fbpx

I hope you enjoy this blog post.

If you want us to appraise your luxury watch, painting, classic car or jewellery for a loan, click here.

Bentley: historia pas një ikone


Historia e Bentley fillon me Depresionin e Madh që erdhi pas rrëzimit të Wall Street. Kjo ardhje goditi rëndë prodhuesit e makinave luksoze, duke detyruar Rolls Royce të zhvendoste fokusin e saj në projektimin e një makine të re më të vogël. Qëllimi ishte të zhvillohej kjo makinë më e vogël pa humbur asnjë nga luksi dhe përsosja për të cilën njihet marka e tyre, duke u fokusuar në pritjen e shkëlqyer të modelit 20.25.

Me këtë në mendje, një makinë e re u konceptua dhe iu nënshtrua procesit të projektimit me emrin e koduar ‘Peregrine’. Kjo makinë do të kishte një motor krejt të ri me një kapacitet prej rreth 2.5 litrash dhe do të ishte në gjendje të transportonte deri në katër pasagjerë në total. Makina performoi dhe trajtoi shumë mirë kur iu nënshtrua testimit në vitin 1932, por ndjenja e përgjithshme ishte se prodhimi i kësaj makine nuk mund të jepte një çmim tregu që do të apelonte për tregun e synuar. Të paktën, jo pa bërë disa lëshime për sa i përket cilësisë.

Duke kapur një mundësi

Bentley

Gjatë kësaj periudhe, Rolls Royce fitoi kompaninë Bentley Motors në rënie në nëntor të vitit 1931. Bentley-t iu dha një goditje gjymtuese nga kolapsi i tregut të makinave luksoze . As shasia e tyre me tetë litra dhe as alternativa e saj me katër litra nuk po ia dolën mbanë të rikthenin fatin e tyre të mëparshëm. Emri Bentley kishte krijuar një prestigj përmes publicitetit të sjellë nga programi i saj i garave, por kjo në fakt kishte qenë shumë e dëmshme financiarisht për kompaninë.

Lëvizja e Rolls Royce për të blerë Bentley ishte në fakt një veprim parandalues për të shmangur interesin nga rivalët Napier. Shërbimet e WO Bentley u siguruan gjithashtu dhe në 1931 u krijua kompania e re Bentley Motors Ltd.

Është e paqartë nëse Rolls Royce thjesht po përpiqej të shmangte Napier duke blerë Bentley-n, apo nëse planifikonte gjithmonë të prodhonte një makinë të re me emrin Bentley. Në çdo rast, nuk kaloi shumë dhe Rolls Royce e kuptoi se kishte një mundësi shumë të mirë për t’u humbur. Pasoi një debat se si Peregrine mund të modifikohej në një makinë të denjë për sportin e emrit Bentley.

U konsiderua mbingarkimi i motorit të vjetër Peregrine, por kjo përfundimisht u zbrit për shkak të frikës së besueshmërisë. Ndërkohë, kishte pasur zhvillimi i një derivati të ri të motorit 20/25, i quajtur J1. Ai përmbante një kokë cilindri me rrjedhje tërthore, të kompletuar me gjashtë porte hyrëse, dy karburatorë SU dhe një bosht me gunga të modifikuar.

Në tetor 1932, u ra dakord që bashkimi i motorit J1 me kutinë e shpejtësisë 20/25 mund të lejonte që ai të vendosej në shasinë Peregrine. Baza e rrotave të shasisë duhej të rritej për të akomoduar këtë motor dhe kuti ingranazhi më të madh.

Një agim i ri

Bentley

Bentley i parë 3 1/2L doli në shtypi në fund të shtatorit 1933. Ky ishte kulmi i 12 muajve të punës intensive të zhvillimit dhe testimit, gjatë së cilës një sërë përmirësimesh iu shtuan konceptit origjinal. Shtypi i automobilizmit e priti me shumë entuziazëm dhe u shfaq në Motor Show 1933 në Olimpia. Përmasat elegante të makinës do të bëheshin shenjë dalluese e Derby Bentley dhe një sërë stilesh trupore mahnitëse u shfaqën gjatë gjithë periudhës së prodhimit të saj.

Kombinimi përfundimtar i performancës me përsosjen do të bëhej një tjetër pikë e madhe e shitjes pasi Bentley fitoi titullin “Sporti i heshtur” në 1934. Përfshirja në gara ishte një tjetër largim i madh nga politika e kompanisë Rolls Royce, pasi ata mbështetën hyrjen e Eddie Hall në 1934 në Ulster TT.

Kjo sipërmarrje mundësoi testimin në kushte ekstreme, pasi u konsideruan modifikime më inovative. Derby Bentley vazhdoi të jepte një performancë të respektueshme në Ulster TT dhe gjithashtu në Le Mans në 1950.

Kapaciteti i motorit do të rritej me kalimin e kohës, gjë që do të ndryshonte modelet standarde pasi ato u përqafuan. Përfundimisht, u desh të bëheshin ndryshime të gjera pasi kërkesa të reja për drejtimin e automjeteve u ngritën nga ardhja e gjërave si autobahn. Për të përmbushur këto kërkesa të reja, sistemi i vajosjes së boshtit të gungës dhe materialet e reja mbajtëse duhej të shiheshin jashtëzakonisht nga afër dhe ndodhi një ndryshim i madh.

Emri Bentley që atëherë është rritur në ballë të industrisë së makinave luksoze dhe është një markë e shkëlqyer për t’u huazuar . Është sinonim i elegancës dhe inovacionit, dhe vetë emri i shton peshë të konsiderueshme veçorive tashmë të shkëlqyera të dizajnit me të cilat krenohet çdo klasë e Bentley.

Nëse po kërkoni t’i shisni automjetin tuaj Bentley një ndërmjetësi që do të vlerësojë vlerën e tij të vërtetë, atëherë mos kërkoni më larg se NBSP. Ne e kuptojmë statusin ikonik të makinave dhe ne gjithmonë do të ofrojmë një ofertë të drejtë dhe të drejtë për t’u siguruar që po përfitoni vlerën më të mirë nga automjeti juaj.

Ne ofrojmë kredi për makinat klasike të mëposhtme: Aston Martin , Bugatti , Ferrari , Jaguar , Mercedes dhe Porsche

 

 

This post is also available in: English Français (French) Deutsch (German) Italiano (Italian) Português (Portuguese, Portugal) Español (Spanish) Български (Bulgarian) 简体中文 (Chinese (Simplified)) 繁體中文 (Chinese (Traditional)) hrvatski (Croatian) Čeština (Czech) Dansk (Danish) Nederlands (Dutch) हिन्दी (Hindi) Magyar (Hungarian) Latviešu (Latvian) polski (Polish) Português (Portuguese, Brazil) Română (Romanian) Русский (Russian) Slovenčina (Slovak) Slovenščina (Slovenian) Svenska (Swedish) Türkçe (Turkish) Українська (Ukrainian) Հայերեն (Armenian) Eesti (Estonian) Suomi (Finnish) Ελληνικά (Greek) Íslenska (Icelandic) Indonesia (Indonesian) 日本語 (Japanese) 한국어 (Korean) Lietuvių (Lithuanian) Norsk bokmål (Norwegian Bokmål) српски (Serbian) TamilBe the first to add a comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*Authorised and Regulated by the Financial Conduct Authority