fbpx

I hope you enjoy this blog post.

If you want us to appraise your luxury watch, painting, classic car or jewellery for a loan, click here.

Si të vlerësoni, vlerësoni dhe vendosni peng artin dhe pikturat tuaja të bukura në 2024


Arti i bukur është një shprehje e krijimtarisë që mund t’i çojë ata që e vlerësojnë atë në një udhëtim nëpër kohë, emocion dhe mendim. Artistët pjellorë si Van Gogh, Monet, Picasso, Dali dhe Michelangelo janë emra të njohur, sepse arti mund të vlerësohet nga kushdo.

Kur shikon një pikturë dhe merr parasysh mjeshtërinë që hyri në të, çfarë ndjente dhe mendonte artisti dhe sa ndryshe ishte jeta kur u krijua, mund të jetë dërrmuese.

Pra, nëse jeni mjaftueshëm me fat që zotëroni një vepër arti të bukur, atëherë duhet të vlerësoni natyrën e saj emocionuese.

Si të vlerësoni dhe pengoni artin dhe pikturat e bukura në 2024

hyrje në pengimin e artit të bukur dhe pikturavehyrje në pengimin e artit të bukur dhe pikturave

Table of Contents

Pse pengoni artin e bukur?

 

Agjentët peng ofrojnë një mënyrë të shpejtë dhe të lehtë për të marrë një hua për veprat e artit në zotërimin tuaj. Përveç kësaj, për shkak se këto lloj kredish janë të siguruara me aktive, nuk kërkohen kontrolle krediti.

Pengimi është një alternativë e përshtatshme për shitjen e veprës së artit. Nëse keni nevojë për një injeksion të shpejtë parash, por nuk doni të shihni pjesën e pasme të atij Lichtenstein të çmuar, zgjidhja mund të jetë të vendosni peng artin tuaj të bukur .

Ekziston gjithashtu një farë fleksibiliteti i përfshirë në pengimin, që do të thotë se në shumë situata, nëse e shlyeni kredinë më herët, mund ta kërkoni përsëri pikturën përpara afatit – ideale për ato situata kur xhaxhai Monty vjen për të vizituar dhe mezi pret të shohë atë të paçmuar Monet pikturë ai ju bleu për një dhuratë martese.

 

Si të vlerësojmë artin e bukur

 

Agjentët pengues shpesh kanë ekipe të shkëlqyera vlerësimi të brendshëm që do ta trajtojnë këtë për ju. Por nëse dihet pak për të kaluarën e tregtarit të pengut, mund të jetë e vlefshme të bëhet një vlerësim i pavarur në mënyrë që të keni një tregues të përafërt se sa vlen vepra juaj e artit.

Sigurohuni që të zgjidhni një ekspert me kualifikime përkatëse akademike ose profesionale dhe kërkoni të shihni certifikatat e tyre nëse keni dyshime. Me çfarë lloj rregulloresh profesionale janë të detyruara?

Vlerësimi i sirtarit të lartë ndonjëherë mund të zgjasë më shumë se një ditë, kështu që do t’ju duhet të merrni parasysh praktikat e lënies së veprës suaj artistike brenda natës – a ka vlerësuesi ruajtje të sigurt, si ruhet dhe a do të jetë i siguruar? Zbuloni gjithashtu se si ata synojnë të mbajnë kontakte me ju gjatë këtij procesi.

Për ata që kërkojnë të lënë peng artin e bukur, ka shumë gjëra të ndryshme për të menduar. Vlera estetike ose sentimentale e një pikture do të duhet të merret në konsideratë kundrejt vlerës së saj financiare dhe përfitimeve për ju si shitës që do të vijnë nga huazimet ose shitjet e artit. Për këtë arsye, është e dobishme që arti juaj i bukur të vlerësohet nga një profesionist, i cili do të jetë trajnuar në këtë disiplinë për shumë vite.

Megjithatë, ka disa mënyra se si mund ta vlerësoni vetë artin, të cilat do t’ju përgatisin për vlerësimin e një eksperti të artit dhe do t’ju ndihmojnë të shmangni pritshmëritë që janë ose shumë të larta ose shumë të ulëta. Kjo do t’ju shërbejë mirë kur kërkoni të vendosni peng artin e bukur.

 

Identifikoni artistin

Salvator Mundi nga Leonardo Da Vinci, piktura më e shtrenjtë e të gjitha kohërave - një përshkrim mbi vlerësimin dhe vlerësimin e artit të bukur për qëllime pengjesh

Salvator Mundi nga Leonardo Da Vinci, piktura më e shtrenjtë e të gjitha kohërave.

Nëse po kërkoni të vendosni peng artin e bukur dhe dëshironi ta vlerësoni atë, hapi i parë dhe më i rëndësishëm është të zbuloni se nga cili artist është krijuar vepra që po mendoni. Nuk ka nevojë të zhgënjeheni nëse nuk e njihni vetë emrin, pasi arti është i vlefshëm për shumë koleksionistë të ndryshëm dhe entuziastë të artit për shumë arsye të ndryshme.

Pasi të keni përcaktuar se nga kush është krijuar pjesa, mund të kaloni në hapin tjetër.

 

Hulumtoni kontekstin e pikturës

Imazhi i përdorur për të nënvizuar procesin e pengimit të artit të bukur në 2024

Një autoportret nga Vincent Van Gogh.

Nëpërmjet kërkimit në internet dhe duke marrë parasysh stilin e pikturës që po shikoni kundër të tjerëve, ka të ngjarë që do të jeni në gjendje të vlerësoni përafërsisht se kur është krijuar vepra gjatë karrierës së artistit. Shpesh, ato pjesë që janë krijuar më herët në jetën e artistit ka të ngjarë të jenë më të vlefshme, pasi ato do të jenë më të guximshme ose unike vizualisht.

Një tjetër gjë e rëndësishme për t’u hulumtuar është prodhimi i artistit që krijoi veprën. Nëse artisti nuk ka krijuar shumë punë, ka më pak gjasa që ju të jeni në gjendje të merrni një vlerë të lartë për veprën tuaj, pasi vlera e artit të bukur shpesh përcaktohet nga sa produktiv ishte vetë artisti.

Është gjithashtu e rëndësishme të merret parasysh reputacioni i artistit, dhe nëse ata janë/ishin të njohur apo të panjohur. Kjo mund të përcaktohet duke hulumtuar nëse ka pasur ndonjëherë ekspozita të punës së tyre në galeri apo muze, dhe duke zbuluar nëse ato janë përmendur në botime të tilla si libra dhe revista.

Duke hulumtuar më tej artistin, ju gjithashtu duhet të jeni në gjendje të përcaktoni nëse pjesa që keni në posedim është apo jo përfaqësuese e punës së tyre më të gjerë. Për të pasur një vlerë më të lartë, piktura, skulptura ose arti tjetër që po vlerësoni duhet të mishërojnë stilin e artistit.

Nëse pjesa që po shikoni duket se devijon nga stili i tyre normal, ka të ngjarë të jetë më pak e vlefshme, pasi kjo është me më pak interes për një koleksionist që synon kohezionin brenda koleksionit të tyre personal të artit.

 

Zbuloni nëse arti i bukur që po vlerësoni ka dublikatë

Imazhi i përdorur për të nënvizuar procesin e pengimit të pikturave në 2024

The Scream nga Edvard Munch.

Shpesh, një artist krijon më shumë se një version të së njëjtës pjesë.

Kjo mund të jetë për shumë arsye – nëse ata janë thjesht të kënaqur me rezultatin e pikturës dhe mendojnë se do të jenë në gjendje të shesin më shumë se një kopje, ose ndoshta kopja është vetëm një version në një përpjekje për të krijuar pjesën përfundimtare të përsosur. Për shkak të rregullave të ofertës dhe kërkesës, nëse piktura juaj nuk është e vetme, ka më pak gjasa që t’i jepet një vlerë e lartë.

 

Mos harroni se madhësia ka rëndësi

shembull i artit të bukur dhe pikturës që mund të përdorni si kolateral me dyqane pengjesh të nivelit të lartë

Ora e natës nga Rembrandt është 11.9 këmbë me 14.3 këmbë.

Është shpesh, por jo gjithmonë rasti, që pjesët më të mëdha të artit do të marrin një vlerësim më të lartë, për shkak të faktit se ato janë thjesht më të vështira për t’u përfunduar. Nëse arti i bukur që po vlerësoni është një pikturë ose skulpturë e madhe, ka të ngjarë që ai të ketë një vlerë pak më të lartë dhe për këtë arsye do të jeni në gjendje ta vendosni pikturën tuaj në peng për më shumë para.

 

Hetoni historinë e pronësisë së pjesës

Arti i pikturës së Damien Hirst

Kjo pikturë me rrotullim të Damien Hirst ishte në pronësi të David Bowie.

Edhe nëse piktura që po vlerësoni ka mbledhur pluhur në familjen tuaj për breza të tërë, është ende e mundur që dikur të ishte në pronësi të dikujt brenda niveleve më të larta të shoqërisë. Ndoshta dikur ishte varur në sallat e një anëtari të familjes mbretërore, ose ndoshta pjesa është favorizuar nga një artist tjetër i njohur.

Nëpërmjet një kërkimi shumë të plotë në internet, mund të jeni në gjendje të përcaktoni nëse arti i bukur që synoni të financoni ka qenë ndonjëherë në pronësi të dikujt të shquar, gjë që do të rrisë ndjeshëm vlerën e tij. Edhe nëse jo, do t’ju duhet ende të keni në dorë një formë prejardhjeje. Kjo i jep blerësit besimin se e po blen një copë autentike.

 

Merrni parasysh gjendjen e tij

gjendja e veprës së artit të huazuar kundrejt çështjeve kur vendosni në peng pikturën tuaj

Një pjesë Monet që u dëmtua nga një vandal në Galerinë Kombëtare në Dublin në 2014.

Pastrimi i një vepre arti ka të ngjarë të rrisë vlerën e tij deri në 20%. Nëse pjesa që po shikoni ka ndonjë dëmtim nga uji, çarje ose ndonjë formë tjetër dëmtimi, kjo do të ndikojë në vlerën e saj.

Për këtë arsye, ia vlen të përcaktoni se sa vlerë do të kishte pjesa juaj nëse do të ishte në gjendje të përsosur fillimisht dhe më pas të investoni në një ndryshim të plotë nga një biznes cilësor restaurimi arti.

Edhe nëse një pikturë ka humbur gjallërinë e saj origjinale, kjo do të thotë se ajo konsiderohet ‘e dëmtuar’, kështu që megjithëse mund të mos ketë dëmtime të dukshme sipërfaqësore në pikturë, është mirë të shikoni se si duhet të jetë ngjyra e bojës etj. shikoni, bazuar në kohën kur u krijua pjesa.

Prandaj, ju mund të dëshironi të shikoni në restaurim nëse po kërkoni të vendosni peng artin e bukur.

 

Njihni tregun tuaj

Piktura pa titull Baskiat që u shit për 110.5 milionë dollarë në fillim të këtij viti.

Tregu i arteve të bukura është një nga tregjet më të paparashikueshme dhe më të luhatshme atje – prandaj është e rëndësishme të bëni kërkimin tuaj kur përpiqeni të arrini një vlerësim të saktë.

Përsëri, është e rëndësishme të merret parasysh oferta dhe kërkesa. Për shembull, nëse një sasi e madhe e punës së këtij artisti të veçantë është zbuluar kohët e fundit dhe sapo ka hyrë në treg, pjesa juaj ka të ngjarë të vlejë më pak. Megjithatë, nëse vepra juaj është piktura e parë e këtij artisti të veçantë që është vendosur në treg për një kohë të gjatë, ose nëse një grup i ri blerësish ka hyrë së fundi në treg, do të jeni në gjendje të merrni një çmim shumë më të lartë kur të arti i bukur pengu.

Është gjithashtu thelbësore të shikohen tendencat e fundit të tregut, për shembull, nëse ka pasur apo jo një rritje çmimi të fundit për artin nga një rajon i caktuar i botës për shkak të dizajnit të brendshëm ose tendencave të modës.

 

Si të maksimizoni vlerën

 

Më pas vjen procesi i dërgimit të artit te një agjent pengjesh i cili do të kryejë vlerësimin e tij – të njëjtat konsiderata si më sipër zbatohen kur vlerësimi është duke u zhvilluar. Ka disa gjëra që mund të bëni për të siguruar që të merrni vlerën më të mirë të mundshme nga një agjent pengjesh.

Së pari dhe më e rëndësishmja, nëse keni një certifikatë prejardhjeje ose prova të tjera autenticiteti, sigurohuni që ta sillni këtë për t’ia treguar agjentit pengues. Çdo dyshim që ata mund të kenë për natyrën e vërtetë të veprës artistike do të ketë një efekt negativ në vlerën që do të merrni nga kredia juaj, prandaj sigurohuni që të sillni çdo dokument që keni.

Gjithashtu i dobishëm është vlerësimi juaj i pavarur. Lojtari i pengut mund ose nuk mund të pajtohet me këtë vlerësim, por si një opinion i dytë i kualifikuar, ai mund t’i ndikojë ata. Dhe sigurisht, sigurohuni që të krahasoni vlerën që tregon agjenti pengues me atë që keni nga eksperti juaj i pavarur. Bazuar në këtë vlerësim, mund të jetë koha për të bërë blerje dhe për të parë nëse një agjent tjetër pengjesh ofron një marrëveshje më të mirë.

Në mënyrë tipike, agjentët e pengut do të bazojnë vlerësimin e tyre në atë që ata konsiderojnë se është vlera e tregut të dorës së dytë të artikullit. Në disa raste, ata mund të konsultohen gjithashtu me specialistë të jashtëm për të verifikuar vlerën e artikullit, veçanërisht në rastet e artikujve me vlerë më të lartë.

kreditë kundrejt lichtenstein art

Si të hulumtoni vlerën…çfarë e bën një pikturë me vlerë më shumë se 100 milionë dollarë?

Ekspertët e kualifikuar do të ofrojnë vlerësime me një çmim dhe mund të jetë e vlefshme të bëni edhe kërkimin tuaj. Faqja e internetit Findartinfo.com krahason veprat tuaja artistike me çmimet e shitjes në ankand të veprave të ngjashme për të dhënë një vlerësim të përafërt të vlerës së tyre dhe Artcult.com ofron një përmbledhje të diapazoneve të përafërta të çmimeve për artistë të ndryshëm të njohur.

 

Një pikturë e Jean-Michel Basquiat

Pas shitjes së një pikture të Jean-Michel Basquiat për 110.5 milionë dollarë në ankand, Ian Welsh diskuton trendin në rritje të pjesëve të artit që shiten për shuma nëntë shifra dhe cilët faktorë mund të nxisin këtë lloj shitjeje.

 

Kur piktura pa titull e një kafke e Jean-Michel Basquiat u shit për 110.5 milionë dollarë në Sotheby’s në Manhattan, bota e artit mbeti sërish duke debatuar se çfarë është ajo që e bën artin e nivelit të lartë të shitet për miliona. “Untitled” (1982) i Basquiat i lindur në Brooklyn, u ble nga sipërmarrësi japonez Yusaku Maezawa. Pas një lufte të tensionuar 10-minutëshe me oferta, oferta prej 110.5 milionë dollarësh e Maezawa e bëri pikturën pjesën më të shitur të një artisti amerikan në histori.

Super të pasurit si Maezawa duket se janë më të etur se kurrë për të kapur artin e nivelit të lartë dhe në vitet e fundit nëntë shifra janë bërë gjithnjë e më pak të padëgjuara. Por cilët faktorë sigurojnë që një pikturë të shitet për këto lloj parash?


Reputacioni i artistit

Salvator Mundi nga Leonardo da Vinci ishte në gjendje të tërhiqte 127.5 milionë dollarë, pjesërisht për shkak të fuqisë së emrit të piktorit të Rilindjes.

Ndërsa arti ka një reputacion për të qenë ezoterik, ka disa artistë, emrat e të cilëve vetëm mund të shtyjnë vlerat financiare të mallrave të tyre në qindra milionë. Ashtu si me çdo treg, emrat e vendosur dhe të besuar mund të kenë një ndikim të madh në çmimin e shitjes së një aktivi.

Veprat e emrave të njohur si Leonardo da Vinci janë shitur për shuma mahnitëse, me “Salvator Mundi” të Rilindjes që arriti në 127.5 milionë dollarë në 2013. Edhe kjo u mposht nga “Portretet me varëse” të Rembrandt në vitin 2013, pasi një anëtar i familjes bankare Rothschild ia shiti atë një konsorciumi muzesh për 180 milionë dollarë të rregullta.

Faktori i njohjes, megjithëse nuk mjafton për të garantuar një shitje, është padyshim një aset i vlefshëm.

 

Mosha e pjesës

Pikturë

“The Card Players” i Cézanne u shit për 259 milion dollarë në 2011, duke mahnitur botën e artit. Mosha e pjesës ishte sigurisht një faktor; është pikturuar në vitin 1890.

Ashtu si në të gjitha tregjet, mungesa ka fuqinë të rrisë çmimet. Blerësit kanë më shumë gjasa të duan të kapin diçka nëse e dinë se ky është shansi i tyre i vetëm për të marrë një pjesë nga një artist i caktuar dhe ky motiv mund të ketë qenë në punë me blerjen e Maezawa – piktura e Basquiat nuk kishte qenë tregu që nga vitet 1980, kështu që shansi për ta kapur atë duhet të jetë dukur si një mundësi e vetme një herë në jetë.

Ndërsa për pjesët më të fundit priret të jetë pasiviteti i artistit ai që bën që vlerat të rriten në qiell, disa shitje të tjera të shtrenjta bien në këtë kategori thjesht sepse pjesa është shumë e vjetër.

Merrni “The Card Players”, nga Cézanne, i cili i shiti Shtetit të Katarit për 259 milionë dollarë në vitin 2011. Cézanne e prodhoi veprën në vitet 1890, gjë që e bëri atë më shumë se një shekull të vjetër në kohën kur doli në ankand.

“Portreti i Adele Bloch-Bauer I” i Gustav Klimt-it, i cili u pikturua menjëherë pas fundit të shekullit në 1907, është një shembull tjetër kryesor i trashëgimive të gjata që shtyjnë vlerat e tregut.

Ashtu si verërat e shkëlqyera – dhe, ndoshta, shumica e mallrave luksoze – tregu beson qartë se arti bëhet më i mirë me moshën. Ndërsa blerësit mund të marrin në konsideratë shumë faktorë të tjerë përpara se të angazhohen, është e qartë se sa më e vjetër dhe më e rrallë të jetë pjesa, aq më shumë ka të ngjarë të ketë një vlerë më të lartë investimi.

 

Gjendja e tregut të artit

pikturë

De Kooning’s Interchange është piktura më e shtrenjtë e të gjitha kohërave, e shitur për 300 milionë dollarë. Kjo ka të ngjarë të jetë ndikuar nga një varg shitjesh me nëntë shifra në muajt e mëparshëm.

Kushtet më të gjera kanë një ndikim në pasuritë e çdo industrie dhe vetëm ndërmarrësit e universit të koleksionistëve do të jenë të lumtur të derdhin paratë e tyre në një treg të pasigurt dhe të pasigurt të artit.

Për këtë arsye, nuk është rastësi që tre nga katër veprat më të shtrenjta të artit të shitura ndonjëherë, të gjitha morën pronarët e tyre të rinj në të njëjtin vit. 2015 ishte një vit i mrekullueshëm për shitjet më të larta, me vepra nga de Kooning (më e shtrenjta ndonjëherë), Gauguin (i dyti më i madh) dhe Pollock (i katërti më i madh) të gjitha të shitura brenda tetë muajve.

Tregu më i gjerë i artit pa shitje prej 16.1 miliardë dollarë atë vit, duke sugjeruar se si çdo blerës i zgjuar, koleksionisti i zgjuar do të lëvizë vetëm kur të jetë koha e duhur. Ndërsa 2016-ta pa një rënie të shitjeve në krahasim me një vit më parë, pa dyshim që tregu do të rritet sërish pasi besimi i koleksionistëve do të kthehet në vitet e ardhshme.

 

Dita e ankandit

pikturë

Les Femmes d’Alger (Versioni ‘O’) nga Pablo Picasso ishte subjekt i një lufte intensive ofertash midis pesë ofertuesve të ndryshëm në ankand. Çekiçi ra në 179.4 milionë dollarë.

Megjithatë, edhe një emër i madh, kushtet e furnizimit të pamjaftueshëm dhe një treg i gjallë i artit nuk mund ta mposhtin betejën e vullnetit midis disa ofertuesve të pasur dhe të vendosur.

Ndonjëherë, gjithçka që duhet për të çuar një shitje në shifra astronomike, që thyen rekord është që të ketë një luftë ofertash në dyshemenë e shtëpisë së ankandit kur të vijë dita e madhe. “Les Femmes d’Alger (Versioni ‘O’) i Pablo Picasso-s i vitit 1955 theu të gjitha rekordet e njohura të ankandeve në vitin 2015, kur pesë blerës potencial përmirësonin ofertat e njëri-tjetrit në rritje nervore prej 1 milion dollarësh përpara se t’i shitej një politikani nga Katari për 179.4 milion dollarë. .

Një luftë e ngjashme me oferta me përshkallëzim të shpejtë u zhvillua në vitin 2015 me shitjen e versionit origjinal të kanavacës së famshme të Modiglianit “Nu couché”. Ashtu si me Picasso, ai u shit në dyshemenë e Christie’s në Nju Jork, por këtë herë me gjashtë ofertues që të gjithë konkurruan dhe rritën çmimin. U deshën vetëm nëntë minuta që blerësi më i përkushtuar, koleksionisti kinez Liu Yiqian, të triumfonte.

Në përgjithësi, nuk ka asnjë çelës të garantuar për të shitur një copë me një çmim të lartë dhe për të mposhtur shifrën e lakmuar prej 100 milionë dollarësh. Por historia e tregut tregon se, me shumë mjeshtëri dhe pak fat, po bëhet gjithnjë e më e lehtë të parashikosh se cilat vepra të nivelit të lartë do të jenë të radhës që do të hyjnë në librat e rekordeve të botës së artit.

Si të siguroni vërtetësinë e veprës suaj të artit të bukur

 

Imagjinoni këtë: ju vendosni në shitje veprën e bukur (dhe të shtrenjtë) të artit të bukur që keni investuar. Shpresat tuaja për një fitim që të ndryshojë jetën shkatërrohen pasi ju thuhet se është, në fakt, një false. Anasjelltas, imagjinoni këtë: ajo pikturë ose skulpturë e vjetër që ju ka pëlqyer gjithmonë pamja e saj, por që nuk konsiderohet kurrë si e vlefshme financiarisht, shihet nga një ekspert dhe ju jepet një vlerësim jashtëzakonisht i lartë. Rezervoni shpejt pushimet tuaja!

Dy situatat e mësipërme, edhe pse në skajet e kundërta të spektrit, janë në fakt tepër të zakonshme dhe theksojnë nevojën për të siguruar autenticitetin e veprës suaj të artit të bukur, diçka për të cilën ekipi i New Bond Street Pawnbrokers në Londër ka ndihmuar që nga viti kapërcyell të shekullit.

Pra, duke pasur parasysh këtë, vetëm pse është kaq e rëndësishme sigurimi i autenticitetit dhe cilat janë këshillat kryesore për ta bërë këtë?

renoir si të sigurohet origjinaliteti i veprës së artit

Rëndësia e vërtetimit

Vitet e fundit ka pasur një rritje të dukshme të oreksit të koleksionistëve të arteve të bukura, me miliarderë nga Kina dhe Rusia, së bashku me tregjet e reja në zhvillim, duke shtuar tregun tashmë të mbushur me njerëz për artet e bukura dhe antikitetet. Krahas kësaj rritjeje të kërkesës, ka pasur një rritje të qëndrueshme të çmimeve, diçka për të cilën kanë dëshmuar agjentët e pengut të New Bond Street.

Megjithatë, me këtë rritje të kërkesës dhe çmimeve, në mënyrë të pashmangshme vjen edhe një rritje e falsifikimeve dhe falsifikimeve. Si rezultat, është gjithnjë e më e rëndësishme të sigurohet që çdo pjesë e artit – qofshin piktura apo skulptura – të jenë të vërtetuara dhe të kenë origjinë të mjaftueshme pas tyre për të lehtësuar çdo frikë nga falsifikimi dhe për të siguruar që këto pjesë të jenë të siguruara – ose të blera për – shumën e duhur monetare.

 

Një rast studimi në origjinë: Huanghuali Drum Stools

stol

Nëse jeni duke blerë në tregun sekondar, domethënë duke blerë diçka të dorës së dytë, duhet të jeni të sigurt se artikulli që po blini është i ligjshëm. Për shkak të kësaj, është absolutisht jetike që të siguroni një lloj prove për legjitimitetin dhe cilësinë e artikullit. Kjo provë quhet prejardhje dhe merr shumë forma; mund të jetë një faturë shitjeje, dëshmi e ekspozimit në një muze, dëshmi e shitjes në ankand ose çdo dokument tjetër që tregon për vlefshmërinë e artikullit.

Kohët e fundit kemi punuar në një palë stola daulle Huanghuali të shekullit të 19- , duke i nxjerrë në shitje si pjesë e Javës Kineze në Sothebys. Huanghuali – i njohur si ‘dru palisandër aromatike’ në anglisht – u përdor për të krijuar mobilje gjatë shekujve 17-19 në Kinë. Palisandër aromatik është kërcënuar nga shpyllëzimi me shekuj, kështu që pjesët e bëra nga ky material po bëhen gjithnjë e më të rralla. Bashkojeni këtë me lidhjen e tyre me një epokë të famshme, të kaluar prej kohësh në historinë kineze, dhe është e lehtë të kuptosh pse këto pjesë mobiljesh

Këto stole të veçanta në formë fuçi u krijuan gjatë Dinastisë Qing, dinastia e fundit kineze përpara se Kina të bëhej Republikë në 1912, me një president të zgjedhur dhe jo një perandor. Megjithatë, këto stola ndryshojnë shumë nga shembujt e tjerë të mobiljeve Huanghuali të asaj periudhe.

 

Një shitës i provuar

Mobiljet e rralla Huanghuali janë një shitës i dëshmuar në ankand, me shumë pjesë që kanë zbritur mirë në shtëpitë kryesore të ankandeve vitet e fundit. Në vitin 2015, Christies në Nju Jork mbikëqyri shitjen e një stoli në formë kutie katrore Huanghuali nga shekulli i 17 -të për 269,000 dollarë (217,000 £). Kjo pjesë thjesht tregoi se – për sa kohë që shitësi ka të gjithë dokumentacionin e nevojshëm të origjinës – një pjesë autentike Huanghuali mund të funksionojë shumë mirë në ankand.

Për të garantuar se stolat do të renditeshin nga Sothebys, na duhej të siguronim një sërë dokumentesh të origjinës, duke siguruar shtëpinë e ankandeve se artikulli është legjitim dhe i denjë për t’u renditur në një nga shitjet e tyre prestigjioze. Duke parë që grupi i jashtëqitjeve është i ligjshëm, ne mundëm të siguronim dokumente të shumta të origjinës. Ne kemi dokumentacion që vërteton se të dy stolat ishin pjesë e një koleksioni privat në vitet 1940 dhe pjesë e një ekspozite muzeu në Nju Jork. Krahas kësaj, ne kemi dokumente të ndryshme që vërtetojnë shitjen e stolit ndër vite.

Nëse nuk do të kishim qenë në gjendje t’i siguronim këto dokumente, Sothebys mund të kishte zgjedhur të mos i listonte stolat për ankand. Dokumentacioni i origjinës është absolutisht jetik për këtë proces; Sothebys nuk dëshiron të rrezikojë reputacionin e tyre për një copë që mund të rezultojë e falsifikuar, dhe edhe nëse e bëjnë, mund të shtyjë blerësit e mundshëm. Kjo mund të çojë në djegien e sendit në ankand, që do të thotë se vlera e tij do të ulet shumë për disa vite.

 

Rrallësia ka rëndësi

Përveç origjinës së tyre të shkëlqyer, forma e jashtëqitjeve është ndër më të rrallat e llojit të tyre të prodhuara ndonjëherë. Jo vetëm kjo, por mobiljet Huanghuali janë qartësisht në modë për momentin, gjë që dëshmohet më së miri nga dy shitje të të njëjtit artikull në 2009 dhe 2015. Një tiao’an Huanghuali (tavolinë) nga shekulli i 17 të/ 18- të u shit për 28,901 £ në ankand në Nju Jork në 2009. Shitësi duhet të jetë ndier i sëmurë në vitin 2015 kur e njëjta pjesë u shit në një ankand në Hong Kong për 7.8 milion dollarë HK, ekuivalenti i 220,000 £, një rritje çmimi prej 785%.

Por, për të na rikthyer në pikën fillestare, kjo shitje e pabesueshme, me një çmim kaq të rritur në krahasim me atë gjashtë vjet më parë, nuk do të ishte e mundur pa dokumentacion të bollshëm prejardhjes. Një shitje e kësaj përmasash është e mundur vetëm me origjinën e duhur. Pa të, ajo mund të dështojë të shitet në ankand, apo edhe të refuzohet nga një shtëpi ankandi dhe as të mos kthehet në shitje.

 

Me këtë në mendje, këtu janë tre këshillat tona kryesore për të siguruar

autenticiteti i veprës suaj të artit të bukur:

 

1. Përcaktoni origjinën e pjesës

 

Prejardhja – një regjistrim i pronësisë së një vepre arti që mund të përdoret si një udhëzues për autenticitetin – mund të marrë shumë forma, duke përfshirë (por pa u kufizuar në) deklaratat nga vetë artisti, emrat e pronarëve të mëparshëm të veprës së artit, një përmendja ose ilustrimi i pjesës në një libër ose katalog ekspozite, ose ngjitëse ekspozite ose galerie të bashkangjitura me të.

Sigurisht, ka shumë forma të ndryshme, të cilat të gjitha ndihmojnë për të rritur dëshirueshmërinë dhe vlerën e veprës së artit. Megjithatë, ata që do të shpërndanin vepra arti të rreme e dinë këtë dhe shpesh bëjnë përpjekje të mëdha për të ‘shpikur’ të dhëna bindëse të origjinës për të ndihmuar kauzën e tyre.

Kjo është një situatë në të cilën ekspertët – si ata të punësuar në New Bond Street Pawnbrokers – mund të ndihmojnë dhe llogaritë e rreme të origjinës mund të dallohen lehtësisht nga ata që dinë.

 

2. Ekzaminimi i ‘katalogut raisonné’ të artistit

 

Një katalog raisonné është një listë gjithëpërfshirëse e të gjitha rezultateve të njohura nga një artist i caktuar, duke ofruar informacion të detajuar dhe të rëndësishëm për secilën pjesë, e cila mund të përfshijë tituj, dimensione, data, vendndodhje dhe tema. Përmbledhje të tilla ka të ngjarë të përfshijnë gjithashtu një listë të pronarit aktual për çdo artikull – duke e bërë relativisht të thjeshtë në disa raste gjetjen e një false – si dhe humbjen e veprave të humbura ose të shkatërruara, ose falsifikimeve të njohura në qarkullim.

Megjithatë, ashtu si me pikën e parë më lart, arsyeja e katalogut mund të përfitojë gjithashtu falsifikuesin, i cili mund të konsultohet me përmbledhjen për të përcaktuar se çfarë pune të prodhojë.

Përsëri, këtu mund të ndihmojë ekspertiza si ajo e ofruar nga New Bond Street Pawnbrokers. Njohuritë e tyre profesionale mund ta bëjnë lundrimin në këtë proces shumë më të thjeshtë.

 

3. Ekzaminimi joinvaziv i autenticitetit

 

Nëse është e mundur, nuk dëshironi të detyroheni në ekzaminime invazive të veprës suaj të artit. Qasje të tilla, si datimi me radiokarbon ose gjurmët e gishtërinjve në masë peptide mund të jenë metodat më të avancuara teknologjikisht të vërtetimit, por janë gjithashtu edhe më të shtrenjtat.

Në vend të kësaj, qasjet jo-invazive, të tilla si përdorimi i rrezeve x, mikroskopët optikë dhe fluoreshenca UV mund të jenë një opsion i zbatueshëm. Qasje të tilla as nuk e dëmtojnë veprën potencialisht të vlefshme të punës, as nuk provojnë të jenë një shpenzim i tillë financiar kur krahasohen me qasjet pushtuese.

Shumë koleksionistë të rregullt ose të rastësishëm të artit, natyrisht, do të kenë nevojë për ndihmë në vendosjen e procedurave të tilla – përsëri, ejani dhe flisni me ne si agjentët pengues të New Bond Street për më shumë informacion rreth vërtetimit të veprave tuaja!

 

Zgjedhja e një ndërmjetësi pengjesh (qasja jonë)

 

Kur zotëroni një vepër arti të rrallë dhe të bukur, mund të përballeni me një dilemë.

Artikulli ka shumë të ngjarë të ketë një vlerë të lartë financiare dhe mund t’ju bëjë të pasur nëse keni zgjedhur ndonjëherë ta shisni atë. Por nëse ka vlerë të lartë sentimentale ose estetike për ju, ose nëse besoni se një ditë do të vlejë shumë më tepër se sot, mund të mendoni dy herë për ta shitur.

Këtu në New Bond Street Pawnbrokers, ne mund t’ju ndihmojmë të merrni disa para nga artikulli juaj pa pasur nevojë ta shisni atë plotësisht. Duke marrë një hua kundrejt artit tuaj, ne do të huazojmë një shumë të caktuar parash, do ta mbajmë artin tuaj për periudhën e shlyerjes dhe do t’jua kthejmë atë kur të paguani paratë dhe interesin.

Në këtë mënyrë, ju mund të zhbllokoni vlerën e pjesës tani dhe të merrni paratë që ju nevojiten për të financuar përpjekjet tuaja të biznesit, rinovimin e shtëpisë ose një projekt tjetër – duke e mbajtur gjithashtu artin tuaj në familje për të ardhmen. Ja se si funksionon procesi ynë, cilat janë kushtet tona të shlyerjes dhe çfarë artikujsh të tjerë mund të sillni për të siguruar kredinë tuaj.

 

 

Vlerësimi

 

Përpara se të jepet ndonjë hua, ne do t’ju kërkojmë të sillni veprën tuaj artistike për vlerësim – ose nëse kjo nuk është praktike, ne do të gjejmë një mënyrë tjetër për të vlerësuar vlerën e saj si një vizitë në shtëpi.

Pas kësaj, ekipi ynë i ekspertëve do të vlerësojë veprën bazuar në një sërë aspektesh të ndryshme, duke përfshirë sa e vjetër është vepra artistike dhe në çfarë gjendje është.

Pasi ta kemi bërë këtë dhe ju keni dhënë origjinën e pjesës në mënyrë që të verifikoni vërtetësinë e saj, ne do ta ruajmë veprën tuaj artistike në një strukturë ekskluzive të ruajtjes së artit të patronizuar nga shumë lojtarë kryesorë në skenën e artit në Londër – kështu që gjithmonë do të të mbahen të sigurta gjatë periudhës së kredisë. Kjo magazinë ka pasur shërbimet e saj të emëruara nga Madhëria e Saj Mbretëresha, që do të thotë se është një nga më prestigjiozët në qytet.

 

Modigliani kredi kundrejt artit të bukur

 

Shlyerja e kredisë

Pasi të përfundojë vlerësimi, ne do ta përdorim këtë informacion për të vendosur se sa do të jetë kredia juaj e ardhshme. Gjithçka është plotësisht e lartë, kështu që kontrata që ju ofrojmë do të rregullohet nga Autoriteti i Sjelljes Financiare (FCA) .

Zakonisht, periudhat tona të kredisë kanë një kohëzgjatje maksimale prej shtatë muajsh. Ne do të jemi në gjendje ta zgjasim këtë nëse është e nevojshme, prandaj ju lutemi flisni me një nga ekipi ynë nëse ky është një opsion për të cilin do të të interesonte.

Në rast se dëshironi të zvogëloni kredinë tuaj duke shlyer më shumë para se sa kërkohet sipas planit tuaj të ripagimit, ne jemi më se të lumtur ta akomodojmë këtë dhe do ta lejojmë atë pa asnjë gjobë në para – duke ju dhënë fleksibilitet të shtuar kur vjen puna ndaj shlyerjeve.

Faza përfundimtare e procesit është kthimi i artikullit tek ju, i cili ndodh pasi shlyerja të jetë bërë plotësisht duke përfshirë interesin.

 

 

Konfidencialiteti dhe diskrecioni

Askujt nuk i pëlqen që bota të dijë për çështjet e tyre financiare private, dhe kjo është arsyeja pse këtu në New Bond Street Pawnbrokers ne gjithmonë u ofrojmë klientëve tanë maksimumin në diskrecionin.

Së pari, ne vlerësojmë se financat personale janë ndonjëherë një çështje e ndjeshme. Ne vendosim nevojat e klientëve tanë në radhë të parë, kështu që gjithmonë do të sigurohemi që të respektojmë konfidencialitetin tuaj.

Së dyti, me përvojën tonë shumëvjeçare në këtë industri, ne e dimë se një pëshpëritje e thashethemeve për një vepër të rrallë arti, antike apo send tjetër luksi mund të mjaftojë për të ndryshuar tregjet dhe madje edhe vlerën e pjesës në fjalë. Kjo ndodhi nuk do të ishte në interesin tonë dhe nuk do të ishte as në interesin tuaj.

Për këtë arsye, ne ruajmë gjithmonë konfidencialitet të plotë në të gjitha marrëdhëniet tona me klientët. Nuk do të keni nevojë të shqetësoheni për thashethemet ose publicitetin kur punoni me ne.

 

Disa këshilla përfundimtare për vendosjen në peng të pikturave dhe arteve tuaja…

 

Nëse vendosni që dëshironi të ndaheni me thesarin që të tjerët ta shijojnë, atëherë sigurohuni që të ndiqni këto hapa më poshtë për t’u siguruar që po merrni çmimin më të mirë për veprën tuaj artistike:

vlera e artit të bukur

1. Sigurohuni që të keni të gjitha dokumentet përkatëse

 

Është thelbësore që një agjent pengjesh të mund të shohë prova se pjesa nuk është manipuluar ose ndryshuar në asnjë mënyrë. Arti i bukur vlen shumë më tepër kur goditjet e fundit të penelit i përkisnin vetë artistit.

Gjithashtu, nëse puna është ndërhyrë, mund ta bëjë shumë më të vështirë për ndërmjetësin të identifikojë artistin.

Së fundi, dokumentet që tregojnë historinë e veprave të artit mund të dëshmojnë pronësinë e cila është e rëndësishme për t’u siguruar që po shisni atë që është vërtet e juaja

 

2. Kujdesuni për veprat tuaja artistike

 

Është e vetëkuptueshme që nëse mbani diçka në gjendje të mirë, atëherë ajo do të mbajë vlerën e saj, por kjo është shumë e rëndësishme për artin e bukur. Disa vepra arti mund të jenë qindra vjet të vjetra duke bërë që ato të jenë të brishta dhe të ndjeshme ndaj dëmtimit. Temperaturat janë çelësi për të mbajtur veprat tuaja artistike në rregull dhe rekomandimet janë gjatë dimrit 18-21ºC me një lagështi relative prej 40 deri në 45%, gjatë verës 21-24ºC me një lagështi relative prej 45 deri në 55% (si udhëzues i përgjithshëm).

Për lloje të ndryshme arti, duhet të keni parasysh gjëra të ndryshme. Pikturat me vaj mund të zgjasin me shekuj nëse mirëmbahen siç duhet, por duhet të theksohet se vajrat zverdhen me kalimin e kohës – nuk duhet të shqetësoheni për këtë pasi disa madje e shohin zverdhjen si një tipar tërheqës.

Bojëja gjithashtu mund të shkërmoqet, por ka profesionistë që mund të punësoni për ta lyer punën me llak për ta parandaluar këtë. Në mënyrë të ngjashme, akrilikët janë më të prekshëm ndaj grumbullimit të pluhurit sesa një pikturë vaji për shkak të përbërjes kimike të bojës duke e lejuar atë të thahet më shpejt, por më e butë. Ndonëse nuk plasaritet si pikturat me vaj, pluhuri grumbullohet dhe është një problem, kështu që mënyra më e mirë e veprimit është vendosja e pikturës në një kornizë me një mburojë xhami (e cila nuk mund të bie në kontakt me pikturën, por e mbron atë) .

Pra, mbajini veprat tuaja artistike në temperaturën e dhomës, por më shumë se çdo gjë merrni parasysh lagështinë e dhomës. Mos e pastroni kurrë një pikturë vetë, nëse dëshironi të pluhurosni lehtë, atëherë sigurohuni që të përdorni vetëm një furçë të butë, si p.sh.

Së fundi, mos u varni pranë një sistemi ventilimi ose ngrohës.

holbein ambasadorët

 

3. Njihni pjesën tuaj

 

Është e domosdoshme që të bëni kërkimin tuaj dhe të shkoni te një ndërmjetës që ka një kuptim të mirë të epokës së veprës suaj artistike dhe se si ta identifikojë atë si origjinale (kjo do të ndihmohet edhe nga ju duke ofruar dokumentet tuaja për të vërtetuar vërtetësinë). Është si të çoni një Ferrari në një garazh Maserati për një vlerësim – ato janë të dyja makina, por ndërmjetësi do të përpiqet t’ju japë një vlerësim për një markë/modele për të cilën ata nuk kanë ekspertizë, gjë që hedh dyshime në saktësinë e tyre.

Prandaj, përpiquni të shkoni te një ndërmjetës që mund t’i besoni për të pasur njohuritë e duhura për pjesën tuaj.

 

4. Mblidhni citate

 

Pavarësisht se sa e mirë mund të jetë kuotimi juaj i parë, mos merrni vetëm paratë dhe vraponi. Merrni kohë për të parë ndërmjetësit e tjerë dhe kuptoni nëse të gjithë po këndojnë nga e njëjta fletë himni. Ndërsa gjasat janë që të gjithë të thonë një shumë të ngjashme, është më mirë të merrni të paktën 3 kuota për të përcaktuar se sa ndryshojnë dhe për t’u siguruar që po merrni sa më shumë para.

Nëse keni një pjesë të artit të bukur të vlefshëm dhe keni nevojë për pak para shtesë në një bazë afatshkurtër, pengimi i tij mund të rezultojë të jetë zgjidhja perfekte.

Por nëse jeni duke hyrë në këtë territor për herë të parë, opsionet mund të duken paksa të frikshme. Këtu janë disa këshilla që do t’ju ndihmojnë të përfitoni sa më shumë nga kredia juaj e pikturës së pengut dhe të shmangni grabitjen.

kredi kundrejt artit të bukur

New Bond Street Pawnbrokers ofrojnë kredi për artin luksoz me dokumente minimale, plus këshilla të specializuara kudo. Disa nga shumë artistë të cilëve u huazojmë përfshijnë Andy Warhol, Bernard Buffet, Damien Hirst, David Hockney, Marc Chagall, Raoul Duffy, Sean Scully, Tom Wesselmann , Tracey Emin, Banksy dhe Roy Lichtenstein për të përmendur vetëm disa.

 

This post is also available in: English Français (French) Deutsch (German) Italiano (Italian) Português (Portuguese, Portugal) Español (Spanish) Български (Bulgarian) 简体中文 (Chinese (Simplified)) 繁體中文 (Chinese (Traditional)) hrvatski (Croatian) Čeština (Czech) Dansk (Danish) Nederlands (Dutch) हिन्दी (Hindi) Magyar (Hungarian) Latviešu (Latvian) polski (Polish) Português (Portuguese, Brazil) Română (Romanian) Русский (Russian) Slovenčina (Slovak) Slovenščina (Slovenian) Svenska (Swedish) Türkçe (Turkish) Українська (Ukrainian) Հայերեն (Armenian) Eesti (Estonian) Suomi (Finnish) Ελληνικά (Greek) Íslenska (Icelandic) Indonesia (Indonesian) 日本語 (Japanese) 한국어 (Korean) Lietuvių (Lithuanian) Norsk bokmål (Norwegian Bokmål) српски (Serbian) TamilBe the first to add a comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*Authorised and Regulated by the Financial Conduct Authority