këto pjesë kanë ekzistuar më gjatë se ne të gjithë. Ata kanë kaluar nëpër luftëra, recesione dhe ngjarje sociale sizmike, duke i tejkaluar të gjitha dhe duke ruajtur ose rritur çmimin.

Të gjithë ne përjetojmë momente në jetën tonë kur kemi nevojë për një injeksion parash. Nëse zotëroni një orë luksoze, likuidimi i saj mund t’ju ndihmojë të lironi pak kapital. Megjithatë, kur shikojmë klimën aktuale financiare dhe tregun e orëve luksoze në veçanti, shitja mund të mos jetë situata optimale.

 

Ja pse vënia në peng e orës suaj tejkalon shitjen e saj në 2024.

 

1. Tregu i ndrydhur i orëve luksoze të vitit 2024

 

Siç e kemi treguar më lart, tregu dytësor i orëve është në një vend shumë të veçantë. Çmimet kanë rënë ndjeshëm që nga kulmi i vitit 2022, por tregu është stabilizuar disi që atëherë.

Sipas mendimit të shumë ekspertëve, ne mund të kemi gjetur fundin e tregut. Pyetja e madhe për njerëzit që mbajnë një orë të mirë është nëse kjo është koha optimale për të shitur.

Tani, ka disa mënyra se si mund ta shohim këtë. Nëse jeni nën presion për të likuiduar një aktiv, nuk mund të zgjidhni në cilin treg do të shisni. Në fund të fundit, koha është gjithçka.

Megjithatë, tani që tregu është stabilizuar, 2024 mund të jetë një vit i mirë. Kushdo që mban një orë luksoze që shitet në këtë treg mund të shikojë vendimin e tyre pas disa vitesh me keqardhje të madhe. Sigurisht, kjo keqardhje nuk do të kufizohet vetëm në perspektivën e fitimeve të humbura. Mund të jetë gjithashtu trishtim për shitjen e një aktivi që nuk zëvendësohet lehtë në një nivel emocional.

Vendosja në peng e orës suaj luksoze ofron një alternativë të besueshme. Historia na tregon se orët luksoze do të mbajnë ose do të rriten në vlerë. Vendosja në peng e orës suaj do të thotë që ju ende mund të kaloni valën e vlerës vlerësuese dhe të merrni fitime maksimale nëse përfundimisht vendosni të shisni.

 

2. Mbani pasurinë tuaj

 

Vendosja në peng e orës suaj do të thotë që ju mund të ruani pasurinë tuaj. Ky avantazh është veçanërisht i rëndësishëm nëse ora juaj ka vlerë të madhe sentimentale. Shitja e një ore që ishte dhuratë nga një partner, një trashëgimi ose diçka që keni blerë për të festuar një moment historik nuk është e lehtë.

Shfrytëzimi i një kredie kundrejt një sendi të vlefshëm nuk ka nevojë të përfshijë humbjen e pronësisë. Gjithashtu ju mban në lojë kur pasuria juaj vlerësohet, duke ju lejuar të mendoni për të ardhmen.

 

3. Procesi i qetë

 

Shitja e një ore luksoze në tregun aktual është një proces i gjatë. Mund ta nxirrni në shitje orën tuaj, por gjetja e një blerësi me një çmim të mirë mund të zgjasë javë, muaj ose edhe më shumë në një treg me likuiditet të reduktuar.

Sigurisht, nëse jeni duke shitur një orë luksoze, ka shumë rrugë që mund të merrni parasysh. Për shembull, ka shumë tregtarë që operojnë me ngarkesë. Çështja këtu është se ju hani në çmimin tuaj të shitjes në një kohë kur tregu është tashmë paksa i ftohtë.

Këto çështje dhe të tjera janë pjesë e arsyes që shumë njerëz preferojnë të përdorin një agjent pengjeje kur duan të përdorin orën e tyre luksoze për para.

Procesi është diskret dhe pa dhimbje, dhe nëse përdorni një dyqan të nivelit të lartë si New Bond Street Pawnbrokers, do të merrni një vendim të shpejtë dhe transferim fondesh. Më pas, kur financat tuaja të përmirësohen, mund të vini dhe të merrni orën tuaj, e cila mund të jetë vlerësuar në vlerë deri në momentin që mbledhni.

 

Mendimet e fundit

Orët luksoze janë një pasuri e qëndrueshme, edhe në kushtet sfiduese të tregut. Ndërsa titujt mund të sugjerojnë një treg në rënie, ajo që po ndodh në të vërtetë është një korrigjim nga lartësitë e shkumëzuara të vitit 2022.

Interesi, joshja dhe historia janë ende atje, dhe modelet që përmbledhin ato cilësi nuk po shkojnë askund. Shitja mund të jetë një gabim, veçanërisht kur në vend të kësaj mund të merrni një hua kundrejt orës tuaj nëse është e nevojshme dhe të rrini duarkryq ndërsa vlerësohet.

 

Peng apo shitur?

Disa nga pyetjet e mëdha që vendosim nën mikroskop përfshijnë:

  • A do ta fryjë tregun kriptodemi i fundit?
  • A është i lidhur fati i tregut të orëve luksoze me rimëkëmbjen ekonomike të Kinës?
  • A do të çojë ulja e parashikuar e normave të interesit për vitin 2024 në një rritje të çmimeve të orëve luksoze?

This post is also available in: English Français (French) Deutsch (German) Italiano (Italian) Português (Portuguese, Portugal) Español (Spanish) Български (Bulgarian) 简体中文 (Chinese (Simplified)) 繁體中文 (Chinese (Traditional)) hrvatski (Croatian) Čeština (Czech) Dansk (Danish) Nederlands (Dutch) हिन्दी (Hindi) Magyar (Hungarian) Latviešu (Latvian) polski (Polish) Português (Portuguese, Brazil) Română (Romanian) Русский (Russian) Slovenčina (Slovak) Slovenščina (Slovenian) Svenska (Swedish) Türkçe (Turkish) Українська (Ukrainian) Հայերեն (Armenian) Eesti (Estonian) Suomi (Finnish) Ελληνικά (Greek) Íslenska (Icelandic) Indonesia (Indonesian) 日本語 (Japanese) 한국어 (Korean) Lietuvių (Lithuanian) Norsk bokmål (Norwegian Bokmål) српски (Serbian) TamilBe the first to add a comment!Authorised and Regulated by the Financial Conduct Authority